Rašyk
Eilės (73950)
Fantastika (2198)
Esė (1499)
Proza (10424)
Vaikams (2532)
Slam (49)
English (1128)
Po polsku (332)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 5 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Google+ Twitter





Paulius Širvys

Apie:

Paulius  Širvys - bene talentingiausias pokario rašytojas. Juo žavėjosi visi, perskaitę nors menkiausią dalį jo kūrybos. P.Širvio eilės melodingos,ritmiškos, aiškios minties, patraukiančias ir sudominančios. Paulius Širvys atnaujino ir pakoragavo tradicijas grąžindamas joms savitumą ir kartu pakerėdavamas naujoviškumu.

Paulius Širvys gimė 1920 m. rugsėjo 6 d. Padustėlio kaime, Zarasų apskrityje. 1940 m. baigė dvimetę Salų žemės ūkio mokyklą, buvo įstojęs į Gruzdžių kontrolasistentų mokyklą. 1940-1941 m. mokėsi bolševikinėje karo mokykloje Vilniuje. Karas jį užklupo Švenčionėlių poligone. Prie Vitebsko P. Širvys pateko į vokiečių nelaisvę. 1942 m., pabėgusį iš belaisvių stovyklos, esančios prie Minsko, vokiečiai vėl suėmė ir išvežė dirbti į Vokietiją. 1944 m. P.Širvys vėl pabėgo iš Rytprūsių, perėjo Lietuvoje frontą  ir grįžo į kariuomenę. Dalyvavo mūšiuose šiaurės Lietuvoje ir Kurše. 1945 m. iš kariuomenės paleistas, redagavo rajoninius laikraščius Rokiškyje, Pandėlyje, Merkinėje ir  Rudiškėse. Kūrybą periodikoje pradėjo spausdinti nuo 1948 m.

1954-1955 m. dirbo „Literatūros ir meno“ redakcijoje, 1958-1962 m. - „Moksleivio“, „Genio“ redakcijose.

Už visos savo kūrybos rinktinę 1972 m. P. Širvys gavo respublikinę literatūros premiją.

P. Širvys mirė 1979 m. kovo 27 d.


Bibliografija:

Žygio draugai (1954)
Ošia gimtinės beržai: eilėraščiai (1956)
Beržų lopšinė: eilėraščiai (1961 )
Vyturėliai dainorėliai (1965)
Ir nusinešė saulę miškai: rinktinė (1969, 1984)
Ilgesys-ta giesmė: rinktinė (1972, 1977)
Vyturėliai dainorėliai (1975)
Suraski tą žvaigždelę: eilėraščiai(1984)
Beržai baltieji broliai: eilėraščiai (1989) 
Poezija (1993)
Tiesiu toliams rankas : faksimilinis poezijos rinkinys (1997)


Vertimai į kitas kalbas:

Приду я тихой ночью (1987, rusų k.)

Paulius Širvys skaito Suraski tą žvaigždelę
Paulius Širvys skaito Iš versmės man atnešk tą mėnulį



Gimė: 1920-09-06
Mirė: 1979-03-27
 


Įvykiai



 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
 
Blogas komentaras Rodyti?
2017-03-27 19:34
pasalietis
pinčiukas sg buvo pareiškęs, kad Širvys parašęs net 2 (du) gerus. Paguodė: tai yra daug.
Vis dėlto Širvys yra neeilinis lyrikos reiškinys. Asmenybė. Baigė neypatingai kaip,  bet šiek tiek geriau, negu sg.
Kompaškė parulskinė marčėninė prisisigetagedinę, 90x nematė kietesnių už save. ŠA. 
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2011-02-21 17:49
Fidu
  Tave visą pro lūpas išvogčiau...
  Žvilgsi mėnuo tik lango kampais.
  Ir klevai, ir klevai
  liepsnabokščiai
  Skamba rudenio vario varpais.

Turbūt vienas mylimiausių poetų. Liūdesio ir vienatvės poezija...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-09-06 00:05
z_
z_
lenkiu galvą
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-09-23 12:10
Nerijus Paltanavičius
Mylimiausias mano poetas, tiek dabar, tiek kol buvo gyvas. Vienas iš nedaugelio, kurį vertino net gyvenant. Ačiū jam...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-07-30 14:34
Nekiti
*autorius
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-07-30 14:34
Nekiti
super atorius, tik gaila, kad toks likimas teko.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-03-27 23:40
blackEN
visu geriausias poetas man.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-02-08 03:16
Fakto Klaida
Nežiūrėk,
Nežibėk,
Taip liūdnai
Į akis.
Ką darau
Negerai -
Pats žinau.
Nesakyk.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2007-07-02 20:51
linooska
man labiausiai patinkanciu kuriniu autorius...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2007-05-03 16:28
Smulkus Akmenukai
pats geriausias.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2006-11-18 22:32
ne_
ne_
lietuvos jeseninas
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2006-10-25 13:57
Kruvina ašara
Lietuvos šekspyras.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2006-10-04 20:36
Illiana
Mano taip pat mėgstamiausias, bet norėčiau, kad būtų daugiau parašyta...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2006-06-26 18:27
Sudie
Mėgstamiausias mano poetas, kurio eilių niekas nepaskaitė dar niekad taip, kaip jis pats. Užsigimęs talentas, kuriuo sekti - didelė garbė.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2006-04-07 23:55
Mahila
gėris.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2006-02-04 02:04
lead zeppelin
Mylimiausias mano poetas...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2005-12-02 22:24
Anuška
Paulių Širvį skaitau ir dabar.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2005-09-06 12:38
Fuko India
jo...
širvio vieną eilių moku mintinai...
geras rašytojas..
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2005-09-06 00:22
Dratelė
ojoj sum gimdieniu


et
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2005-08-16 18:25
Mindauggas Nesvarbu
Gers rašytuos, daug anuo tekstum eso skaitės, nesliepsio, ka anuo kūryba toriejė daug įtakas mona rašliava... Poikos žmuogos.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
1 2
[iš viso: 24]
Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą