Rašyk
Eilės (78156)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 34 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Šis kūrinys dalyvavo Detektyvo konkurse >>

 

Dosni vasara lepino ir džiugino viską, kas gyva. Miškuose, saulės spindulių paglamonėtos, sirpo žemuogės, ulbėjo sparnuočių choras, medžių šakomis liuoksėjo voverės, susirūpinęs skubėjo ežys, atkakliai triūsė skruzdės. Netikėtai šį gyvenimo ritmą sudrumstė vaikų pulkelio klegesys. Jie šurmuliavo, energingai žingsniuodami smėlėtu keliuku. Paukščiai nuščiuvo, pasislėpę lapų tankmėje, klausėsi nerūpestingos paauglių kalbos.
  -Štai, kiek žemuogių pririnkau, visiems rodė ir džiaugėsi mergaitė tamsiais banguotais plaukais.
- O aš sugausiu didžiulę lydeką, -planais gyrėsi išstypęs berniokas.
- Na, dar pamatysim, kaip kibs... -numykė draugas.
-Ša. Kažkas šaukia... -visus pritildė tamsiaplaukė.
- Ateikit! Padėkit! -prikimęs vyriškas balsas girdėjosi iš už storo ąžuolo.
Vaikai susižvalgė ir pasuko šaukiančiojo pusėn. Tai, ką pamatė, juos nustebino savo netikėtumu. Prie medžio sėdėjo pririštas vyras. Nuogutėlis.
Mergaitės paraudo ir nusisuko. Berniukai, irgi, pasijuto nejukiai.
-Perpjaukit virvę, kuri perverta per antrankius. Man skauda. Kuprinėje yra peilis, -vadovavo išlaisvinimui vyras.
-Eikim iš čia. Neaišku viskas. Geriau iškviesti policiją, - pasipriešino nuogaliaus norams tamsiaplaukė.
Vaikai pritariamai palinksėjo ir paskubėjo ten, iš kur atėję.
-Nekvieskit policijos! Sakau, virvę pjaukit! -pasigirdo pagiežingas pririštojo reikalavimas.
Bet vaikai nepaisė jo riksmo.
Pareigūnų ilgai laukti neteko. Tarnybinis automobilis sustojo prie šalikelėje stoviniuojančių paauglių,  paklausinėjo, susirašė duomenis.
-Keliaukite namo. Čia kažkas keisto, gali netikėtumų būti-griežtu žvilgsniu paragino pulkelį policininkė.
Kartoti nereikėjo. Vaikams pradingo noras pramogauti.
Be vargo radę nelaimėlį, atrišę, palaukę kol apsirengs kuprinėje susilamdžiusiais rūbais, pareigūnai pradėjo klausinėti.
-Seniai tu čia?
-Antra para. -nenoriai suniurzgė vyras.
-Kas tai padarė? Kodėl? Eime į automobilį. Termose kavos turime. Karšto tau reikia ko nors išgerti. Ten pareiškimą parašysi.
-Nerašysiu pareiškimo. Aš pats prisirakinau. Norėjau, išbandyti save, savo ištvermę -muistėsi nukentėjusysis.
Policininkai susižvalgė nepatikliais žvilgsniais.
-Teks pasisvečiuoti. Turim surašyti protokolą apie gautą iškvietimą.
-Ačiū, - išgėręs  kvapnų gėrimą, niūriu veidu padėkojo vyras.
-Tai jau pasakok apie savo išsibandymo žygdarbį. Vaikai sakė, kad jų prašei atrišti. Kaip čia taip nepasisekė?
-Draugas būtų atrišęs. Tik per neapsižiūrėjimą nuspyriau kuprinę, nebepasiekiau pasiimti telefono. Jeigu dabar iki miesto važiuosit, pavežkit ir mane.
-Pavairuok, bičiuli. Mes dar pamėginsime pabendrauti, -kreipėsi policininkas į vyrą, tyliai sėdintį prie vairo ir besiklausantį pokalbio.
Vos įvažiavus į miestą, keleivis pasiprašė išleidžiamas. Jam nutolus, vairavęs vyrukas čiupo švarką, iš kišenės ištraukė medicininę kaukę, nors nebebuvo griežto nurodymo ją dėvėti.
-Aš paskui jį pasekiosiu. Keista visa istorija. Kažko nesako, rezga pasakaites.
-Gerai, sekly Arnai. Tik neuždusk su švarku, su kauke. Tvanku.
-Užtat, neatpažins. Tikiuosi, ir taip neįsidėmėjo.
-Sėkmės.
  Vyras toli nėjo. Sustojęs prie kavinės, ėmėsi skambinti. Po to stoviniavo, laukė. Gana greitai prisistatė iškviestasis asmuo. Padavė paketėlį.
„ Neaiškus tipas. Na, ir kas toliau…”- Arno smalsumas augo.
Sekamasis pasuko į daugiabučių namų masyvą. Sustojo prie vieno namo. Vėl skambino. Arnui buvo apmaudu, kad negirdi pokalbio, nes neįmanoma prieiti arčiau. Tačiau, nė smulkmena nepraslydo nuo  įdėmių akių žvilgsnio. Trečiame aukšte prasivėrė kambario langas, pasirodė moteris. Staigiu rankos judesiu kažką išmetė ant šaligatvio.
Iš nuostabos Arnas akimirkai net sustingo. Jis pažinojo tą moterį. Inga. Nepamirštama gražuolė Inga. Studijavo tame pačiame fakultete. Daug kursiokų nesėkmingai rėžė apie ją sparną, siekdami dėmesio, palankumo. Nepasiekiama, lyg iš netirpstančio ledo, ironišku žvilgsniu, trumpa aštria fraze ji visada visus laikė atokiai nuo savęs. Po studijų keliai išsiskyrė. Nors ir turėjo vienas kito telefono numerius, bet niekada nesusiskambino.
Tuo metu sekamasis nedelsdamas stvėrė tai, ką Inga jam išmetė. Tai buvo automobilio rakteliai. Skubiai prie vieno priėjo, atsirakino, pasigirdo užvedamo variklio burzgesys.
„Velnias! Ką dabar daryti…” -Arno smegenys karštligiškai ieškojo išeities. Supratęs, kad tas žmogus ir Inga kažkaip susiję, seklys troško viską išsiaiškinti iki galo.
Tuo metu prie laiptinės privažiavo moters vairuojama mašina. Išlipo solidaus amžiaus ponia, ir pasuko prie laiptinės durų, per skubėjimą, ar išsiblaškymą pamiršusi užrakinti automobilį.
Arnas elgėsi spontaniškai. Jam taip svarbu buvo toliau sekti jau nuvažiuojantį sekimo objektą, kad net nesusimąstė. Greitai prilėkęs prie paliktos mašinos, akimirksniu atsidūrė prie vairo. Susivokė tik vydamasis tolstantį nerimą keliantį vyrą.
„ Velniai rautų! Apsivogiau! Na ir užviriau košę, tik neaišku, kaip teks ją iškabliuoti... Kaip nors... Inga to verta” Nerimas sunkiu akmeniu slėgė krūtinę, padrikos mintys pynėsi, nesirišo į versiją. Staiga nutvilkė spėjimas, kad sekamasis važiuoja atgal į mišką. „Ten liko kažkas labai svarbaus, ko negalėjo pasiimti, policininkams matant. Reikia jį aplenkti, būti ten bent dešimčia minučių anksčiau. ”
Arnas gerai žinojo apylinkes, aplinkkelius ir kaimų keliukus. Net neabejodamas, kad spėjimas teisingas, seklys pasuko, trumpindamas kelią. Pavažiavo gal šimtą metrų toliau nuo tos vietos, kur laukė vaikai, įsuko į siaurą miško keliuką. Be vargo rado vietą, kur prieš tai kamavosi pririštas belaisvis. Miško žolė, paklotė buvo išsėdėta ir suvelta nuo mėginimų ištrūkti. Tik, ko ieškoti?
Suskambo telefonas. Inga!
  -Tai, ko ieškai-dabar tiesiai virš tavo galvos. Ant pušies šakos. Vaizdo kamera. Dėl automobilio nepergyvenk-jis mano mamos, -nedaugžodžiavo moteris.
Jau sukant į plentą, vos neapakino žibintų šviesos. Į gretimą keliuką suko sekamojo automobilis. Akimirkai stabtelėjo ir pajudėjo atgal.
„Niekšas, jis suprato…Mėgins užtverti kelią! ”-tarsi žaibas perskrodė smegenis mintis.
Arnas visa jėga numynė greičio pedalą, suktelėjo į šoną. Išsisuko nuo susidūrimo paskutinę akimirką. Ratas grybštelėjo kelkraščio žvyrą, mašiną sumėtė, bet pavyko išlyginti. Seklys spaudė, kiek išgali, bandydamas atsiplėšti, nes veidrodėlyje matėsi, kad jį vejasi. Atstumas didėjo, tačiau didėjo ir pavojus. Persekiotojas atsidarė langelį, pasirodė ranka, laikanti pistoletą. Kulka nuzvimbė į laukus... Pagaliau šaulys atsiliko…
Vėl suskambo telefonas.
-Mamą nuvežiau namo Esu viena. Laukiu. Man baisu.
-Negerai, kad grįžai. Neapdairu. Nieko neįsileisk. Aš greitai būsiu.
Įleistas į Ingos namus, Arnas tylomis padėjo vaizdo kamerą ant staliuko ir klausiančiu žvilgsniu pažiūrėjo moteriai į akis.
-Aš nežinojau, kad tas Martynas šliužas, -išraudusi ir užsikirsdama, pradėjo pasakoti Inga. -Norėjau sutikti džentelmeną. Santūrų, save valdantį, mandagų, dėmesingą, mokantį gerbti. Skubantys, trokštantys pasinaudoti, manęs nedomino. Galvojau, kad pasisekė tokį rasti. Įdomus, intelektualus, dėmesiui parodyti negailintis pinigų. Turėjo jų daug. Ir niekada nemėgino suartėti. Nors užeidavo dažnai, buvo kaip savas. Man tai reiškė pagarbą. Laukiau, kad pasipirš. Tiesa išaiškėjo atsitiktinai. Skvere sėdint, pristojo įtartinas tipas. Džiaugėsi, kad mane sutiko, kad tuos pinigus verčiau man atiduos, nei vaizdajuosčių savininkui. Taip sužinojau, kad esu slapta filmuojama, ir rodoma interneto svetainėje. Už pinigus. O už didelę sumą buvo žadama ir mano adresą duoti. Radau namie kameras visur- vonioje, miegamajame... Kilo noras atkeršyti. Į kavą įmaišiau stiprių migdomųjų. Nuvežiau, išrengiau, pririšau. Pritaisiau vieną iš rastų kamerų. Norėjau paleisti įrašus toje pačioje svetainėje. Tai tiek trumpai... Dabar bijau keršto. Paprašiau mamos, kad pasikeistume automobiliais. Ji nieko tikro nežino, bet jaučia, kad patekau į bėdą. Noriu išvažiuoti kur nors, kur niekas nepažįsta, kur būčiau saugi. Tave pamačiau per langą tuo metu, kai „grobei” mamos mašiną. Pažinau iš karto, pagalvojusi supratau, kad viskas ne sutapimas. Išvežk mane kur nors... galim ir dabar…
-Na, visada stebinai nuovokumu... O dabar išeiti iš buto negalim. Jau sutemo, manau kad jis sukiojasi netoli. Ginkluotas – į mane, važiuojant, pleškino.
-Kaip baisu... Ką daryti?
-Ką nors sugalvosiu. Jei reikės -draugai padės.
- Nesinori, kad daug kas žinotų.
-Suprantu…
-Tikiu tavimi. Visada tikėjau. Skyreisi iš kitų. Tik, nekreipei į mane dėmesio…
„Tik tu nežinai, kad bijojau apsijuokti savo dėmesiu... ”- nelinksmai pagalvojo Arnas.
-Tai juk tu nekreipei į mane dėmesio…
Abu sumišę pažvelgė vienas kitam į akis…
-Jeigu leistum, saugočiau tave... visur, visada, - pasiryžo ištarti vyriškis.
Pokalbį nutraukė durų skambutis. Ingos veidu nubėgo išgąsčio išraiška.
-Prieik prie durų pasieniu. Paklausk “kas” Niekam neatidaryk.
-Inga, įleisk. Mums reikia pasikalbėti. Aš Martyno žmona, - pasigirdo moteriškas balsas.
-Nieko nenoriu matyti. Eikit visi velniop!
Prie kitos sienos besiglaudžiantis Arnas išgirdo lengvą metalo skimbčiojimą. „ Visrakčiai. Mėgins brautis”- suprato vyras.
- Šiandien aš pas ją. Sumokėjau tau  šunsnuki. Ar pamiršai? Nebandykit trukdyti!
Dirstelėjęs į Ingą, Arnas pamatė iš nuostabos ir nepasitikėjimo išsiplėtusias jos akis. Pridėjo pirštą prie lupų ir mirktelėjo.
Kurį laiką buvo tylu, tačiau vėl prasidėjo bruzdesys. Seklys, nenorėdamas kad girdėtų besibraunantys, surinko SMS.
-Iškviečiau pastiprinimą. Saugosiu tave, mieloji. Tikėk manimi, -Vos girdimai sušnabždėjo Ingai.
„ Tikiu”- atsakė moters akys.

2022-05-16 16:32
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 6 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2022-08-10 03:03
gogo
1
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2022-06-20 11:33
Viesulinė
Toliau apie logiką.
Inga stebi, kas vyksta miške. Seklį atpažista dar "begrobiantį" mamos automobilį. Mato siunčiamus vaizdus, supranta, kad reikia skubėti. Skambina ir sako, kur yra vaizdo kamera. Seklys su kamera ateina į butą, gali įjungti ir peržiūrėti. Nors nuo studijų laikų praėjo keleri metai, bet prisimenama, kokį jį pažinojo. Moteris jaučia poreikį paaiškinti ,kokia gavosi situacija.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2022-06-20 10:52
Lengvai
Kaip suprantu nuo paskutinio Ingos ir seklio pasimatymo praėjo nemažai laiko (keleri metai), jie niekada nebuvo nei draugai nei meilužiai, i.e. kažkokio tarpusavio pasitikėjimo anksčiau tarp jų nebuvo. Bet - paskambina Inga ir seklys visiškai ja tiki ir daro taip, kaip ji sako ir nėra nei šešėlio abejonės, ar kritinio mąstymo. Arba nelabai išmanus seklys, arba nelogiška istorija.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2022-06-17 23:58
Viesulinė
Karolis Pamišėlis.
Sekliui skubiai reikia mašinos, nes sekamasis nuvažiuoja.
Iš kur ją gauti? Gal būtų įtikę, kad jis kviečia taksi, ilgai derasi, kad sektų nusikaltėlį, nes nežinia, ar taksistas mielai tą darytų. O gal atvejis, kad draugas su pica pasisuka būtų buvęs geras? Ir pini, ir rezgi apie tą mašiną, kol pamatai, kad teksto limitas baigėsi.Ir nusikaltėlis jau seniai iš seklio akių dingęs.
Mama,sunerimusi dėl Ingos noro pasikeist automobiliais-prastas variantas...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2022-06-17 23:49
Viesulinė
Lengvai. Nelabai supratau, kas nelogiško Ingos skambutyje?
Tekste užsiminta, kad seklys ir Inga turėjo vienas kito telefonų numerius.
Inga, palikusi ant šakos kamerą, logiškai galvojant, pati sekė kas vyksta. Nes, palikti savieigai negalima, kad nenutiktų visai blogų dalykų. Todėl skambutis sekliui, kad jis greitai rastų, ką reikia rasti-visai logiškas.
Dėl meilės trumpos linijos-skonio reikalas.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2022-06-14 22:42
Lengvai
Pradžia daug žadanti, pagauna skaitytoją ir įmetą į mišką: puikūs, gyvi aprašymai, tikri vaikėzai, vasaras leidžiantys aktyviai, nuogas vyras... Intriguoja.

Tekstas sugenda nuo Ingos skambučio, pirma mintis: wait, what?! Kažkur kažkas laba nelogiško ir tas nelogiškumas tęsiasi. O seilėta pabaiga su amžina meile viską galutinai sugadina.

Iki detektyvo, beje, irgi reikia pritempti.

2,8

Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2022-06-12 19:48
Karolis Pamišėlis
šį kartą ne humoreska, o "rimtas" tos pačios autorės detektyvas. bet komizmo kur kas daugiau nei anuo atveju. ko verta vien jau teksto gale užgimusi meilė. imant apskritai, net komiksai apie ančiuką Donaldą labiau įtikina: seki įtartiną tipą ir jis atveda tave prie senų laikų simpatijos, kai reikia mašinos - lyg tyčia kažkas privažiuoja ir neužrakina durelių... jei įtemptose siužeto posūkiuose herojus būtų išalkęs, greičiausiai pro šalį būtų pravažiavęs senas kiemo draugas, lyg tyčia dirbantis Wolte ir kaip tik turintis atliekamą picą. detektyvo bruožų esama, bet begemotas gerai įsižiūrėjus taip pat šiek tiek panašus į žirgą.

1,5
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2022-06-11 22:04
vakvakas
2

trilieris/veiksmas, ne detektyvas. Tekstas lyg sukaltas, nėra braižo. Perskaičiau visus konkurso tekstus, grįžau sudėt komentarų ir man net sunku prisiminti apie ką šis tekstas buvo (gal ir pliusas autoriui - teko skaityti du kart). 
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2022-05-31 22:23
VB7
VB7
Panašu į tikrą detektyvą. Šiek tiek nuvylė kūrinio kalbos stilius. Veiksmo pakanka, tik vis laukiau kažko įtempto, šokiruojančio, netikėto. Pakoregavus kalbos stilistiką, praplėtus visą istoriją, pastudijavus daugiau psichologijos (tarkim, kad ir vyro bei moters  reakcijas į tam tikras situacijas) galima būtų ir apie detektyvinį romaną galvot.4
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2022-05-29 18:26
Svoloč
Galima sakyti, kad beveik tikra detektyvinė istorija. Pasakojimo būdas ir priemonės paprasti, vertinčiau trejetu, visgi nebuvo didžiulės įtampos ir painiavos, nusikaltimas išaiškintas stebėtinai greitai, tai liudija kriminalo banalumą, atitikimas konkursui taip pat 3. Bendras vertinimas 3.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2022-05-26 16:57
Vabhis
Viesulinė yra įvaldžiusi veiksmą. Istorijoje kažkas vyksta, o ne yra aprašoma, kad kažkas yra. Tai lengva patikrinti, jeigu paieškai, kaip dažnai kartojasi žodis "buvo". Šitoje istorijoje, jeigu sudalinti ją į puslapius, pirmame puslapyje nebūtų nė vieno "buvo" - o tai jau yra tam tikras rašymo kokybės ženklas.

Turinys - kaip nuotykių ir veiksmo filmas, ir tai gerai atitinka žanro reikalavimus.

Mažas grynai techninis patarimas Viesulinei: kai rašote, paragrafus nukelkite du kartus. "Rašykų" naudojamas teksto redaktorius nesukuria tarpų tarp paragrafų, todėl tekstas atrodo kaip vientisa didelė masė, kaip vienas didžiulis paragrafas. O veiksmo tekstas daug lengviau skaitosi, jeigu jį skaitytojas mato mažais kąsniukais. Jūs gerai skaldot tekstą, skaitomumo indeksas būtų geras, tik šitas tekso redaktorius taip formatuoja, kad nesimato.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2022-05-20 11:15
Viesulinė
Kiekvienas gali galvoti pats, kas su visrakčiais atėjo. Detektyvą prasitęsti, kaip patinka.  Gal Martyno žmona, gal Martynas pasiskolino Petro žmoną, gal jų už durų ne dviese, o penkiese. Juk, Inga ir seklys pasieniu prislinko ir per durų akutę nežiūrėjo.
Be to, dar neteko nei skaityti, nei matyti detektyvo kuriame trimis eilutėmis būtų išdėstyta- rado miške, pasekė, pagavo...Visada būna ir gamtovaizdžių įpinta, ir jausmų pridėta, ir samprotavimų, jeigu neribojama teksto apumtis.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2022-05-20 10:29
Pri
Pri
Man buvo įdomu. Viskas puiku. Atitinka detektyvo apibrėžimą t.y. kalbėtojas iškelia mįslę, skaitytojai bando ją išspręsti pasiremdami užuominomis ir gale - atsakymas. 5
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2022-05-19 23:11
gunta
Čia ne detektyvas...
Mieloji saugosiu, mielasis saugok, Petro boba su visrakčiais atėjo...
Nu ne. 2
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2022-05-18 08:00
Pranas
5
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2022-05-17 15:43
Aihara
Holivudas :D
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2022-05-16 22:17
Alicija_
Smagu skaityti gerą tekstą, kuriame daug veiksmo ir judesio. Pirmas toks įdomus šiame konkurse:) 4+.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2022-05-16 19:31
foofighter_
Sveikintina tai, kad bemaž geriausiai iš visų darbų pataikyta į žanrą. Bent kol kas. Regis, pakišo koją apimties ribojimai, nes ten, kur, ko gero, turėtų kilti klausimai, iškart prasideda atsakymai. Skaitant kyla įspūdis, kad iškirptas geras gabalas istorijos. Mamos automobilis apskritai toks deus ex machina, bet gal tai nebūtinai blogai. Nežinau :)

Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2022-05-16 16:43
Kaimo japis
Lyrika.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą