Rašyk
Eilės (78096)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 4 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Pranas Pranas

Nemeskite manęs iš važiuojančio traukinio

Šis kūrinys buvo tarp savaitės geriausių


Kūrinys publikuotas dirbtuvėse >>

Iš „Rodakinos nektarinai“ (aut. Nuar.)

  Kaip Pro taip ir Poe, rodydamos į svarbiausius mano galvai supratimus, ilgai vengė mintį išreikšti taip, kad po pasakyto sakinio atsirastų taškas. Tuomet viskas paprasta, aišku, dangus toks, kai nereikia įtarinėti, kad kas jį nelauktai ištiktų. Tačiau abi jos – ir Pro (proza), ir Poe (poezija) – elgėsi it nusižiūrėjusios į visų laipsnių fizikos mokslų vyrą Joną Grigą, kurio raštuose apie Visatos kilmę, pagrindinis sakinys paliktas su klaustuku, būtent:
        „Visata atsirado iš nieko?
  Tai didžiausias klaustukas, kurį bet kada ir bet po kieno sakiniu esu matęs ar girdėjęs. Na, o tylos
manyje daugiau negu kalbėjimų. Buvau tikras, kad apie Pro ir Poe esu viską pasakęs gal net anksčiau, negu išmokęs rodyti į motiną, o gerokai vėliau – ir jos vardą parašyti. Visos raidės, beje, tuomet buvę didžiųjų raidžių lygmenyje – MAMA.
Jau neskaičiuoju kiek nuo tų įvykių metų praėję, kaip, beje, neskaičiuoju kiek kartų per tą laiką skyriausi su Pro ir Poe, joms išvykstant į ekspedicijas. Ir tai– kaip dabar  suprantu – ne būtina, tai labai natūralu, kuomet žinai, kad jau  parašyta:
    ... ir šįsyk, susiruošusios į ekspediciją, judvi atėjo kartu.  Atėjo irgi kaip įprasta, panorusios tarti žodį, kad jis man būtų ne tik įsimintas, bet savaime judėtų, krutėtų po smegenis ir neatrodytų, kad aš, pasilikęs jų laukti Pastriekės departamente, nesijausčiau vienišas. Ir iš tiesų girdžiau jas abi kaip tąkart:
  – Pranuci, Visata atsiradusi iš nieko, – tarė patikinimą Pro ir tarė taip, kad ogi jokios abejonės dėl tokios žinios. Nudingo ir klaustukas, kurį pažinau  Jono Grigo raštuose..
  – Taip, taip, Pranuci, – trupučiuką lukterėjusi su nemenkesne įtaiga Pro žodžius pakartoja Poe: – Visata atsiradusi iš nieko.

  Pajaučiu, kaip galvoje šmėsteli pamanymas:   
  Viešpatie, koks aukštas esi! Ir todėl – kaip galėję atsitikę, kad tikrasis Tavo vardas atitolęs nuo realybės.  
  Tikrasis Viešpaties vardas? Atitolęs nuo realybės? Kas gi taip skambina į mano (ar per mano) smegenis?   
  – Pranuci, iki, – vienu kartu pasakė Pro ir Poe ir  pajaučiau, kaip pritilo Pastriekės departamentas, o  štai dabar nemoku net patikėti, kad jau praėjo metai, ir kiti, o aš su jomis tarytum neišsiskyręs: – Pranuci, lauk mūsų sendamas ar nesendamas, lauk kaip patinka, bet  lauk –  girdžiu dabar netgi  daugiau negu tada. Ir – ką?  Ar nesulaukiau? Ir man jau nereikia pasakoti kitiems  ir įtikinėti, kad iki žvaigždės, iki žvaigždynų ir iki Ten, kur bet kas Visatoje pasirodo, niekuomet joms labai toli nebūna. O ir mano galvoje nenutyla skambėjęs varpelis:
  Viešpatie, koks aukštas esi!. Ir todėl – kaip galėję atsitikti, kad tikrasis Tavo vardas atitolęs nuo realybės.  
  Nesiliauja bruzdėti pajautose užkritę dalykai ir man  nesunku save girdėti tokį patį, kaip ir tuomet, būti  kartu su tuo, kas buvę tuomet ir kas yra dabar. Tačiau tik tiek, tik bruzdesio jau neužtenka. Panūdo savyje girdėti ir pajausti daugiau negu iki šiol. Nes ir man nemalonu darosi išgirdus, jog esu niekas. Ir šit! Pirmą kartą Nieką įvardijęs didžia raide suprantu, kad reikalai neatslūgsta. O  pajautose  taip nuoširdu, gera, kad, Viešpatie, lenkiuosi kuo žemiau, vis žemiau, žemiau, iki būties, kai žmogaus regėjimui jau manęs nėra – išnykstu (išvykstu) į Nieką.
  Šaunumo, kad taip susimanytų nereik, bet iš tiesų tai nelengvas darbas. Dar sunkiau nunešti ją, šią mintį, į kito galvą. Nesvarbu kieno ji, mano – ne mano, netgi nesvarbu ar ji arklio ar asilo; svarbiausia suprasti, žinoti, kad reikia ją ne tik pasėti, bet ir pasirūpinti, kad susidaigintų, išaugtų, būtų brandi, prieinama.  Ir nors nesu klausiamas,  kodėl toks rūpestis, o lyg savaime privalau išpažinti, kad jau suspėta pamąstyti apie laiko kiekį, kuris  sunaudotas savęs (Savęsp) pažinimui. Ir jo tiek nemažai, kad nei sudaboti, nei suganyti, suvaikyti supaisyti, suseikėti jau neįmanoma. Užtat akivaizdu, kad Žmogaus istorija yra ir mano istorija
  – O Visatos?
  Kažin iš kur smegenyse atsiradę tokie nuotoliai, kuomet žinau, kad ir pats sugebu atsirasti kažkur Ten, iš kur matosi neįsivaizduojamos realybės (Visatos) pradžia. Netgi liudiju, jog ne tik stebuklas, kad toks dalykas yra, bet ir nemenkesnis stebuklas, kad  jis taip taikliai  įvardintas – nieko nėra nei esančio, nei būsiančio, kas joje, Visatoje, negalėtų kažkaip sutilpti. Ir vis dėlto ji plečiasi – ir vis sparčiau, sparčiau. Todėl jau būtų nuodėmė  nepamanyti, kad ne šiaip sau ji taip besielgianti. Labai panašu, kad laukiamas neįsivaizduojamas  nutikimas, toks darinys, kuriam reikalinga daugiau erdvės, negu ši, kuri yra kad ir neįsivaizduojamai galinga Visatos apimtimi. Labai tikiu išmone, kuri į ją dar neįkelta.
  Nelengva  buvo ryžtis ir viešai tarti, kad
Žmogaus  istorija yra ir mano istorija, bet traukinys  nesustoja. Keliauju į Nieką, kuris kadū kadais ir Didį Sprogimą iškvėpė. Paprasčiau tariant deduosi sau į burną Nuar. išgirstus ir užrašytus  žodžius:
  „Mokytoja, kai aš numirsiu, nemeskite manęs iš  važiuojančios traukinio“.
  Nemeskite, mokytojai. Visai nesunku įtikėti, kad kadū kadais, kai dar niekas ir aš, Pranucis, taipogi asmeniškai dalyvavau Visatos tvėrime. Ar girdite,  mokytojai? Niekas, o Visatos tvėrėjas!
  Netikite? Ir vis dėlto. Dzievuliau, tark žodį, pasakyk, kad meluoju, ar bent:
  – Ką? Ir vėl  sugrįžti į nieką? Ir vėl, kaip suprantu, nusiteikęs dargi didesnei kūrybai kaip Visata?

2020-07-16 16:15
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 9 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2020-10-15 16:01
varna
4
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2020-07-20 08:13
languota_ _ _
4 neprameskit
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2020-07-18 22:31
Pranas
Na ir ką tau, Žmogeli, pasakyti. Šį mano raštą, perskaitęs tas  pats Jonas Grigas, kurį  čia miniu, parašė:Šaunuolis esi, Pranai. O kas jis yra aš lyg ir parašiau savo rašte,bet geriausiai tai padaryti, atvertus internate jo straipsni: 
„Visata atsirado iš nieko?
O apie patį Joną Grigą, mokslininką, fiziką, profesorių, Mokslų akademijos narį sukaupta daug įdomių dalykų. O ir knygų  profesorius  išleidęs ir rudenį laukiama dar viena, bene  ketvirtoji.
Labai regiu visu atsiversti ir bent žvilgtelėti, kad suprastume, kaip iš tiesų atrodome su savo komentarais. Kad ir tokio išminčiaus, kaip neono2. 
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2020-07-18 21:39
neonas2
tuštybė tuštybių postringaut apie visatas, žėk, kad kelnės nešlaptų, visata gali būti ir amžina, niekas jos nesutvėrė, štai kur įdomumas. bet kaimo išminčiai žino geriau. savimylos.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2020-07-18 09:30
twentyFour
Tokie tekstai ne jums, Tifanija,irjusu vertinimai tai rodo
Įvertinkite komentarą:
Geras (2) Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2020-07-17 22:51
Atėja
5
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (3)
Blogas komentaras Rodyti?
2020-07-17 17:59
Tiffany neskaitant šuns
Neįdomu. Man neįdomu. Kažkoks esė  pamąstymas apie nieką. Veikėjos įdomios, jos intriguoja, tačiau kalbasi nuo-bo-džiai ir neaišku kokiu tikslu. 2
Įvertinkite komentarą:
Geras (7) Blogas (4)
Blogas komentaras Rodyti?
2020-07-17 13:48
Lui
Lui
Gražiausias Dzievulio tvėrinys - kuriantis žmogus. 5
Įvertinkite komentarą:
Geras (2) Blogas (4)
Blogas komentaras Rodyti?
2020-07-17 08:47
eventail
Iš traukinio nemes, bet kaip su žodžiais: Pradžioje buvo Žodis. Ar tat ir nebuvo Pro ir Po pradžia. Nieku Žodžio nepavadinsi. Nebent darvinizmu. Bet ir pagal jį evoliucionavo iš sprogimo viskas. Beždžionės įgudo kalbėti ir rašyti, tapdamos didžiais rašytojais.
Kūrėjus gi sutvėrė Kūrėjas.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2020-07-17 08:28
twentyFour
Apsvarstoma nesuvokiama,bet imanoma su 
Nesuvokiamojo pagelba 5
Įvertinkite komentarą:
Geras (2) Blogas (2)
Blogas komentaras Rodyti?
2020-07-17 02:10
klimbingupthewalls
Nudingo ir klaustukas.
Įvertinkite komentarą:
Geras (2) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2020-07-17 00:09
wirusas
Pavadinimas, tai kaip vištvanagio kilpa.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2020-07-16 22:56
neonas2
Amžinybė negali atsirasti, nes ji amžina, kas ją sukūrė, nejaugi dievas, o kas sukūrė dievą, ir šis klausimas yra šakės teologijai.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2020-07-16 22:34
gogo
pranuci mažuti nekreipk dėmesio į, čia ne tau

dialogai tušti
todėl neteikiantys jokio malonumo
mokytis nėra ko
ir gal tik vienintelis daiktas čia vertas
trupučio dėmesio - mankavertis ir nepilnaveris Aš
kažkaip neitin meistriškai priešpastatomas
tikrojo Kūrėjo sukurtai Visatos didybei
Įvertinkite komentarą:
Geras (5) Blogas (2)
Blogas komentaras Rodyti?
2020-07-16 21:34
Damastas
Šiaip, gali patikti arba nepatikti, gali būti įdomu - neįdomu, bet atkreipkite prašau dėmesį, kaip yra rašomi dialogai, kaip valdoma pastraipa, koks juntamas emocijos ir paties Žodžio tikslumas, ir koks lengvas, koks malonus yra rašymas, kai jau nereikia niekam nieko įrodinėti.

5.

...Nors lyginant nesulyginamus dalykus, matyt, turėčiau vertinti šimtabalėje skalėje.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (4)
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą