Rašyk
Eilės (78138)
Fantastika (2308)
Esė (1557)
Proza (10915)
Vaikams (2716)
Slam (75)
English (1198)
Po polsku (371)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 4 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter




wirusas
wirusas
autoriaus id: 54844
 
Recenzijos
Recenzijų nėra...
Autorius įvykiuose nieko nepublikavo...
Rašytojų aprašymų nėra...
Faktai
Lankėsi: 2024-05-28 05:36
Rašykas nuo: 2020-05-10 17:39
Paliko komentarų: 1623
Mėgstamiausiuose: 1
 
Žinutės
Žinutes rašyti gali tik prisijungę vartotojai.
ledii
Angelui
2024-05-28 09:04
 
vakvak
Kinai ir lietuviai mėgsta kiaulieną.
Bet lietuviai mėgsta ją apskrudusią, kinai vertina kai ji sultinga ir minkšta.
Lietuviai kiaulieną kepė. Kinai troškino. Skirtingos istorinės aplinkybės lėmė skirtingas savybes tampant vertingomis. 
Panyras (šviežias sūris) gaminamas čia ir dabar, ilgai nelaikomas, valgomas tą pačią dieną, mažai spaudžiamas. Dėl to minkštas ir sultingas. Bet greit genda.
Lietuviai sūrį brandino (laikė vėlesniam suvartojimui), dėl to išspaustos pasukos, o sūris tuo tarpu kietesnis vertinamas (ir aišku mes turim dar ir varškę kitiems tikslams skirtą).

Man čia atrodo įstabumai kulinarijos. Nes jie kalba daugiau nei kartais atrodo.

Ir tai yra tai, kodėl aš tuos pervirtus ryžius jaučiu kaip skanius, o tu matai kaip "pervirti iki bjaurumo" nes tavo istorijoj tie ryžiai lietuvišką virtuvę pasiekdavo prastos kokybės ir jie tikrai bjaurūs buvo. Glikemijos indeksas skiriasi, krakmolingumas, grūdo apšlifavimo lygis. Aš irgi juos prisimenu. Ir nežinau, ar iš jų būtų įmanoma išvirti tuos ryžius, kokius aš mėgstu ir kurie nėra pervirę, o tiesiog "specifiškai termiškai apdoroti". Tie lietuvą pasiekę ryžiai jie ir nepervirti buvo neskoningas popierius. Kurį galėjai valgyt tik jei juos valgydavai su maistu, kuris turi skonį.
2024-05-26 01:26
 
vakvak
Aš nežinau, ar galim sakyti, kad kažkuri virtuvė išties yra mėšlas. Nebent tik tuo atveju, jei jos maistinė vertė niekinė. Tada tai taip.

Aš taip matau: tai istorija. To kas kažkur auga, ar kaip prekės judėjo, kaip žmonės dalykus patyrė ir kaip prisitaikė prie gyvenimo sąlygų.

Pas mus riebu, nes šallta, net ir dabar kokiam imigrantui kuris nepratęs prie lietuviško riebumo (kas mums net neatrodo riebu) atėjus žiemai pasidaro aišku, kodėl mes taip valgom.

Arba tai, kad rytų azijoj aštru - nes subtropiniam klimate aštrus maistas ilgiau nesugenda.

Arba tai, kodėl rytų azija turi mažai pieno patiekalų (genetika, netoleruoja jie laktozės), tuo tarpu centrinėj azijoj pieno patiekalų gausu (nes konkretus genas atsakingas už laktozės toleravimą suaugus).

Arba kodėl lietuvių mityboj  buvo gausu ankštinių ir šakninių daržovių - nes grūdinė kultūra ir su ja atėjusi gyvulininkystė pas mus prasidėjo vėliau, nei pas kaimynus - sunku įdirbt pelkynus.

Natūraliai mums skanu palyginus maža aibė to, ką valgom, didžioji dalis - įgyta (krrienus išmoksti mėgt, nemėgsti jų instinktyviai). Įgyta nes vienokios ar kitokios sąlygos. Ir tai - kultūra. Negali jos vertinti juoda/gera/mėšlas/auksas.

Ją reik suprast "kodėl ir kaip".
2024-05-26 01:13
 
Ši dalis yra eksperimentinė, todėl čia matoma nedaug informacijos.

Matoma tik svetainės rėmėjams.. Plačiau...