Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (905)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 3 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Placebas

Placebas Paanalizuokime. „Ar esate vyras? O gal — moteris?” Į vieną iš tų klausimų tikrai būtina atsakyti „Taip”. Neapsisprendusių dėl savo lyties tautiečių ne tiek jau ir daug. Tai ką gi pamano eilinis žmogelis, paėmęs naujausią Jurgos Ivanauskaitės romaną į rankas? Ogi būtent tai — kad tai knyga jam. O perskaitęs pasijus žiauriai nuviltas. Nes knyga, iš tikrųjų, skirta niekam.Arba, optimistiškiausiu atveju — mažai kam.

Kriminalinė istorija — pačioje knygos pradžioje nužudoma būrėja Julija. Hm. Tai yra — lyg ir nužudoma, lyg ir nenužudoma — vienareikšmiškai negalima to nuspręsti. O dilema sprendžiama visoje romano eigoje.

Iš priešmirtinio jos laiško sužinome apie „Placebą”. Mistiška organizacija, valdanti pasaulį (tame tarpe ir Marijos žemę). Buitiškai tariant — kažkas panašaus į mafiją. Na, tik — norėtųsi tikėti, kad mūsų mafija dar nėra taip toli pažengusi. Ptfu ptfu. 

Romanas paranojiškas. Visas persmelktas populistiniais motyvais. Smarkiai persūdytas. Veikėjai, spėju, turėjo atrodyti tipiški, o išėjo visai priešingai. Ilgakojės sekretorės, pedofilai, pusdurnės paauglės, besivaikanti sensacijų spauda. Na, taip, visa tai egzistuoja, bet... Aprašyta Lietuva man pasirodė visai nelietuviška. Arba —  aš gyvenu visai kitame pasaulyje.

Fantastikos, detektyvinio romano ir bulvarinio skaitalo samplaika atrodo gana nykiai. Dėmesio vertas yra turbūt tik Bastetės/Bubastės personažas. Maža Julijos katė atrodo dešimtkart įtikinamesnė nei visi dvikojai šio romano veikėjai kartu sudėjus. Autentiška visame, ką galvoja ir ką daro.

Visa kita — atleiskit — popsas.
2003-11-04
 
Kita informacija
Recenzento
vertinimas:
Tema: Romanai
Leidykla: Tyto alba
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2003
Puslapių: 386
Kodas: ISBN 9986-16-311-0
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 4 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2006-08-20 10:44
Justina Jurėnaitė
sutinku, tiksliai pasakyta :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2005-01-01 17:30
Trisula
nu, pernelyg tiesmukiškas, kategoriškas požiūris...man.
dėl populizmo nesiginčysiu, autorės dirbtinis siekis įtikti masėms nediskutuotinas; dėl visiškai neįtikinamos, hiperfantasmagoriškos Placebo organizacijos taip pat nesiginčysiu; paranojiškas globalaus Lietuvos dekadanso vaizdavimas - nediskutuotinas;  pasikartosiu,  nediskutuotinas...dabar į Seimą mane...ačiū.
Pliusai.
nors ir sutirštėję, bet įdomūs piersonažų pasauliai; Bubastė - ne protagonistė, bet vertas dėmesio veikėjas, nes iškretna iš demisintetinės Placebo sistemos ar ten kokios jo alternatyvos, Lietuvos, dvikojų diktuojamo pasaulio suvokimo rėmų, paties romano konteksto, tad įdomu, fatališka, netikėta kartais, o visa tai miežias su paprastumu, instinktais. Rytietiškų, vakarietiškų ir kitų biesietiškų religijų, ateizmo, atavizmo, technologijų, biolaukų, žodžiu, sakralinės erdvės ir materijos samplaika kuria savotišką romano atmosferą, terpę, įdomią, bet be gilesnės esmės.
viskas.taškas. ačiū už dėmesį. taškas.
( kadangi nesu patriotė, nei stoikė, likau abejinga)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-10-27 15:02
manukoshe
Man asmeniškai tai nekyla noras ginčytis apie Placebą, todėl galima tai palaikyti abejingumu :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-10-27 15:00
Justea
chm..aš iš dalies sutinku su manukoshe, bet kita vertus, kadangi "Placebą" baigiau skaityti dar šiandien, galiu drąsiai pasakyt, kad esu tikra, jog šiai knygai abejingų tikrai nebus. O ar ji vertinama teigiamai ar neigiamai, tai juk nekeičia esmės-manau knyga tuo ir gera, kad sukrečia/sukelia juoką/pyktį/nusiminimą ar paprasčiausiai priverčia pagalvoti kaip yra iš tikrųjų. Juk kas mus verčia ginčytis-tikrai yra verta skaitymo..
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-03-05 19:03
Mandarino Svajonė
kuo toliau, tuo labiau vengiu pirk labai reklamuojamu knygu... "bestseleriu" atseit...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2003-11-18 01:25
rugiagėlė
Man labai nepatiko ši knyga
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą