Rašyk
Eilės (78142)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 16 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Šis kūrinys dalyvavo Detektyvo konkurse >>

 

Senasis džentelmenas jau niekuo nesistebėjo. Senasis džentelmenas  buvo lietuvis. Jūs tikriausiai, nustebsite: “ Kaip tai – džentelmenas ir lietuvis? ” Jūs manote, kad Lietuvoje džentelmenų nebūna. Tai ne lietuviška fauna, ar ne taip? Na, o kaip, man patarkite, pavadinti žmogų, kuris patogiai įsitaisęs supamame fotelyje ruošiasi žiūrėti vakarinį detektyvą. Jūs, sakote jį geriausiai būtų galima pavadinti ponu. Be abejo – tai lietuviškas kreipinys. Tačiau... Visa bėda, mūsų herojus dar niekaip neapsipranta su šiuo terminu. Šiaip, pasąmonėje, tai jis jau seniai žinojo toks esąs, dar ir tais nesenais kruvinais ar gerais laikais. Kaip kam geriau – pasirinkite.

O šiaip, jūs nesakykite, mūsų herojus panašus į džentelmeną, nes aistros, kurios galingai kunkuliavo jo širdyje, jau aprimo, ir jis ramiai ruošėsi žiūrėti detektyvinį filmą, kurio siužetą nuo pirmųjų minučių jis jau perprato ir beliko tik viena – įsitikinti savo teisumu. Kas galėtų nuneigti, kad būtent taip ir elgiasi tikrieji džentelmenai.

Minėtas asmuo, pavadinkime jį ponu Jonu Aliausiu, žinojo, kaip gyventi. Jis žinojo  ne tik, kaip gyventi, bet ir kaip gyventi gerai ir saugiai. Kas, jūsų manymu, galėtų pakenkti žmogui, kuris perskaitė visus detektyvų klasikus, pats dirbo teisėsaugos sistemoje, turi asmenį ginklą, yra sveikas ir stiprus?..

Panašiai mąstė ir jaunoji prokuratūros tardytoja, Asta Pudrienė, apžiūrinėdama įvykio vietą. Jonas Aliausis apibintuota galva tik liūdnai linkčiojo.
–  Prašau papasakoti, jeigu jums leidžia jūsų fizinė būklė, kokiu būdu į jūsų namus pateko žmogus be gyvenamosios vietos, kriminalinis elementas  Modestas Kairiokas.

–    Su Modestu Kairioku mes kažkada sėdėjome viename suole, – pavargusiu balsu pradėjo pasakoti atsargos karininkas, buvęs įkalinimo įstaigos viršininkas Jonas  Aliausis. Gabus žaltys buvo, ypač  tiksliesiems  mokslams. Turėjo komersanto gyslelę, net mokykloje darė biznį. Baigęs institutą, gavo inžinieriaus diplomą. Neapsiramino, organizavo kažkokią slaptą gamybą: ar tai moteriškų kelnaičių, ar tai džinsų. Sėdėjo, išsiskyrė  su žmona, prasigėrė... Pastaruoju metu užsiima smulkiuoju verslu – mūsų miesto šiukšlyne renka stiklo šukes... Jeigu negertų, gal jau milijonierius būtų.

–    Jus pasakykite, kaip jis pas jus pateko?
–  Įsileidau... Ko nepasipuikuoti prieš žmogų, kuris kažkada ir gabesnis, ir pranašesnis buvo. Pasirodo – prašo valgyti.  Žmona jau norėjo sriubos įpilti. O sriubą, tai juk aš verdu. Žinote, pas mane prieskoniai, net čiobreliais kvepia. Atiduoti kažkokiam bomžui...  Gėriuosi aš sakau tavimi, kad gali nevalgyti. Net aš taip negalėčiau, štai ir dabar prisišveičiau skilandžio su česnakėliu, gerai dar, kad filmas paprastesnis pasitaikė, o tai ir neatspėčiau pabaigos.

Tada, –  sako mano bendraklasis, – aš tau padėsiu  virškinti... ” – ir trenkė  į galvą su kėde.

Štai matote – jos šipuliai... Tiesa sakant, man tai ne pirmiena, dar kai dirbau prokuratūroje, jaunu tardytoju, užsigrūdinau, kažkoks psichas irgi panašiai pavaišino. Laiko mano katiliukas. Taburetė į šipulius, o galva... Na, ką aš jums sakiau!.. Aš taip ir maniau, tai Fredis užmušė Pamela, o tas mulkis detektyvas vis tą juodaodį  Luji  įtarinėjo!.. Dirba dar mano katiliukas!.. Negaliu aš, tiesą sakant, tik tų baisių Lotynų serialu žiūrėti. Tai išties siaubingi, baisūs filmai. Vaikas laksto kitame kieme, o tėvas jo taip ir neranda. Štai žiūrėkite, žiūrėkite!..

Asta Pudrienė nusprendė, jog šiandien užteks. Užsitikrinus, jog buvęs įkalinimo įstaigos viršininkas, atvyks duoti parodymus į prokuratūrą, atsisveikino. Išeinančią, ją sustabdė, kalta namo šeimininkės šypsena.

–  Perduokite prašau, Modestui šį ryšulėlį, tai buvęs mano vyras. Juk jis trys dienas nevalgęs. Aš tikiu – jis dar bus milijonierius. Gerą galvą turi, ne taburetėms skaldyti.
Senasis džentelmenas, subintuota galva, vėl sėdosi prie televizoriaus. Kažin, ar išsaugos, Džimis keisą su 2 milijonais kurį nušvilpė iš Dono Liutonės?.. Kažin, kiek nuliu turi du milijonai, jeigu vienas turi šešis? Tiek pat, pasvarstęs, nusprendė. Nieko, dar katiliukas verda!..

2022-06-05 10:42
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 7 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2022-06-14 22:16
Lengvai
Kaži, ar pirma pastraipa reikalinga, nematau jokios vertės tolesniam tekstui. Iš kitos pusės nelabai radau vertės ir visame tekste - labai atsainus pagrindinio veikėjo pristatymas, pilna klišių (byranti kėdė? ar kada bandėte trenkti kam/kur nor kėde?), maisto aprašymai, kam jie?

Stilius irgi taisytinas - pradžioje vis kartojamas "džentelmenas", po to nesuvaldomi įvardžiai.

Neradau nei paslapties nei detektyvo.

1,2
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2022-06-12 19:12
Svoloč
Kadangi kūrinys smarkiai pavėlavo į konkursą, tai ir vertinti jo niekaip neišeina, neįmanoma paskirti bent kokio balo, nes tokiu atveju sukursime precedentą, kad į konkursą gali ateiti kada nori, jau perskaitęs visus kūrinius ir primetęs, ar turi jame šansų, ar ne. Taigi nulis.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2022-06-12 18:28
Karolis Pamišėlis
labiau humoreska, o ne detektyvas. bėda tik ta, kad nelabai juokinga. įtempus vaizduotę galbūt galima būtų pritempti prie detektyvo parodijos, bet parodijavimo atveju efektas kyla iš žanro klišių sugroteskinimo, o šiuo atveju nėra ir šito. struktūriškai taip pat balaganas: tarkim, neaišku, kaip įžanginiai išvedžiojimai apie džentelmenus siejasi su po to einančiu tekstu.

2
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2022-06-11 22:03
vakvakas
2

Stipriai pavėluota, patrolinai.

Pirmos trys teksto pastraipos neatlieka jokios funkcijos, tai nėra nei turiniu įtraukiantis, nei stilistiškai žavintis, nei kaip nors kitaip būtinas struktūrai tekstas, vėliau šiek tiek pagerėja, bet visas apsakymas - tuščiažodžiavimai keliantys nuobodulį ir neturintys jokių detektyvo (kriminalinis naratyvas-galvosūkis kuriam išspręsti reikia logikos ir gebėjimo išvesti šalutinius faktus iš pateiktų) elementų.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2022-06-08 17:34
VB7
VB7
Man labai patiko veikėjų pavardės. Gal detektyvo čia ir nėra, bet tekstas susiskaitė smagiai.Su humoro gaidele lengvai įpinamos žmogiškosios silpnybės,kūrinukas sklandus ir vaizdingas
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2022-06-08 13:48
Svoloč
Jo, gal tai ir ne detektyvas, nors pasikėsinimas nužudyti buvo, bet perdaug viskas aišku ir nusikaltėlis žinomas, tai kaip ir išeina už detektyvo rėmų. Bet visumoj neblogas pasmaikštavimas ta tema.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2022-06-06 14:01
Viesulinė
Nesvarbu, kad nespėjo į konkursą. Gal ir neturėjo tikslo spėti. Nes tai ir nėra detektyvas-veikiau šmaikšti parodija. Daug ir taikliai pasakyta apie žmonių vidinę tuštybę. Tikrai geras rašinys.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2022-06-05 17:58
Kaimo japis
Daug neaiškumo. Kokie kruvini laikai, viską skaitytojas turi nuspėt?
O juodis iš kur?
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2022-06-05 17:22
Pranas
Turbūt ar tik ne visa savaite pavėlavai į konkursą, bet gal tai  dėl detektyvo? Jaučiu, kad ir į mano personą žiūri kaip į  detektyvą, o ne kaip autorių apie detektyvus.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2022-06-05 11:01
Kormilecaitė
Geras. Gal humoreska? Apie tariamą inteligenciją (džentelmeniškumą), apie miesčioniškumą, savo nuosavą kiautą, vertybes (arba jų stoką). Trumpame tekste paliesta ne viena problema, bet jų ir nereikia plėtoti - jos užkabintos, o toliau galvok pats.
Kalba sklandi, plaukia, vaizdas iškart prieš akis - perskaičiau vienu ypu.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą