Rašyk
Eilės (78154)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 14 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







„Rinkis žaliajį transportą“ skelbia užrašas ant troleibuso. Žvilgt į savo chaki spalvos kerzus – ar jie pakankamai žali? O gal reikėtų basomis? Basomis per jau pradedančią žaliuoti žolę. Basomis per suskilinėjusį asfaltą. Basomis plytų keliukais iki pat smaragdinio miesto. Žalio žalio, be jokio transporto! Kresteliu galvą, Aivaras liepė neleisti minčių srautui imti viršaus, nes gali nuvesti mane atgal, jis gali pramušti taip ilgai statytą sieną.

- Vieną dieną sienos nebereikės, galėsi laisvai ten vaikštioti.
- Vaikšt vaikšt vaikšt, - teatsakydavau, nes visai juo netikėjau.
- Karolina, tu turi manim tikėti, kitaip aš tau negalėsiu padėti.
- Ar būtina tikėti, jeigu vykdysiu visus nurodymus?
- Nebūtina. Bet vykdyk.


Visad norėdavau, kad įsigytų kušetę, man labai nepatikdavo sėdėti ant nepatogios kėdės, žiūrint tiesiai į jį. Bet Aivaras yra aršus Freud‘o kritikas, o aš pasitikiu Atsitiktinumu, nors ir aukštinu Zigmundą.

- Kartais pasiilgstu savęs senos.
- Nejaugi?
- Jaugi, – dar nebuvau pasiruošusi iškloti viską. Viską apie sotumo jausmą.


Kartais tiesiog būdavo sunku rasti žodžius, apvilkti jausmus, apipavidalinti raidėmis ir iš-tar-ti. Kol nepasakai garsiai, viskas gali būti pakeista, po to – nebe. Kai pasakai, viskas tampa užantspauduota, tikra. Reikia kalbėti atsargiai, kad atgarsiai tavęs nepersekiotų. Norėdavau tiesiog paimti jį už rankų ir parodyti, o ne kalbėti. Aivaras liepdavo kalbėti. Bandyti. Ištarti. Ir gyventi su pasekmėmis.

- Niekas nėra tyras.
- O aš buvau! – vaikiškai prieštaraudavau.
- Nebesi.
- Nebesu.
- Ir kaip dėl to jautiesi?
- Kasdien vis mažiau.
- Gerai.


Nebeleidžiu graudumui į mane įžengti, paimti mane ir palikti: vienišą, tysančią ant grindų ir šlykščią pačiai sau. Prisimenu karts nuo karto violetinį paltuką ir tą visą pasaulio liūdesį, susitelkusį manyje. Masindavo vyrus, kaip bites prie medaus, o aš vis bandydavau juos. Paskui bandydavau juos nuvyti, kol likdavo tik vienas. Amžinai liūdnas. Amžinai paskendęs mano plaukuose. Kartais atrodė, jei būčiau juos nusikirpus – būtų išėjęs. O vėliau mano nedidelis miestas pasidarė per ankštas, o paltukas – per ryškus. Tuokart mane priglaudė senieji Vilniaus kapiliarai. Niekaip nesupratau, kaip išėjo, kad gimiau ne čia. Atgimiau čia, vėliau toptelėjo.

- Kai esi alkanas, tave džiugina mintis apie būsimą pasisotinimą, - sugebėjau viską sudėti į žodžius, - kai esi sotus, tesi sotus. Viskas, basta, baigta!
- Kai esi alkanas, negali blaiviai mąstyti, - atsakė.
- Kai esi alkanas, daugiau sau leidi, nes turi pretekstą.
- Bravo, panele Karolina! Sutinki, kad tai – nėra gerai? Neturėtumei sau to leisti. Per daug išalkti, turiu omeny. Išalkti ir turėti pretekstą kvailystėms daryti.


Štai dabar mane kalbina gatvėje sutikti vyrai vien todėl, kad iš chaki spalvos kerzų kyšo baltos futbolo kojinės, jiems, matyt, primenančios baltus mokinukių golfus. Nekaltų mokinukių su nuostabia perspektyva tapti gašliomis mokinukėmis. Ir beveik kiekvienas suaugęs vyriškis gardžiai sudalyvautų tokioj metamorfozėj, o po to saugotų savo mažąsias dukreles, saldžiai miegančias pūkų pataluose. Užuot jas išlavinęs. Išlaisvinęs. Reikės apie tai papasakoti Aivarui. Ar jis irgi norėtų gašlios mokinukės? Reikės paklausti, o dar geriau nueiti pas jį avint savo chaki spalvos kerzais su kyšačiomis futbolo kojinėmis. Sukikenu. Mėgstu įsivaizduoti esanti labiausiai priplaukusi jo klientė. Bet tokia nesu. Ir tai mane ramina.

- Ačiū, Aivarai.
- Nėra už ką, tu man už tai moki.


Ir kas galėjo pagalvoti, kad senyvas vyras, nemėgstantis Freud‘o, galės mane pasotinti: atstoti visus pasaulio kvailus vyriškius ir vieną liūdną? Bet jis nepailsta kartoti, kad tai aš, ir privalau tą įsisąmoninti, jeigu noriu vaikščioti laisva. Juo tikiu, gal dėl to, kad moku pinigus.
2014-10-10 15:00
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 12 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2022-03-31 13:16
Passchendaele
1
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2018-02-02 13:59
Leopoldo_Slyva
Perskaičiau alkį, tai dabar aiškiau.

Nepatinka priekaištavimas - pamokslavimas apie mokinukų suvedžiojimus, bet, tikriausiai, nesikerta su personažu, kuri, kaip žinome iš alkio dalies, daug valgė, sustorėjo, todėl dabar laikosi dietos, ir priekaištauja - pamokslauja kitiems, kurie gali ir mėgsta pavalgyti.

Psichoterapeutai - tokie filmiški sutvėrimai, kaip žvaigždžių karų robotai. Žinau, ką jie daro, nes mačiau filmuose. Bet kokie jie yra tikrovėje , hm, geras klausimas. Nesusidūriau, tai gal ir tokie. Nors, pajutęs, kad pacientė su juo flirtuoja, turbūt, turėtų nusišalinti.

Gal būt yra tęsinys - po penkių metų?
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2018-02-02 13:23
Leopoldo_Slyva
Gražu tai, kas gerai funkcionuoja (taip sakydavo modernizmo architektai). Prisipažįstu, nesuprantu šito teksto taip, kad galėčiau pasakyti, ar jis pasako tai, ką norėjo pasakyti. Reikia paieškoti teksto, kuris minimas komentaruose, kaip pradžia.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2016-08-31 11:59
Sigitas Siudika
gal jūs galite atsiusti savo nuotrauką?
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2014-11-27 07:47
ONYX
Violetinės nimfomanės užrašai? :) Kirpėjo, beje, nu niekaip neįžvelgiau.
.."Nebeleidžiu graudumui į mane įžengti, paimti mane ir palikti: vienišą, tysančią ant grindų ir šlykščią pačiai sau.." - čia stipru. Ir tiek kartų patirta...gal kada buvau vienas iš tų beveidžių ir tuoj pat užmirštų pakeleiviu :) Tas vaidmuo irgi liūdnas, tiktai visuomet lieka už kadro.
Gerai parašyta, kaip bebūtų, nesigailiu užsukęs.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2014-11-10 13:43
sesė_mėta
Taip, perskaičiau "Alkio akimirkas", o dabar šitą dar kartą. Nežinau pagal kokias detales skaitytojams pasirodė kaip kirpėjas? Man tai daug panašiau į psichologą/psichoterapeutą, tik, kiek suprantu, jie neturėtų už klientą daryti išvadų, kaip daro jis.
Kartu su minėtu tekstu šis skamba geriau ir yra labiau suprantamas. Norisi ir trečios dalies, nes man čia trūko kažkokios pabaigos. Sutiksiu su Gija, - atrodo kažkos neišbaigtas. Lyg ir viskas gerai, bet perskaitai ir dar kažko norisi, kažko trūksta. O gal to autorė ir norėjo?
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2014-10-14 12:55
Aphrodite
Įdomu taip kartais perskaityti tekstą, o paskui žvilgtelti į kitų komentarus. Tiesiog palyginti savo suvokimą su kitais. Štai ir čia kažkas sugebėjo pamatyti kirpėjo paveikslą. Man tokių asociacijų nekilo, bet...
Publikuotas tekstas tam tikra prasme jau nepriklauso vien tik autoriui. Tiesiog kiekvienas įžvelgia tai, ką nori, kas artima, kas išplaukia iš pasąmonės. Net jei autoriaus galvoje egzistavo visai kitas vaizdinys.
Gija labai gerą komentarą parašė, tad jos minčių nekartosiu. Kūrinys neblogas. Sakyčiau, 4 vertas.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas (2)
Blogas komentaras Rodyti?
2014-10-13 22:56
Fake_writer
...vienišą popieriaus lapą vėjas atginė tiesiam jam į veidą. Bambėdamas ištiesė jį prieš save, greitai permetė akimis: Įdomi mergiotė. Dienoraštį rašo, keista...
Rūpestingai sulankstęs lapelį įsidėjo jį į kišenę ir ištirpo minioje.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2014-10-13 13:34
Svoloč
Tavo alkio akimirkas prisimenu, buvo kažkas faino, reiks pagrįžti, bet šitame tebuvo bandymas ką padaryti, pasufleruok man, nes aš negaliu įvardinti: pafilosofuoti? Pademonstruoti? Ką?
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2014-10-12 16:44
Alionushka i bratec Ivanushka
Peliukas, tu šita nesitikėk kad imsiu ir prisiminsiu veikėjos vardą iš kito teksto, nes Karolina kurią geriausiai pamenu yra mano pačios iš spengiančios, juk tu šito neprisiminsi tiesa, vat tep va. Nereikia to kirpėjo, jei nenori jo duoti, aš tik skaičiau darbo poliklinikoje metu per telefoną ir sukomentavau kaip susišvietė ;) o kodėl taip susišvietė- būtent dėl tų plaukų kaip jau sakiau :)
Kirkė iš babos acounto :D tingėjau persijungt :D
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2014-10-12 14:49
Lengvai
Nope, chebra, joks čia kirpėjas! Kita vertus, jei jums norisi kirpėjo, haj będzie kirpėjas, o ką? Kaip aš visada mėgstu sakyti: pubikavai ir tekstas jau nebe tavo, o skaitytojo! Značit, Kirkei ir Gijai - kirpėjas.

Gija, išlaisvint reikia, nes išsilavinimas išlaisvina, panimaješ? Bandyta manipuliuoti ne tik skambesiu, bet ir prasme;]

O šiaip, gaia, kad nieks neprisiminė kadaise mano parašyto "Alkio akimirkos", nes nusprendžiau, kad Karolina nusipelno happy end'o ir čia yra jos laiminga pabaiga, o gal laimingas viduriukas, kas ten žino tą Karoliną.

Iš tiesų, jei nepasirodysiu įžūli (o net jei ir taip, tai ką???) parekomenduosiu skaitytojams prieš tai akimis permest "Alkio akimirkas", tada gal ir šitas tekstas kitaip suguls ;]
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2014-10-12 02:42
Gija_
Ha, rimtai čia su kirpėju? Geras, net nebūtų dašilę.:)
Šiaip, esu skaičius tavo nepalyginamai geresnių. Pirmos keturios pastraipos man atrodo visai nekas. Ta prasme ne techniškai, bet turinio lyg nėr. Perskaičiau tikrai nesikankindama, bet kaip savarankiškas tekstas nerezonuoja ir net atmetus skonio dalykus - vis tiek. Atrodo, kad daug betikslių sakinių, į niekur nesirutuliojančių minčių. Plius, sakyčiau, trūksta esmės akcentavimo, kaip ir Begemotas minėjo. Ir galiu beveik pasirašyt po Kirkė komentaru.

Paskiri fragmentai super: „Reikia kalbėti atsargiai, kad atgarsiai tavęs nepersekiotų.“
Šitas tai išvis gėris: „- Ir kaip dėl to jautiesi?
- Kasdien vis mažiau. „
Arba: „Tuokart mane priglaudė senieji Vilniaus kapiliarai. Niekaip nesupratau, kaip išėjo, kad gimiau ne čia. Atgimiau čia, vėliau toptelėjo.“
Ir čia: „Juo tikiu, gal dėl to, kad moku pinigus.“

(gardžiai <-? sudalyvautų )
(„Užuot jas išlavinęs. Išlaisvinęs.“ – pamanipuliuota skambesiu, šiaip būtų super, bet prasmiškai tai toks pišš - kodėl jas reikia išlaisvint?)
Kerzai ir futbolo kojinės – ėhėhė. Jė. 3
Įvertinkite komentarą:
Geras (3) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2014-10-10 22:30
tarakonai
Jei reikėtų Kirkės komentarą sutrumpint iki vieno žodžio - patiko. Viskas liuks.
Įvertinkite komentarą:
Geras (2) Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2014-10-10 19:09
begemotas_
Na ranka tavo lengva, lengvai neša ir minčių srautu ir dialogais. Prisikabinčiau tik prie atskirų atkarpų jungimo tarpusavyje, kad skaitant taškai ant esminių taškų susidėliotų. 5
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2014-10-10 15:15
Galaxy
Pasikalbėjimas su kirpėju :) ha, gerai išdūrei, ilgai knisaus, praktiškai iki tos vietos kur prakalbi apie užmokestį, kad čia bendraujama su kirpėju :) šauniai. Vidiniai pamąstimai. Tačiau kažkaip galiausiai apie nieką. Na, žinodama terminą per kurį parašei tai nieko daugiau už vidinius pamąstymus ir negalėtumei realiai prikurpti, bet ir tie apipavidalinti šauniai, nors mintys tokios šokinėjančios, padraikos, apie mažas mergaites, ir net galkiek perspausta. nesikabinėjant, man buvo neskanūs tie vidiniai pamąstymai. bet irišta gerai. o kaip aš nekenčiu žodžio "neskanu" vartojamo apie tekstus, fu kokia aš, pati savim pasibjaurinau.
Įvertinkite komentarą:
Geras (2) Blogas (1)
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą