Rašyk
Eilės (78094)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 11 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Princas stebi girtuoklius prie parduotuvės. Jie keiksnoja sau po nosimis rusiškai, spjaudosi ant šaligatvių ir niekšiškai graibo praeivių apykakles, reikalaudami sušelpti, akivaizdžiai pasirinkę totalitarinį elgetų gyvenimą. Girtuokliai pastebi Princą ir suklūsta. Jo tamsios akys, šviesūs drabužiai, masyvūs auliniai batai ir poilgiai, tiesūs, kone dervos spalvos plaukai privertė juos žagtelėti. Vienas iš girtuoklių atsainiai prieina ir išsteni: „xleb. “ Princas tyli. Neturi jis duonos. Girtuoklis spjauna jam ant aulinio bato. „Kalės vaikas. “

Princas sėdi parlamente. Jis - vienintelis savo valstybės žmogus, neatidavęs balso rinkimų metu. Persvara absoliučiai lygi. Reikia vieno balso ir gims nauja valdančioji partija: kruvina, klykianti ir su besisukančia vikšrele, šokančia tango. Princas pasukioja savo nakties tamsumo sruogą, pavarto akis į kairiuosius ir dešiniuosius, ir, galų gale, nueina į balsavimo kabiną. Viduje užrašas: „Tegyvuoja Princas, paskutinysis rinkėjas! “ Princas verkia. Jis suvokia, kad politikai stengiasi įkurti savo dirbtinio identiteto šventyklą tik tose širdyse, kurios dar ketina balsuoti, o ypatingai tose, kurios neketina. Kaip Princo. Vėliau jie elgiasi it direktorių dukros, išvydusios naują auksinį berniuką. Jiems tiesiog neberūpi. Princas užpildo balsavimo blanką ir išmeta jį į dėžę priešais. Jis nebeverkia. Šiaip ar taip, politikams įgrįso sukinėtis apie Princą ir nuolatos siekti jo meilės. Princui jie taip pat pabodo, todėl nebebuvo reikalo laikyti jų dėmėsio užantyje. Princas pergalingai išeina iš balsavimo kabinos. Jis padovanojo savo valstybei kai ką geriau, nei balsą. Jis padovanojo savo ašaras. Politikai supuola į kabiną ir išvysta Princo snarglius. Pasigirsta aikčiojimai ir keiksmai. „Kalės vaikas. “ 

Princas sėdi poliklinikos laukiamajame. Jis skaito pasaką, tačiau priešais jį sėdinti mergina įsiterpia ir bando susipažinti. Klausia, neva, kuo Princas serga. Princas šypsosi, varto savo spalvotą knygelę, ima visiškai juoktis ir, šiaip ne taip, springdamas, iškošia: neurastenija. Mergina išsprogdina akis, neva, negirdėjusi tokios ligos. Princas nesišypso, atrodo pavargęs ir net agresyvus. Savo liaunom rankom ima lankstyti popierinius lėktuvėlius iš ant staliuko buvusių brošiūrų ir laidyti juos į maloniai nusiteikusias gydytojas. Mergina jam duoda savo numerį, neva, nori daugiau sužinoti apie šią ligą, suprask - apie Princą. Jis pirmą kartą pasižiūri merginai į akis. Ji krūpteli. Dar niekada nematė gyvame žmoguje tiek šleikštulio ir neapykantos, nukreipto taip konkrečiai į vieną subjektą. Pseudo-žmogžudžio Princo ledinės rankos „per atsitiktinumą“ paliečia merginos, ištraukia iš jų suglamžytą popierėlį su jos numeriu ir bando sulankstyti iš jo origami. Po kelių minučių Princas, pragiedrėjusiu žvilgsniu įsistebeilijęs į savo kūrinį, deklaruoja: „Atleisk. Origami man ne taip gerai sekasi, kaip mergaičių autopsija. “ Mergina, pamiršusi savo ligas ir vieną lėktuvėlį, įstrigusi jos plaukų kuokšte, švokščia per sukąstus dantis. „Kalės vaikas. “

Princas nusprendė tapti aktoriumi. Pirmasis spektaklis, didysis debiutas ir karštoji premjera - Viljamo Šekspyro „Hamletas. “ Prieš tampant aktoriumi, Princo pasiteiravo, ar jis turi kokių nors problemų, kad vaidinti atėjo. Serga. Kuo? Neurastenija ir kitkuo. Kuo kitkuo? Per daug vardinti. Paleido. Mat, aktoriams nerūpi. O kad jau neurastenikas, tai šekis, turėkis Hamleto rolę, pasakė jie. Susirinko krūvos žmonių: girtuokliai, politikai ir ta kalė iš poliklinikos laukiamojo. Absoliuti brutalaus atvirumo scena, mažne nulemsianti tolesnę Princo, kaip aktoriaus, reputaciją. „Na, Hamletai, kur Polonijus? “ „Puotoj. “ Salėje tiršta politikų tyla ir moterų kūkčiojimas ir kūdikio klyksmas ir kažkas vožia Princui į nosį. „Kalės vaikas. “

Princas stovi su kruvina nosimi aplamdytoje salėje. Dega prislopintos šviesos. Jo rankoje iš kažkur tyliai šnypščia cigaretė. Princas užsikosėja, numeta šią ant žemės ir sielvartingai stebėdamas tuščią auditoriją sutrina nuorūką savo dideliu auliniu batu. Iš kažkur suboluoja figūra. Girtuoklio. Pavėlavo, matyt, į premjerą.
Viltingos elgetos akys.
„Xleb? “
Šypsena Princo. Trumpa, kaip moters meilė.
„Kalės vaikas. “
2013-03-05 17:26
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 7 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2022-04-02 02:45
Passchendaele
5
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-05-27 12:12
pralaimintis
Cha cha cha. Skaitau ir prieš akis filmas eina. Juodoji komedija. Apie kaliavaikį Princą. Gera pabaiga. Man patiko. Galėtų būti avangardinis kinas. Tikrai paaukočiau porą duonos riekių vardan meno. Mėgstu menininkus remti - juk visi jie - valkatos.
Įvertinkite komentarą:
Geras (2) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-03-12 14:53
Lengvai
"Princas" vartojamas stiprii per dažnai. Galbūt tai buvo autoriaus sąmoningas pasirinkimas, pabrėžiant tą veikėją, bet visgi jau antroj pastraipoj pricasšen princas ten pradeda erzinti.

Šiaip epizodai kiekvienas atskirai - visai nieko, bet reikėtų rišamosios medžiagos. Manyčia, autorius taip ir norėjo viską pateikti - atskirais kadrais, bet jie stinga, reikia sutepti.

Patiko totalitarinis elgetų gyvenimas. 3
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-03-09 20:04
gunta
taip taip, čia visi rašo iš tingėjimo, ar tik jūs, Le Hawk?..

autoriau, ar tingi naują kūrinį rašyti, ne?..taip?..

šits niekam tikęs, (toks mano vertinimas), o kame ir kodėl?.. labai išsamiai išdėstyta.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-03-09 10:22
Le Hawk
Pijokų rusakalbiškumą Gunta paminėjo. Jo, man irgi kažkaip užkliuvo. Tuo labiau žinant, kiek didelė dalis mūsų tautiečių lietuvaičių mėgsta vartoti visko, kas tik dega - ir techninio, medicininio, ir kvėpinimuisi skirto, ir kokio tik nori.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-03-09 10:18
Le Hawk
Bet Gunta ir netingi ilgų komentarų rašyti... Stambesni komentarai, nei kai kurių rašykų kūriniai. Ir aiųku, didelė komentarų apimtis, kai žmogus turi ką pasakyti - tik pliusas.

Kažko aš pasigedau šiame kūrinyje. Epizodai vaizdingi, gerai perteikti (ypač apie politikus), bet trūksta kažkokios istorijos, kuri juos visus apjungtų. Nes dabar jie ir telieka atskirais epizodais, su ta pačia reziumuojančia fraze "kalės vaikas". Nebent autorius turėjo kažkokią kitokią idėją rašydamas šį kūrinį, kurios aš tiesiog nepagavau.

Per miglotas kūrinys. Vienas iš tų kūrinių, kur skaitytojui palikta galimybė interpretuoti pagal savo sugedimo laipsnį. Na, aš iš tų, kurie labiau mėgsta aiškumą ir logišką įvykių eigą. Perskaičiau - konkrečiai supratau kas vyksta, apie ką eina kalba - esu satisfakcionuotas. Bet aišku, čia mano skonis ir mano supratimas. Kiti gal mėgsta kūrinius, kurie palieka klausimų, nieko negaliu sakyti. Kas kam patinka.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-03-08 23:30
Kailas Spenseris
Pridurkas. Nygražu.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-03-08 22:34
gunta
ir ne tik jęs, dar ir išsidūrinėjęęęęs pats save...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-03-08 21:15
Kailas Spenseris
Besivaizduojąs.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-03-08 20:35
gunta
bolbiesas - besivaizduojęs esantis saulės vėjo plaukais, mėnulio pakaušiu, lankstąs origami...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-03-08 07:59
Kailas Spenseris
Šiaurės vakarų pietys.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-03-07 22:52
gunta
eik jau - jo nėra, jis tavo kuriamas herojus, kurį padarei pagrindiniu šio teksto herojumi - nu ir? kokiu tikslu šitaip keli tą nevykėliškumą, visą tekstą, net su politiniu pasauliu, ir kaip ten toks nevykėlis gali pakliūti?
ką tu nori tą "ale šerdimi" pasakyti? kad yra nevykėlių, nu taip - yra.
kodėl jį vadini Princu?.. (taip jį vadini - tu, autorius teksto.)

nelankstytų jis ten - kai jį palankstytų, jie pasistengtų atsistot tiesiai, kad nebelankstytų, nes jis nevykėlis dėl to, kad kiauras, būtų tikimybė, kad jį užlopytų, ir jis taptų truputėli standesniu, aiškiau?
kiauras, viskas ką į jį sudeda saulė vėjas, pasaulis, viskas kaip iš kiauro maišo - smegenys - rėtis. tai va - jis jau ten nelankstytų, būtų priverstas save palankstyti, užsilopytų tos skylės;
jis nėra su kokia nors negale, ar dvasiniu nukrypimu - ta prasme, koks nors autiztas - nėra pas jį tokių nukrypimų; autiztas nėra nevykėlis - autizmas yra autizmas.
o šitas herojus - k i a u r a s;

kodėl tu apie jį rašai? jis gali būti romane, kaip vienas iš veikėjų, ne pagrindinis, vedantis kažkokią liniją, bendroje eigoje, labai šalutinis, epizodinis koks tai nevykėlis, kuris bus tik kokiam nors įvykiui atsitikti priežastimi, bet esmė bus, kad įvykiai pasisuka, kažkoks durnelis atėjo, ir nuspaudė mygtuką saugiklio (kirtiklis buvo išjungtas) durelės negerai užfiksuotos, žmogus galvojo va tuoj tą trumpintą rozetę sutvarkys - ir išjungė kirtiklį elektros, tą centrinį; o princas ėjo pro šalį, kiauras - bac, ne origami išlankstė, o rankenėlę atgal atlaužė, ir tas žmogiukas suanglėjo; tai ten įvykis; tai tik tiek; bet romane jis tik viename epizode, kaip pagalbinė priemonė;
bet dabar, tu rašai apie jį, kodėl? jis pagrindinis herojus - apie ką tekstas?..

autiztas, ir armijoje lankstytų bulvių lupenas, jei jis jas lanksto, bet į armiją autizmu sergančio piliečio niekas neims, nebent koks otmorozkas taip padarytų; autiztui armiją išrašytų, o armijoje autizmu sergančiam - ne vieta.
- - -
jei tokių princų neužlopyti, jie gali virsti ir kokiais nors sadistais, prievartaujantys užmuštas mažametes mergytes ir t.t. jie gali tapti psichiniais ligoniais - tai yra patologiškais. jie atrodo bėzobidni - neužgaulūs, kol nesusidaro sąlygos, kažkada toks šūdas iš jų išlysti gali... jie silpni - ir dėl to pikti; o silpni - kad kiauri, nėra jėgos;

kitas siužetas, toks Princas, papuola į armiją, kurioje tvarkos nėra; jis užknisa iš karto savo tuo kiaurumu, grubųjį instinktyvųjį, brutalųjį protą, (diedus vadinamus) ir jie jį taip patvarko, kad jis inkščia, origami lankstyti nebegali, jie jį vis panaudoja kaip moterį, tik žemiau strėnų, ir grįžta jis nekęsdamas moterų; ir tada jis pradeda mažas mergaites, kurios nepasiskųs, fiziškai silpnos, nepabėgs, su jomis susidoros, kažkaip tai nuvilioti, išprievartauti, užmušti ir išdurti akis; juodas skyles palikdamas jas kur nors palieka. pasidaro geras žinovas - intuityviai, mergaičių psichologijos, atitinkamo amžiaus; dingsta vaikai;

ilgai jo ieško, koks nors detektyvas, kol galiausiai suranda, romanas psichologinis, ania?..

o dabar, kokiu tikslu tu jam paskyrei visą kūrinį,m bet nieko neparašei.


TAI KAS TEN PAS TAVE PAGALIAU?
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-03-07 22:20
Kailas Spenseris
Pagaliau jūs apčiuopiate tikrąją situacijos šerdį. Galiu jus, Gunta, garantuoti, jog žinau, kad Princas yra absoliutus nevykėlis ir dar kita ko - silpnas kaip klevo lapas. Aš jį pirštu patiesčiau. Suspausčiau delną ir ranka išsyk subyrėtų manojoje. Vaikiškai kaprizingas, nesąmoningai narcisistiškas, dėmėsio... trokštantis dalinai. Merginos, pavyzdžiui, nenorėjo.

Princas žlugtų armijoj. Jis ten origami lankstytų. Iš bulvių lupenų.

Princas yra idiotas. Tačiau ne kiauras.

Bet aš neprieštarauju, kad jis būtų kiauras jums. Man netgi malonu.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-03-07 22:12
gunta
baik jau, paprasčiausias nevykėlis, ne daugiau. (tikrai - tik princu vadini pats jį.) vampyriukas narciziukas kaprizingas, reikalaujantis sau dėmesio - nors yra paprasčiausias nevykėlis.) paskaityk atidžiau, ką esi prirašęs apie tą lyrinį herojų.
jis net su mergina nemoka bendrauti, iš jos reikalauja dėmesio, o nustebinti nemoka, taip nuobodžiai stebina, origami lanksto, tai gi iš biuletenio galėjo origami daryti, ne prišlapino - jokio išsiauklėjimo, vienkartinių nosinių neturi;
jam reikia aulinius batus, ir ne į apmokymus, nors be apmokymų, greit kulka jį pervertų  (visiškai neturi jėgos, tiesiog visiškai - neapeitų jo kulka, greitai skintų) ir liktų nieko nesupratęs - per daug ištižęs, gal į apmokymus, armijon, kur kulkų  nėra, tik apmokymai, ne karštas taškas; gal nors kiek nubustų, gal nors lašas jėgos atsirastų...
arba į kokias džiungles - kur nebūtų prieš ką staipytis, ir reikalauti dėmesio - vaidinant "ak koks nepakenčiamas pasaulis - aš princas aš princas verkiantis į biuletenį - va";  jis ką nosinės neturi, nuėjo į biuletenį paverkt - nagi nagi, kas per prototipas, tai gi - nevykėlis tas princas,
paprasčiausias nevykėlis, kuris slepiasi po paslaptingumo kaukia, kad nepasimatytų jo tuštybės, kiauras jis kiauras.

tai čia jau apie princą, ne apie autoriaus kuriamą rusakalbių įvaizdį Lietuvoje;
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-03-07 21:53
Kailas Spenseris
Tekste? Žvarbus šiaurės vakarų.

Ne, mano Princas nebuvo ten nuėjęs. Tikrai. Princas net nesikeikia. Jis retai kalba.

Sudeginti gyvą. Teisėją. Pučiant žvarbiam šiaurės vakarų... Jo.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-03-07 21:20
gunta
dvelkia tau pietys, šiandien, tau asmeniškai, o tekstas kuo dvelkia? kurį publikuoji?
šiandiena pasakojo, kai ne valkata, o teisėjas, Lietuvių, ne rusų, atėjo į darbą girtas, buvo demaskuotas, keikėsi, ėjo laiptais žemyn, (jis turėjo eiti teisėjauti - teisėsaugos teisėjas), į teismo posėdį, bet jį demaskavo, jis eidamas laiptais nuvirto (baisiai, aš išsigandau, atrodo toks svoris, jei jis pils su kaušu į sieną, baisu, juk gali perskilti) bet sėkmingai; išėjęs į lauką labai plūdosi, keikėsi, sakė rusiškai keikėsi;

bet jis lietuvis žinok; ar tavo princas kartais nebuvo ten nuėjęs, gal jis tau tik nepasakė, nesupratai gal? jo...

pietys tai pietys...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-03-07 18:25
Kailas Spenseris
Tikrai?
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-03-07 17:51
Kosmonautas Kategorijus
Gražu, dar neturi skaičiuko, o, jeigu aš galėčiau, parašyčiau 4, tikrai.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-03-07 15:42
Kailas Spenseris
Šiandieną dvelkia pietys. Snarglių nėra.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-03-07 15:30
gunta
su blizgančiu po nosyte, kaip kad pats sakei, snargliuku... :D
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
1 2
[iš viso: 39]
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą