Rašyk
Eilės (78170)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2715)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (371)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 15 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Užpuolė moškės. Na taip, tie patys - dvisparnių būrio smulkūs kraujasiurbiai vabzdžiai - mašalai.  Bet žodis “moškės” daug paveikesnis ir iškalbingesnis. Jei ant sprando, rankų pripurški brudo nuo jų, tuomet moškės būriais atranda tavo  akis, nosį ir burną. Ir visos kraujasiurbės, kurios šiaip pasiskirstytų bendrame kūno plote, pradeda atakuot tuos tris taikinius. Tiesiog kovinėmis brigadomis, pulkais ir  frontais.  Ir taktiškai, ir padrikai.
  Bet kokia tai gyvenime smulkmena. Nedidukas nepatogumas laisvadienį. Esi, žmogau,  gamtos dalis ir gyvenk darniai gamtoje. Jau ir taip prisidirbęs iki ausų. Kenkėjas, žmogau, esi ir parazitas. Tas tikras parazitas - kai gyveni ir minti kitame ir ant kito organizmo. Nepatinka tau kiškis, obelį nugraužęs, strazdas diemedį nuskabęs, kurmis kalnelį pievoje išrausęs, svirbelis šermukšnius lig vieno nulesęs. Naikini, užtveri, purški, medžioji…
O tu jiems patinki? Klausei?Ar neužtenka tau? Ar reikia tiek visko prigamint, kad tik pirkt ir mest, pirkt ir mest…
  Gal ir gerai, kad susinaikinsim? Taip imant labai plačiai. Na, labai jau plačiai.
  Dažnai, kai stoviu po darbo kamštyje prie kokio šviesoforo keturių ar šešių juostų kelyje ar namo iš kaimo sekmadienio vakarą plentu vientisam sraute važiuoju - pradedu įsivaizduot, kad dingo visa civilizacija visomis savo apraiškomis. Lyg nebuvus. Be burzgesio, žibintų šviesų, dūmų, tūkstančių automobilių, kuriuose sėdi (kaip ir aš, žinoma) po vieną piktą pilietį, įsijungusį kondiškę.  Nieko nėra. Ir kaip gražu man ima viskas rodytis! Platus upių santakos slėnis pievomis margas, ten toliau miškai miškai. Turbūt gyvena ir meškos. Vilkai. Lūšys slapukauja. Daugybė kitokių taikesnių gyvulėlių. Paukštukai. Tos pačios moškės darniai puola kokius nors briedžius. Ir visai negaila tos žmonijos su visais savo asfaltais, daugiaaukščiais monstrais, tinklais ir laidais, apraizgiusiais visus laukus, vamzdynais, tuneliais, stulpais. Gali gi vardinti iki begalybės… Parazitai ir kenkėjai - ne kitaip.
  Labai norisi pamoralizuot, save teisinant ir drąsinant.
  Einu į terasą taikytis su kraujasiurbiais moskitais.


2023-06-09 14:46
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
 
Blogas komentaras Rodyti?
2023-08-13 12:20
Loke1
Kormilecaite, pabandau pasiaiškint.

Nematau klaidos savo komentare.

Turbūt norėjote pasakyti, kad žmon. pažeidė darną. O tai yra pusiausvyrą, neprieidama savo galimybių ribos. Eina eina, ir neprieina. Bet eina vedina instinkto, evoliucijos ir kt.kam paklūsta gyvi padarai. Taigi tą ir aprašiau.

Galvoju, kad visgi žmonija turi gebėjimą nepaklusti, kaip tik turi sąmonę tam, kad sustotų pati, o ne kai nusigaluos kaip alkanas žvėris, kuris neaugina, negloboja kitos rūšies.
Norėjau pasakyti, kad turim vilties. ?

Aš sureagavau, veikiant šio meto karo kontekstui,
Neaiškiai parašiau, bet kam aš tai darysiu dabar..mhh

Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2023-06-12 12:35
Kaimo japis
Žmonės pradėjo Šeštąjį išnykimą. Žmogus galėtų daminuot ne taip, kaip daba, sąmoningai. Gi žmija dominuoja lyg stichija. Viską naikin.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2023-06-12 09:15
Kormilecaitė
Loke1, deja, jūs aprašėte tik pirmą pusę egzistencijos dėsnio (jei toks yra). Taip, kurį laiką kažkokia rūšis dominuoja. Bet būtent, yra darna. Triušiukai ės ir dauginsis, kol ateis toks laikas, kai juos dėl per didelio kiekio pradės pult ligos, prasidės epidemijos ir jie pradės dvėst būriais. Tuo pat metu pritruks maisto plėsrūnams, bet laisvoje vietoje pradės tarpt kokie nors kiti žolėdžiai, vienus plėšrūnus pakeis kiti. Kol ir tų privis tidk, kad pradės dvėst. Ir visai tai su sąlyga, jei neįsikiš žmogus, kuris nurars savaip.
Teisingas pastebėjimas - dauginsis, kol turės ėdesio. Taip ir žmogus, tik mūsų “ėdesys” ne vien duona. Žmogus nori daugiau. Ir nebesuvokia, kad tas “daugiau” yra baigtinis. Ir kas yra gamtoje stipriausi? Ar gali dominuoti ir išlikti kokia nors viena rūšis ? Ką ji viena?
Čia galima fantazuot visų fantastinių filmų trmomis apie apokalipses ir išlikimus. Bet mokykloj mokėtės nekaip…
Kurie naikina? Bet naikindami iš stipresnio pozicijos (vartodami) kasame sau duobę, kaip tie triušiukai ėsdami iki paskutinio žolės stiebo, kaip ta lūšis su panda (tik ji neturi galimybės medžioti pandų).  Kai liekame paskutiniai uždominavę - tuo viskas ir baigiasi, nes tos darnos ir pusiausvyros nebelieka.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2023-06-12 08:07
Loke1
Mūsų planetoje visiems galioja nekintamas egzistencijos/išgyvenimo įstatymas. Kitaip pavadintas - darnos ciklas. Pusiausvyros. Vienas kitą užgožia, kol turi galimybę.
Pav., gandrai tol dauginsis, kol turės ėdesio.  Tai iš mokyklos kurso..

Tarkim medžiai, žolės - jie plėsis, sėsis, laužys asfaltą, užgoš aplinkinius, savo rūšį užgoš, kad gyventų.
Žolėdžiai triušiukai, zuikučiai - suės žoles, jaunus medelius. Ir dauginsis, ir ės.
Plėšrūnai. Lūšis išės, išmedžios savo kelyje ką gali, kad nenugaištų, kad pasidaugintų, pasirūpins savo palikuonimis.
Be sąžinės graužimo sumedžios paskutinę pandą, jei tik turės galimybę..
Visi siekia dominuoti.
Todėl galvoju, kad žmonės tam pačiam paklūsta.
Turi ir daugiau mažiau sąmoningumo.
Ir kodėl, pasakykite, žmonija turi išnykti?
Jums tiesiog nusibodo civilizacijos išraiška? Norisi pakeisti jos veidą? Statyti ne iš betono, o urvuose, medžiuose gyventi, kaip iš to paties avatarizmo brukalo, utopijos. Kad mirtų silpnieji, išsigrynintų, kaip nacizme. Visko galima prisigalvoti. Žinoma, kad kažką keisti, reikia daug laiko, kurio netgi turbūt neturime.

Visi turi teisę būti. Taria žmonija.
Visi stipriausi, turi teisę būti - gamtoje.



Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2023-06-10 11:16
Passchendaele
Keliu vyno taurę už Žmonijos susinaikinimą. Pradedam nuo skėrių. Spaudžiu leteną.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2023-06-10 11:12
getautas
Karonos "putinizmai"... beliko tik suklykti slava ukraini. Nes moškės, o kam svarbus turinys, jeigu esi aukštėlesnis savęs įsivaizdavimu. O mintims pritariu, kaip ir Laila. Ne kartą taip esu išsiesėjinęs sau.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2023-06-10 06:18
Daktaras Corona
Tai bent rašytojūkiškas leksikonas. Brudas, moškės. Vėjai putinizmo!
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2023-06-09 15:38
Laila
Pritariu jūsų mintims.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą