Rašyk
Eilės (78094)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 7 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







opposite Karo dienoraštis

Kartą buvo taika. Taika tęsėsi taip ilgai, kad visus jau užpiso. Buvo taika, o ginklų gamyba nesustojo. Ginklai buvo gaminami dieną naktį, nes visą laiką atrodė, kad jų gali pritrūkti. Todėl gamyklos plušo viršydamos penkmečių planus. Bet kurią akimirką galėjo prasidėti kur nors karas. Niekas nežinojo, nei kur, nei kada, bet visi laukė.
Tuo tarpu taika tęsėsi. Visi suprato, kad ji tęsiasi per ilgai. Pavyzdžiui, pagaminta produkcija perpildė visus sandėlius ir saugyklas, todėl dalį produkcijos palikdavo tiesiog lauke, gamyklų teritorijoje.

Kiekvieną rytą žmonės prabusdavo su viltimi, kad prasidėjo karas. Vieni žmonės, daugiausia, esantys valdžioje. Eiliniai žmonės prabusdavo su džiaugsmu, kad karas, ačiū Dievui, neprasidėjo. Jie nesuprato karo būtinybės. Jie nepajėgė mąstyti valstybiškai ir ekonomiškai. Jiems terūpėjo jų asmeninė gerovė. Į valstybės reikalus buvo nusispjauti.

O produkcija vis tvino ir tvino: kulkos, sviediniai, automatai, patrankos ir tankai. Net lėktuvai. Gamyklų kiemai prisipildė karinės amunicijos. Žūtbūt reikėjo karo. Bet jo nebuvo. Galiausiai išsaugoti pagamintą produkciją darėsi neįmanoma. Iš pradžių naktimis, po to jau ir vakarais ėmė dinginėti tai kulkos, tai pistoletai, paskui ir dienos metu kas nors nusitempdavo ant tralo tanką arba patranką. Kartą iš kiemo pakilo bombonešis su bombomis. Niekas jau nebesistebėjo.

Kartą buvo taika. Visų šalių vyriausybės karštigiškai ieškojo sprendimų, rinkosi į bendrus arba uždarus posėdžius. Niekas negelbėjo. Ekspertai nesutardavo tarpusavyje, ką daryti. Vieni sakė: gerai, uždarykime gamyklas ir nustokime gaminti ginklus. Bet kur dėsime darbininkus, kur kitur gaus jie darbą. Padidės išlaidos, reikės mokėti nedarbingumo pašalpas, be to, gyventojų tarpe kils neramumai. Kiti gi siūlė pradėti karą, kuo skubiau su bet kuo, nes kuris pirmas pradeda, turi daugiau  šansų gauti daugiausiai naudos. Karas taipogi ženkliai sumažins populiaciją, o likę gyvi turės pastovų užsiėmimą.

Bet šitai pozicijai irgi nevisi norėjo pritarti, nes nežinia, kaip karas atsilieps jų pačių gyvenimui. O miestuose ir kaimuose tuo tarpu jau visi buvo ginkluoti. Kiekviename garaže vietoje automobilio stovėjo tanketė, iš kiekvieno virtuvės lango kyšojo patrankos vamzdis, ant daugiabučių stogų vietoje saulės baterijų puikavosi katiušos, laukuose vietoje traktorių darbavosi  tankai, vaikai net į mokyklą nešiojosi automatus. Trūko tik menkos kibirkštėlės. Bet jos vis nebuvo. Kiekvienas suprato, jei pradės konfliktą, gaus atsakančiai atgal. Taip pat ir valstybės. Dvejojo. Nesiryžo. Buvo bailios.

Kartą buvo taika. Bet, aišku, ji netruko amžinybę. Po jos nieko neliko.
2022-05-04 13:59
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 3 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2022-05-08 22:32
GMS
GMS
Užveda kai kur ir juodas humoras, ypatingas gebėjimas situaciją hiperbolizuoti ir mums išryškinti.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2022-05-05 01:54
gunta
P.s.
Nepraėjęs savo kelio, per kurį įgijęs savo patirtį, neturi galimybės žinoti sekančio žingsnio, sekančio laiptų aujštyn, kurių finale tikisi rasti atsakymą, į klausimą, apie tai "kas viską valdo?"

Žmonės ieško Dievo tik tam, Svoloč, kad turi ketinimą jį perprasti, ir pasukti jo veiksmus savo KŪNIŠKOM REIKMĖM.
Nes jie save tapatina su laikinuoju savo drabužėlius "žmogaus kūnu"

Kokie darniai, ką?
Gyvuliai neturi galimybės būti durniais, jie tik egzistencija-sąmonė miega, ir nieko neieško. O jau žmonės ieško _kodėl?
Nori jį perprasti ir priversti veikti Jų kūnui... bet kūnas laikinas, o jie, Svoloč, yra ne kūnas, -amžina tik Dieviškoji sąmonė, o žmogaus kūnas yra tik laikinas bomžas, turintis jau laisvą valią rinktis , ko jam reikia, bet jo protas yra tik bomžo vertybių protas, gyvenančio šiluminėje trąsoje. SAULĖ-tai vienintelis šilumos ir šviesos šaltinis Žemei
Kol Saulė neužgęso, o tu Žemėje, galvok, rašyk, publikuok...
Iš manęs 2
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2022-05-05 01:40
gunta
Kas Tau Neaišku, Svoloč?
Kad visų individų Protas turi praeiti savo kelią? ;)
2
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2022-05-04 18:45
Svoloč
Atsiprašau dėl savo užmaršumo. Pamiršau įrašyti vieną pastraipą, todėl pridedu ją čia:

Kartą buvo produkcija. Jos buvo tiek daug, kad nebetilpo sandėliuose ir net gamyklų teritorijose. Dėl to ji buvo tiesiog išmetama į gatvę. Pavyzdžiui, pagamintą produkciją atveždavo ir padėdavo prie autobusų stotelių. Arba prie prekybos centrų. Prie padėvėtų drabužių konteinerių. Prie pašto dėžučių. Labai patogu - eini į darbą, pasiimi laikraštį, o kartu ir šovinių pakuotę. Su patranka. Arba sėdi į stotelėje paliktą tanką ir važiuoji savo reikalais. Arba į lėktuvą.

Ji turėtų sekti po sakinio - O miestuose ir kaimuose tuo tarpu jau visi buvo ginkluoti. Turėtų būti kaip atskira pastraipa. Jeigu kas mokėtų ją įkelti į kūrinį, nes be jos tekstas yra nepilnas, būčiau dėkingas. Tada galima būtų panaikinti šį komentarą, susitaupytų vietos kitiems komentarams atsirasti.
Kita vertus, jei tai nepavyktų, ne bėda, svarbiausia aš pamėginau.
Ačiū už pastabas.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2022-05-04 17:51
cinikas ir nihilistas
1
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą