Rašyk
Eilės (78096)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 5 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





neberijus neberijus

Būk toks teisingas – koks esi neturtingas

Šis kūrinys buvo tarp savaitės geriausių


Dirbo kartą pas poną bernas, vardu Mikas. Ankščiau tas Mikas buvo visai ne bernas.  Jis buvo visos šalies šeimininkas – darbininkas. Nors, tiesą sakant, labai mažai iš to bendro turto ką ir benutverdavo. Ko ko, bet darbo tai jau užteko. Kastuvų buvo prigaminta daugiau, negu buvo rankų, galinčių ir norinčių juos laikyti. Galėjai šimtą metų į priekį nesirūpinti… Ir ko, būdavo, tais senais gerais laikais nedirbti? Dešimt minučių taip sunkiai padirbi… padirbi…, o paskui, staigiai taip, penkiasdešimt minučių parūkai, parūkai. Ir tokiu tempu visą dieną. Ir niekas nerūpi, ir kentėti,  gyventi galėjai.
Šiandien Mikas stovi prie medžio apdirbimo fabrikėlio ir glamžo kišenėje negausų atsiskaitymą. Viduriai sustreikavo… Tik tris kartus sulakstė į tualetą… Ir štai – atleido. Pasakė – sabotažas. Principingas pasidarė bosas, kai savininku tapo. Tai jam per lėtai detales į stakles kiši, tai normos nevykdai, tai jam ne taip kvepi iš ryto. Rūkyt – du kart per dieną. Į tualetą tik vieną kartą nueiti leidžia. Ir štai…išvarė šunmil-čiauti.
Jūs pasakysite, tai jokia pasaka? Palaukit truputį. Nespėjo Miko kojos iš seno įpratimo karčemon pasukti; brakšt!.. – stovi prieš jį ponaitis, pragaro siera atsiduodantis.
– Parduok  dūšią, – siūlo.
Susimąstė  Mikas. Gyvas į kapą nelįsi. Gyventi reikia. Kas bus, kas nebus – reikia velniui  pasiduoti.
–  Kokios sąlygos? – klausia. – Parodyk darbo sutartį.
–  Sąlygos  mano  paprastos:  greit  rinkimai  į  Vyriausiąjį  Plepalyną. Turėsi 4 metus jame išsėdėti ir visus mano paliepimus vykdyti. Alga nebloga. Kai baigsis sutartis, jeigu tu ištversi, aš tavim pasirūpinsiu. Neištversi – iš karto nešu tavo dūšią į pragarą.
–    Bepigu tau šnekėti, kiekvienas kvailys ten norėtų patekti. Tu man paaiškink kaip? – klausia velnio Mikas.
–  Tai jau mano įsipareigojimų dalis. Kaip tai padarysiu – man žinot. O štai tavo sąlygos: patekęs  į  tą jūsų Vyriausiąjį Plepalyną, visų pirmą turėsi nevogti – būti toks teisingas,  koks esi dabar neturtingas, nematyti ir negirdėti, ką kiti ten esantys daro, viešai neapkalbėti savo kolegų, jų nesmerkti, nemeluoti.  Tačiau tu matysi ir girdėsi daugiau negu kiti, bet niekuo apie tai neišsiduosi Ir taip visus ketverius metus.
–  Kaip nevogti? – susimąstė Mikas. – Juk  aš net iš Sibiro vinių atsiveždavau. Negrįši juk tuščiomis iš tokių darbo kelionių. O čia – Vyriausiasis Plepalynas – neribotos galimybės. Bet kita vertus: algos per mėnesį daugiau  nei tame suknistame fabrikėlyje per metus gausiu. O sąlygos – vieni juokai – išlaikysiu.
Velnias su nagu vieną šašą nuo Miko rankos nukrapštė, pastarasis krauju pasirašė ant pergamento, iš nusidėjėlių odos pagaminto. Ir ką jus manote? Akimirksniu buvo išrinktas į Vyriausiąjį Plepalyną, nuo pačios laisviausios laisvių mylėtojų partijos.
Sėdi, klausosi, mažai ką ir tesupranta. Nueina į bufetą – konjakėlio padaro. Nori nenori, kažką tai pastebi. Tas pastabumas, ta klausa kažkokie nenormalūs, turbūt, kipšo užleisti. Pasižiūri į tribūną. Kalba vienas: apie pramonę, verslą, Europos Sąjungą. Visi girdi: liaudis, tauta, nacionalinis produktas, gerbūvis. O Mikas girdi visai ką kitą: aš, meilužė, pinigai, restoranas, atostogos, kalnų kurortas ir t. t. Ir mato,  kaip už nugaros oratoriui stovintis kipšiukas tempia garbiam plepalūnui ausies odą, ir rašo kažką ten, margina, žymi nuodėmes niekam nematomu rašalu. Viską užfiksuoja pragaro klerkai. Jų čia pilna, tik spėja tarp dešinės ir kairės pusių lakstyti. Visų fizionomijos ir kūnai išmarginti nesuprantamais hieroglifais. Pačiam aršiausiam, tai net ant barzdos rašo. Visi plepalūnai: vieną mąsto, kitą kalba, o trečią daro. Tik vienas kitas vaikšto su mažiau išmargintų veidu, ir pabando kažką protingo ir teisingo pasakyti, tačiau savo kolegų visada išjuoktas būna.
Nesitikėjo Mikas tokio vargo. Tai ne ant kelmo  4 me-tus išsėdėti. Jis net pats nesitikėjo, koks stiprus ir ištvermingas pasirodė. Tiesą sakant, nieko gero nei sau, nei tautai ir nenuveikė sėdėdamas tame Vyriausiame Plepalyne, velnio prisakymus vykdydamas. Tik, velnio lieptas, vieną popierėlį, tam savo buvusiam bosui kraugeriui pasirašė. Prašė, tasai kažkokios pagalbos, apie užsienio rinkas, valstybinius užsakymus kažką pataikaudamas pezėjo. Tai ir pasirašė. O kai vėl su žy-miai gausesniu atsiskaitymu, atsidūrė už savo paskutinės darbovietės durų: jau žymiai smagiau  kišenėse pinigai šlamėjo. Prie viso to,  pajuto rankose laikąs dokumentą. Atsivertė.  Notaro patvirtinta sutartis, kad visą savo nekilnojamą turtą jo bosas jam, atseit, yra pardavęs. Tai štai kokius popierius jie abu su savo bosu,  velnio padedami, pasirašė.
Kaip jūs manote? Kas nutiko toliau?  Kaip pasakose priimta. Mikas tapo šeimininku, o jo bosas, atsižvelgiant į išsilavinimą,  pavaldiniu. Ir dabar jau jis tik vieną kartą per darbo dieną  į tualetą tegali nueiti. Kartais visos privilegijos apsiriboja tualetu: vieniems jis prašmatnesnis – kitiems paprastas. Vienas  rakinamas – kitas ne. Ir nieko čia, kaip matote, nėra ypatingo ar pasakiško.
2020-06-06 10:07
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 7 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2022-04-02 10:57
Passchendaele
Visgi, 4.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2022-04-02 10:56
Passchendaele
5
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2020-06-09 16:10
ONYX
Palei vysas pasakų taisiklias turėja jisai lykti prė suskylusios gialdos
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2020-06-06 17:37
Atėja
5
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2020-06-06 14:47
gogo
5
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2020-06-06 11:10
Vinja
Baltai pavydžiu tokio gero jumoro jausmo... :)))
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą