Rašyk
Eilės (78158)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 2 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Tu gyvas? Atsiliepk. Tai nėra gražu.
Keliaklupsčiauju dykumoje su savo išeiginiais drabužiais. Viskas įvyko taip netikėtai, tu tiesiog ėmei ir nupirkai man bilietą velniop. Aš net nespėjau persirengti. Dar vis turiu mobilųjį, kuris, regis, greitai išsikraus, o čia, šioje vietoje, kur buvau išmestas, vargu, ar galėsiu kaip nors jį pakrauti. Atsiliepk, idiote. Bent jau atvežk man kitų drabužių. Geriausia - mano sportinių, nes, garbės žodis, plaukti šia smėlio lavina pragarišku karščiu - tikras sportas. O kaipgi mano žaizda? Subadei mane, kone nužudei ir pasiuntei velniop. Nebežinau, esu gyvas ar miręs, matau siluetus, galbūt tai žmonės, gal jie mane išgelbės. Visada žinojau, kad kiti mane myli smarkiau už tave. Tie kiti, tai - beveidžiai nepažįstamieji. Jie niekada nemano, kad aš esu visiškai ir galutinai jų ir mes tarsi ambicingi pajacai: bandome pralinksminti vienas kitą, kad pelnytume meilę. Mes mylime tai, ko neturime. Tuo tarpu aš matau žmonių veidus ir jie labai susidomėję. Turbūt, visgi, aš miręs, nes neįsivaizduoju, kaip tokią intrigą galėtų sukelti gyvas žmogus.
- Žiū, - vienas iš jų rodo į mane pirštu ir aš jaučiu, kaip tai tampa naujos draugystės užuomazga.
- Negyvas, - kažkas lakoniškai tarstelėjo ir mintyse aš susikeikiau, nes šitaip troškau būti mylimas, o jei čia daug negyvėlių, argi aš būsiu kuo išskirtinis.
Tačiau kažkas praplėšė mano marškinius, pamatė tavo dūrį ir aiktelėjo. Man tai labai nepatiko, aš savotiškai norėjau tave vis dar ginti, vos tik supratau, kokie deginančiai teisiami jų žvilgsniai. Atrodo, kad jie viską išsyk suprato: kas aš ir kaip čia atsidūriau. Dievaži, man regis jie net mane palaikė kažkokiu Mesiju. Ar aš Damaske?
Jie mane pasodino, pagirdė. Buvo, žinoma, nusivylę, kad esu gyvas, nes intrigos burbulas sprogo, tačiau galop tai darė mane išskirtiniu, nes, pasirodo, čia - velniop, Damaske, post-mortem ar kad ir kaip reikėtų vadinti šią vietą - atsiunčiama labai daug lavonų. Jie tiesiog kiaurai iš dangaus krenta. Kaip lietus.
- Ar čia kada nors iš tikrųjų lyja? - mandagiai pasiteiravau aš, godžiai gerdamas kažkokią saldžią substanciją.
- Nagi, taip, jūsų netikusiomis puvenomis, - atsakė moteris iš už stalo. - Tik tu kažkoks netoks, judi, kruti.
- Turiu omeny, lietaus lašais.
Moteris tik nusijuokė ir numojo į mane ranką, suprask, atvykėlis, nukritęs iš dangaus.
Šie žmonės elgėsi ir atrodė lygiai taip pat, kaip ir mes. Nežinau, kodėl kai mes turime mirti, esame pakirsti ir pasiųsti velniop, atsiduriame čia. O ir jie elgiasi su mumis kaip su ateiviais, nors gyvena toje pačioje Žemėje. Tiesa, nėra jokio „mes“. Visi kiti parkritę iš tiesų buvo mirę. Aš vienintelis likau gyvas. Tau derėjo durti smarkiau, nes galiu netyčiom įsivaryti Dievo kompleksą. Kai kurie mano, kad aš iš tiesų Mesijas, atsiųstas sukalbėti post-mortem dialogo. Tačiau kam jis skirtas? Su kuo aš jį šnekėsiu? Tai klausimai, neduodantys man ramybės. Mano pirmoji diena Damaske - visi šie Damasko žmonės, visi jie - laimingi. O aš nelaimingas.
Pirmosios dienos vakaras Damaske. Išėjau į medžioklę. Ieškojau lapės. Esu kalės vaikas ir užsigeidžiau kailinių, o ne Egziuperi Princas, kuris trokšta prisijaukinti lapę. Negaliu paneigti, kad slapčia širdyje ir aš tikėjausi sutiksiąs tokią, kurią išties pavyks prisijaukinti, tačiau tokios vilties aš atsisakiau, skaudžiai ją nurijau. Juk turėjau savo garbintojus, kurie veik laikė mane Mesiju. Tiesa, dar neišsiaiškinau, su kuo turiu regzti savo post-mortem dialogą, man tai tapo labai aktualu. Visi aplinkui tai ėmė niekinti, jie mane ramino, sakė, kad myli tokį, koks esu. Tačiau aš manau, kad tai mano dabartinis gyvenimo tikslas, kitaip tariant, mano nuosavas raison d'être.
Lapės ženklų neradau. Galbūt lapės Damaske negyvena. Bet ne, jos tikrai, neabejotinai čia atsiduria - juk lapės yra viso labo žmonės, prisidengusios auksaspalviu kailiuku. Krentant iš dangaus jos netenka bet kokio fasado. Mes pasitinkame jas sutraiškytas, neestetiškas, bjaurias. Ir man nepatinka, kad negaliu atskirti, kas buvo kas.
Ak, tiesa - kažkoks arabas bandė man daryti relaksuojantį masažą, aš jį nušoviau. Dar nesu pasirengęs naujiems santykiams. Bet kuriuo atveju, jis buvo emigrantas į velniop. Tokių kartais pasitaiko, tačiau beveik visų jų kėslai yra piktybiški.
Antroji diena Damaske. Negaliu nustoti rašyti. Regis, atsikračiau savo apsimestinio neįgalumo ir nusprendžiau elgtis instinktyviai. Tačiau nėra ką daug aprašinėti. Gyvenimas čia yra sustyguotas. Niekada nebūčiau pagalvojęs, kad vieta, kur kiti siunčia mus velniop (į Damaską, į post-mortem) bus tokia... švari. Organizuota. Rytais žmonės anksti keliasi į darbą ir visi jie dirba vienoje vietoje - banke. Jiems nereikia verslo ar kitų darbų, kad turėtų pinigų ar gerą pragyvenimą - reikalui esant, jie tiesiog pasigamina daugiau banknotų. Maistą auginasi patys, maitinasi daugiausia daržovėmis ir vaisiais. Vaikų čia vos keli, nes, kaip man buvo paaiškinta, „kur visi siunčiami velniop, jau pernelyg ankšta“. Vaikai nuo pat mažų dienų pratinami prie lavonų iš dangaus antplūdžio.
- Čia renkasi visi nudurtieji, visi nužudytieji, - kantriai mokė tėvai mažuosius.
- Neabejotinai tikiu, kad čia pakliuvo ir visi Kafkos tragiški herojai, - pridūriau aš ir maniškiai tik keistai pašnairavo į mane.
Iš tiesų, žmonės čia tiesiog marmūriniai. Net mano apatija pasirodė esanti dinamiška, jautri ir išgyventa. Todėl kai pirmąkart čia pastebėjau verkiantį žmogų, aš pravirkau kartu su juo.
Šeštoji diena Damaske. Ilgiuosi. (Vietinio telefono pypsėjimas) Malonu, kad tu irgi. (Jokio atsako) Gyvenimo... Anapus.
Aštuntoji diena Damaske. Nužudžiau žmogų. Manęs ieško.
Aš nebesu Mesijas.
Aš nusidėjau.
Manau, kad jie mane perdurs, kaip ir tu mane. Gyvojo mirtis čia taip lengvai nepraeina. Gyventojų skaičius smarkiai ribojamas, neturi būti nei mažiau, nei daugiau. O jie mane įsileido į savo bendruomenę. Pasitikėjo manimi. Tačiau jei esu pasiųstas velniop ir trokštu grįžti atgal, galbūt ir aš pats turiu pasiųsti ką nors velniop.
Devyniolikta diena Damaske. Aš įkalintas. Manęs laukia skaudi ir galutinė mirtis. Po septynių dienų įvyks mano egzekucija. Norėčiau tave pakviesti pasižiūrėti, tačiau nemanau, kad tai įmanoma. Panašu, kad esi tiesiog pernelyg sumautai mėgiamas, kad nebūtum pasiųstas velniop. Kita vertus, niekada ir nebuvai mylimas. Nebuvai joks. Man liko vienas skambutis. Aš juo pasinaudosiu.
Dvidešimt šešta diena Damaske. Mane išvedė už rankų į egzekucijos salę atviru stogu. Plieskė saulė ir aš susiraukęs bandžiau apsižvalgyti. Visi gyventojai buvo susirinkę pažiūrėti. Visi apsipylę ašaromis. Jiems nebuvo liūdna, kad aš juos išdaviau, jiems buvo liūdna, kad nebegalėjo manimi pasitikėti. Dar niekada nemačiau jų verkiančių, išskyrus tą vieną žmogų, su kuriuo taip ir nepašnekėjau, nė nepaklausiau, kodėl jis verkė - man tiesiog buvo gera surasti tokį, kuris tai darė šiose apylinkėse. Pajutau, kaip šis reginys pakirto kojas ir galvoje šmėstelėjo mintis, kad ši vieta man tapo namais. Kas galėjo pamanyti - pasiunčiant velniop, tu atsiųsi mane tiesiai prie namų slenksčio.
Aš atsisukau į vieną iš savo prižiūrėtojų, jo ranka manojoje, veidas drėgnas nuo ašarų ir aš matau, kad jis vis dar laiko mane savo Mesiju. Klausiamai linkteliu link telefono, kuris buvo pastatytas centre, ir mano ranka paleidžiama. Apie šią dieną reikia šnekėti tik balsu. Visi mane stebi renkant numerį. Visi laukia mano dialogo.
(„Šiuo metu nėra galimybės susisiekti“)
Aš pasižiūriu į savo pasekėjus ir jų veidai išsyk persikreipia. Supratau, kad tai, ką jie mato, yra atstumto vaiko išgąstis, nesupratimas, įtūžis. Mačiau, kaip išsyk persimainė jų minos, kad jie buvo pasirengę mane paleisti, gal net sugrąžinti atgal, nors taip smarkiai jie mane mylėjo, jog nenorėjo paleisti. Tačiau staiga kažkas iš auditorijos ėmė klegėti. Tai buvo vienas iš vaikų, berniukas, tamsiai rudais, garbanotais plaukais, jo tuščias delnas ištiestas virš visų.
- Lyja, - tarstelėjo jis. - Iš tikrųjų lyja. Turiu omeny, lietaus lašais.
Nepastebėjau, kaip visi pakilo ir ištiesę rankas ėmė sveikinti vieni kitus it lietus būtų buvęs jų laukiamiausias gyvenimo reiškinys, nors man niekas apie tai nebuvo užsiminęs, o mano sapalionės apie lietų anapus, rodėsi, tik erzino juos. Mes permirkome iki siūlų galų, žemė kone dundėjo nuo jų nuolatinio trepsėjimo, todėl niekas manęs neišgirdo.
Tai buvo monologas.
2013-06-28 01:13
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 14 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2022-04-02 02:46
Passchendaele
5
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2014-08-24 08:00
dark side
Šitas mano mėgstamiausias iš visų tavo tekstų. Taigi, nesakyk, kad neskaičiau. Bendrai, iš kur tu galėjai žinoti, mano klaida.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-09-23 20:03
Mylista sutinka su viskuo
Dėkui Svoločiui už oponuojančią nuomonę. Štai - yra iš ko rinktis, prieštaraujančios nuomonės, prieštaraujantys vertinimai - skaitytojui ir autoriui valia nuspręsti, kurią nuomonę pasirinkti ar kokį vidurkį išvesti.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-09-23 18:15
Svoloč
Aišku, autorius gali rinktis, kuris komentaras jam tinka labiausiai, bet aš negaliu sutikti su paskutiniu komentaru, kuriame pripaistyta to, ko nėra, ir tai ne pirmas šio komentuotojo nukalbėjimas pro šalį.
Ir ne pirmas kartas, kai jis cituoja autoritetus, neva taip sustiprindamas savo komentaro svorį. Įtariu, kad komentuotojas dažnai nė velnio nesupranta, ką skaito, sprendžiant iš jo paties kūrinių, yra sustojęs kažkur devyniolikto amžiaus vidury, siaubingai atsilikęs pagal šiuolaikinius mastelius, ir kiekvienas tekstas jam turi būti aiškus nuo pirmos iki paskutinės eilutės su prierašu pabaigoje, kad kūrinio herojai sulaukė laimingos senatvės, gavo trijų tūkstančių litų pensiją ir buvo palaidoti Antakalnio kapinėse. Ir jau jokiu būdu jokių lytinių iškrypimų. Tada jau galas, pasigailėsi, kad rašei.
Taigi, ir šioje puikioje ir poetiškai parašytoje novelėje komentuotojas nerado tikslių paaiškinimų kas, kodėl, už ką nužudė herojų, kodėl anas pateko į Damaską, kodėl buvo pasirinktas Damaskas, kokia to pasirinkimo priešistorė ir t.t. Jei autorius būtų viską labai smulkiai ir detaliai, pradedant nuo mokyklos, aprašęs herojaus gyvenimą iki atsiradimo Damaske, o paskui ir ten viską sudėliotų labai aiškiai - nuo politinės situacijos šalyje, ekonominės padėties ir santykių su kaimynais iki vyraujančios oro temperatūros - tada viskas būtų gerai, bet dabar labai jau nerišlus tekstas, primenantis kliedesius.
Bus labai gaila, jei netradiciškai rašantis autorius, remsis tokiais pseudoautoritetais.
Bet tai jau ne mano reikalas. Nors pasisakyti aš privalėjau. Kita vertus, jei autorius ims rašyti tradiciškai, kaip koks Putinas (jis, žinoma, nėra blogas), ko pageidautų pastarasis komentuotojas, tada man būtų tik geriau, nes Kailas labai stiprus konkurentas man.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-09-23 00:06
Mylista sutinka su viskuo
Nežinau, ar sakyti sąžiningą nuomonę, ar mandagiai pameluoti?

Na, tegul bus sąžininga. Mano manymu, fantazija, noras kurti, kurie jaučiasi šiame tekste, yra verti pagyrimo. Bet rezultatas, mano akimis žiūrint, yra labai prastas, nežiūrint visų palankių komentarų.

Teksto minčių seka savo nerišlumu ir padrikumu primena kliedesį. Literatūroje, poezijoje gali būti įdomu toks nerišlus kalbėjimas, jeigu iš jo kyla prasmingi dviprasmiškumai ar daugiapasmiškumai. Čia aš jų nematau, matau atsitiktines mintis sukratytas į sakinius, tikintis, kad skaitytojas tose atsitiktinėse minčių sankirtose įžvelgs kažkokią prasmę. Žinoma, ne jūs pirma, ne jūs paskutinė tai darot. Šia tema labai įdomus skaitinys yra knyga "Fooled by Randomness: The Hidden Role of Chance in Life and in the Markets" (Nassim Nicholas Taleb), kurioje puikiai iliustruojama, kaip žmonės yra linkę matyti prasmę, kur yra yra tik atsitiktinumas.

Štai viena citata iš tos knygos:
“Sound is the change in the specific condition of segregation of the material parts, and in the negation of this condition; merely an abstract or an ideal ideality, as it were, of that specification. But this change, accordingly, is itself immediately the negation of the material specific subsistence; which is, therefore, real ideality of specific gravity and cohesion, i.e.—heat. The heating up of sounding bodies, just as of beaten and or rubbed ones, is the appearance of heat, originating conceptually together with sound.”

Yra mintis? Nėra minties.

Beje, šito pseudo-mąstymo kratinio autorius yra ne kas kitas kaip didžiai gerbiamas vokiečių filosofas Hėgelis.

Panašaus nerišlumo minčių seką gan nesunkiai galima generuoti kompiuteriu. Žmogui, kūrybingam žmogui, neverta daryti to, ką gali daryti mašina.

Na, teisingumo dėlei reikia pasakyti, kad viso kūrinio sumanymas neatrodo atsitiktinis. Ale, bandydamas ieškoti prasmių ten, kur jų nėra, pavargsti, ir ta bendroji, rišlioji viso kūrinio prasmė atrodo labai atskiesta.

Tai va, neužsigaukit, net ir geranoriškai nusiteikęs būdamas, vie tiek negaliu pagirti. Platonas draugas, bet teisybė didesnis draugas.

Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (2)
Blogas komentaras Rodyti?
2013-08-23 11:30
ne ne ne
Čia tai jau gerai.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-06-29 15:34
pralaimintis
Skaitei "Svetimą". Gera knyga. Tavo tekste radau įdomių minčių ir išsireiškimų. Tau patinka mesijo tematika. Čia mesijas - žudikas, kankinys, nusidėjėlis. ir lietus. Tu parašei apie lietų. Tai mano mėgstama detalė. Man patinka lietus. Visada jam suteikdavau mistiškumo ir gilumo. Daug įvairių įtakų. Mūsų, kitų. Visų. kažkodėl skaitydamas pagalvojau, kad šis gabalas labai tinka prieš šios istorijos čia gal tik man. aš keistas. ir bendrai... Mes mylime tai, ko neturime. Štai čia patiko. Čia grynai apie mane.
Įvertinkite komentarą:
Geras (2) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-06-28 13:51
Lengvai
Iki Princo, lapių ir arabo buvo labia gerai, po to liko tik labia neprastai: iš mistiškos prieblandos zonos atmosferos išmeta per daug žemiškų detalių.

Gerai su tuo l.ietum pabaigoj, bet ėjimas link jo pernelyg ilgas ir prikrautas bereikalingų detalių.

3,5-->4

Įvertinkite komentarą:
Geras (2) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-06-28 12:25
Zori
Gražiai parašyta.
Tai sakai Mesijas?!
Hmm..
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-06-28 07:52
Svoloč
Pats geriausias dalykas mano skaitytas pastaruoju metu.
Fantazijos pliūsnis neleidžiantis likti abejingu. Tuo labiau nuošalyje, nes jautiesi kažinkiek su tuo susijęs. Ar bent įtakojęs.
Bravo, Maestro.
Įvertinkite komentarą:
Geras (2) Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą