Rašyk
Eilės (78168)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2715)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (371)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 11 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Tądien pylė kaip iš kibiro.
Šviesiaplaukis vyras iškėlęs skėtį, jo galvą dengė rafinuota skrybėlė, jis – nedemaskuotas akiplėša. Jo tamsią sielą puolė nerimas, tai – prisirišimas. Aplink jį blanki minia, marširuojanti viena puse. Kurgi jam šiandieną apsilankyti? Galbūt pas poną Veterbį – šiandieną alus pigesnis nei rytoj, tačiau ta vieta jam kelia šiurpą ir jis nori grįžti į tą medinę kavinukę, kur žmonės įsivaizduoja esą Paryžiuje, o langai uždengti užuolaidomis tik todėl, kad nesimato Eifelio bokšto. Jis nė nežino, ar tai įvyko – o kai nežinai, ar kažkas įvyko, greičiausiai tai neįvyko. Galbūt jam reikėtų nuskristi į Paryžių? Juk jis – Sigurdas Ekmanas. Parankėje jam tik trūksta žavios damos. Kaip norėtų jis dabar sutikti Alisą: pakrikštytų ją iš naujo ir jie galėtų skristi į Paryžių kartu. O po to... Po to tiesiu reisu į Valhalą. Liko nesulošta partija su Odinu.
Viju, viju, viju. Pro flegmatišką mašinų srautą nuskriejo greitoji pagalba. Mirguliuojančios švieselės nušvietė ciniškai blankius praeivių veidus. Tame automobilyje dabar galėtų gulėti pats angelas. Viju, viju, viju. Arba azijietė moteris įkypomis akimis, žibančiomis tarsi pora mėnuliukų. Jos blyškus kūnas keistai dėrėtų su tamsiais, beveik juodai mėlynais plaukais. Viju... Ji turėtų liaunus pianistės pirštus ir jautrias, lėliškai papūstas lūpas; ji užsimerkusi, tačiau per jas atrodytų, jog ji vis klausia: „kodėl? “ Medikus tai siutintų – šie tipai nemėgsta klausimų – ir uždengtų jos veidą antklode, paversdami ja gyva lavone. Meilei niekada nevėlu; ir lavonai myli.
Praeiviai toliau marširavo sava kryptimi. Tik Sigurdas sustojo, vaikiškai nenulaikydamas skėčio, leisdamas savo šviesioms sruogoms sušlapti ir būti varstomoms vėjo. Jo žalios akys lydėjo raudonas švieseles. Stirnos skanios, jas pagauti – reiškia būti grakščiam savaime, bet kartu norisi ir jas paglostyti, nors kartą, net jei vėliau ketini užpulti ir suplėšyti lyg grobuonis, išleistas iš karantino. Stirna su angelo diadema. Viju...
– Atleiskite.
Rudaplaukė moteris šypsojosi, vienoje rankoje laikydama cigaretę, kitoje – skėtį.
– Ar matėte? – Sigurdas neatplėšdamas akių žvelgė į kelią.
– Ką? – Ji sutrikusiai numykė. – Ak, jūs apie greitąją?
Tai siaubinga, ar ne? – Pora vandens lašų vinguriavo jo skruostais.
– Taip... – Ji užsitraukė. – Tai tikrai siaubinga.
Vyras nusišypsojo. Jo veidas buvo dailių, taisyklingų bruožų, žalios akys apgaubtos tankių, kone moteriškų blakstienų.
– Aš – Sigurdas Ekmanas.
– Katerina Blaim. Malonu! – Moteris išpūtė dūmą ir vėl šyptelejo. – Užkalbinau, nes norėjau jus pakviesti į savo darbų parodą. Paveikslų parodą. – Katerina ištiesė lankstinuką. – Nesu tikra, kiek žmonių ateis – tai pirmoji mano vieša paroda, taigi, kviečiu visus, ką pamatau!
Sigurdas kurį laiką žvelgė į lankstinuką.
– Ar jūs žinote savo raison d\'être?
– Raison d\'être? – Katerina sutrikusiai sumykė.
– Ar jūs turite savo gyvenimo tikslą? – Jo akys dabar atšiauriai stebėjo jos sutrikusią fizionomiją.
– Na, dievaži, tai labai sudėtingas klausimas... – Nervingas juokas. - Jūs mane pričiupote labai keistoje vietoje, Sigurdai, tikrai... Nė nežinau, ką pasakyti!
– Jūsų veidas. – Jis dar sykį šyptelėjo, tačiau tai nepanaikino atšiauraus įspūdžio. – Jūsų veidas, nors jaunas ir gražus, spinduliuoja nuovargį, akys – insomnijos pėdsakus, užtat kuomet šypsotės, matyti nuostabios juoko raukšlės. Man pavydu, Katerina Blaim.
– Pavydu? – Katerina kone suklykė ir susivokusi susiėmė už lūpų. – Pone, jums tikrai nėra ko pavydėti – aš, na, nė nežinau, kaip tai pasakyti... Kiekvienas tapytojas norėtų jūsų portreto!
Sigurdo veidą iškreipė kreiva grimasa.
– Nejaugi?
– Jūs... – Katerinos veidas persisunkęs raudoniu. – Nepaprastai patrauklus ir... Turite kažką kitokio, tik nesu tikra, ką.
Lietus įsismarkavęs užgęsino jos cigaretę, tačiau ji nedrįso prisidegti kitos.
– Niekada anksčiau nedrįsau pasakyti kitiems, kas jie yra, Katerina. Vaikščiodavau aplink pasaulį tarsi vaiduoklis, stumdydamas pavienius individus savo blyškiomis ir permatomomis rankomis. Tačiau gyvenimas absoliučiame niekyje manyje visiškai sužydėjo: buvo metas išeiti į žmones, net jei aš iš tiesų neegzistavau kaip žmonijos atstovas, net jei buvau šis švelniai stumdantis ir delikačiai vėją į nugaras pučiantis vaiduoklis.
Jis sugriebė Kateriną už pečių, jos paraudęs veidas nustebusiai žvelgė į jį.
– Katerina Blaim, dabar galėčiau pasakyti, jog jus myliu. – Sigurdo šaltas veidas ir blankus žvilgsnis žvelgė kiaurai per ją. – Myliu jūsų jauną ir gražų veidą ir nuoširdų nuovargį ir varganos insomnijos pėdsakus, tačiau labiausiai – jūsų juoko raukšles. Jūs turite kai ką, ko stokoju aš. Tai fizionomija. Tai asmenybė. Tai vardas. Aš esu bevardis, suirzęs, šaltas ir vaiduokliškas groteskas, o jūs – delikati ir jautri stirna.
–  Palaukite, groteskas? – Katerina, būdama siaubingai sutrikusi, papurtė galvą. – Sigurdai, kaip jūs galite taip šnekėti apie save?
– Katerina, ar kadanors kas nors jums prisipažino meilėje ir atmetė jus vienu metu? – Sigurdas tyliai prajuko, tačiau jo žalios akys spinduliavo liūdesį. – Klausykite... Su savo antraja asmenybės puse aš jaučiausi taip, lyg būtume dviese viename pasaulyje. Ji – mano sesuo ir mano žmogiškumas, į kurį įsitvėriau tarsi skęstantysis, o aš – jos nerafinuota, groteskiškoji puvena. Kada mes spėjome tapti šia  dvigalve baisybe? Išplovėm kits kitam smegenis, šypsodami lyg du patenkinti Liuciferiai, kas, žinoma, tebuvo tik iliuzija, nes juk mes ir esame vienas. Kas kartą pakeldavome ranką prieš vienas kitą lyg ketindami suduoti antausį; mūsų skruostai parausdavo iš atsidavimo ir įniršio, aistros ir kovos su apatija, o tas, prieš kurį buvo pakelta ranka, tik vyptelėdavo ir suinkšdavo: „Bhū, hū, hū... Kaip baisu“. Galiausiai, mes iškeldavom baltą vėliavą, vėl ir vėl, kuri nereikšdavo nieko: taika skirta tik pasiruošti kitam karui. O tos patenkintos šėtono šypsenos irgi ne ką beprasmiškesnės – iš tikrųjų jos slėpė kažkokį kosminį liūdesį, ilgumą ir daugelį kitų niekniekių, kurių žmonės baidosi. Šių dalykų nereikia baidytis ar bijoti, nes tada jie puola smarkiau: kandžiojasi, draskosi, kapoja ir triumfuojančiai stūgauja. Tačiau mes jas pamilome taip, kaip save. Tai, žinoma, nėra išsigelbėjimas. Bet kas sakė, kad mes norime išsigelbėti? – Jis suspaudė jos pečius. – Ar jūs norite išsigelbėti, Katerina? Ar jūs norite pasiekti išsigelbėjimą? Ar tai jūsų patetiška raison d\'être?
– Paleiskite... – Katerina pasimuistė jo rankose, jos akys ėmė ašaroti, o sutrikęs veidas atspindėjo baimę.
– Manyti, kad kiekvienas turi unikalią paskirtį vien todėl, jog gimė, yra niekinga. Gimti – neypatinga. Tai viso labo menkutis žybtelėjimas mūsų plačioje visatoje. Ar gyvenimas jūsų norėjo? – Jis akimirkai nutilo. – Tik mirtyje žmonės yra lygūs.
Jo gniaužtai atsileido ir Katerina susvyravo ant šaligatvio. Iš jos kišenės pabiro cigaretės ir lietus jas nuplovė į nutekamąjį vamzdį.
– Aš esu autentiška, aristokratiška ir aštriadantė baisybė, paleista iš karantino. Aš neturiu fizionomijos ar tikros asmenybės – aš esu visi, kurie tapo dalimi manęs. Mano didžiausia baimė yra pamiršti man brangų balsą. Jūs esate patetiška, beprasmė, archetipinė stirna. O šiame pasaulyje laimi tie, kurie yra patys beprasmiškiausi. Jūs šioje beprasmybėje esate viso labo trupinys.
– Kaip jūs drįstate... – Katerina laikosi už palto skverno, jos plaukai kiaurai permirkę ir sukritę ant veido.
–... O kuomet baisybė per prievartą šeriama niekuo, bet sužiedėjusios duonos trupiniais, ji tampa irzli, pikta, alkana ir nerami. Verčiau jau ji lauks autentiškos puotos, negu leisis būti liguistai kankinama ir smaugiama daugiau grandinių, nei jau ir taip turi. – Jis prisimerkė. – Alisos balsas... toks švelnus ir raminantis.
– Jūs išprotėjęs... Sumautai išprotėjęs! – Ji suriko ir žmonės iš po savo juodų skėčių ėmė žvalgytis į juodu.
Sigurdas nusišypsojo. Jo veide atsispindėjo automobilių šviesos.
Tai siaubinga, ar ne?
2013-04-07 20:57
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 11 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2022-04-02 02:45
Passchendaele
5
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-09-08 23:14
Mylista sutinka su viskuo
Skaitydams tekstą prisiminiau juodai-baltus 40tų, 50tų metų filmus amerikietiškus Key Largo, Maltese falcon, Gilda , kuriuose veiksmas vyksta steriliai apšviestuose studijų pavilijonuose, vaikėjai rūko, sako savo tekstą dramtiškais balsais ir visada atsisukę į kamerą.

Dabar tai atrodo šiek tiek komiška, bet tada tai buvo rimtas reikalas, kažkas, ką publika žiūrėjo užgniaužus kvapą ir tikėjo kiekvienu žodžiu.

Ši istorija man irgi kažkiek komiška, du atsitiktiniai personažai susiduria butaforinėje scenoje ir staiga ima grumtis su didžiosiomis filosofinėmis tiesomis ir tarp jų blykčiojančia aistra.

O kodėl ne? Netikra, sukurta iš fantazijos ir iš knyginės patirties, bet stilizuota ir nenuobodu.

Didžiausias pavojus, kurį įžvelgiu tokiam rašyme, tai - kad jis yra mandras ir gabiai parašytas, bet palaidas. Siužetas, personažai, mintys, žodžių panaudojimas - visur rašyta lengva ranka, bet visur tekstas kliba. Tekstas simpatiškas, galima su tuo išsisukti, bet va toks įpratimas rašyti palaidai, nereikalaujant minties ar žodžio preciziškumo, gali tapti įpročiu. Gražus žodžių junginys pradžioje - nedemaskuotas akiplėša. Va daug tokių lyg filosofuojančių, lyg metaforuojančių literatų yra nedemaskuoti akiplėšos. Įpranta gudrauti ir po to nebemoka kitaip.

Man atrodo, kad Kailui būtų naudinga parašyti kažką reikliu moksliniu stiliumi (filosofija ar sociologija nesiskaito), ar teisiniu stiliumi, kur negali mandravoti, kur už keivieną neteisngą žodį ar miglotą mintį gautų su dideliu vėzdu per galvą.

Trejetas.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-05-01 21:24
Adrija Sėja
Kailai, mane taip suglumino tavo paskutinis, kovo 28d irasas - as skaiciau viska, be jokios eiles: pradedant gyvybe alsuojancia, del deka neivikusio nusikaltimo, bylos interpretacija ir pabaigiau cia - Raison d'être. Jei man ir turetu kazkas nepatikt, tai as nebent pa-si-psiaudonimuot galeciau ir tik del to jog manasis - lietuviskas, o rastas uzgoztas. Tavo parasyti darbai - valgomas deguonis. Manau auditorijoje, tokiu skaitytoju kaip as, pilna ;]
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-04-14 10:50
Lengvai
Pernelyg ilgi ir nuobodūs dialogai tokio ilgio tekstui. Šiek tiek perspausta su Sigurdo paveiklsu - geriau nesakykit, o parodykit. Skaitant neapleidžia jausmas, jog tekstas buvo apkarpytas ir dabar mums trūksta didelės dalies pradžios, konteksto ir istorijos. Nors šarmo savyje turi.

3
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-04-13 08:38
Kailas Spenseris
Ne, nerimtai. Jūs ką - pagalvojot, kad aš rimtai?
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-04-10 15:56
Kailas Spenseris
Gunta, neimituoja ir nesiekia būti tokiu. Višta kaip višta, delikatesnė, todėl stirna, subtilesnio skonio, bet šičia nesimatys, todėl šlapia višta visiškai ok.

Žodis insomnija lygiai taip pat tinkamas, kaip ir nemiga. Atmetė - atstūmė - devaluavo. Patetiška - kaip kvaila, niekam tikusi, beprasmė. Dėl paskutinio, gal ir kvailokai suformuota - gal akyse atsispindėjo, bet žinot, kai stovit vidury gatvės ir mirguliuojančios šviesos atsispindi jumyse? Matosi ant odos paviršiaus. Taigi, turėta omeny būtent tai.

Įdomiai dėl Grėjaus.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-04-10 15:37
Marquise
Pirmose eilutėse ženkliai per daug "jis".
"insomnijos pėdsakus" -> nežinojote kaip lietuviškai? NEMIGA
"prisipažino meilėje ir atmetė jus vienu metu?" -> kas norėta pasakyti tuo "atmetė"? Gal "atstūmė"?
"Ar tai jūsų patetiška raison d\'être?" -> nemanau, kad čia labai dera "patetiška".
"Jo veide atsispindėjo automobilių šviesos" -> ar jis veidrodinis, ar kaip?

Nepaisant dirbtinės erudicijos tekstas turi žavesio. Man kilo stipri asociacija su Dorian Gray, dar iki tos vietos, kai atsirado mergina ir buvo užsiminta apie poetretą. Negaliu paaiškinti iš kur tai.

O štai egzistencijos prasmė kažkur pasimetė, buvo užgožta kitų detalių. O gal tiesiog nebuvo tokia ryški ir įtaigi.

Stiprus III
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-04-08 21:22
gunta
tai aišku, kad ne, todėl ir juokingas, imituojantis Leksterį, bet - ne Leksteris... (maniera, kaip jis save veda.) o ta stirna, višta?..)) kodėl apie tai nieko?..
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-04-08 14:57
Kailas Spenseris
Sigurdas joks ne Leksteris. Ir --- ačiū.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-04-08 13:15
gunta
kad turėti tokią jėgą kokią yra sukūręs aktorius profesoriaus Leksterio vaidmenį. filmai "Ėriukų tylėjimas", arba, "Hanibalas", lyrinis herojus turi turėti ir proto - t.y. jame (prote) filosofinį pagrindą, ant kurio stovėtų labai stabilų ir aiškų, na ir vištų nevadinti stirnomis; pirmiausiai jau nelošti su vištomis, arba - neloštų su vištomis partijos "šiame gyvenime nugali" :D
tai gi, tik filosofiniu atžvilgiu tekstas labai strošnas, o dinamiškumo, žodžio valdymo atžvilgiais, minties vedimo, vaizdais -kurie gyvi, kalbėjimo metru - tikrai geras.

nuobodžiausia vieta (nes ji tuščia, herojui trūksta tikslaus jam žinomo filosofinio pagrindo, štai jis ir dedasi, lyg yra Hanibalas, keliantis šiurpą, medžiotojas su savo filosofija "gyvenimo rungtynėse", kur po saule gyvena tik nugalėtojai ir pralaimėtojai, kaip tie žmonės ...medinėse kavinukėse, kurie įsivaizduoja esą Paryžiuje, o langai uždengti užuolaidomis tik todėl, kad nesimato Eifelio bokšto. - tai gi, ta vieta labai ilgai ir rimtai vyniojama, bet matau aš tą pilietį, įsivaizduojantį save liūtu -ir vadinantį stirna kažkokią tai vištą po lietumi...
tai gi, ta teksto vieta, yra kvailoka, o ji užima didžiausią dalį, kartais darosi nuobodoka skaityti - o tai yra toje vietoje tekstas paleidžia dėmesį, iki tų visų "meilių po lietumi gyvenimo tikslų ir diskusijų, kas laimėtojas kas nugalėtojas" labai gerai, bet ten jau skystai, NORS GALIMA PASTEBĖTI, kad be turinio,kuris stokoja filosofinio pagrindo herojui filosofuojant, žodis vis tik plaukia sklandžiai - nors oi kaip skystai, taškantis stiklinėje įsivaizduojant save vairuojant žmonijos laivą audringoje jūroje... "keliant stiklinėje audrą" - na va toks juokingas, kvailas, o pateiktas kaip filosofinė išmintis, ŽODIS VALDOMAS, kaip kalba, tikrai NEBLOGAI.

iki to sakinio: – Raison d\'?tre? – Katerina sutrikusiai sumykė., – įskaitant ir jį, labai neblogai.
iki tos vietos primena tokio autoriaus rašymo stilių vienos knygos pavadinimu "XX amžiaus topas" - autorius Vytenis Rožukas;
tai tiek. Paskui turinys skystas juokingai dramatiškas, herojus tas ir sulijusi višta. autorius skiria jam daug dėmesio - dramatizuoja, gaunasi ištęsta, darosi nuobodu, o neįtikina ir negąsdina, tas stipruolis, virtuozas laivo kapitonas - jūroje, kuri vadinasi Gyvenimas, ir kurioje NUGALI - išlošia tokie pasak herojaus veikėjai, nors tu ką... ( ir ką nugali?.. su kuo galynėjasi?..)
nu va. O rašyti gebate, tikrai gražiai valdote žodį, vis tik palinkėsiu dar kartą, jums trūksta filosofinės išminties. (turinio.) (jūsų darbuose literatūriniuose.) o technika - puiki. (tik nematote krypties - kur važiuoti ja... tai ir būtų filosofinė išmintis šiuo atveju.)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-04-08 10:14
tictac_it
Komiksinė maniera ... kažkurie momentai patiko , pvz. pabirusios cigaretės, kažkas tik la la kaip grobuonis, išleistas iš karantino :), bet tokie kūrinėliai gali turėti savo auditoriją ... 4-
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-04-08 07:01
Svoloč
Net ir nenorėdamas negalėčiau nesižavėti.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-04-08 06:40
Kailas Spenseris
Lol. Sigis visai nebaisus. Gal tik kartais, kaip ir mes visi, žinot? Ir --- ačiū.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-04-08 01:35
Zori

Hmmm..koks intiligentiškai džentelmeniškas žudikas maniakas..vertinu intriguojantį stilių. Jeigu rašysite toliau, aš Jus skaitysiu Kailai, o šiandien 4+, nes nebuvo labai baisu :D
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą