Rašyk
Eilės (78155)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 4 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Pastarųjų dienų, savaičių gyvenimo verpetynė įtraukė mane į apmąstymus apie religijas, kuriais norėčiau pasidalinti su... ir sutrikau šioje vietoje, su kuo gi aš galiu pasidalinti? O gi nėra su kuo dalintis, kai aplink vien aršūs dogmatikai. Tebūnie, pasidalinsiu su savimi, aš esu geriausias ir tolerantiškiausias pašnekovas.
Tikrai nedažnai imuosi tokių neapibrėžtų, nekonkrečių ir miglotų reiškinių, man neimponuoja tai, kas yra apipinta prieštaringais vertinimais, religijų tarpusavio nesutarimais ir pan. Juk iš tiesų, jei būtų kažkuri viena tiesa, pasaulio žmonės šiame komunikacijos, informacijos amžiuje būtų pajėgūs taikiai tą tiesą pripažinti. Vėl gi ši situacija primena man vieną irgi neseną disputą su kažkuo, kuriame aš mėginau kažkam įrodyti, kad tiesos apskritai nėra ir būti negali, bet tai jau kita tema. Nors gal ir labai artima šiai.
Taigi, nenoriu diskutuoti dėl to, kuris dievas yra tikresnis, apskritai, manau reiktų nesivelti į tas smulkmenas, tai, tarkim, galima sulyginti su partijų veikla, kai visos pateikia save kaip labiausiai atliepiančias žmonių lūkesčius. Man įdomiau, kokia išvis religijų paskirtis, kokiu tikslu jos veikia.
Tarkim, galvodamas apie visatos atsiradimą, susikūrimą, jeigu tik ji nėra bekraštė, nesibaigianti nei erdvėje, nei laike, sakykim,  ji yra sukurta aukštesnės jėgos ar absoliutinės sąmonės,  aš nemanau, kad tas kuriantis subjektas ieško arba laukia atsakomosios mūsų  kokios tai reakcijos – dėkingumo, prakeiksmo ir t. t. Kad jis stebi arba seka mūsų tolesnį vystymąsi ir kaip nors jį įtakoja. Galima be jokios argumentacijos tvirtinti, kad aš klystu, kad tipo pasiskaityk šventą raštą ir t. t. Bet užtenka perskaityti tik vieną vietą, kurioje sakoma, kad žemės amžius yra, berods 10 000 metų, ir to užtenka, kad visa kita jau vertintum ne daugiau, kaip pasakėles vaikams. Juk geologiniai tyrinėjimai įrodė, kad žėmė gyvuoja šimtus milijonų metų, nes, tarkim, jau vien akmens anglis, kuria neseniai domėjausi dėl kažkurios priežasties, žemės kloduose susiformavo prieš 360 ml metų.
Taigi, atmetant primetamas dogmas, mėginu spėti, kad kuriančioji materija negirdi mūsų maldų, mūsų aimanų ir osanų. Ką tada visa tai reiškia? Suprantu, kad šioje vietoje būsiu apšauktas marksistu, bolševiku, komunistu, stalinistu, kuo tik nori. Žinau, kad patogiausia diskusijoje, kai pritrūksta kantrybės arba argumentų, griebtis etikečių klijavimo, visa tai žinau, bet, turiu pasakyti, kad niekada neskaitęs markso, bolševikų veikalų, prieinu savo išmąstymo būdu, matyt (nes iš tikro nežinau, kokios jų pozicijos, tik spėju), prie tų pačių išvadų, tai yra, kad religijos buvo sukurtos tarnauti valdžiai, išgalvoto dievo, pomirtinio gyvenimo ir pragaro elementais slopinti engiamųjų priešpriešą valdančiąjai klasei.
Na va, dabar jau esu tikras leninietis. Tegul, oponentams tebus tai papildomas koziris, bet kadangi diskutuoju su savimi, ne su megztosiomis beretėmis, tai nepaisydamas protestų tęsiu savo samprotavimus. Taigi, jei aukštai mūsų niekas negirdi ir į mus nekreipia jokio dėmesio, kam tada reikalinga mums melstis? Šioje vietoje turiu oponuoti pats sau, mat malda atneša sielai (ar pavadinkim tai nervų sistemai, emocinei struktūrai) nusiraminimą ir dažnai pats šį būdą naudoju. Bet kur - namuose, darbe, gatvėje. Ne bažnyčioje. Gal gi paskleisti žmonėms, kad vidinę ramybę, taiką su savimi jie gali pasiekti ir nevaikščiodami į religijos pastatus? Kas tada atsitiktų?
O gi visi gyvenantys iš religinio verslo (kitaip to nepavadinsi) užmėtys tokią mintį akmenimis. Juk iškart pradings iš po kojų tokiems pamatas, gyvenimo pajamos ir t. t. Aišku, iš dalies galima pateisinti tuos masinius susibūrimus per didžiąsias metų šventes, tai yra gražu, bet kunigystė iš esmės, turiu pripažinti, tai profesija besiremianti melu, apgaule ir sugalvota visokiems tinginiams lengvai gyventi ir nemažai nieko nesukuriant uždirbti. Taigi, religijos verslo puoselėtojams reikalingos vietos, kuriose žmonės melstųsi kolektyviai, o ne paskirai savo namuose, nes tokiu būdu jie aukoja tariamai dievui (argi jam trūksta pinigų?) ir tokių religinio susibūrimo vietų išlaikymui, puoselėjimui ir pan.
Be abejo, kurdami bažnyčias, cerkves, mečetes, pasaulio menininkai pasiekė įspūdingų rezultatų. Nesiruošiu to neigti, ir iš dalies tai atperka religinių mulkintojų atnešamą blogį. Iš kitos pusės negaliu pamiršti istorijos ir pateisinti krikščionybės kruvino žygio per europą, viduramžių inkvizicijos ir panašaus fanatizmo ne tik senų senovėje, bet ir šiais laikais, kai iš sakyklų  yra smerkiami kitaminčiai, politiniai oponentai ir kita. Vargu, ar tada tokias vietas galima pavadinti dvasinio nusiraminimo, susitaikymo aikštelėmis, greičiau tai nuožmios kovos su kitatikiais arenos.
Mąstydamas apie visa tai negaliu sutikti, kad religija skirta žmonių sielų apvalymui, skaidrinimui ir panašiai.  Labiau linkęs esu visas religijas laikyti žmonių skaldymo, kiršinimo ir pasipelnymo priemonėmis.
Juk susitvarkyti su savo vidumi esame pajėgūs vieni patys be masinės psichozės seansų, be kolektyvinės maldos ir gausiai dalijamų aukų tiems, kurie turėtų sugebėti save išmaitinti ir be mūsų sumetamų litų. Išskirčiau nebent bekojį arba berankį kunigą, kuris fiziškai yra nepajėgus užsiauginti duoną ar dirbti kitą darbą ir yra priverstas sėdėti prie stoties su ištiesta ranka, bet kad tokių net nesu matęs.
Tikiuosi, kad šis mano pasikalbėjimas su savimi nebus pastebėtas ir nesukels masinės isterijos bei kryžiaus žygių atgaivinimų. Ramybės visiems, pasimelskime tyliai.
2011-11-25 11:39
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 8 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2022-04-01 11:03
Passchendaele
5
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-03-28 11:05
pritariu
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2012-04-29 17:13
Le Hawk
Keli atsakymai į šiame pamąstyme išdėliotas mintis:
Viena objektyvi tiesa egzistuoja. Nėra asmeninės tiesos - yra vienba tiesa. Kiekvienam patogios interpretacijos, skirtos pateisinti savo silpnybėms, nėra tiesos.
Religijos nesukurtos tarnauti valdžiai. tai valdžia jas užgrobė ir panaudojo savo tikslams. Tradicinė krikščionybė, islamas - yra kaip tik nusistačiusios prieš despotizmą, prieš valdžios savivalę, prieš turtingųjų interesus, palaiko eilinius, paprastus zmones (prisiminkime kad ir Kristaus ir fariziejų priešpriešą, kas ir tapo jo mirties priežastimi). Jei vėliau valdžia Dievo vardu vykdė niekšybes - ne religijos čia kaltė. Ir pačią geriausią idėją visada žmonės sugebės panaudoti blogiui, egoizmui, godumui. Deja, tokia žmogiškoji natūra, ne visų, aišku.
Religijoje nemažai mitologijos, kad ir tie 10000 metų, šventės, perimtos iš pagoniškų kultų, kaip kalėdos, velykos ir t. t. Bet ne tai svarbiausia. Religijos esmė yra moralinis mokymas. Deja, faktai kalba už save: viusuomenės, paniekinančios religijos nešamą moralę, naikina pačios save, ką dabar matome vakaruose. Technologinis tobulėjimas - taip, gerai. Bet ar tai nusveria depopuliacijos, savidestrukcijos, abortų, godulio, materializmo, seksualinio palaidumo, masinio egoizmo ir kitas problemas? Mūsų civilizacija nyksta, griūna nuo tada, kai atmetė tradicinę moralę kaip "atgyvenas". Paskutines vinis į karstą kala seksualinė revoliucija nuo 1970-ųjų (Lietuvoje - nuo 1990-ųjų).
Be to, kaip žodžiai "lengviau kupranugariui pralįsti pro adatos skylutę, nei turtuoliui patekti į Dievo karalystę" gali atitikti turtuolių interesus?
Kad religija iš dalies yra tapusi verslu, pasipelnijimo šaltiniu - iš dalies pritariu. Vatikanas, bažnyčia senai buvo gerokai papuvę, daug kunigų ateina į tarnystę toli gražu ne iš pašaukimo, o dėl savų egoistinių interesų. Bet tai, kad šios žemiškos institucijos yra teršiamos žmogiškojo materializmo - tai nė kiek nesumenkina pačios religijos esmės, jos mokymo. Kad daug kunigų tarnauja ne Dievui - čia jų problemos, ir laikui atėjus už tai jie atsakys. Kaip ir kiekvienas iš mūsų už savo gerus ir blogus darbus. Dievui pinigų nereikia. Jam reikia, kad būtume dori - tik teik. JEI ŽMONĖS LAIKYTŲSI TIK TŲ PAPRASTŲ TAISYKLIŲ - 10 ĮSAKYMŲ, PASAULIS BŪTŲ IDEALUS. Kas žmonėms neleidžia? Va čia tai klausimas...
Inkvizicijos, kryžiaus žygiai - lygiai tas pats atvejis, kai gera dorovės idėja yra panaudojama niekšybėms. Kaip ir šiais laikais, kai yra akivaizdžiai kiršinamos dvi giminiškos, vos ne analogiškos, tas pačias šaknis ir moralės normas turinčios religijos religijos - islamas ir krikščionybė. Ten, kur dideli interesai, pinigėliai, nafta, viskas galima... Suorganizuoti 9/11, po to apkaltinti musulmonus, "atnešti laisvę" Afganistanui, Irakui, Libijai, galbūt greit ir Sirijai, Iranui... Ir krautis iš to milijardus.

Ir Dievo negalima suprasti primityviai, kaip senio ant debesies. Tai kažkas panašaus į visur esančią energijos formą. O pranašystės, surašytos Apokalipsės knygoje prieš 2000 metų ir besipildančios šiandien, verčia patikėti - kažkas vyksta, kažkas yra daugiau, nei mes matome ir suvokiame ktais biologiniais pojūčiais.

Tai tiek. Ilgas gavosi komentaras, bet nutylėti negalėjau, nes šios problemos - aktualios.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2012-01-10 21:42
Apchy
Ale čia rimti pamąstymai. Taip, kaip kolektyvinis kvėpavimas yra neįmanomas, kol bent viena galva yra iškilusi už visus aukščiau, taip man atrodo, jog melstis kolektyve yra šventvagystė, jeigu bent viena galva suvokia savo individualumą. Religija kartais akla savo žmonių masės gausa. Galbūt visos maldos ir susilieja į vieną stiprią srovę, kurią galima apibūdinti it smūgį dangun. Tik nereikėtų pamiršti, kad tas smūgis labai jau beorio mąstymo sukurtas ir sunku jam prasimušti pro šventovės mūrą. Logiška - ką tu gali suprasti rusy ir ką po atviru dangumi?
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2012-01-06 02:12
Lee My Cookies
spaudziu patinka ir visomis keturioms einu uz sia nuomone. labai patiko destymo pozicija. :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2011-12-31 13:21
pilkė_
galvojau, bus įdomu, bet perskaičiau pirmą pastraipą ir užteko :) Kam gi lįsti žmogui į dūšią, jei su tavimi nesidalina...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2011-12-30 23:57
Varniukė
Mielas, Svoloč, dar galima būtų pridurti ką apie tradicijas - religija nors ir akimirkai, bet suvienija žmones į darinį vadinamą šeima. Jos žinoma labai naudingos ir religijos verslui {pirkimo manija}, bet jei individas (o tiksliau visa grupuotė giminių) nepaverčia jų šventiniu fetišu, gali gauti daug tikrai vertingo dvasinio peno.
O jūsų aprašyta tylima malda ir many tūno, ne toji bažnytinė, o tokia tyki veik nematoma. Tad belieka palinksėti pritariamai jūsų apmąstymams: teisingai, teisingai kalbat.

Ir kad jau užsukau, tai ir su šventėmis pasveikinsiu.
Šventės ateina ir praeina, o Jūs būkit, brangusis, būkit ir kovokit už savo įsitikinimus! Drakonu sklęskit virš visų, savo minčių, įsitikinimų nešamas.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2011-12-25 02:12
latentic
o man, neapibrėžtumas yra imponuojantis dalykas )
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2011-12-05 16:55
Trantsliukatoriuts Agu Kitkits
Į temą nesigilinsiu, nes iš karto bus man pripaišyta ir apipaišyta, o iš literatūrinės pusės tai silpnokai..silpnokai parašytas ese..dvojkei tik, Ho..a..em.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2011-12-02 21:26
Irna Labokė
Na štai ir esiukus išbandėte. Šaunu. Radau artimų pamąstymų... Amžinoji visų laikų, visų civilizacijų tema...

Jei spaudai, tekstuką dar reikėtų pavalyti, ar ne? Sekmės, mielas kolega! :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2011-11-25 17:21
gunta
P.S.
o dar primesk, kad visata yra gyva, gal net ir sąmoninga, prašviesėjusi, kuri neina pas jokius daktarus, tik joje yra imuninė sistema, kuri suveikia, kada dažniai sklindantys iš Žemės, tam organizmui pažeidžia pusiausvyrą, savijautą, harmonijos balansą - ir lekia asteroidas. tarkštels į planetą, viskas išeis iš žmogaus kontrolės, vien reaktoriui kokiam susprogus kas darosi, o čia - nu ir išmirs visi - bet gyvybė liks pasyvioje būsenoje, kažkokioje, mat  Saulė dar nebus išsieikvojusi. Ir vėl atgims planeta bet jau be žmogaus gyvybės formos, mat Žemė sirgo, kaip J. Marcinkevičius kad sakė, viename savo eilėraščių, "Serga Žemė Žmogum", na parazitu tokiu, va. Per paskutinius 50 metų, žmogaus veikla žemėje Planetos balansą pažeidė labiau, nei per visą žmogaus gyvavimo laikotarpį Žemėje. Žinok nei kristus neprisikėlė, nei planeta neprisikels, jei ją užmušt... Bet yra mokymai dvasiniai, galima juos praktikuoti; Žemiau rašiau, kad Visata žmogus, tai įsivaizduok kad ji jau tobulesnė nei žmogus, jai nereikia eit pas daktarą, jos tobula imuninė sistema.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2011-11-25 16:42
gunta
Religija kas yra - neaišku. tai dvasinė veikla kuri būdinga tik žmogaus gyvybės formai, tarp visų esančių gyvybės formų Žemėje.
Kitas klausimas, kam ji reikalinga? vistai? tai gi ne, ji reikalinga tai gyvybės formai, kuri tą veiką veikia. Spektakliai, romanai, kinas, architektūra, filosofija - visa tai dvasinė intelektualinė veikla būdinga tik žmogaus gyvybės formai, nes tai gyvybės formai dvasinė veikla reikalinga. Štai ir viskas. Jos skirtingos - tai ir augmenija skirtinga, skirtingose žemės vietose.
O ką jūs kalbate apie laiką ir erdvę: (citata) :
"Tarkim, galvodamas apie visatos atsiradimą, susikūrimą, jeigu tik ji nėra bekraštė, nesibaigianti nei erdvėje, nei laike, sakykim,  ji yra sukurta aukštesnės jėgos ar absoliutinės sąmonės,  aš nemanau, kad tas kuriantis subjektas ieško arba laukia atsakomosios mūsų  kokios tai reakcijos – dėkingumo, prakeiksmo ir t. t. Kad jis stebi arba seka mūsų tolesnį vystymąsi ir kaip nors jį įtakoja.", – jūsų kraujas tekantis venomis, teka uždara visata, ir kiek kilometrų jis nuteka per gyvenimą, sugrįždamas vis į širdį, kol jūs kvėpuojate... Tai gi, pagalvojate, kad visata gali būti vienas organizmas - Dievas. Žemėje žmonės gyvena kaip parazitai, ir baigia tą planetą, joje esančią gyvybę, suniokoti, taip susinaikindami ir patys - ekologija. Iš Žemės sklinda, kančios, neapykantos, dažniai - energetiniai laukai, ir visata tas sutvėrimas ko tai negaluoja. Tada tas sutvėrimas nueina pas kitą visatą - tarkim daktarą, ir jam sako, kaip blogai jis jaučiasi. Susako simtomus. Tas daktaras, kita visata, išrašo jam kokių nors piliukių - vaistų, pagal jo simptomus, nu ir, tada ta visata, kuri blogai jaučiasi dėl tų dažnių, kurie sklinda iš žemės, išgeria tą piliulę. Ir žemėja mokslininkai tik žiū... sako atskrenda asteroidas, bet Žemės dar nekliudys, jis praskrenda šį kartą arčiau, negu mėnulis, nesusidurs nei su mėnuliu... Sakai viena visata, bet jei ji uždara, juk nepatikrinsi, kaip kraujas teka tavo venomis, ir negali jis iš kūno išsiveržti į paviršių - kad pamatyti kitą kūną, kitą visatą; O jei išsiveržia - sukreši... Nu kaip tokia hipotezė?.. O religija, tai tik žmonėm reikalinga, juk žmogus užsiima dar ir dvasine veikla - na tokia gyvybės forma žmogus. ir tiek.
Sakote kiek gyvens visata? na gal mūsų visata dar yra sakykime kūdikio amžiaus, kurioje vis gimsta ir miršta žvaigždės, ir t.t. Ar žinote kiek kartų miršta ir gimsta naujų ląstelių jūsų kūne per visą jūsų gyvenimą?... tai gi, nežinote. Bet jos miršta, oda pleiskanoja, ir kas septyni metai žmogaus gyvenime atsinaujina visos ląstelės. Kol žmogus nugyvena gyvenimą - nebėra nei vienos pirmųjų ląstelių, kurios buvo, kai jis gimė. Gali būti, užkonservuotos - virkštelėje kraujas, kamieninės ląstelės, tačiau jos negyvena, bet yra gyvos tik ne aktyvios, kaip informacija sėkloje, kuri yra gyva, bet ne aktyvi, kol jos nepasodinai į žemę, ir nesusidarė dirvoje palankių sąlygų. Tai įsivaizduok, kad visata yra sutvėrimas, gyvas, o planetos, kažkokia to organizmo sudėtinė dalis... Iki kol tas organizmas numirs, žemės jau seniai nebebus, kaip kokios ląstelės. Ir dar, jei pajudėsi visatoje iš vieno taško, ir judėsi tiktai tiesiai, sugrįši į tą patį tašką, o judėjai tiesiai. Ir kraujas taip grįžta į širdį, juda jis daug metų vis tiesiai viena kryptimi, kol kūnas numiršta.
Iki to laiko jo savininkas žmogus turi visas sąlygas sąmonėti, tiesiog iki prabudimo ir prašviesėjimo; bet jis turi turėti kūną - fizinį; būtina sąlyga. (žinoma žmogaus gyvenimo neužtektų, judant šviesos greičiu grįžti į tą patį tašką, ir 100 kartų gyvenimo neužtektų, bet teoriškai tai taip. Tai yra įrodyta, kaip ir įrodyta Žemės gyvavimo laikas; arba joje žmonių atsiradimo laikas.)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2011-11-25 11:49
Raiscinė
Sutinku su Jūsų mintimis.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą