Rašyk
Eilės (78093)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 15 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Visi mes turime surasti savo vietą šiame pasaulyje. Niekur negalėjau dingti ir aš. Ilgai ieškojau ir pagaliau suradau... Šiandien pasaulis man skyrė vietą ant stogo. Pasidėjau lagaminą ant ventiliacijos kamino ir apsidairiau. Mačiau kitų namų stogus. Žinojau, kad manęs nemato niekas. Esu ant aukščiausio pastato šiame mieste... Tikriausiai, galėčiau pasijusti esąs pasaulio viešpats, tačiau niekada nebuvau gigantomanu. Pažvelgiau į laikrodį – jau beveik laikas.
Atidariau lagaminą. Lėtais, ramiais ir užtikrintais judesiais rinkau jame esančias detales į vieną daiktą. Įdomu, kelintą kartą aš tai darau? Žinojau, kad panorėjęs galėčiau atsakyti tiksliai, tačiau... Nenorėjau. Pagaliau rankose laikiau austrų technologijos šedevrą. Steyr AUG. Įdėjau apkabą ir užtaisiau automatą. Pažvelgiau į laikrodį – laikas.
Prišliaužiau prie stogo krašto ir pažvelgiau į gatvę. Tolumoje pamačiau mane dominantį automobilį, jis lėtai artėjo. Man patinka žmonės, kurie mano, jog punktualumas – karalių mandagumas. Jie netgi miršta punktualiai. Pažvelgiau pro optinį taikiklį. Mačiau vairuotoją, kuris į visus žiūrėjo neslėpdamas paniekos. Šalia jo sėdėjo paniuręs žmogėnas – asmens sargybinis. Gal jis ir turėjo pakankamai raumenų, kad galėtų sulaikyti net minią, tačiau jam neužteko smegenų, kad pastebėtų snaiperį.
Automobilis sustojo. Asmens sargybinis išlipo iš automobilio ir atidarė dureles savo šeimininkui. Pastarasis išlipo ir godžiai nužvelgė pro šalį einančią blondinę. Asmens sargybinis nustūmė į šalį užsižiopsojusį smalsuolį. Šeimininko žvilgsnis vis dar sekė blondinę. Pagaliau jis atsuko veidą į mano pusę.
Ginklas tyliai kostelėjo, į petį stuktelėjo buožė. Automato vamzdis truputį šoktelėjo, tačiau per ilgus darbo metus įgyta patirtis neleido iš taikiklio dingti taikiniui. Žmogaus veidas spinduliavo nuostaba. Iš tarpuakyje esančios nedidukės skylės, tarsi kruvina ašara ištekėjo kraujo srovelė. Asmens sargybinis apstulbęs spoksojo į savo baltą kostiumą, kurį aptaškė šeimininko kraujas ir smegenys. Žmogaus kūnas susmuko.
Atbulas nušliaužiau nuo stogo krašto. Supypsėjo ausinė – regis ne be reikalo palikau judesių detektorių prie durų, vedančių ant stogo. Apsiverčiau ant nugaros ir nusitaikęs į duris įspaudžiau gaiduką. Ginklas sukosčiojo, pasipylė gilzės. Pagaliau spragtelėjimas pareiškė, jog baigėsi šoviniai. Dvidešimt devyni šūviai... Gal ir nelabai subtilu, tačiau patikima.
Išardžiau ginklą ir sudėjau į lagaminą. Viskas apskaičiuota sekundžių tikslumu. Išsitraukiau pistoletą su duslintuvu ir jį užtaisiau. Tikriausiai man jo neprireiks, tačiau apsidrausti būtina. Įdėjęs pistoletą į kaburą pasukau prie durų. Šarvamušės kulkos medį suvarpė kaip popierių. Spustelėjau rankeną ir įžengiau į laiptinę. Ant grindų gulėjo pora žmogėnų, rankose vis dar spaudžiančių milžiniškus revolverius. Atsargiai, kad neįlipčiau į kraujo balas, nuėjau koridoriumi. Regis užsakovas norėjo man nemokėti... Yra ir paprastesnių būdų nusižudyti, tačiau jei vargšelis tik tokį sugalvojo... Galų gale, tai ne mano problemos, o užsakovo.

Žvelgiau į monitorių beveik nematydamas jame esančio teksto. Dar vienas užsakymas. Gal man reikėtų viską baigti? Pirmą kartą rimtai galvoju apie užtarnautą poilsį. Nusivyliau pasauliu. Visi trokšta, kad kas nors negero atsitiktų artimam... Tie, kurie turėtų apsaugoti yra paskutiniai nevykėliai. Kiek metų aš jau verčiuosi šiuo amatu... Žinoma, pirmaisiais metais buvo nelengva... Bet tuomet aš neturėjau patirties... Kas iš to? Policijai taip ir nepavyko manęs sugauti. Nesulaukiau nė vieno manęs verto priešo. Galvojau, kad vienas detektyvas jau sugebės bent šiek tiek prisiartinti... Tačiau supakavo kažkokį nevykėlį skolų išmušinėtoją...
Ko aš siekiau visus tuos metus? Nežinau. Visada tikėjau, o gal norėjau tikėti, kad mano taikiniai yra blogi žmonės. Gal tai buvo savotiškas bandymas nors šiek tiek sumažinti blogį, tvyrantį šiame pasaulyje? Gal... Tačiau dabar nesu tuo tikras. Tebūnie tai paskutinis kartas, kai aš dirbsiu savo darbą. Po to... Kas bus po to pamatysiu. Neverta visko planuoti iš anksto.

Visada su užsakovais susitikdavau asmeniškai. Papildomas lašelis rizikos. Juk tai galėjo būti policijos agentas... Man tai nerūpėjo. Visada turėdavau atsarginį planą kaip išnešti sveiką savo kailį. Ne išimtis ir dabar. Be to, nemanau, kad ši moteris galėtų dirbti policijai. Tikriausiai, tai nuojauta, tačiau žvelgdamas į tas tamsias šaltas akis buvau tikras, kad jos niekaip nesisieja su teisėsauga. Moteris įdėmiai mane nužvelgė. Tikriausiai bando atspėti ar tai ne spąstai.
- Kainas žinote? – paklausiau.
- Taip. – šaltai atsakė ji. – Tikiuosi, jūs esate toks profesionalus, kaip kalbama.
- Geresnis. – patvirtinau.
Moteris man ištiesė voką ir patylėjusi prabilo vėl:
- Čia to žmogaus nuotrauka. Jį surasti turėsite pats, tačiau nemanau, kad tai sudarys sunkumų.
Ištraukiau iš voko nuotrauką ir pažvelgęs į ją nesusilaikiau nenusišypsojęs. Moteris susidomėjusi stebėjo mano veidą. Įdėjau nuotrauką atgal į voką, o šį – į vidinę švarko kišenę. Pažvelgęs į moters akis prabilau:
- Atsižvelgiant į tai, kad tik dabar sužinojau kas mano taikinys, be to, pats turėsiu jį surasti...
- Norite atsisakyti? – lediniu balsu pasidomėjo užsakovė.
- Noriu padvigubinti kainą. – atsakiau ramiu balsu.
Moteris apstulbusi žiūrėjo į mane. Supratau, kad mano atsakymas netikėtas. Daugelis būtų atsisakę... Tačiau aš profesionalas. Jei man sumoka aš galiu nužudyti kiekvieną. Nėra jokių išimčių.
- Man tinka. – tarė užsakovė.
- Pinigus norėčiau gauti avansu. Tikriausiai suprantate kodėl.
- Kaip pageidausite, kad atsiskaityčiau? – pasitikslino moteris.
- Perveskite pinigus į šią sąskaitą. – tariau paduodamas jai lapelį. – Užsakymą įvykdysiu kai bus pervesti pinigai.
- Gerai. – atsakė užsakovė ir jau pakilo eiti.
- Palaukite minutėlę.
Ji stabtelėjo ir pažvelgė mane. Aš minutėlę patylėjęs prabilau:
- Tikriausiai, jūs žinote ir tai, kad visada pasidomiu kodėl užsakovas nori pašalinti taikinį?
Moters akys žybtelėjo šalta neapykanta, tačiau po akimirkos atgavusi savitvardą atsakė:
- Jis nužudė mano brolį.
Linktelėjau galvą. Moteris apsisuko ir nuėjo.

Po dviejų dienų į nurodytą sąskaitą pervedė pinigus. Tokią sumą, kokios aš ir paprašiau. Kaip visada nurodžiau labdaringos organizacijos sąskaitą... Tikriausiai, taip aš bandžiau nors šiek tiek palengvinti savo nuodėmes. Man pačiam pinigų nereikėjo. Bent ne tokių sumų. Visada dirbdavau su tais pačiais ginklais, šoviniai nėra labai brangūs. Man visiškai užteko pinigų, kuriuos uždirbau per pirmuosius metus.
Atsisėdau prie stalo. Ant jo tebuvo trys daiktai: stora knyga, vokas su nuotrauka ir pistoletas su duslintuvu. Knygoje surašyti visi mano atlikti darbai. Kas užsakovas, kas taikinys, kiek man sumokėjo, kodėl norėjo nužudyti. Tai savotiškas kerštas tiems, kurie samdė mane visus tuos metus. Čia trūko tik kelių įrašų. Tik tų, kurie tikrai buvo paskutinis teisingumas. Tie, kurie surašyti knygoje, žudė savo draugus ir giminaičius, konkurentus ir partnerius. Troško valdžios, turto... Nebus čia įrašytas ir paskutinis užsakymas. Ta moteris tikrai turėjo teisę šiam užsakymui.
Ištraukiau nuotrauką iš voko, padėjau ant stalo. Kažin, iš kur užsakovė ją gavo? Gal reikėjo pasiklausti? Dabar tai jau nebeturi reikšmės. Aš sutikau vykdyti užsakymą, pinigai jau pervesti. Paėmiau į rankas pistoletą ir užtaisiau. Apkaboje buvo devyni šoviniai, nors aš žinojau, kad reikės tik vieno. Tačiau apsidrausti būtina. Pažvelgiau į laikrodį. Tikriausiai, laikas.
Prieš įvykdydamas paskutinįjį užsakymą pažvelgiau į nuotrauką. Joje aš visiškai nepanašus į žudiką.
2002-05-01 00:02
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 55 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2022-03-31 13:05
Passchendaele
5
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2022-03-20 18:33
Svoloč
Geras, 5.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2022-03-10 12:05
Džokeris
Geras. Gerai parašyta. Skaitant pilnai įsijauti į veiksmą, detales. Gal tik keliose vietose dėmesys nukrypsta į gramatiką: 
kaip išnešti sveiką savo kailį -> manyčiau užtektų kaip išnešti sveiką kailį
Ji stabtelėjo ir pažvelgė mane -> Ji stabtelėjo ir pažvelgė į mane (tikriausiai dėl išsiblaškymo)
Linktelėjau galvą -> galbūt tik linktelėjau? Bet galima ir taip palikti.
Prisipažinsiu – pabaiga nėra netikėta. Jau šioje vietoje Moteris apstulbusi žiūrėjo į mane. Supratau, kad mano atsakymas netikėtas. Daugelis būtų atsisakę... Tačiau aš profesionalas. Jei man sumoka aš galiu nužudyti kiekvieną. Nėra jokių išimčių galima nujausti, kad tai bus arba pats žudikas ar artimas žmogus.

P.s. 52 įvertinimai! Kažkada rašyk.lt buvo galingas portalas.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2022-03-10 09:04
Pri
Pri
Man šitas kūrinys padarė įspūdį. Ir ne tik dėl tokios sėkmingos, užkabinančios pradžios ar dėl "sprogstančios" pabaigos, labai patiko pats pasakojimo būdas, atrodo, nėra nei vienos nereikalingos minties, nei vieno tuščio žodžio.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2017-08-14 22:31
sesė mėta
Nu pradžiai: kam tiek daugtaškių? Jie čia neturi tikslo, tiesiog šiukšlina, ir sufleruoja kur autoriuaus mintys padarė pauzę rašant :).

Nesu tikra, ar dėl deja vu efekto, apie kurį rašiau ką tik, ar visgi dėl pačio teksto pabaiga pasirodė nuspėjama. Gal nereikėjo bent jau "šaltos neapykantos" moters akyse. Be to, tas "Jis nužudė mano brolį" keistai skamba, turint omeny apie ką jie kalbasi. Ši dalisi geriau būtų dar neparodžius nuotraukos, arba gal galėtų iš vis nebūti. Ar maža priežasčių žudyti žudikus? Ir apskritai, dialogas toks... nenatūralus? Būtų buvę geriau jį atpasakoti be tiesioginės kalbos (na arba perrašyti tiesiog :) ).

Labai norėjosi šiek tiek daugiau veikėjo pasaulio/požiūrio - aišku, čia autoriaus pasirinktas būdas, bet mano nuomone (ir tai niekas daugiau, savaime suprantama, tik mano nuomonė) būtų buvę rimčiau rašant:
a) asmeniškiau, pateikiant šiek tiek daugiau jausmų arba jų nebuvimo (labai įdomus kaip veikėjas man atrodo toks realus hitmanas pramintas the iceman - youtube kažkada žiūrėjau jo interviu, ir jis ten visai įdomiai aiškina apie savo empatijos nebuvimą). Dėl veikėjo jausmų nebuvimo, tiesa, abejočiau - kam tokiu atveju jam ta labdara?
b) apskrita inesigilinant į jausmus ir rašant trečiuoju asmeniu.

Pati vis neatsisakau šito, bet "rimtų rašytojų" (Kingo, Rowling tai tikrai, kitų neprisimenu, bet tikrai dar girdėjau) patarimas - nepersistengt (arba geriau iš viso nerašyt) būdo prieveiksmių - "šaltai atsakė" ir t.t. Geriau parinkt kitokį veiksmažodį - tikrai geriau skamba.

Nu ką čia dar pasakyti? Gal ir nieko
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2017-08-14 21:23
St Sebastianas
Ohoho... Jau nemaniau, kad kas dar atsiverčia tokią archyvinę medžiagą.:] Dėkui už komentarą. Pastabos visada įdomios, tai jei turi ką pasakyti - rėžk.:)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2017-08-14 21:20
sesė mėta
omg, tekstas iš tų laikų, kai rasyk.lt buvo "kitoks", ir kai kopetelės imdavo ir rekomenduodavo, ir... KIEK balsų??! Na ok, per 15 metų tai gal ir gali tiek būt. Bet nesu dar prozoj mačius tokio teksto. Vadinas, reik dažniau prasisukt po "senienas" :)

Hm... Bet, ar po 15 metų autoriui dar aktualios pastabos? :) Jaučiu nebelabai, turbūt pats belekiek taisytum.

Na, bet smagiai perskaičiau. Dabar jau tikrai pasirodė deja vu. Kažką tokio esu skaičius rašyke. Bet tikrai ne šitą, nes 1) manęs 2002 m. čia dar nebuvo; 2) visada perskaičius palieku komentarą, o jo čia nėra. Žodžiu, kažkas tikrai dar apie tai čia rašė, tik prasčiau, ir jei ne abu jus įkvėpė ta pati istorija, sakyčiau kad gal tą kitą įkvėpė šita (?).
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-04-01 10:56
cls
cls
Gerai.
Meilė ginklams veržiasi per kraštus :)
Nuo "Jis nužudė mano brolį" jau galima nuspėti pabaigą - link to vedama. Nežiūrint to, išlieka netikėtumas.
Šaunu.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-01-03 17:02
baklazanow
o manes pabaiga nenustebino, nes labai grazus perejimas,- supratau kuom baigsis jau pries kelis sakinius :D oj Sebastijanai..aciu vienzo ;) tu per geras rasykams. tad..gal ir gerai kad dingai.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2007-05-14 17:43
voyager19770905
Vienas geriausių kūrinių, kokius teko skaityti čia. WOW!
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2006-01-01 13:16
gilia
Pabaiga mane nustebino. Pamenu, kai prieš pora metų skaičiau šį kūrinį.. ir vis dar neišlenda jis man iš galvos. Bravo!
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-08-19 06:56
Pilka
asmeniškai manęs pabaiga nenustebinau, to ir tikėjausi :) gana aiškios užuominos :) nepatiko pradžia, vargina smulkmeniškas žmogžudystės procesas, - toks labai holivudiškas vaizdelis :) bet pabaiga atperka :) duosiu 5, gali neskaičiuot, nesukčiauju :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-05-18 16:04
Loke1
jo cool ;)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-05-03 23:26
Svajoklis I
Geras, bet aš panašiai ir tikėjaus, kad užsibaigs.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-05-02 14:55
Miegapiale
Kūrinys labai patiko. Pasakojimas lengvas, tad labai lengvai galima įsisjausti į pagrindinį personažą. O pabaiga man buvo tikrai netikėta, net nepagalvojau:} Matyt, jis tikrai buvo geras samdomas žudikas, jei jau net pats save sugebėjo nužudyti, gavęs užsakymą :))))
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-04-10 15:33
fryla
labai labai labai..
tik jei gilintumemes i psichologija, zudiko, tarkime taip, galie sakyti, kad ta moteris jam pasiule labai jau gera jam paciam- jo manymu- iseiti. jis taip tarsi nubaude save us tuos visus darbus. argi ne? issivadavo. galbut butu ir pats tai padares, sugalvojes pats. bet jam atrode, kad tarkim, pagal moters uzsakyma, taip mirti yra kilniau. argi ne? ne toks jis jau zavuolis. dar vienas egositas, bandantis atpirkti kaltes, pervedinedamas saskaiton geruju. o zinai, kas dar? juk pats zudikas sako, kad jam pinigu net nereikia. stai kaip buna, kai sumaisome savo vaidmeni sioj zemej. paverciames save dievais? panasu... niekas neturi teises psresti, kam gyventi, o kam mirti. mes tai jau tikrai ne.
o darbas geras. paskutine eilute taip ir trenkia per galva. 5 neabejotinai.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-02-16 21:39
Juodoji_Hydra
Nuostabu, nieko geresnio iš tavęs ir nesitikėjau.
Užkliuvo man tik tai, kad švarką aptaškė kraujas ir smegenys, kažkaip nuskambėjo, net susijuokiau :)
O daugiau viskas liuks, labai patiko, ypač kai kileris nusišypsojo, pamatęs nuotrauką, tačiau man nė į galvą neatėjo, kad tai jo paties :) Šakės, iš pradžių jis suplanavo, kad tai bus paskutinis užsakymas, o po to paaiškėjo, kad tai ne tik užsakymas paskutinis, o ir jo veiksmas:)
5 balai
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-02-13 20:23
OlD_Death
geras kurinys, man patiko, ideja liux, taigi ///////////
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-01-06 11:08
fontanai_fontanai

:D

Pabaiga, po perkūnais, netikėta. [;

Kaip ir Skausme, trūksta konkretumo, detalių. Tiek charakterio bruožų, kaip jau ir minėjo skruzdėlė, tiek ir aplinkos detalių (nekalbu apie išplėstus išpūstus floros ir faunos aprašymus). Dar kas užkliuvo, tai tas snaiperiuko kalbėjimas - kad jo mąstymas toks nelabai subrendėliškas, sakyčiau, ir net vietomis skystas. Neša muilo operų herojų link, ypač kai jie dvejoja, žudyti ar susimilti. [;

Dėl detalių, tai pats atkreipk dėmesį į užduoties įvykdymo sceną: skylė tarp akių, kraujas ir kaip ašara, ir trykštantis upeliu (manau tai skirtingi dalykai), staiga pasirodo kad spėjo ir smegenėlės ištikšti (ką, iš tos pačios žaviosios tarpakio skylutės), o dargi pasirodo snaiperiui to neužteko ir jis nepagailėjo dar 28 nebrangių kulkų. [; Nelabai sklandu, ane? Tokių dalykėlių yra ir daugiau, bet esmę supratai.

Fainas daikts, parašiau penkis.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2003-09-10 15:53
St Sebastianas
  Jau vjž kelintą kartą rašau tą patį komentarą, nes serveris vis sugeba ką nors pridirbti.:(
  Trumpai apie Steyr AUG (Armee Universal Gewehr). Kaip jau sako pats pavadinimas, tai universalus ginklas. Modulinė struktūra padaro jį savotišku LEGO. Vamzdžio ilgis svyruoja nuo 350mm iki 621mm. (Tokio pačio kalibro snaiperiško šautuvo Sig550 Sniper vamzdžio ilgis 650). Steyr AUG su ilgiausiu, pasunkintu vamzdžiu naudojamas kaip lengvasis kulkosvaidis arba kaip snaiperiškas šautuvas miesto kautynėse (HBAR-T). Pastaruoju atveju, ginklui vietoje įprastinės 1.5x optikos yra bėgis standartinių taikiklių tvirtinimui. Pasišaudymas vyksta miesto sąlygomis, taigi Steyr AUG HBAR-T tam reikalui visiškai tinka.
  Automatinio ginklo garsą lemią trys pagrindiniai veiksniai: kulkos greitis, parako dujų išlėkimo greitis, ginklo mechanizmo garsas. 5.56NATO kulkos greitis yra didesnis nei garso, taigi pereidama garso barjerą ji sukels papildomą triukšmą. Čia jau nieko nepadarysi, nes sumažinus greitį kenčia taiklumas ir pramušimo savybės. Dujų išsiveržimo iš vamzdžio greitis priklauso nuo vamzdžio ilgio. Kuo ilgesnis vamzdis, tuo lėčiau išsiveržią dujos. Dujų greičiui sumažinti yra ir toks išradimas kaip duslintuvas.:) Manau, jog šaudant ilgiausiu vamzdžiu ir naudojantis duslintuvu, šūvio garsas gaunasi visai pakenčiamas ir miesto sąlygomis beveik negirdimas. Na, abejoju ar mechanizmas taip tarška, jog nustelbtų anksčiau minėtus veiksnius.:))
Beje, jei jau Steyr AUG garsas toks didelis, tai ką kalbėti apie M-4, kurio vamzdis trumpesnis vos ne 20mm? Negi visi amerikiečių spec. tarnybų kariai yra apkurtę?:))
  Na, jei kam nors labai įdomu apie visą tai sužinoti smulkiau, rašykite į el.paštą.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
1 2
[iš viso: 36]
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą