Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (904)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 14 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Akmenų spardytojas

Akmenų spardytojas Perskaičiau švedų rašytojo Torbjorno Flygto knygą „Akmenų spardytojas“ ir netekau žado, taip ji man patiko. Patiko viskas, ir apie ką rašė, ir kaip rašė, ir kiek rašė, žodžiu, patiko viskas, ir viršelis irgi patiko, visi puslapiai, o jų yra 471, taip pat, kiekvienas žodis buvo nuostabus.

Taigi, puiki knyga pasitaikė, bet nemanau, kad visiems ji patiks, nes vienam žmogui, kuriam rekomendavau, nelabai patiko, bet nežiūrint nieko, vistiek siūlau perskaityti.

Knyga apdovanota kaip geriausia metų knyga Švedijoje 2001 metais. Rašytojas galima sakyti dar jaunas, perkopęs per keturiasdešimt ir aprašo gal savo, gal išgalvoto herojaus dešimties metų gyvenimo tarpsnį nuo vaikystės iki šiokios tokios brandos. Herojaus šeimos ir draugų aprašyme telpa ir visos Švedijos panorama taip išgirto švediško socializmo metais. Kai kurie dalykai, kurie vyko prieš dvidešimt metų, mums atpažįstami, nes vyksta mūsų šalyje šiuo metu, turiu galvoje valstybinių įmonių privatizavimas, dirbtiniai bankrotai, persikvalifikavimo kursai po atleidimo iš darbo ir pan.

Bet visa tai tik fonas arba papildoma medžiaga, pagrindinis dėmesys sutelktas į paauglio asmenybės formavimąsi, į akmenis gulančius vienas po kito jo kelyje, kuriuos jis stengiasi nuspirti, šeimos ir mokyklos įtaką, taip pat ir jo draugų bei draugių, žodžiu, visi tie dalykai, kurie paprastai vyksta tuo ankstyvuoju periodu. Knyga parašyta pasakojamuoju stiliumi nuo pirmo asmens, man kažkiek primena muzikinį kūrinį, nes autorius meistriškai kaitalioja dinamiką, ritmiką, nedėdamas taško, o vesdamas skaitytoją kelis puslapius per vieną sakinį, kitą kartą kapodamas juos trumpomis frazėmis, supratau, kad visada pats norėjau taip rašyti, todėl ši knyga man buvo artima ir savo stilistika.

Gero skaitymo.
2007-08-21
 
Kita informacija
Recenzento
vertinimas:
Tema: Romanai
Leidykla: Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2007
Vertėjas (-a): Rasa Baranauskienė
Puslapių: 471
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 6 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2011-01-11 19:16
chaose
Sudomino :)  Ir virselio foto ;p
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2007-08-29 22:20
Sniego mėnuo
Recenzijos pradžia, manau, visiškai prasta, nes per dažnai kartojama žodžio šaknis ,,patik" ir viso to sinonimai. O kuo toliau, tuo geriau, rodos, lyg ir įsivažiuota pabaigoje.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (2)
Blogas komentaras Rodyti?
2007-08-26 20:30
Svoloč
Būtent to aš ir siekiau savo recenzija - praplaukti paviršium, nieko neinformuoti, emocingai suprimityvinti ir subjektyviai pasidalinti knygos poveikiu, kad kiti gal užsikabintų ir perskaitytų, nes jeigu aš parašysiu nuobodžią analitinę knygos recenziją, tai neabejotinai jos niekas neskaitys, sprendžiu pagal save - jei knyga yra labai objektyviai ir sudėtingai išnarstyta, tai aš jos gyvenime nepaimsiu į rankas ir net išmesiu per langą kuo toliau, o tokią subjektyviai ir primityviai kieno nors pristatytą ir neinformatyviai, plaukiant per paviršių, ot tokią - visada pulsiu skaityti.
Žodžiu, supratau iš tavo atsiliepimo, kad recenzija man pavyko būtent tokia, kokios ir norėjau. Ačiū už pripažinimą.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2007-08-26 16:10
roco alu
per paviršių plaukianti recenzija.
1. nepekankamai informatyvi
2. per daug subjektyvi
3. šiek tiek primityvi.

visa, kuo pasidalino autorius, tai buvo knygos poveikis. daugiau, - emocinis.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2007-08-24 17:16
kondensofkė
gera recenzija
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2007-08-22 21:59
par excellence
suintrigavot:)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą