Rašyk
Eilės (78094)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 13 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







.    Ryšium su „o sielvarta...“
    Lietuvių kalba gyva pakol kas, tad keičiasi – ir traukiasi, ir plinta... Ir naujo žodžio prisireikia, ir seną atgaivinti. Visi esame gyvos kalbos vartotojai ir kūrėjai. Tik sukurti prireikia retai – daugybė puikių, net nė karto nepavartotų žodžių tvyro kalbos galimybėse. Ar Algmar sutvėrė išraiškingą žodį  „puntukuota“? Tai jau ne, ne jam priklauso ta garbė: šis žodis snaudė kalbos pievose nuo pat ano meto, kai velnias pametė Puntuką. Prireikė, tai pasiėmiau, ir jūs taip darykit. 
    Ir „gyvatos“ prireikė – dėl savito atspalvio, ją kažin kas sugalvojo, gal dar viečnasties laikais, tai čia epochas minavojant dera kaip tik. 
    O „sielvarta“ – lygiai taip pat kabo kalbos ore, tiesiog sunku patikėti, kad pirmas nukabinau. Aiškiausias žodis, gerokai vaizdingesnis už „širdperšą“,  „nuoskaudą“, dar labiau už „darganą“ (su serbenta nesigretina). Kalbą tebejaučiančiam iškart bus aišku, ką tai reiškia. Sielvartas – skausmas dėl ko nors konkretaus, dėl aiškios netekties. Sielvarta – žymi bendrą psichologinę būseną, aštrų  nepasitenkinimą gyvenimo tvarka ir savimi, - nuo viso to viduriai verčiasi... Kartais pakanka įsimylėti, kad praeitų... bet ana maudulio būklė dar ir maloni... – kas supranta...      Panašiai „niáura“ reiškia pilietį paniurėlį, o „niaurà“ – tokia būsena užėjo...
      Dabartinės ŽODYNE daugelio žodžių nėra, o ne lietuvių KALBOJ. Daugybė gražių variantų žodynan neįtraukta. O kodėl? Dažnai todėl, kad dažnas kalbininkas mieste gimęs, savos gyvos tarmės neturi, kalbą jaučia tiek, kiek koks nors italas, 25-erių būdamas gerai lietuviškai išmokęs.
      O miestiečių tarmės? Dar po karo galėjai išgirsti autobuse: - Ponečka, kūr važojy? – Ach, poniečka, į Šancūs... Bet ir dabar – kaip šneka šeštokai – aštuntokai miesčionukai? Iš kur jie prisisiurbs to kalbos jausmo? Bet bendrinę išmoksta, ir jausmas, nors sintetinis, atsiranda, vienas kitas ir kalbininkais tampa. Štai tie variantus ir trina – kad būtų tvarka, - pagal juos... o kalba darosi plastmasinė. Kiti savo tarmės nevertina, tictac lyg norėtų pamiršti žemaitiškai.
      Beje, „praamžius, praamžis“ ir pan. daiktavardžius, būdvardžius ne kiekviename žodyne rasit, nors ir nemažai jie vartoti – Narbuto, Sruogos, Nėries.
      „Syk“ – tokia forma nelabai bus žodyne, o labai reikalinga ir sklandi.    Sapiens maudulys – arčiau ironijos, nesigiminiuoja su patosu... Ir, žinoma, visos temos ir visi žodžiai geri eilėse, jei gerai padėti. O kas tas gerai – dėl skonio ginčijamasi.


2014-06-24 20:39
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
 
Blogas komentaras Rodyti?
2017-05-25 11:25
Julija Mėčiuvienė
surašiau Jums cielą litaniją,bet kažkas(?!!!)nusprendė,jog aš čia
tik svečias-ir tokie fokusai ne pirmą sykį!
rašinys Jūsų lab.patiko
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2016-10-09 11:34
Juozas Staputis
Labai gražiai ir profesionaliai pasakyta. Daugiau tokių tekstų.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2016-06-28 17:52
zeit
ant kabliulko veriamo šuns agonija
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2016-05-16 19:45
G Šuo
Ir dar ką pridurti būtinai laikau reikalinga, nepaisant negražių žodžių, tiesos yra tavo mintijimuose, yra, tad jei ką, va taip. Nebūsim bobom ir nekibsim į plaukus. Dėl kažkokios smulkmenos, kaip antai : kūryba, vėjas gluosniuose, susijuokę kažko susižiedavę. 
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2016-05-15 16:50
G Šuo
Ko čia taip pseudopergyveni, žodžiai nedings niekur, kad tik žodėjai neišnyktų. Jie patys susigalvos, kai prireiks. Tik svetimdarais nedera žavėtis pernelyg, ponyčkomis į Šancus, tratuarais - tai tik istorija. Tu esi istorija, nejauti.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2015-11-08 14:32
Vardum Flumen
..yra dar toks žodis: puoselėti..:)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2015-10-01 20:03
Felicija Iva
Kalbą kūriame patys, kalbininkai tik apibendrina tai, ką skaito, girdi. Kiekvienas žodis turi įvairias formas, ir kiekviena forma - tai skirtingos emocinės, loginės etc. prasmės raiška. 

"O, sielvarta..." - tai ne žodis, o ištisas pasaulis. Lietuvių kalbos žodžių formos - beribės, ir apgailestaujant tenka sutikti su Autoriumi, kad ieškant sinonimų, jų yra išties gana skurdus pasirinkimas.

Padėka gvildenančiam svarbią tautinės tapatybės išsaugojimo temą. Ir pasiūlymas - drąsiai pasitikėkime Žodžiu, pakviesdami jį į savo kūrinius.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2015-09-04 17:10
Pranas
Na, žinoma, ir aš galėčiau patriukšmauti kad ir dėl žodžio {b]sielvartas[/b]. Jis man prigimtinis, iš  lopšio, todėl nežinau, kodėl jį čia reikėtų ginti nuo kažko. Puikus, imlus, nuostabus žodis ir kai tik prireikia, mielai ji pavartoju. Tačiau čia aš  atsiradau  dėl kito žodžio, o  būtent dėl „senekaka“.
Tie, kas skaitė, skaito ar skaitys Lucijų Anėjų SENEKĄ, šis žodis, jį papeikiat, nesutinkant su jo mintimis, labai gražus, kaip poezijos gniūžtė, sakyčiau, net pyktyje korektiškas. Bent man jis labai reikalingas. Ir jo kūrėjui  Algimar  siunčiu  šypseną iki ausų.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2015-08-11 16:54
Algmar
Deja, po šių komentarų „juodas“ žemaičių baravykas N2  nusipersimetempsichozino kol kas nenustatyta kryptimi nei vardo pobūdžiu – N2 dingo iš horizonto.
        Puiku, kad prašapusi N2 būtis paliko besidomintiems problemos nuorodas.

Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2015-08-01 23:26
Algmar
Dėl N2 komentaro 2015-07-20 22:47

        Aukštaitis žalininkas pagal tarmę, o pagal kilmę – pusiau žemaitis, esu gerokai kratęs tvyrantį tarmių reikalų bardaką. Tame tarpe žiauriai kritikavęs dabar peršamą žemaičių „samogitinę“ rašybą – ji tiesiog žudo žemaičių šnektas. Taip pat pasiūliau visoms tarmėms tinkamą lanksčią rašybos sistemą. Ta sistema sulaukė nedaugelio rimčiau tarmiškai rašančių pritarimo, ją naudojo, sulaukė bet kaip be tvarkos tarmiškai keverzojančių nenoro pažiūrėti ir suprasti (nors siūloma rašyba visiškai lengva), o įvairaus rango specai – iki universiteto, – dėl specifinių priežasčių liko nepatenkinti pašalinio iniciatyva.
        Juokinga, kad nė vienas nesugebėjo pasakyti nors vieno argumento, kuo siūlomas projektas prastas.
        Kad jau sakote ECH... gal norėtumėte paskaityti apie samogitinę:
http://zaliazole.lt/kuriniai/perziureti/79283  ir
http://zaliazole.lt/kuriniai/perziureti/79296 ,  ten pat diskusija.


Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2015-07-20 22:47
N2_end
Kai pagalvoju, kad aš, "juodas" (tikrinis kaip baravykas)  žemaitis Šancuose, kad ė kap če mon gera y - vistiek kartu su manim pasilaidos visas žodynas-lobynas. Juk aš žinau, atsimenu visokius babaliu tevernojimus ė šep. Bėški skaud tuo vėituo, kor šėrdi klėb kuol da vėsa nesostuojė. Ech.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2015-02-21 18:32
bitele
...taip esi tu teisus - traukiasi, mažta , skursta, darosi tokia niauri, tiksliai "sintetinė", liaudiškai sakant "prėska" lietuvių kalba. Taip ilgu gero švaraus žodžio.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2014-06-24 22:14
Raistine
Bijau, kad po kokių dvidešimties metų net bendrine lietuvių kalba bus sunku susikalbėti. Kalbėsime visokiais ...izmais. O ką jau kalbėti apie tarmes...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (2)
Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą