Rašyk
Eilės (70516)
Fantastika (2139)
Esė (1678)
Proza (10206)
Vaikams (2419)
Slam (55)
English (1076)
Po polsku (333)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 22 (2)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Google+ Twitter





Vytautė Žilinskaitė

Apie:

Vytautė Žilinskaitė – iškili prozininkė humoristė, pagilinusi komiškąją literatūrinės vaizduosenos aspektą. V. Žilinskaitė gimė 1930 m. gruodžio 13 d. Kaune. Baigė Vilniaus universitetą. Dirbo „Jaunimo gretų“ redakcijoje.

V. Žilinskaitės knygos – dažniausiai ne istorijas pasakoja, o svarsto kokią nors problemą, ji „filosofuoja“ pasirinkta tema, naudodamasi stulbinančiomis hiperbolėmis, fantastiškais įsivaizdavimais, kurdama absurdiškas situacijas. Jos humoreskos nėra lėkštas šmaikštavimas, jose niekados nėra nė šešėlio vulgarumo ir nešvankumo, bet joas geliantis sąmojis, stebinantis groteskas ir išradingumas taiko į pačią išjuokiamo reiškinio esmę.
„Vytautė Žilinskaitė gana esmingai pakeitė lietuviškojo sąmojo pobūdį, intelektualizuodama jo ištakas ir išraišką dabartinės prozos ir poezijos dvasia“, - rašė Kubilius 1995 metais.

V. Žilinskaitė parašė satyros rinkinių, eilėraščių rinkinį, knygų vaikams, išvertė rusų rašytojų kūrinių.


Bibliografija:

Satyros rinkiniai:

“Ne iš pirmo žvilgsnio” (1962)
“Ir aš ožius ganiau”  (1965)
“Angelas virš miesto” (1967)
“Romantikos institutas” (1968)
“Humoreskos” (1971)
“Paradoksai” (1973)
"Satyros"(1978)
“Paveikslas” (1981)
“Ikaras Antrasis” (1990)
“Vaiduokliai” (1991)
“Paršiuko puota” (1996)
“Kas atsitiko?” (2000)


Rinktinės:

"Karuselėje" (1970)
"Kvaitulys" (1984)


Eilėraščių rinkinys:

“Nesustok, valandėle” (1961)

Knygos vaikams:

"Robotas ir peteliškė" (1978)
"Berniukas iš albumo.Karklo šakelė.Begemoto oda" (1974)
"Gaidžio kalnas" (1981)
"Ledinė fėja" (1979)
"Kelionė į Tandadriką" (1984)


Gimė: 1930-12-13
 


Įvykiai

  • 2007-04-17
    Kasmet balandžio 2-ąją, Tarptautinę vaikų knygos dieną, aptariamos praėjusių metų kūrybos vaikams tendencijos, pokyčiai, problemos, knygų leidybos situacija. Knygų vaikams ir paaugliams išleidžiama vis daugiau ir įvairesnių. 2006-aisiais pasirodė 666 paveikslėlių, grožinės ir pažintinės knygos, pusantro šimto daugiau nei ankstesniais. Dabar vaikams ir paaugliams skirtos knygos sudaro apie šeštadalį bendro kasmet išleidžiamų knygų srauto. Naujų lietuvių autorių knygų išėjo daugiau kaip...
     
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
 
Blogas komentaras Rodyti?
2008-03-06 19:31
Grudge
O "Melagių pilis?"
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-02-09 15:49
zavumo naktis
“Nesustok, valandėle” nuostabu, Angelas virš miesto” labai idomu, “Paradoksai”  taippat patiko labai
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2007-04-08 00:07
Arvena
"Kelionė į Tandadriką" - nereali knyga. "Ikaras Antrasis" - įdomios interpretacijos :) "Robotas ir peteliškė" - irgi gera knyga.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2007-01-21 15:02
Greekas
Kintas - pati nesamoningiausia knyga ;)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2006-12-21 21:01
plast_
kelionė į tandadriką! super! skaičiau ir skaitysiu
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2006-04-08 00:09
Mahila
Robotas ir peteliškė! gėris gi.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2005-10-20 18:07
Tomas Marcinkevičius
Humoreskos (ypač sovietiniais metais rašytos) nemirtingos. "Paveikslą" skaičiau tris kartus. O gal jau ir keturis?..
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-11-10 15:52
Užsimerk_
Aš tai iš Žilinskaitės kūrinių pasakas tik ir teesu skaitęs.Ir jau nevisai vaikiško amžiaus būdamas.Man jos pasakos labai patinka.Tokios "su prasme",nebanalios,įdomios ir mielos...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-10-23 16:45
fontanai_fontanai
Žinai ką, turėtum paskaityti daugiau jos pasakų. Taip ir gaunasi, išauga žmonės, neskaitę Žilinskaitės pasakų, ir vadina tada ją- iškilia satyrininke ar pan.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą