Rašyk
Eilės (78158)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 12 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Justea Justea

Jei pasiseks

Šis kūrinys buvo tarp savaitės geriausių


Smilgos – kaip žemės plaukai, jas liesdamas ranka gali pajausti švelnumą. Tau atrodo, kad esi didelis tik tol, kol užverti galvą į dangų ir iškart supranti savo menkumą – į tave žvelgia storiausios žemės kasos. Medžių viršūnėse paukščiai – kaip dainuojantys kaspinai.

Kankorėžis delne – jo rombeliai, kaip miško mozaika, išrašyti jo žanduose, kad žinotų, kur gimęs. Kur augęs. Dar matyti ant jo – mamos pušies palikta bambagyslė. Taip ir gyvens jau pats sau, bet amžiams susietas su savo gimtine. Gimine. Namais. Vėjo šuorais, kedenančiais aslą jo, ant kurios jis ir guli.

Apsikabinęs medį iškart gali pasikrauti stiprybės. Spaudi jo tošį, kaip delną – užsimerki ir girdi, kaip dainuojantys kaspinai pina vis naujas giesmes. Samanos, kaip altoriaus aksomu paminkštintos pagalvėlės – prispaudi savąjį delną, norėdamas pamatuoti jų gylį, o jos tik apsemia tavo pirštus – nepasiduoda įbauginamos ir vos tu atsitrauki – įgauna prieš tai buvusią formą, tarsi palikdamos žinutę, kad atsparumas – gyvenimo turtas. Tiek ir užtenka tau. Pamoka išmokta.

Netyčia užklysti į skruzdėlių gyvenvietę ir kaip dramblys trepsi kojomis, bandydamas jas nuvaikyti nuo savo sandalų. Paskui vieną tokią vaikaisi ant languoto pleduko, kuris joms – neprašyta invazija. Nesistebėk, kad sugelia odą, kai jos, tave puldamos, bando priešintis. Juk čia tu – įsibrovėlis.

Susikrovęs savo mantą, pakeli praeidamas mišku – medinę, sausą šakelę. Kažin, kaip ji atrodys mieste, tavo daiktų pilname kambaryje, užmigus ant stalo. Pasiėmei ją, kad primintų, jog prisirišimas – apsunkina, o nulūžusi šaka, kažkada kėlusi skausmą, dabar tampa tavo interjero dalimi. Nes nori įsiurbti kuo daugiau gamtos, įsilieti į ją, atsigulti ant nugaros miške – stebėti tobulus pilkus šakelės samanų likučius, kurie kiekvienas gyvena savo atskirus gyvenimus. Kaimynai, telpantys ant vieno kamieno.

Ir dar maža raudonskruostė boružė, skubanti tavo kojų pirštų greitkeliais. Vos pasuki galvą į jūrą, grąžini žvilgsnį į tuos savo saulės nubučiuotus kojų pirštus, o jos – nebėra. Džiaugtis reikia čia ir dabar – kiekvienas gamtos lopinėlis, kiekvienas prisilietimas prie pajūryje esančio miško – viskas ir visur – vien tik pamokos, tavo amžinai ieškančiai, protaujančiai miestiečio galvai.
Mokykis. Dėkok ir tikėkis, kad dar daugybę kartų liksi antriesiems metams. Iki begalybės, kol pats virsi samana. Prisispausi prie žemės ir gimsi iš naujo. Vilies, kad grįši. Dainuojančiu kaspinu. Jei pasiseks.

2022 06 11 Preila, Kūrybinio rašymo stovykla Iš tylos: „Į tėkmę“
2023-01-31 22:37
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 6 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2023-02-07 16:38
GMS
GMS
Preila -toks nepakartojamas kampelis, kad ten pabuvę ką nors  parašo ar nutapo. Dešimtis metų ten lankantis visa atrodytų kitaip. Tik  prislietus prie šio krašto,  pasitelkiami tik giliausi įspūdžiai. Dar daug vaizduotės ir Preilos sumažėjo... Šiaip įdomu dėl to, kad apie Preilą...Sėkmės
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2023-02-03 09:42
Alicija_
Man atrodo, kad tai moderni klasika. Parašyta vienu atsikvėpimu ir labai gražiai išreikšta meilė gamtai. 4+.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2023-02-02 08:03
lulu________________________________
Nagi, pagrasinkim komentatoriams!
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2023-02-01 22:56
Justea
Visi komentatoriai atsiskaitys irgi :D Ir su jais bus atsiskaityta atitinkamai;)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2023-02-01 16:15
Kaimo japis
Pasisex arba ne.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2023-02-01 13:13
Tuba Mirum
Pritardamas Kormilecaitės komentarui, nuo savęs pridėčiau – visa tai negyva ir netikra. Reikėjo kažką parašyti, "atsiskaityti", na tai ir parašė iš to, kas IŠMOKTA...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2023-02-01 10:38
Kormilecaitė
Tekstas labai gražus, ypač skaityt žiemą. Bet iki “puikiai” pritrūko. Vietom vaizdingi palyginimai, alegorijos lyg pritempti, dirbtinoki.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą