Rašyk
Eilės (78145)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 12 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







   Pirmoji tremtinių naktis, po laikina pastoge, praėjo ramiai. Prašvitus, po ilgos ir varginančios kelionės, kietai miegančių, ramybės netrikdė. Net gyvenvietės centrinėje aikštėje, prie gaisrinės, aštuntą valandą ryto, nuo karo laikų pakabintas garsiakalbis nesutrikdė miegančiųjų ramybės.  

    Garsiakalbis buvo privalomas atributas kiekviename mieste ir gyvenvietėje. Pagal jo komandą, gyventojai keldavosi ir eidavo miegoti. Jos tarnavo sirenomis pranešti apie kylančius įvairius pavojus; nuo pranešimų apie kylančias gamtos stichijas iki pranešimus apie kylančius karus. Apie nuostolius nepranešinėdavo, bet apie pergales buvo raportuojama nuolat.   Jis buvo labai patogus vien tam, kad galėtų gyventojai pasitikrinti laikrodžius.

    Kiekvieną dieną, iš Maskvos, pirmiausiai skambėdavo Sovietų sąjungos himnas; „Sojuz nerušimyj, respublik svobodnych, navėki splotyla velykaja Rusy/ Sąjunga nesugriaunama, laisvų respublikų šeimoje, subūrė galinga Rusija/. Atlikus himną, Diktorius Levitanas skaitydavo “Poslednije izviestija“/Paskutines žinias/ apie laimėjimus Komunizmo statybose, apie darbo didvyrius ir laimėjimus, vykdant penkmečio planą. -Tiksliai būdavo apskaičiuotą kiek milijardų pūdų prikūlė grūdų, prikasė bulvių šlovingi žemdirbiai, kolchozuose. /kolūkiuose/, kiek tonų anglies-antracito  prikasė „Stachanoviečiai“, kiek plieno ir ketaus-špižiaus išlydė šlovingi metalurgai aukštakrosnėse.

   Labai svarbūs pranešimai būdavo apie sėkmingai vykdoma kolektyvizaciją Baltijos šalyse;Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje, sėkmingai kuriasi „kolchozai“ nes labai gerai vyksta kova su „Buržuaziniais  nacionalistais „miestuose, kaimuose ir giriose. Baigiama susidoroti su „kulakami“- božėmis ir piktavaliais „sabotažininkas“. Surengti paskutiniai rinkimai į Aukščiausiąją taryba ir vietos savivaldos rinkimus- liaudis vieningai pritaria teisingai Stalino konstitucijai ir nubrėžtam, Didžiųjų vadų, Lenino-Stalino Komunizmo statybos teisingam pasirinktam keliui.   Visos tautos  pritaria šūkiui: Visų šalių proletarai vienikitės“ „Visa valdžia taryboms“... Pritaria; „Taika visame pasaulyje, vadovaujant Didžiajam tautų vadui Josifui Stalinui, su raudona proletariato vėliava Pirmyn į Komunizmo Pergalę“, -visi viskam pritaria..

       Po tokių pompastiškų  pranešimų, dažnai skambėdavo tamsiaodžio, amerikiečių dainininko Polio Ropsono sodrus bosas.: „Široka strana moja rodnaja... / Ir platus gi kraštas mus gimtasis. / Nuolat buvo primenama apie Rusijos ir Kinijos broliška, amžiną ir  nesugriaunamą  draugystė.   /Ruskij s kitajcem bratja na vėk/, -rėkavo garsiakalbiai.

       Po  žinių, kiekvieną ryta, 9 valanda po visą gyvenvietę, nuaidėdavo futbolininkų maršas „ Jėsli chočėš byt zdorov-zakaliaisia“/jeigu nori būti sveikas-grudinkis“: - Na utrenėju fizoriatku-stonovis, /Rytinei mankštai pasiruošt... / -Šagom marš... -Raz -dva, raz- dva... -Raz -dva-tri, raz-dva-tri. /Viens du trys/-Bystreje;-Raz-dva-tri, -Raz-dva-trI... /Greičiau.. viens-du-trys... viens-du trys... Zakončit / baigiam/ -Vdoch-vydoch... Vdoch -vydoch,.. -Pristupajem k vodnim proceduram... /Įkvėpt-iškvėpt... įkvėpt-iškvėpt... prašom priimti vandens  procedūras/.
      Šitaip prasidėdavo darbo diena visoje Sovietų sąjungoje.

2022-08-31 12:29
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 2 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2022-09-01 11:20
Kormilecaitė
zmogus_du - manau, reikia rašyti. Vien dėl to, kad rašo žmogus, ten buvęs ir išgyvenęs. Įdomu, neįdomu - kas kam, čia kitas klausimas. Dar nedidukas dešimtmetis - ir liks tik to laikmečio  interpretautojai ir subjektyvios nuomonės reiškėjai. Rašyti aoie ru army dabar dar gali maždaug dar pusė Lietuvos, gali pasakot savo vaikams ar anūkams. Tą ir daro. O autentiškai apie tremtį - vis mažiau.
Aš niekada nebuvau tokios literatūros skaitytoja, net erzino ji mane. Bet matyt kažkas įvyko, pakito - tai tikra mūsų istorija. Ir rašoma be verkšlenimų.
Rašykit, Liudvkai. Skaitysim.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2022-08-31 16:36
zmogus_du
Aš galiu prirašyti apie ru army, pakaruoklius, kankinimus, bet nenoriu gadinti apetito savo verkšlenimais. Yra, kas už mane parašė. Dėkit minusus.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2022-08-31 15:21
karantinas
Aš irgi manau, kad pasakojimas apie Imbierą.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2022-08-31 14:16
zmogus_du
"Šitaip prasidėdavo darbo diena visoje Sovietų sąjungoje."
Nesek pasakų, ramiai atsikeldavo ir eidavo į darbą, jeigu ne lageris. Už visus neporink.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (4)
Blogas komentaras Rodyti?
2022-08-31 14:14
zmogus_du
Nusibodo. Skaityta ir perskaityta jau ne kartą panašūs atsiminimai.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (2)
Blogas komentaras Rodyti?
2022-08-31 13:41
gogo
ibiro - imbiero gal?
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2022-08-31 13:10
languota_ _ _
administratorius gali pataisyti, kreipkitės i Aliciją

4+++
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2022-08-31 13:05
Liudvkas
Atsiprašau..
  Šį kart stipriai sulydau, Teksto vidurys susidubliavo,

      Garsiakalbis buvo privalomas atributas... iki ... Pirmyn į Komunizmo Pergalę“, -visi viskam pritaria...atsispausdino du kartus. Antra kartą jei nepatiko, galima neskaityti.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą