Rašyk
Eilės (78169)
Fantastika (2308)
Esė (1557)
Proza (10915)
Vaikams (2717)
Slam (78)
English (1198)
Po polsku (371)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 9 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Lech Lech

Aidas. 5 Dalis. „Lioša, Max, Dania, Andrei, Sania, Maloj, “

Šis kūrinys buvo tarp savaitės geriausių


Aidas. Jau senai, ar seniai (seniai, seniai gyveno senelis ir senelė) nebestebėjo politinių peripetijų. Kam? Tai plokščia, liūdna ir silpna. Konfucijus vis tiek mūsuose negimė ir negims, o, kad ir gimtų, na ar taip jau kam nors to ir reikia?

Lioša- gimęs rytų Ukrainoje. Savo išgedusius dantis jis suvalgė Rusijos šiaurėje, kur buvo atidaręs savo įmonę. Statė karkasinius namus, bet kai prasidėjo karas, rusų valdžia liepė pasirinkt ukrainietis tu ar ne. Jis, nuo trijų žmonų turintis keturis vaikus, pasirinko Ukrainos pilietybę. Uždarė savo įmonę Sibire ir  grįžo namo. Statybvietėje tuos, kurie jam nelabai patikdavo jis vadindavo “Kūrva”. 

Ir jei jūs galvojat, kad šis žodis yra nelabai gražus, o gal net keiksmažodis, tai tuomet norėčiau jums papasakoti apie savo rusų kalbos mokytoją. Ji vaikams klasėje nusikeikus “O tu kurva, blet”. Nesupanikavo. Labai ramiai visus mus vaikučius susisodino arčiau ir paklausė:  Vaikai, jūs tikrai norite žinoti ką reiškia šie žodžiai rusų literatūroje? Ir ramiai ramutėliai pradėjo dėlioti jų reikšmę. Puškinas, Dostojevskis, Mikhail Saltykov-Shchedrin visi jie buvo su kūrvomis ir bledėmis susitikę. Ir nieko čia baisaus. Tiesiog tai yra moterys, kurios pragyvenimą pelnosi savo kūnu. Kuomet ji mums tai paaiškino, keiksmažodžiai iš mūsų lūpų dingo visam laikui. Po šiai dienai aš negaliu nusikeikt, o jeigu ir nusikeikiu, man būna labai bloga.
-----

Max, - Taip pat rytų ukrainietis. Toks fainas čigoniukas (romas) gal tik virš 170cm ūgio. Max visada galvojo, kad pamačiusios jį, moterys turėtų kažkaip savaime suprast, kad joms didelė garbė, kad jos jį pamatė. Gražus, jaunas vyras. Užsikačialinęs raumenis ir nudegęs iki žaizdų saulėje tiek, kad švietė iš tolo. Net negalima papasakoti kaip žaismingai jis važinėjo krautuvu. Vienas pakeldavo beveik 100 kg. sveriančią trambavimo koją ir ją nuveždavo ten kur kitiems reikia. Max’as buvo tinginys. Kartais darbe simuliuodavo ir jam pavestą menką darbelį dirbdavo visą dieną. Vieną gražią dieną jis įkalė Maloj į krutinę ir snukį, nes tas buvo labai naglasl

Maloj- kūdutis Liošos brolis. Vedęs, turi mažą mergaitę. Po to kai gavo, apsiramino ir tapo malonus. Max’ą už tai sąvininkas lietuvis vos neišvarė viduryje nakties, svetimoje šalyje į gatvę. Gal sulaikė tik tai, kad tas pasakė, kad tokiu atveju kreipsis į vietinę policiją.

Kas nedirbo užsienyje nesupras kodėl jis nebuvo išvarytas. Todėl, kad yra kelios zonos, kuriose dirbama. Baltoji, - kuomet turi užsienietišką kontraktą. Pilkoji- kai turi lietuvišką kontraktą, bet neturi vietinio mokesčių mokėtojo numerio. Juodoji- kai nieko neturi ir dirbi nelegaliai.

Dania, - tikras vakarų ukrainietis iš Kamianets-Podilskyj. Baigęs teatro režisūrą. Aido atgaiva darbe. Tik gerų ketinimų vedamas, visas girtas, stengėsi supažindint jį su vietinėmis merginomis. Kartą, centrinėje miesto gatvėje išsireikalavęs gitarą iš gatvės muzikanto uždainavo: “Kriki čaiki nad beloj lūnoj. Akalcovani čiornoj rodoj. Narysuj što nybut na okne. I šepni na proščianije rekoj. Eto vsio što astanetsa posle menia, eto što astaniats mne posle tebia. Eto vsio što vazmu js ssoboj”. Labai myli savo žmoną ir jos  ilgisi.

Sania, -rytų ukrainietis. Jei matėt teletabį, ta yra jis. Tėvas jo buvo karininkas despotas, kuris iš jo norėjo padaryti nacionalistą kovotoją. Nepavyko. Sania valgė labai daug ir net naktimis. Gėrė alų ir šoko pagal jam patinkatį ukrainietišką popsą.

Po to kai Aidas supjaustė savo šokių studiją į šipulius ir ją uždarė, nes nuoma buvo per brangi, kad karantino metu ją išlaikyt. Susidėjo savo menkus reikmenis ir negalėdamas pakeltį vidinio skausmo išvyko kitur, kur ir sutiko šia nuostabią vyrišką kompaniją..

Kur “čpokat” reiškė tiesiog pasimylėt su moterimi. “Chavat”- reišė valgyti. “Neješ v adno rylo”- jei turi ką skaunaus, pasidalik ir nevalgyk vienas. “Buchat”- vartoti po darbo alkoholį. “Najebašelsa”- girtas, ir miega. “Chujova byt olenem”- blogai kai nesupranti, kad darbe darai ne taip kaip reikia ir esi durnas kaip elnias.

Sania Vaidui vis kartodavo. “Ne rvi dušu, Aidas”. Kas reiškia. Esi brandaus amžiaus, nesiplėšyk sau sielos, susirask sau lengvesnį darbą. Juk matai, kad su mumis nepatempi.

Iškasi duobę, o ten. Keturi 20 000V. Įtampos, Telekomo, Vadofono kabeliai. Vandentiekio ir dujų vamzdžiai. Viskas dėl gruntinio vandens apsemta siera dvokiančiu vandeniu.  Reikia surasti tik tau reikalingą, prajpauti ji šarvą stovint su guminiais batais vandenyje. 100, 200 kibirų- nepadeda. Pajungia siurblį.

„Kūrva evropejec, rež trubu! „ Pjauk tą prakeiktą vamzdį, nes visi mes čia nusibaigsim, sukomanduoja Lioša. Ir paėmęs bulgarkę Aidas pjauna, galvodamas, kad tai paskutinė jo diena šiam sviete. Prapjovė, įvedė, o paskui buvo viskas užkasta. Nieks nemirė.

Po darbo visi važiuoja į Lidlą. Prisipirkę gėrybių, čia pat prie parduotuvės ant šaligatvio, visi dvokiantys ir prasmirdę vaišinasi ir geria alų. Rūko, nes kitaip streso nuimti neįmanoma. Pusgirčiai grįžta namo, kur vėl kepa prisipirktą maistą šiam vakarui ir verda didelius puodus su srėbalu reikalingu tokiai pat nuostabiai rytojaus dienai.
2020-10-18 23:40
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 6 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2020-11-15 11:40
Damastas
Tikiu, kad parašyta "iš natūros", tačiau tai bene vienintelis privalumas. Pasirinkti epizodai beveik nieko neatskleidžia apie charkterius, išvaizdos aprašymai aptakūs ir nekonkretūs. Tiesa dar yra gana neblogas žodynas, bet su tais žodžiais nemaišytų pramokti deramai elgtis.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2020-10-26 20:10
Loke1
Nežinau, vertinti kaip romaną, memuarus ar kažkas tokio, ar reportažai.. vistiek įdomu
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2020-10-26 20:09
Loke1
Įdomu, nors biški padrika. Netgi labai įdomu
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2020-10-19 14:47
neberijus
kokioje čia valstybėje?
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2020-10-19 07:15
54496
Emigracija ne medus, bet gyventi gi reikia. Galėtumėte parašyti daugiau apie tai, tiesa juk reikalinga, nes visi žiopliai mano, kad nulėks į užsienį ir kepti karveliai patys kris į burną. Aš jūsų negailiu, skaičiau, lauksiu tęsinio. Sėkmės.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2020-10-19 00:08
Lech
Teisinga pastaba. Man reikia jūsų gailesčio ir įvertinimo. Nors tai žemina, bet jau išmokau tai nukęsti.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2020-10-18 23:54
gogo
5 iš gailesčio apgailėtinam autoriui
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą