Rašyk
Eilės (78095)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 15 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Proza (Pro) dar labiau užlošė galvą. Atrodė, kad taip todėl, jog sustojusi ties medžiu, kuris it statmuo aukštai pakilęs į viršų. Reikėtų atokesnės vietos, kad  atsirastų akies matomumui nuožulnuma, jo viršūnei pamatyti. Tačiau ji to nedarė, o ir nereikėjo.  Buvome apytuštėje vietoje, „ ties sodyba už burokų lauko, kur vidiniame kieme pamestas žabų kūlys ir senas šulinys iš žemės stirkso. “ Tačiau vėlgi, ar kas trukdo matyti ne tai, kas yra, o ko nėra, bet norima pamatyti. Prozai – priešingai negu man – reikėjo dangaus aukštumos, jame  sumerkto aukšto miško, o man – tolumos, nukritusios po kojomis. Žiūrėjau į Margionių pusę ir buvo apmaudu, kad nesugebu jų  pamatyti. Tačiau bet kaip juos, taip „kaip noriu“ pamatyti irgi neturėjau teisė, nes J. Grigas buvo  taręs:
  „Prisimenu, Pranai, kaip partizanus po mūšio prie siauruko stribai vijosi jų pėdomis iki Margionių. Ir pasivijo... “
  – Taip, taip, ir pasivijo. – neginčijau, nes ir siauruką Jonas žinojo    geriau, įvardijęs jį kaip „Marcinkonių  – Gudo šalies“ siauruku.  Miško jam, Gudo šalies miško reikėję, o ne Musteikos.
  Tyli proza, tyli poezija, tyliu aš...  Tik burna tai žiojasi, tai čiaupiasi it norėdama atsiminti jos padainuotas dainas. O dabar tą, reikalingiausią – partizanų.

  „Jauni  partizanai grįžo syk iš mūšio... “

  Atrodo, kad ji netoli, kaip tada, kaip pirmą kartą išgirsta. O paskui  giedota, giedota...
  – Nagi, vyrai, gal giesmę, a?  Gal Margionių, a? – neretai išgirsdavau kažką iš gretimo Margionims Šklėrių sodžiaus ir vyrai giedojo, giedojo... Šklėrių sodžiuje dažniau į dainą  parodydavo kaip giesmę.  O kai vyrai nutilo,  giesmė dar – ne; ją išsinešė po laukus  laukelius  giedoti  piemenys. Saldu būdavo ankstybą rytą užsimiršti ir pabūti su vyturiais. Pasitaiko, jog savyje (Savęsp) nepatikiu, kad viskas taip toli, kad Šklėriams reikia ir Grigus skolintis, bet gi, matyt, ne šiaip sau ir Kabelių parapijos emuziejus atsiradęs. Ateina ir sarmatija ot, kad ir mudu su Jonu: 
  – Gaila, kad tie prisiminimai ir lieka tik Jūsų abiejų. Nuskurdinsite kitus jais nesidalindami.
  Ir ką pasakyti?
  – Nepyk, Danute, pasitaisysime, – sakau nuo savęs, tačiau žiūrėdamas ir į Joną. Ir tikrai, suskatęs  pasitaisyti, bet... kaip? Čia toks reikalas, kad nei Pro (proza), nei Poe (poezija), nei muzika neužrašysi. Ir tai ne todėl, kad nesinorėtų. Čia toks reikalas, kad muziejai  greitesni už mane
  Laikau rankose paklausimą (tavo, Danute, tavo):
 
Laba diena, radau tokią informaciją apie Lietuvos kariuomenės karius savanorius: Karlonas Jonas, Adomo sūnus Gimė 1901 01 21 Šklėrių k. Marcinkonių vls. (Varėnos r.). Tarnavo sav. 1920 06 19–1922 10 06. 1928 m. gyv. Trakų apskr. Vievio stotyje. Apdovanojimo liudijimas Nr. 1781, išduotas 1929 03 20. Gal jis Jūsų giminaitis? Gal turite jo nuotrauką?
  Ir ką atsakiau?
GAL jis mano giminaitis, GAL. O nuotraukos neturiu.
O šiandien štai tikiuosi, kad rytoj, išėjęs į Sausio 13-ją, aš jį ten sutiksiu. Galbūt sutiksiu jį ten kartu su Šviestuvininku ir Žibintininku. Kai pats jau tiek šviesos neturi, džiaugiesi, kad sugebi prisiglausti prie šviesesnių.

2019-01-12 12:23
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 5 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2019-01-13 18:15
Čia ne Aš
Gerai, kad prisiminimai padorūs palanko, o ką daryti man? 
Tebeskamba a.a. tėvulio žodžiai": "Jie "abu labu tokie", vieni daužė, šaudė naktį, kiti dieną...Sakydami, nemanyk, kad esi gudresnis neprisidėdamas prie kažkurių vienų". Ką daryti, jei vieno tokio "stribo" dėka mano tėvui pavyko išvengti tremties, o mama sakydavo vaikams, ganiusiems karves ir žąsis: "Jei pamatysit ateinant nuo miško vyrus, bėkit į javus, kriskit ir šliaužkit tolyn?

Gražiai rašote, o ką aš turėčiau rašyti?
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2019-01-12 23:19
Lui
Lui
Prasmingi prisiminimai. 5
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2019-01-12 16:39
Pranas
Neprieštarauju, Kęstuti. Man tai kelionė į Sausio  13. Tačiau ar ateisiu, o juolab – kaip? Irgi neaišku.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2019-01-12 15:17
tictac_it
Ok, bet gal čia tik dnr. kaip manote Pranai? Nes sąlygos ir taisyklės bei prielaidos visiems vienodos, nepaisant amžiaus , lyties ir turto :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2019-01-12 12:37
Loke1
būk drūtas, pone Pranai
ir dar geros atminties
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2019-01-12 12:31
Pranas
Labai prašau, nuneškite kas nors  šitąjį į prozą. Tačiau tai kartu ir įrodymas, kad muziejai (net sendaikčių) už  mane greitesni.
Ačiū.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą