Rašyk
Eilės (78096)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 8 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Strėlė pataikė vyrukui į smilkinį. Po akimirkos į kūną susmigo dar dvi strėlės. Vadinasi, ne vienas aš sekiau. Dar du profiai taikėsi į šiuos kreditus. (Kaip jų nepastebėjau! Prarandu kvalifikaciją.) Ir dar kelios, veikiausiai, serija iššautos kulkos. Diletantas. Kas šiais laikais naudoja kulkinius ginklus! Taiklumas tas pats, bet kulkos autorystę ir pataikymo laiką, taigi ir teisę į laimikį nustatyti daug sunkiau, tik per laboratoriją. O tai kainuoja. Strėlė patogiau – kūno išorėje visada palieka savininko ženklą ir nurodo tikslų laiką. Ir elegantiškiau. Kulkos – runkeliams. Tik pačioje Įstatymo pradžioje visi naudojo kulkinius ginklus. Kai kas net daugiašaudžius. Pamenu, medijose buvo reportažas, kaip pradedantis šaulys iš kalašo suvarpė ant atskilusios ledo lyties užstrigusius žvejus. – Lipo ant ledo po draudimo. – Ir kūnų nepasiėmė – tegu visi mato. Tais laikais atsisakyti atlygio atrodė teisinga, moralu, visuomeniška.
Visuomenininkai. Jie – blogiausi. Gyvena savo bailų banalų gyvenimėlį, bet pasitaikius progai imasi, jų manymu, kilnios misijos gelbėti visuomenę nuo taisyklių laužytojų. Naivuoliai. Dabar profesionalų ir mėgėjų, išsipirkusių individualios tvarkos palaikymo veiklos pažymėjimus, daugiau nei taikinių. Va, į mano laimikį dar bent trys taikėsi. O tas lopas visuomenininkas, jau negyvą kūną savo kledaru pervažiavęs, turės moraliniu atlygiu pasitenkinti. Paskui visiems pasakos: „Dalyvavau. Gyniau tvarką. Vykdžiau šalinimo misiją. “ Jiems to turbūt ir tereikia. Sako, kai kurie iš jų, kai fortūna į juos atsuka savo pragertą snukį, net kreditų atsisako. Šikniai. Gal dėl jų atlygį taip sumažino? Kam mokėt profiams, jei mėgėjai už dyką daro!
Vėl užsidegus žaliai šviesai prišokau prie sumaitoto kūno. Mačiau, kaip iš kitos gatvės pusės skuba dar trys. Nemanau, kad puls ginčyti mano laimikį: šūvis į galvą mirtinas, ant strėlės sparnelio – mano e. kodas, ant galo šviečia tikslus pataikymo laikas – keliomis dešimtosiomis sekundės ankstesnis nei antrosios strėlės ir beveik sekunde –  nei trečiosios. Kulkininkui apskritai špygą po nosim ir spyrį į šikną. Perkeltine prasme, nes už tikrą pats strėlę gautum.
Trys konkurentai sustojo aplinkui. Profesionalai greitai įvertino padėtį, staigiu judesiu išsitraukė strėles ir netarę nė žodžio nužingsniavo savo keliais. Ieškoti kitų taikinių.
Trečias liko.
Kol paskubomis grabinėjau aukos kišenes – viskas, ką randi prie kūno, priklauso šauliui, kitą taisyklių laužytojo turtą pasiima valstybė – tas šiknius mindžikavo šalia inkščiodamas:
– Jis mano, aš jį pirmas pastebėjau. Jis mano. Atiduok.
– Atstok, – burbtelėjau, nors liežuvį taip ir traukė riktelti: „Čiulpk bybį, žiobare“. Bet aplink būriavosi minia žioplių. Ištark neleidžiamą žodį ir iš minios atskries profio strėlė ar mėgėjo kulka. Arba kas nors visuomeniniais pagrindais po ranka pasitaikiusiu sunkiu daiktu kiaušą suknežins. O jei net minia nenugirs, Kalbos policija visur turi elektroninių ausų. Tyliai leptelsi, o po valandos kalbos inspektorius tik bac elektrošoku ir į kasyklas tave. Iš ten negrįžtama – tas pats kaip mirties nuosprendis, tik žiauresnis. Tad prikandau liežuvį. Pakentės iki grįšiu namo – privačioj erdvėj dėl kalbos niekas nekruša smegenų.
Auka beveik neturėjo daiktų. Rastą piniginę įsikišau į kišenę, vėliau apžiūrėsiu. Reikia čiupti kūną ir nėšintis iš gatvės, kol nepasibaigė „žalioji minutė“. – Užfiksavusi incidentą gatvėje, sistema duodavo papildomą minutę jam pašalinti. Per ją turėjau nuo gatvės patraukti kūną. – Pavėluosiu ir jis taps valstybės nuosavybe – sudie mano premijos kreditai.
– Atiduok jį man. Man labai jo reikia, – verkšleno už nugaros stovintis nevykėlis šaulys.
– Visi matė, kad mano strėlė pataikė pirma ir jį pribaigė, – iškošiau pro sukąstus dantis suvaldęs norą šmikiui tiesiog vožtelti per marmūzę.
– Man jo reikia labiau nei tau, atiduok jį man, – užsispyręs maldavo tas ožys.
Sumirksėjo žalia šviesa, supypsėjo įspėjamasis signalas. Nebuvo laiko aiškintis.
– Padėk patraukti kūną ant šaligatvio. Duosiu dešimt kreditų, – pabandžiau išspręsti situaciją diplomatiškai. Jei dėl teisių ginčo kūną  tektų atiduoti į laboratoriją, prarasčiau daugiau. Arba viską, jei nespėsiu jo patraukti nuo gatvės. Liko sekundės.
2017-03-06 10:24
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 8 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2017-03-21 16:15
ieva3003
Flax, man ir atrodo, kad viskas čia gerai.
Tiesiog reikėjo taip.
Užtat koookią trečią dalį išsikomentavome ;)
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2017-03-13 15:28
Flax
Viskas čia gerai. Perosnažas irgi. Ko jūs kimbat - duokit jiems personažą, pasaulį, siužetą iš karto, čia ir dabar. Visiškas išpindėjimas :)

Neklausykit nieko, rašyk ir nesikonsultuok su Aurimaz. Tegul jis savo idėjas tik įgyvendina ir viskas bus gerai. 5.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2017-03-10 23:59
St Sebastianas
Galvojau nebambėti kol nepasirodys trečia dalis, bet jau keturios dienos praėjo... Pagrindinė problema: ilgis. Jei autorius dėtų bent keturis kartus ilgesnius tekstus, būtų galima bent pradėti suprasti ar tai toks kūrinys, kurį nori skaityti. Vaizdas kuriamas kaip ir įdomus, tačiau personažas visiškai nykus. Jei tokio dydžio dalys būtų dedamos kasdien, skaityčiau kas savaitę: nepamirščiau kas vyksta, tačiau ir nesijausčiau kaip rankiojantis suplyšusios knygos puslapius. Taip, taip, ne lapus, o puslapius.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2017-03-09 08:58
Aurimaz
Sutinku, kad šiai daliai pakenkė būtent ilgis, bet jei kiekviena dalis pateikiama 1-3 dienų bėgyje, tuomet nieko tokio, jeigu jos panašaus ilgio.
Ir po šios dalies aš pradėjau įžvelgti perspektyvas tokiai idėjai. Sakyčiau, netgi labai puikias perspektyvas. Nežinau, ar autorius galvoja lygiai tą patį, bet su tokia būtų galima drąsiai iki visai šaunios knygos prisirašyt.

Egi, jei domina pasvarstymai, rašyk man į privatą.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2017-03-08 10:50
Galaxy
Nu tai čia jau nusišnekėjai, Damastai :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2017-03-08 09:16
Damastas
Aš tai siūlyčiau autoriui nieko nesiūlyti. Susidėkit kablelius kaip kam patinka, man su skyryba ne pyrgai :)

Kitą kartą paima keistumas kokstai, kaip siaurai mes vertiname skirtingus kūrinius. Suprantu, jeigu skonio reikalas, bet aiškinti autoriui kas JO kūrinyje yra svarbiausia, tam kūriniui net neišsibegėjus...

P.s. vat aigu koks Aurimaz būtų šitai įkėlęs, tai jau ir šeštą žvaigždė būtų atsiradus apačioje iki šio momento, ir niekas nieko nesiūlytų ir nepatarinėtų. 
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2017-03-07 14:46
Galaxy
Aj ir dar lipdyti ar nelipdyti-  nelipdyti! Tik įsivaizduokit kiek mob reiks skrolinti kad iki trecios dalies nusigauti pirmasias jau skaiciusiems
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2017-03-07 11:37
Galaxy
Patiko žymiai mažiau nei pirma dalis. Ir vis labiau savo pojūčiu ir morale primena repomen. O parašyta gerai, įtaigiai. Prie to nesikabinėju.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2017-03-07 00:57
Nuar
Atėjus į Fantastikos skyrelį autoriui nori to jis ar nenori, vis tik teks atsisakyti savo polinkio būti geriausiu "trumpose distancijose". Viskas arba nieko. Sprendžiant iš perskaitytų komentarų, tik šį taisyklė galioja pas fantastus. Sakyčiau, kad taip yra teisinga. Reikia mokėti ir galėti rašyti visaip. Todėl pirmyn prie trilogijos ir vienu prisėdimu.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2017-03-06 23:11
Damastas
Sakyčiau skonio reikalas. Man pvz. įkeliamos dalys galėtų būti 3-5k ilgėlesnės, o personažo asmenybės nei kiek nepasiilgau, anes jis kolkas yra vienas iš daugelio sraigtelių mechanizme ir neatrodo, kad jam bus skirtas rimtesnis vaidmuo. Didesnis statymas, berods yra uždėtas į aplinką ir josios bendrąją atmosferą.

č.b. klausimą gal tik būčiau kiek elegantiškiau ... Na bet kiekvienam savas niunsas :))
Įvertinkite komentarą:
Geras (2) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2017-03-06 21:18
sesė_mėta
Tai kad jos neužslėptos tos ankstesnės dalys. Kas norės, tas lengvai susiras. Kiek žinau, rašykai nelabai toleruoja tokią praktiką kažką skelbti iš naujo. Net jei tai daroma gerais norais pagrindus ar iš meilės skaitytojams :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2017-03-06 20:49
EgiZ
Bijau, kad neatlaikysiu publikos spaudimo ir ryt pateiksiu didesnį gabalą. Nors ir buvau suplanavęs kitaip. O tai man čią viešą egzekuciją surengsit :)

Gal žinot, ar rašyke toleruojama praktika ankstesnes jau skelbtas dalis prilipdyti prie naujos? - Kad naujiems skaitytojams nereikėtų vartyti ankstesnių postų.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2017-03-06 19:08
ieva3003
Aš gal siūlyčiau autoriui įdėti daugiau teksto, kad kažkaip jau matytųsi, kaip viskas vystosi. Veikėjas galėtų skleistis. Gal daugiau pliusų pasimatytų.

Ne į temą. Nepatiko "Plieninė žiurkė"?!
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2017-03-06 18:51
sesė_mėta
Tirštinkite, tirštinkite, man tai vis tiek įdomu kuo čia baigsis. Vat, nereikėjo, kačegaro rašyt, būtų visi tuomet atlaidesni :). Čia kaip su sportininkais - jei jau gauni aukso medalį, tai paskui sidabras ar bronza publikos nebetenkina :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2017-03-06 16:50
twentyFour
Šis prastesnis/jei ne visai prastas/.
Visuomenininkai. Visuomeniška. Visuomenė. Įstatymai. Moralė. - Biurokratiška laikraštinė vulgari kalba su tais - č.p.. O herojai/ kol kas/ beveidžiai, besieliai ...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2017-03-06 16:11
EgiZ
Na, va, vieni kaltina, kad per daug aiškinamųjų detalių, kiti prašo dar paaiškinimų. Apsispręskit gi :)

Su lietpalčiu labai paprasta: 1) priminti skverna neįtraukta į oficialių draudimų sąrašą, tai etikos dalykas, 2) iki pilnametystės galioja švelnesnės taisyklės. - Ar kuo nors skiriasi nuo LT? Rinkitės.

Kodėl neišsišaudė? Kodėl ne visi lietuviai buvo išvežti į gulagus ar sutupdyti į Lukiškes ar pan. (prisiminkit, skundikų buvo beveik visur!), kodėl "1984" yra tik du nepaklustantys ir t.t.? Visais laikais visose visuomenėse buvo, yra (beveik) tobulų piliečių, prisitaikiusių prie oficialių normų - administracinių, baudžiamųjų, etinių, išmokusių net atsitiktinai neklysti. Net tikrovėje! O čia juk fantazija! Na, leiskit gi man bent truputį spalvas patirštinti :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2017-03-06 15:45
cerera
O gal toks ir buvo užmanymas, nesikapstant po kiekvieno veikėjo vidurius, parodyti sistemos absurdiškumą ir kaip joje (ne)pristitaiko gyventi atskiri individai...?
Kažkas žavisi Harisonu, kažkas Bradbury, kitiems labiau prie širdies egzistencializmas. Viskas yra individualaus skonio reikalas.
Ar būtina kiekvieną sykį kapstytis herojų viduje ar kurti charakterius, o galbūt jie atsiskleis tik gerokai vėliau, netikėtai sudėliotoje pabaigoje...?
Kaip pvz., „Pataisos darbų kolonijoj“ siužetas pagrinde susideda iš to, kad praeityje užstrigęs karininkas porina keliautojui apie senus šlovingus laikus, kai dar buvo garbinama ir vertinama mirties bausmė. Na ir detaliai aiškina jam įrenginio mechanizmo veikimo principą, kur tuoj tuoj bus giljotinuotas nuteistasis. Veikėjų charakteriai labiau atsiskleidžia tik kūrinio pabaigoj ir tik per judviejų netikėtus poelgius/sprendimus.
Na aš žinoma nelyginu mūsų rašykų su egzistencialistų genijais, tiesiog diskutuoju :))

Sutinku su Meškiuku, kad Kačegaras - labai stiprus kūrinys, tačiau čia juk visiškai kitas stilius :-)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2017-03-06 14:46
Meškiukas
Manau, kad tiesiog per staigiai isokai i visa veiksma ir as, kaip skaitytojas, neuzmezgu jokio santykio anei su vienu personazu, nes jie visi beveidziai. Turint uz nugaros tokius kurinius kaip "Kacegaras" buvo galima ir labiau pasistengti.
Nebent labai smarkiai klystu ir i si kurini idejai nemazai darbo.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2017-03-06 14:27
_l_
_l_
aha :D gerai atsifutbolavai 2017-03-06 14:04
tai pasiaiškink dėl palto:) m?
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2017-03-06 14:17
sesė_mėta
Man kilo klausimas... Kaip jie visi neišsišaudė dar, jei už tokius mažmožius mirties bausmė? O tas vaikinukas, iš pradžios kur užmynė paltą? Kodėl jam viskas gerai baigės?
Bet gal autorius dar paaiškins šitos tvarkos esmę ir priežastis. Nes jap, man čia irgi jau ima trūkti pagrindimo. Pirma dalis turėjo užkabinti, tą ji ir padarė, o čia, manau, jau gal buvo galima daugiau paaiškinti. Na, bet gal dar trečioj. Bet trečioj tai jau tikrai noriu :)
Įvertinkite komentarą:
Geras (2) Blogas
1 2
[iš viso: 25]
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą