Rašyk
Eilės (78159)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 10 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Kalbama, kad krizė dar siaučia mūsų šaly.  Tiesą sakant, aš jos kaip ir nejaučiu. Man tą krizė niekada nesibaigia. Štai išeinu šiandien į savo rinkimo apylinkę – ir še tau! Nieko nerandu. Jaunesnis konkurentas jau grįžta laimingas mūsiškos smulkios valiutos du Norfos maišelius prisikrovęs. Nors aš ir autoritetas, pavojinga teises aiškintis – tas jaunimas toks nušalęs moralės atžvilgiu... Mūsų smulki valiuta – buteliai, kailiukai. Tik piniginės didelės. Nieko, kai suglamžai, į kišenę telpa net kelios. Stambesnė mūsų valiuta skysta. Ją į plastmasinius butelius pilsto. Patogu – nesudaužysi, kai rankos dreba. Mokame saugoti savo turtą, kai jo yra. Nors... saugok nesaugojęs –  suvartojama greitai, kaip man vakar per banketą. Štai ir likau aš šiandien be pagrindinio ir apyvartinio kapitalo.
Tai aš dabar ir mąstau per prievartą blaivus. Per prievartą priverstas mąstyti, nuorūką čiulpdamas. Ėjo čia pro šalį toks įmitęs ponas... Užsidegė cigaretę, pasukiojo pirštuose ir šveitė į krūmus. Matyt, eilinį kartą rūkyti meta. Galėjo ir visą pakelį... Sulauksi...  Cigaretė tai nelabai...  Vos spėjau iš krūmų išgriebti, sudega jos akimirksniu. „Camel“ pati balčiausia, antinikotininė. Nieko, kai žuvies nėra – ir vėžiai praverčia. Patys žinote, kai šunys darbo neturi, ką jie laižo. O jie, tarp mūsų kalbant, nebent Aliaskoje eskimus vežioja, čia atšerti drybso. Gaila, mes ne to tikėjimo, negalime tokios mėsos nors aukščiausio įmitimo valgyti. Ką ten negalime?! Galime, bet baisu su tokiais prasidėti. Ne triušiai juk...

Apie tai aš ir mąstau dabar per prievartą. Pamąstyti, kol ta cigaretė žaibiškai sudegs, galima prisėdus ant numindyto parko suolelio. Man tai kas?.. Juk ne padoriems, ne elitui pasėdėti čia padaryta dar prie sovietinių kraugerių. Anksčiau čia visi pasėdėdavo. Dabar tik paaugliai mindo ir tik tie, prie kurių purvas jau neprikimba, nes vietos nėra.

Nejučiomis susimąstai. Kas aš toks, kokiai klasei priklausau? Juk nepasakysi išnaudotojas, verslininkas – pramonininkas. Na, visa mano išnaudojimo praktika: priverčiu savo sugyventinę maisto iš socialinės paramos centro atnešti. Prisimenu, yra dvi klasės, kaip man mokykloje aiškino. Aš taip supratau: vieni dirba kitiems, o kiti pinigus į kišenes deda. Ankščiau aiškino, kad jie kraugeriai be sąžinės, dabar aiškina, kad tai protingiausi, gabiausi, darbščiausi – žodžiu, tautos elitas, be kurių mums visiems „šakės“ labai greitai bus.

Pasvarstykime, kas mane išnaudoja?.. Ogi, niekas. Kai kas bandė. Netoli nuvažiavo. Ant manęs kur atsisėsi – ten ir nulipsi. Nepasirašo tokioms šlykščioms kapitalistinėms kvailystėms mano arkliukas. Tiesą sakant, jis ir sovietinėms nepasirašydavo. Taigi išeina, kad tas įmitęs, kuris brangia cigarete į krūmą šveitė, visai ne ponas. Jis, tarp mūsų kalbant, yra išnaudojamas: moka mokesčius, turi savo poną ar viršininką.  O mes – mus išlaiko – reiškia ponai. Mes nieko nedirbam, jokių gamybinių ekonominių santykių. Mes paprasčiausiai nekuriame jokios pridėtinės vertės.

Pastaruoju  metu vis dažniau išgirstu, kad yra kažkokia vidurinioji klasė. Jos atstovų kai bus daugiau – tai jie Lietuvą išgelbės. Tai tikrai ne mano žodžiai. Kas pasakė, patys atrinksite. Tauta nuo to tik klestės ir bus neapsakomai laiminga. Visuotinė laimė ir kvepėjimas. Mes į savo išrinktųjų vidurinę klasę tik pagal kvapą priimsime. Papūskite ir aš nustatysiu, iš kokio konteinerio jūs valgėte, kur tonizuojančius gėrimus pirkote. Štai!

Greitai visi taip kvepėsime. Neseniai sutikau po laiptais nuvirtusį viena partijos steigėją. Tas sako, ufonautai į vidurinę klasę nustūmė. Ką tik  su „ambaliu“ važinėjo, dabar žiūriu – kaip nulietas mūsų klasės atstovas. Visi požymiai, ir kvapas, ir mėlynės paakiuose.
Jeigu norite, ateikite, priimsime, nors konkurencija prie lygybės košės nemokamo katilo didelė. Vienintelė sąlyga – turėti normalu viduriniosios klasės kvapą. Mūsų neapgausite, galite ir aukščiausiai skraidyti, o tarp mūsų nutūpti. Ateikite, mums ant tos krizės tik nusispjauti.
Na, ir viskas, gana mąstyti, nes matau, mano brangioji kontrabandinių cigarečių atneša. Tai parūkysime, kaip balti viduriniosios klasės žmonės, ir mums dzin!..
2013-03-15 07:20
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 10 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2022-03-31 13:48
Passchendaele
5
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-03-27 19:58
Marquise
Arba man gerokai trūksta išprusimo, arba tekstas vietomis kažkoks "baltas eiles" primenantis: "Nieko, kai žuvies nėra – ir vėžiai praverčia. Patys žinote, kai šunys darbo neturi, ką jie laižo. O jie, tarp mūsų kalbant, nebent Aliaskoje eskimus vežioja, čia atšerti drybso. Gaila, mes ne to tikėjimo, negalime tokios mėsos nors aukščiausio įmitimo valgyti. Ką ten negalime?! Galime, bet baisu su tokiais prasidėti. Ne triušiai juk... " - taip ir nesupratau, kas per minties šuoliai čia.

Suprantu šio kūrinuko ironiją, bet kažko trūksta. Negali pasakyti "kaip pirštu į akį". O ir daugiau nerandu, kas kabintų. Degradavusių personų gyvenimo aktualijų nagrinėjimas tampa nuvalkiota tema.

III su avansu
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-03-22 10:56
Ana_Brydė
Toks, lyg latro išaukštinimas, lyg jis būtų pats doriausias tarp visų, ir tikrai ne vidurinei klasei priklausantis, o dugno drumzlė tiktai tas herojus, kuris už dešimt litų parduoda savo Aš tiems, kurie ir įvarė, kai buvo doras, į nevilties liūną.

Nešoku sakyti,kad blogai ar gerai, nuobodokas toks skaitymui, o gal reikia atitinkamo ir skaitovo tam, sklandžiai surašytas. Neišgyvenęs juk to ir nesuprasi, tai atleisk, jei kas.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-03-18 11:11
Lengvai
Stipriai įgrisę skaityti tas pačias mintis ir klausyti tas pačias mintis ir matyti, kaip žmonės kartoja ir elgiasi vis taip pačiai.

2
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2013-03-18 01:00
Gija_
Gal kiek išsikvėpusi ta vidurinioji kasta - vis apie tą patį. Kita vertus, apie ką dar? 

Propagandinis veikalas, sakyčiau. Ir smarvės turi. ;]
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-03-16 12:24
tictac_it
gerai ... čia humoreska, jei ką ... gimberinė pakankamai , gal meniškos ironijos nelabai daug - daugiau skaudaus sarkazmo, bet yra kaip yra :) 4
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-03-15 13:46
Le Hawk
Geras kūrinys, bet čia labiau esė, nei proza.

Žmonės jau senai suprato, ko verti tie šūkiai apie "geresnį rytojų" ir vidurines klases. 23 metus tauta laukia geresnio rytojaus, o per tą laiką praranda beveik ketvirtį gyventojų.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-03-15 09:10
gunta
P.S. (rinkimo klaidos pataisymas)
...na o instinktyviais jausmus ir intelektą naudoja kaip priemonę] pataisymas ---> ...na o [u]insitnktyvinis jausmus ir intelektą naudoja...

(pataisymą korektorius pasiūlė, ir nuspaudžiau automatiškai, nepatikrinus, bet ten turi būti (kaip buvau parašiusi) /instinkTYVINIS/, žodžio galūnė;

[Kur kalbama apie Intelektualinį, Emocinį ir Intstinktyvinį tipus; [arba, trijų skirtingų klasių atstovus];
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-03-15 08:13
gunta
Sprendžiant iš parašyto, lyrinio herojaus siela priklauso fizinio  kūno įsakymų pildymo klasei;
nu tai siela priklauso instinktyviojo klasei, žodžiu, ką jis pasakys, tas fizinis kūnas, tas jo sielai ir šventa bus;

o jis pasakys, pavalgyt pamiegot išgert - kad sparnuotu, laisvu  ir laimingu jaustis.- kad gyvenimas atrodytu gražiu ir palaimingu, ne?..
(per šią prizmę bus matuojama būtis, visa kita, bus atfiltruojama - vertybė bus, ką suvalgei, ar pamiegojai išgėręs, ir pirmiausiai ką išgerti, su laipsniais, ar susileisti - tame bus prasmė viso gyvenimo, tai kūno klasei vergaujanti siela... politikas ne daugiau ir ne mažiau - tai intelektualo klasei vergaujanti siela, o menininkas - emociniai ir intelektualiniai klasei vergaujanti siela... taip?.. Politikas, verslininkas rūpinasi kuo ? kūnu, ir jausmais, bet stovi ant intelektualinio pagrindo, arba pamato - ir filtruoja viską per jį - per pinigus;
menininkas, per jausmus, jis taip pat rūpinasi kūnu, ir intelektu, bet dominuoja pas jį - jausmai, na o instinktyviais, jausmus ir intelektą naudoja kaip priemonę, kad tik papenėt, pamigdyt, ir pasidulkint išgėrus kažko su laipsniais - taip?.. bet svarbiausiai to mirkalo su laipsniais, arba narkotinio - kadangi ir narkotikai, ir alkoholis pradžioje vartojimo suteikia būseną iliuzinę - siela laisva, ir joje pilnatvės palaima;; bet tai tik iliuzija; ją atėmus šios klasės žmogus jaučiasi nelaimingesniu nei intelektualinės klasės, ar emocinės klasės vergas... taip?..)


niekas nei ant nieko nejoja - tik didelė žmogaus gyvybės formos populiacija žemėje, ir todėl žmogaus gyvybė nieko nekainuoja - menkavertė;
taip kad net labai į naudą tie kurie serga aids, narkomanija, alkoholizmu, jie nieko nereikalauja greitai nyksta (juk ne iš piršto yra laužiama, kad būna kuriami virusai, biologiniai ginklai - sako kad ir ŽIV virusas yra skurtas tam, kad apmažinti populiaciją; jis sunaikins daug šios gyvybės formos individų - atstovų, ir sureguliuos tą populiaciją, po tuo ŽIV paklius žmonės kurie labiausiai priklausomi nuo kūno įgeidžių;
pasidulkinti, pavalgyti, o svarbiausiai - išgerti, arba, pasibadyti ar pauostyti kokaino, ar heroino, ką ten uosto, tokį baltą, kaip cukraus pudra?.. (nu narkotikai.) juk jiems, tiems žmonėms, nėra labai reikalingas gyvenimas, kaip būties pažinimas, savęs pažinimas būtyje, o gyvenimas tik priemonė tam padaryti  - todėl, kaip ir viskas teisingai, juk žmonijos populiacija planetoje yra didelė, labai sparti; tai, be jokio teisimo, be jokios moralės - paprasčiausiai natūrali atranka; virusas ŽIV. viena iš išeičių sukontroliuoti tą sparčią populiaciją.


jei tu pats sau, arba jei tau gyvenimas nebus reikalingas, kam jis gali dar būti reikalingas, visų pirma jei jis nebus reikalingas tau?..;

žinai, laimingas tas, kuris gali jausti palaimą - tikrąja to žodžio prasme išgyventi ją, valgydamas kruopas be sviesto, miegodamas be pagalvės ant kieto pagrindo gerdamas gėlą vandenį - tarp jų neretai yra tokių kurių ketinimai skaidrūs kaip krištolas,  o troškimai lengvi ir  tikri, kaip oras po vasaros lietaus nugriaudėjus perkūnijai...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą