Rašyk
Eilės (78192)
Fantastika (2307)
Esė (1555)
Proza (10913)
Vaikams (2717)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (371)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 3 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Sėdėjau ant ežero kranto, šalia suskilusios geldos. Atsistojau, nusipurčiau smėlėtą sijoną ir nužingsniavau iki kuprotos lūšnos. Pustamsiam kambary ant stalo stovėjo didelis stiklainis su aukso žuvele jame, šalia sėdintis juodas Micius įdėmiai skaičiavo žuvelės žvynus, norėjo iš jų padaryti apyrankę savo damai. Nužingsniavau iki spintutės ir ištraukiau sunkią špižinę keptuvę – joje baltavo dugną uždengę taukai, o juose, įmerkusios kojytes, tūnojo kelios musės. Pakūriau krosnį, pastačiau keptuvę ant ugnies, išgraibiusi muses, o kol viskas šilo, nuskutau kelias bulves. Po akimirkos raudoni bulvių griežinėliai skrudo taukuose, o aš nešvariu skudurėliu apsirišau pirštą. Dar po kelių sieninis laikrodis nustojo tiksėti ir suvokiau, kad jau laikas. Keptuvę su bulvėmis pastačiau ant stalo – Micius uodė jas, bet liesti nedrįso, kol esu. Išsitraukiau iš spintos, puoštos voratinkliais, skarą ir, paslėpusi savo plaukus, išėjau laukan. Akies krašteliu mačiau, kaip Micius puolė prie bulvių ir vieną metė auksinei žuvelei – gal tikėjosi aukso žvynų klausimą išspręsti taikiai.

Prieblanda jau leido savo sparnus ant žemės, o rusenantis vakaruose žaizdras po truputį geso. Žliugsėjau per tirpstantį sniegą prieš vėją – laikydama skarą, kad nenupūstų. Galiausiai išvydau kalvelę ir pakrypusią i šoną tvorą, juosiančią kelis nuo laiko apsamanojusius kryžius. Užsiropsčiau į viršų ir tyliai meldžiausi čia palaidotiems dievams, kurių kūnai ilsėjosi žemėj, prislėgti svetimo tikėjimo kryžių. Paskutinis saulės spindulys perskrodė mane ir įsigėrė į žemę prie trijų kapų ir vieno nuvirtusio kryžiaus, išgirdau kažką atplazdant.
- Tu ir vėl čia, - prabilo sparnuotasis.
- Lyg pats nežinotum, - ateinu čia kas vakarą.
- Tau jau seniai laikas.
- Aš paskutinė iš mūsų, bet pirma iš visų. Jūs negalit manęs užkasti, o aš negaliu išeiti. Čia mano šeima, sparnuotasai, ir vieną dieną jie atgims.
- Ar iš tavo kraujo?
- Ar iš tavo, - sukuždėjau.
Sparnuotasis išnyko, o aš dar meldžiausi ir mano maldos tebuvo praėjusių laikų atminimas. Kai tiršta tamsa užliejo tą naktį, pasukau atgal. Įėjusi namo įžiebiau žvakes, vakarienė buvo suvalgyta, Micius slapstėsi, matyt, užkluptas vogčiom valgantis ne savo. Pasiėmiau keptuvę ir paslėpiau į apmusijusią spintelę – dar vienam kartui užteks. Iš po lovos išsitraukiau seną skrynelę, atrakinau ir išsiėmiau knygą, kadaise pačios parašytą. Tylūs žingsniai už nugaros, priminė, kad esu ne viena, bet atsisukti nesugebėjau nė karto per ištisus amžius. Atsiverčiau pirmą puslapį ir pradėjau skaityti – raidės liejosi į žodžius, šie kilo į orą, kabinosi į sakinius, išnykdavo už lango ir vėjai, pasičiupę mano sielos trupinius, išnešdavo juos aukštyn. Saulei patekėjus užverčiau knygą ir vėl apsimuturiavusi skara išėjau, palikusi nedidelę stiklinaitę, raudonai pripildytą, ant stalo.

Keli kryžiai vis dar buvo tokie pat seni,  bet prie jų nėjau, nužingsniavau ligi girios, ošiančios jūra. Priėjusi pačią jos gelmę sustojau – ten galėjau klausytis atgarsių iš pasaulio, kurį kūrėm kartu ir iš kurio buvome išplėšti. Micius atėjo iš ten – iš girios gelmių, pabėgęs nuo naujojo dievo, tik niekinga ir nereikalinga dvasia, tokia pat niekinga, kokia tapau aš, įkalinta kūnu ir krauju, kuriuo mito kitas. Ta kraujo paslaptis mane kankina iki šiol – per daug tikėjimo iš daug mažyčių dvasių ir kraujas tampa sakralus. Tikėjimas mane baugina iki šiol. Gyvenome laikais be tų mažyčių dvasių, naujas dievas jas pasėjo, išravėjo, užaugino ir per jų tikėjimą įkalino mus čia, kur mažos dvasios skaisčios tampa. Paskui juos užkasė, o aš – likau, manęs tikėjimu įkalint negalėjo, aš pati esme buvau neigimas. Po to sugrįžo kitas, nuvertęs savo kryžių, bet niekada į jį žiūrėt nebegalėjau. O Micius atsinešė žuvelę ir įleido ją stiklainin. Sakė, kai užaugs – padarysiąs aukso žvynų apyrankę savo damai.

Kadaise mūsų buvo penki gaivalai, likom pusantro – aš ir kitas.  Aš galėčiau išeiti – barstyti save po pasaulį, kuris nebebuvo mūsų, bet be mano kraujo kitas pražus, tada jį sparnuotasis užkas darkart ir įkalins svetimo tikėjimo kryžiumi paskutinį mano brolį.
2011-10-18 20:36
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 14 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2022-03-31 13:15
Passchendaele
1
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2014-04-01 02:26
ple
ple
kodel tamsta tiek daug komentuoja po kuriniu as nesuprasiu
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2012-10-05 11:23
St Sebastianas
Jei nesiseka visos istorijos papasakoti vienu kūriniu, kodėl gi neiškepus daugelio, kuriuos sieja pasaulis ir personažai? Kodėl kitas negalėtų būti apie magą santechniką, kuris pagal ventilio užkalkėjimą nustatė, kad kažkur yra Micius auginantis auksinę žuvelę? 
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2012-09-20 23:51
Mizantropas
labai patiko! kai ką net priminė..
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2012-01-10 10:11
Sigitas Siudika
tvirtos kaimietiškos šaknys. ar tai vertybė?
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2011-11-13 10:58
Nuar
Greta kitų pasisakiusių čia išvardintų trūkumų yra vienas žymus privalumas - tai, ko labiausiai trūksta šiuolaikinei lietuvių fantastikai. Jausmingumas. Man patiko.:)
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2011-10-27 14:02
Lengvai
Istorijas kurti aš dar tik galėsiu , tad mokaus mokaus ir komentarus rašinėju, užtat malonu sulaukti Omnios apsilankymo, šyyypt
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2011-10-26 03:35
omnia mea mecum porto
Jei kūrinėlis (na, tekstas, tekstas!) būtų šokis, kiekvienas gero šokio pasiilgęs skaitytojas norėtų būti pakviestas, pasuktas, pavedžiotas už nosies, pats vykusiai atlikti kelis grakščius spėjimus ar šiaip minties pa, norėtų būti sujaudintas, norėtų perprasti partnerio kuriamą šokio pasaulį, ir norėtų būti taip palydėtas, kad dar liktų maža kibirkštėlė, kažkoks neužbaigtas klausimas ar neišsakytas, bet numanomas atsakymas.

Daug? Bet tai juk amatas, ne tik menas.

Čia tik širdis, auksiniais žvynais apaugus širdis, keptuvėje su kasdienybės bulvėm, šiek tiek persūdyta tuo įkyrėjusiu raudonu padažu (laimei, nepavartojai bent jau to žodžio!), plakanti savu ritmu - kurį gali tik nujausti, nespėdamas net apsimesti, kad šoki.

Tau per sunku įsiropšti į skaitytojo galvą? OK, nutaikyk savo empatiją į personažą.

Pašokim. Nusipurčiau „sijoną“, „sėdintis“ micius, „skaičiavo“ žvynus, „joje“... „juose“,
„tikėjosi išspręsti taikiai“. Skaitytojo empatija piešia vaizdą šiek tiek iš šono, lyg būtų pasakojama ne pirnuoju, o trečiuoju asmeniu. Leksika šiek tiek pernelyg šiuolaikinė, nepakankamai archaiška. Kodėl torėčiau tikėti, kad tai ne XXI-ojo amžiaus mąstymo būdas?

Širdis, žinoma, plaka, bet jai vienai težinomu ritmu. Gražu ir tam tikras cikliškumas, pasikartojimas. Tik šokio nėra.

Gali rašyti komentarus (3 iš 11...), o gali kurti istorijas.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2011-10-23 13:27
Lengvai
laukiam laukiam Pilkės sugrįžtant=]
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2011-10-22 20:45
pilkė_
Na va, gražiausia! Kiba senės senuką kažin kas katinu pavertė! :)
Jei rimtai, sugrįšiu dar čia. :)
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2011-10-20 09:39
Lengvai
Taip taip taip, aš visiškai sutinku su tuo, kad neišbaigta ir kad trūksta istorijos. Iš tingėjimo? Kamon, jei tingėčiau, nerašyčiau visai, whats the point? Dėl rašyko formato irgi nėr čia ko man jo kabint (dievaž, gal reikėtų meilės istoriją sukurt su laiminga pabaiga?;]). Jei rimtai - man tiesiog neišėjo, o laikyti stalčiuke ir leisti susigulėti tekstui irgi nebuvo jokios prasmės, nes žinau, kad tokiu atveju jį tiesiog palikčiau ir pamirščiau. Užtat dabar turiu pabaksnojimus į tai, kas prastai, ir net nepaisant to, kad jie sutampa su mano nuogastavimais, tai yra gerai, žinau, kad neklydau vertindama šį tekstą. Ir kuo daugiau klausimų ir pabaksnojimų yra, tuo gyvesnė istorija susideda mano galvoja - štai tas ir buvo siekta, gal susidės visa istorija ir galėsiu dar ją pridurti su numeriuku II (bet serialų nebus - pažadu;]), o gal ir negalėsiu, dar nežinau.
Beje, Flax, ačiū už "kūrinėlis" - visgi ne "tekstas" iš tavo pusės, o Meškiui ačiū už geros istorijos nujautimą už kadro, Damastui belieka padėkoti už jo polinkį į mazochizmą, hihi
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2011-10-20 09:16
Meškiukas
Mmmmmm...rašyko formatai ftw!

Labai daug vaizdingų aprašymų, labai daug nepasakytų dalykų. Bėda ta, kad tik katino epizodas yra ryškesnis, o visa kita kaip fonas. Galima numanyti, kad už viso to slypi tikrai galinga ir gera istorija, be tu jos nepapasakoji ;) Čia ne tavo klaida, kad nepakankamai aiškiai, ir ne mūsų - kad nesupratom, o tiesiog klaida, kad paėmei vieną vienintelį epizodą.
Nu gi, duok visą likusią istoriją ;]
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2011-10-20 08:06
Flax
Lengvai, įsivaizduok 180 minučių filmą ir 5 minučių epizodą kur nors per jo vidurį. Tavo kūrinėlis yra toks - nei pradžios, nei pabaigos. Tai epizodas. Galima jį vertinti kaip literatūrine pratyba, bet ne kaip išbaigtą, kad ir, miniatiūrą. Damastas teisus - nėra čia istorijos. Yra užuomina apie istoriją, likusią už kadro.

Tingi rašyti ar tiesiog pasiduodi rašyko formato įtakai?
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2011-10-20 06:51
Damastas
Na gerai su tuo Miciu ir jo dama, tikrai savotiskas koloritas, ar kaip ten. Bet dvasia cirskinanti bulves - cia tikrai reikejo paaiskinimo. Neradau jokios istorijos. Tiesa sakant, perskaiciau tik del to, kad tekstas neilgas, ir kad esu uzsispyres mazochistas, kartais. Galite daug geriau, man regis ;)
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2011-10-19 19:41
Lengvai
O vyksta čia tas, kad senovinės dvasios yra kalinamos, o kodėl, aš nežinau, čia naujojo dievo užmačia.

O jei po tekstu reikia aiškintis, tai tekstas nelabai pavykęs, taaaaip? Bet tai nieko, man jis patinka, tik su pabaiga prastokai išėjo, tiksliau ji man visai neišėjo, o ilgiau negalėjau aš šito laikyti stalčiuke, nes jei būčiau palikus ilgam susigulėti niekada prie jo nebūčiau grįžus...

O dar, Flax, nepasakyta, nes čia gi dvasia kalba, o ne žmogus ir ji kitaip pasaulį suvokia ir visai jai nereikia daug kalbėti, nes gi ir taip sakai, kad viskas aišku;]

Žiūriu užsiteisinau aš čia, todėl baigsiu savo pasiteisinimus ir eisiu paskaitysiu konkurso darbus.

p.s. Micius ir jo dama man tai patinka, be jų pusė teksto žavesio pradingtų;]
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2011-10-19 18:22
Exuss
Kas vyksta ir kodėl?
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2011-10-19 13:32
Aniolas Gabrielius piktas
Angelai netoliese mūsų, ar ne? Būtų visai neblogai, jei ne ta Miciaus damos apyrankė...
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2011-10-19 12:38
Flax
Nu. Toks minimalistiškai paslaptingas kaip aisbergas. Gali nujausti 9/10 nepasakytų dalykų iš 1/10 pasakytų ir kyla klausimas, ar nepasakyta, nes tingėta, ar nepasakyta, nes pasiduota rašykiškam kalbėjimui užuominomis?

Šitą akmenį galima mesti daug kaip į daržą, jūsų humbliam servantui taip pat.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą