Rašyk
Eilės (78168)
Fantastika (2308)
Esė (1557)
Proza (10915)
Vaikams (2717)
Slam (76)
English (1198)
Po polsku (371)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 14 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







*** svarbu paminėti: skyriai rašomi ne iš eilės, todėl kai kas gali atrodyti nelogiška. numeracija yra pagal rašymo, o ne skaitymo seką. ***


#1. Arbatos vakaras

NOROS DIENA

Nors ir nelaikau savęs čikse* ar viena iš tų merginų, kurios tiesiog šiaip labai moteriškos, bet atsikėlus ryte iškilo stereotipinė dilema – neturiu ką apsirengti. Juk negaliu susitikti su Fausto tėvais vilkėdama džinsus ir marškinėlius. Noriu atrodyti tvarkingai, kaip sakydavo mano amžiną atilsį mama. Po 15 minučių stovėjimo priešais spintą – tikrai, tiesiog pusnuogė stovėjau kaip įbesta ir mąsčiau, ką tokio mielo ir tinkamo apsirengti šį vakarą – galiausiai pasirinkau juodą trumparankovę palaidinukę ir pilką sijoną. Tikiuosi, neatrodys per daug oficialiai – persistengti irgi nenoriu. Mokykloje nieko ypatingo neatsitiko išskyrus tai, kad pasijutau visiška dundukė matematikoje... Kuo toliau, tuo labiau prarandu viltį išlaikyti egzaminą, kuris jau ne už kalnų. Belieka tikėtis, kad Faustas viską supranta ir sugebės man išaiškinti. Nors pažiūrėjus į  jo veidą atrodo, kad jam visos šitos matricos irgi sunkiai įkandamas riešutėlis. Bet,  įtariu, bus kaip visada – nieko nesimokys, o paskutinę dieną prieš egzaminą pasėdėsim kartu ir jis per 3 ar 4 valandas sugebės ne tik pats pasiruošti aukštam balui, bet ir man padėti tiek, kad išlaikyčiau. Netgi keista, kaip jis taip sugeba, turbūt genijus iš prigimties.

Po pamokų ėjome tiesiai pas jį. Namas buvo gana nuošalioje vietoje, šalia parkelis – visai gražu. Net keista, taip netoli nuo mokyklos, kuri centre, o čia atrodo jau vos ne miesto pakraštys. Manau, man patiktų gyventi tokioje vietoje. Namas dviejų aukštų, bet pakankamai nedidelis. Įėjus vidun, iš karto pakvipo kažkokiom nežinomom žolelėm ar augalu. Šiek tiek panašu į mėtas, bet tarsi su saldumu. Išgirdau jo mamą šaukiant: „Sveiki, pasikabinkit paltus ir ateikit į virtuvę, stalas tuoj bus paruoštas“. Staiga tolumoje pamačiau žemą šviesiaplaukę merginą, kokiais vieneriais ar dvejais metais jaunesnę už mane, atlekiančią mūsų kryptimi. Buvau garantuota, kad kažkur ją jau mačiau, tik niekaip negalėjau prisiminti, kur. Džiaugsmingai šaukdama „Laaaaaaabas“ ji prišoko prie manęs ir apkabino. Bet iš tiesų nepavadinčiau to apkabinimu – labiau priminė draugiškas imtynes ar geranorišką karinę ataką. Žinau, skamba gana keistai, bet tai tinkamiausi palyginimai jos ūmiai išraiškai apibūdinti. Nežinojau, ką daryti, tad tiesiog ir stovėjau ten įbesta.
- Vanda, nešokinėk taip ant žmonių! Juk gąsdini.
- A-Atsiprašau.
- Geriau bėk, padėsi mamai padengti stalą.
Merginai linktelėjus galva ir nubėgus į valgomąjį, kelioms sekundėms dar likau sustingusi ir be žado. Tada susivokiau, kur esu, ir tariau:
- Čia turbūt tavo sesutė?
- Aha. Nebijok, šiaip ji labai draugiška, kartais net per daug, kaip matai. Bet nesijaudink, jeigu jau taip puolė, reiškia, jai labai patinki.
- Patinku? Kaip galiu patikti, jeigu mes tik dabar susitikom?
- Na, žinai, kaip kartais būna – sutinki žmogų ir tiesiog jauti, kad būsit geri draugai. Sutampa bio laukai, ar kaip ten sakoma. Be to, aš tave irgi tik geru žodžiu minėjau, tad ji susidariusi apie tave gana gerą įspūdį. Aš irgi manau, kad jūs puikiai sutarsit – kad taip ir neatrodo, esat nemažai kuo panašios, išskyrus tai, kad tu drovi, o ji, erm... na, tiesiog Vanda. Pati matei, taip sakant.
- Ė? Tu savo šeimai pasakojai apie mane? – pasijutau keistai, tikrai nemaniau jam esanti tokia svarbi, kad apie mane pasakotų šeimai... Na, bet logiškai mąstant, jeigu jau vakarieniausiu su jo šeima, turėjo bent kažką apie mane paminėti, juk nepažindins taip iš niekur nieko.
- Tai ne. Aišku, kad pasakoju. – jo šypsena bei įprastas plekšnojimas per galvą nuramino, bet tuo pačiu sukėlė ir kažkokį nepažįstamą virpulį. Bloga nuojauta? Ne, tada jaučiuosi kitaip... Šitas jausmas panašesnis į tą, kai sužinai, kad tavo mėgstamiausias aktorius vaidins naujame seriale. Staiga prisiminiau, kur mačiau jo sesę – juk tai ta pati mergina iš autobusų stotelės. Tarsi akmuo nuo širdies nusirito – vis dėlto merginos jis neturi. Turbūt. Kita vertus, kodėl tai turėtų man rūpėti? Na, nesvarbu. – Kaip manai, kas man patarė dėl ežiuko, a?
- O aš maniau, kad tu pats sugalvojai...
- Cha, gerai būtų. Norėjau ko nors daugmaž mergaitiško, tad kreipiausi į Vandą. Jeigu ne ji, būtų tekę spręsti pačiam ir dabar turėtum ar iguaną, ar žalčiuką, ar dar ką nors tokio glitaus.
- O, iguanos yra kietos. Bet ežiukas – dar geriau.

Virtuvė padarė įspūdį – baldai ir įranga naujoviški, bet kažkodėl pati virtuvė, sujungta su valgomuoju, skleidė kažkokį jaukumą. Priminė tą nuotaiką, kai vaikystėje pas močiutę kaime kartu kepdavom duoną. Vanda kaip tik klojo staltiesę ant neįprastos formos stalo. Pastarasis buvo strėlės pavidalo, tačiau iš kito galo buvo tarsi dar vienas strėlės antgalis. Niekada nebuvau mačiusi tokio stalo, bet man visai patiko.
- Sveika, aš Mara. Kaip jau turbūt supratai, esu Fausto mama. Jeigu nori, gali kreiptis į mane vardu – jaučiuosi nepatogiai, kai mane vadina teta arba ponia. – pasakė ji, dedama ant stalo ananasų pyragą. Pažiūrėjau į viryklę – joje orkaitės tai nėra. Kaip tada ji iškepė šitą pyragą? Gal pas kaimynus? Bet kad artimų kaimynų nėra – kiti namai gana toli kasdieniam buitiniam bendradarbiavimui... Hmm, keista. Mara pastebėjo mano žvilgsnį, įbestą į viryklę, ir tarė: - Šitą pyragą iškepė mano mama. Kaip matai, orkaitės neturime, o kaimynų arti irgi nėra, tad paprašėme jos pagalbos. Šiandien apsilankiusi atvežė, o mes tiesiog pašildėm. Tikiuosi, tau patiks. Asmeniškai man ananasų pyragas yra pats skaniausias, bet, žinok, mano mama beveik viską sugeba iškepti taip skaniai, kad tie mėgstamiausi gardėsiai keičiasi vos ne kiekvieną kartą jai išbandžius naują receptą. Jeigu norėsi kokių patarimų maisto gaminimo klausimais, drąsiai kreipkis – aš ne tokia gera kulinarė kaip mano mama, bet skundų savo kepiniais dar irgi negirdėjau. – Jos šypsena buvo rami, bet labai šilta. Tarsi kokios gailestingosios seselės, kuri nuoširdžiai nori visiems padėti. Tas paslaugumas man labai priminė mano pačios mamą, tad iškart pasijutau saugesnė šitoje visiškai naujoje aplinkoje. – Kiek mačiau, su Vanda jau susipažinai, o Dorianas, mano vyras, bus namie už maždaug 15 minučių. Atsiprašau už jo vėlavimą, bet supranti – darbas. Labai malonu susipažinti. Jauskis kaip namie.
Apglėbta jos per pečius susivokiau, kad pati jai nespėjau pratarti nė žodžio, o ji man parodė tokį šiltą sutikimą, kad net gėda pasidarė dėl tokio savo nemokėjimo bendrauti.
- Man irgi labai malonu susipažinti. Dėkui už tokį šiltą priėmimą. Beje, aš Nora, bet turbūt mano vardą jau žinote.
- O aš Vanda, Fausto sesė. Atsiprašau, kad prieangy taip užpuoliau, tiesiog nesusilaikiau. Faustas man nemažai apie tave pasakojo, ir jau spėjau susidaryti įspūdį, kad esi tikrai nuostabus žmogus. Labai tikiuosi, kad tapsim geromis draugėmis.
- Malonu girdėti, – išraudusi atsakiau, – manau, būtų šaunu turėti tokią energingą draugę kaip tu – Faustas man vis kartoja, kad turėčiau nebūti tokia bailiukė drovuolė.
- O, štai ir Dorianas, – paminėtajam Dorianui rakinant duris, pasakė Mara. Iš pirmo žvilgsnio man jis pasirodė labai rūstus, tačiau turint omeny, kad tokia švelni ir maloni moteris kaip Mara už jo ištekėjo, nusprendžiau, kad jis negali būti labai piktas ar blogas, nepaisant savo rūsčios išvaizdos.

Susėdus prie stalo, Mara visiems įpylė arbatos ir paragino vaišintis pyragu. Pasirodo, tas saldus kvapas ir sklido nuo šitos raskovnicų** arbatos. Buvau girdėjusi apie tokią, bet ragavusi – ne. Kadangi arbata buvo dar labai karšta, pirmiausiai nusprendžiau paskanauti pyrago. Mara buvo teisi – skanesnio pyrago dar nebuvau valgiusi. Nesinori prisipažinti, bet šis pyragas man buvo gardesnis net ir už močiutės kepamą cinamoninę duoną. Arbatai atvėsus, gurkštelėjau – ši suteikė malonų jausmą gerklėje, tačiau buvo keistoko skonio. Tarsi kažkas būtų sumaišęs ramunėlių ir šermukšnių arbatas. Staiga išsijungė šviesa, aš net krūptelėjau. Fausto tėtis pasakė, kad kadangi nesigirdi šaldytuvo burzgimo, kaltas ne šviestuvas ar perdegusi lemputė, o dingusi elektra. Jis nuėjo į elektros skydinę to sutvarkyti. Po kelių minučių šviesa atsirado. Man pasirodė, kad jis kažkaip keistai pažiūrėjo į Marą, bet nusprendžiau į tai nekreipti dėmesio – gal čia kokia neretai pasitaikanti problema. Liovusis skundams apie elektros tiekimo kompaniją, prasidėjo normalus pokalbis. Fausto tėvai pradėjo mane kamantinėti apie įvairius dalykus. Žinoma, suprantu, kad jie taip nesielgė piktybiškai, o tiesiog norėjo daugiau apie mane sužinoti, tačiau vis tiek jaučiausi gana nejaukiai. Dauguma tų klausimų buvo apie mano vaikystę, kaip man sekasi gyventi tik su dėde ir panašiai, tad suprantama, kad man buvo nesmagu apie tai kalbėti. Tačiau šitie žmonės atrodė tokie nuoširdūs, kad po ilgo laiko sugebėjau prabilti apie nelaimę ir mano gyvenimą po jos. Žinoma, tik bendrais bruožais, bet vis tiek. Net ir ponas Dorianas nebeatrodė toks rūstus, o tiesiog atvirai nerodantis savo emocijų. Nors vis dar nebuvau tikra dėl jo – labai dažnai aš jausdavau, ar žmonės aplink mane yra geri, ar turi piktų kėslų mano atžvilgiu, bet jis buvo iš tų atvejų, kai negalėjau tvirtai nuspręsti, ar turėčiau juo pasikliauti, ar prisibijoti. Nutariau tikėti pirmu variantu, tačiau atsargiai, dėl viso pikto.

Vakarienei pasibaigus, Faustas primygtinai siūlėsi parvežti mane namo, bet galiausiai įtikinau visus, kad būsiu tikrai saugi eidama ir pėstute – nėra jau taip toli, o ir dar ganėtinai šviesu. Eidama vis galvojau, kad gerai pasielgiau, sutikusi su jais susipažinti. Beveik visada naujoje kompanijoje jaučiuosi labai nejaukiai, tačiau ši šeima man kėlė pasitikėjimą. O matėsi, kad ir jie noriai mane priima į savo ratą. Tik nebuvau visiškai tikra, kodėl. Greičiausiai jie manęs gailisi. Na, kad ir kaip bebūtų, man tikrai patiko būti jų draugijoje.


FAUSTO DIENA

Šiandien svarbi diena – Nora susitiks su mano tėčiu. O gal turėčiau sakyti atvirkščiai? Hmm, ką gi, iš kurios pusės bepažiūrėčiau, rezultatas vis tiek bus tas pats. Tikiuosi, teigiamas. Nesėkmės atveju sugalvosiu kokį noras atsarginį planą. Jaudinuosi. Ir dar kaip. Sako, kai jaudiniesi, pilve ar tai kirminai ropoja, ar drugeliai skraido, ar dar kokie velniai darosi. O man jau greičiau ten kliuksi kaip kokio radiatoriaus viduj, o ne kokie nors vabalai. Net pamokoj nesugebėjau sutelkti dėmesio – visiškai nieko nepamenu, ką Prūsas aiškino per matematiką. Nors už savaitės egzaminas, tad reiktų pasistengti. Ech, ką tie kontroliniai, šita pasaulio dalis ne tokia jau ir svarbi mano gerbūviui.

Vos tik įžengus pro duris, Vanda iškart užpuolė Norą. Na kaip užpuolė, gerąja prasme, bet vis tiek rupūžiokė nepagalvojo, koks gąsdinantis dalykas gali būti jos meilės ar draugiškumo priepuoliai.
- Vanda, nešokinėk taip ant žmonių! Juk gąsdini.
- A-Atsiprašau.
- Geriau bėk, padėsi mamai padengti stalą.
- Čia turbūt tavo sesutė?
- Aha. Nebijok, šiaip ji labai draugiška, kartais net per daug, kaip matai. Bet nesijaudink, jeigu jau taip puolė, reiškia, jai labai patinki.
- Patinku? Kaip galiu patikti, jeigu mes tik dabar susitikom?
- Na, žinai, kaip kartais būna – sutinki žmogų ir tiesiog jauti, kad būsit geri draugai. Sutampa bio laukai, ar kaip ten sakoma. Be to, aš tave irgi tik geru žodžiu minėjau, tad ji susidariusi apie tave gana gerą įspūdį. Aš irgi manau, kad jūs puikiai sutarsit – kad taip ir neatrodo, esat nemažai kuo panašios, išskyrus tai, kad tu drovi, o ji, erm... na, tiesiog Vanda. Pati matei, taip sakant.
- Ė? Tu savo šeimai pasakojai apie mane?
- Tai ne. Aišku, kad pasakoju. – Nusišypsojau ir paplekšnojau jai per galvą. Dažniausiai tai ją nuramina. Bet šįkart, atrodo, efektas buvo priešingas – jos akys kažkaip keistai žybtelėjo, lyg iš nuostabos. Nors po sekundės ji vėl buvo santūri kaip visada, man tai pasirodė įtartina. Pabandžiau šiek tiek nukreipti temą. – Kaip manai, kas man patarė dėl ežiuko, a?

Arbatos efektas buvo toks, kokio aš ir tikėjausi. Nežinojau, kas būtent nutiks, bet buvau tikras, kad kažkas tikrai įvyks. Tiesą sakant, šviesų išsijungimas buvo netgi šiek tiek daugiau už mano lūkesčius. Matyt, ji dar stipresnė, negu maniau. Tuo geriau man, jai irgi, žinoma. Visa tai sutvarkius, tėvai pradėjo ją kamantinėti, bandydami išsiaiškinti apie jos galias ir ar ji pati ką nors nutuokia. Nežinau, kaip jie, bet aš padariau išvadą, kad Norai reikės viską išaiškinti nuo nulio. Bet kirbėjo nuojauta, kad bent jau neprireiks jos labai tvirtai įtikinėti, kad tokie dalykai egzistuoja. Jai išėjus namo, buvau šiek tiek sunerimęs, bet patenkintas. Nesusilaikiau nepaklausęs tėvo:
- Na, ir ką manai?
- Hmm, dar tiksliai negaliu pasakyti. Reikia daugiau laiko. Iš šiandienos tyrinėjimų matosi, kad mergaitė turi įgimtų sugebėjimų, sakyčiau, turbūt netgi daugiau, negu įprastai turima. Klausimas, kokios ir kiek naudos iš jų galima išgauti.
- Tėti, bet juk ir tu pats iš pradžių nieko nežinojai…
- Su manimi buvo kitaip! – šitas pasiutęs iš pasididžiavimo tonas rodė, kad tėvą jau supykdžiau. Kita vertus, turėjau susiprasti, pastabų šita tema jis neapkenčia. – Nelygink manęs su kažkokia mergiote, kurią neseniai suradai!
„Ta mergiotė vieną dieną ir tave patį pranoks” – pagalvojau, bet nusprendžiau šįkart nusileisti. Vis dėlto, nuo jo priklausys svarbus Noros gyvenimo posūkis. Tiksliau sakant, ar tas posūkis bus, ar ne. Nors jeigu oficialiai ir nepatvirtins, aš vis tiek ką nors pats sugalvosiu. Ji to verta.
- Gerai gerai, atsiprašau. Turėjau omeny, kad net ir mums su Vanda teko beveik viską išmokti ir atrasti patiems, nors gimėme privilegijuotoje šeimoje. O Nora juk nė menkiausio suvokimo apie visus šitus dalykus neturi. Mes turėjome tavo, mamos, o kartais net ir senelių mokymą, tad galiausiai sugebėjome pateisinti gerą šeimos vardą. Aš tiesiog noriu, kad ir Nora turėtų tokią galimybę tobulėti.
- Na taip, ta mergaitė turi šiokio tokio potencialo... Gavusi tinkamą priežiūrą bei mokymą gal ir turėtų galimybę tapti padoria šamane. Kad ir kaip bebūtų, išsijungusi elektra – tikrai stipri reakciją į raskovnicas.
Cha, tipiškas tėtis – mačiau, kaip smarkiai nustebo užgesus šviesai, veide net buvo pastebimas išgąstis, bet ne, kur tau prisipažins, viešai parodys tik kruopelytę susidomėjimo. Ką gi, nėra tiek svarbu, kokius arabus jis čia pučia. Svarbiausia, kad pasišnekėtų su Taryba ir įtikintų ją dėl Noros. Žinau, kad tėtis taip ir padarys. Vis dėlto, Nora jam įspūdį paliko, ir dar kokį. Iš akių matau.
- Einu, padėsiu mamai sutvarkyti virtuvę.
Mama kraustė stalą, o aš pradėjau plauti indus.
- Mama... Galima tavęs paprašyti nedidelės paslaugos?
- Žinau, žinau. Šiandien tegul tėvas pats netrukdomas apmąsto reikalus, o rytoj bandysiu kaip nors paveikti. Žinoma, jeigu to prireiks.
- Ačiū. Aišku, kad prireiks, jam bene tik kilmė bei reputacija ir terūpi.
- Na gi, lyg nepažinotum savo tėvo. Būtent dėl šitos priežasties jis ir kovos už Norą.
- Kaip tai?
- Jeigu ji tikrai kažkuo ypatinga – turiu omeny, pagal mūsų standartus –vėliau jis skintų laurus kaip jos atradėjas. Na, gal daugiau kaip oficialiai pasiūlęs, nes bet kuriuo atveju ją atradai tu. Bet vis tiek.
- Hm. Gal ir logiška. Bet kodėl manai, kad ji tokia ypatinga?
- Tik nemanyk, kad nepažįstu savo vaiko. Taip dėl jos nekovotum, jeigu būtum tik įsižiūrėjęs. Jeigu šitaip nori ją prastumti, kad net tiesiogiai su tėvu supažindinai, reiškia, įžiūrėjai joje kažką tokio, dėl ko ji privalo būti mūsų pasaulyje.
Pajutau, kaip užkaito skruostai. Aš įpratęs, kad mama mane dažniausiai kiaurai permato, bet vis tiek pasijutau nejaukiai.
- O ką tu apie ją manai?
- Nori mamos palaiminimo? – nusijuokė. - Labai nedrąsi mergaitė. Sakyčiau, netgi daugiau negu tiesiog nedrąsi – baikšti kažkokia. Kaip stirnaitė nepažįstamam miške. Man net keista, kad Vandai ji taip patinka – juk jos tokios priešingybės. Bet tau turbūt puikiai tiktų, į drauges ir į paneles. – Išraudau dar labiau. – Kita vertus, turint omeny viską, kas jai nutiko, nenuostabu, kad ji tokia bailiukė. Norėčiau ateity su ja normaliau susipažinti.
- Turėsiu omeny.
Nuo širdies nusirito vidutinio dydžio akmuo. Mamos parama man svarbesnė už tėvo, nors pastaroji ir turi žymiai daugiau galios.
- O dabar marš į kambarį. Ir per ilgai nenaktinėk, rytoj gali prireikti tavo pagalbos vienoj užduoty.

Atsigulęs dar gana ilgai negalėjau užmigti. Vis galvojau, kas būtų, jeigu Norą iš tiesų priimtų. Neužtektų laiko jai apsiprasti su visa šita raizgalyne. Neįsivaizduoju, ką daryčiau, jei ji pati nenorėtų turėti su visu tuo reikalų. Nors visiškai ją suprasčiau. Jos vietoje turbūt nenorėčiau nieko nenormalaus. Šitą dar pakelčiau. Labiausiai bijau net minties, kad ji nebenorės su manimi turėti nieko bendro. Nenoriu jos prarasti. Esu įsitikinęs, kad tai apie ją buvo užsiminta pranašystėje. O jeigu ir ne – verta surizikuoti. Būsiu savo likimo kalvis. Kad ir kaip bebūtų, dabar Noros sugebėjimai atrakinti, ir jos (o tuo pačiu ir mano) gyvenimas visiškai pasikeis.

SKYRIAUS PABAIGA

* Čiksės – fyfų atitikmuo. Žodis pasiskolintas iš latvių kalbos.
** Raskovnice (angliškai the raskovnik) – magiška žolelė pietinių slavų regionų mitologijoje. Pasak legendų, raskovnica turi magiškos galios atrakinti bet kokią spyną ar atskleisti paslėptus reiškinius. Sakoma, kad šitą atrodančią kaip keturlapis dobilas žolelę labai sunku surasti. Kai kurie gyvūnai buvo pasitelkiami tam, ežiukas – vienas iš jų.
2010-11-09 21:50
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 7 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2010-12-13 12:29
St Sebastianas
Paplėkšnojo per galvą... Iš šito tikrai juokiausi. Na, jei kas nors sakys, kad mano dialogai kreivi, siųsiu paskaitinėti šį kūrinuką. Jie labiausiai ir gadina bendrą vaizdą. Dar kiek nesveikai atrodo Vandos ataka. Lyg iš kokio anime, kuriame rodoma tokia pažintis: viena stovi nutaisiusi grimasą, kai dantys kaip vargonai matosi, o kita ją apkabinusi, išsiviepusi, galvą tarp krūtų įkišusi kalba apie amžiną draugystę. Bent man atrodo kiek kreivai. Mokyklinius reikalus mesčiau lauk. Suteikia naudingos informacijos? Ne. Reiškia - balastas. Na, bet yra dar vienas dalykas. Ar tikrai manai, kad tinkamai gebėsi suvaldyti daugiau kaip vieną personažą pirmuoju asmeniu? Pateikti skirtingą pasaulėžiūrą, pasaulėjautą, mąstymą ir nesusipainioti kur yra kuris personažas? Žinok tai sunkiau nei gali atrodyti iš pradžių. Nebent aprašysi du intelektualinius siamo dvynius. Tikriausiai aš jau išaugau iš to amžiaus, nes man nelabai patinka kai pradeu skaityti apie supermokinius. Suprantama, kad daugelis pagalvoja "Ech, kad turėčiau 12 lygio burtų lazdelę, tuomet Petriuką iš pirmo suolo paversčiau karpaausiu begemotu!" Bet ar ne įdomiau būtų paskaityti apie paprastą Marytę, kuri neturi nieko bendro su burtais ir supergaliomis, vakarai geriančią mėtų arbatą ir valgančią vampyrų ir burtininkų akių marmaladą?:]
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-12-08 10:49
Dvasių Vedlė
Dialogai tai man tokie dirbtiniai pasirodė... O mintis tokia nenauja. Visiškai pritariu zuikio komentarui žemiau manojo. Lygiai taip ir aš pagalvojau. Kol kas nieko baisiai kabinančio neradau. Ir tas pasakojimo stilius dienoraščiais man niekada nebuvo prie širdies.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-11-19 13:29
Trantsliukatoriuts Agu Kitkits
Gerai yra tai, kad skaitant pirmą dalį ir nepasižiūrėjus, kad kūrinys patalpintas fantastikoje, sunku nuspėti, kad antroji dalis bus tokia.
Blogai yra tai, kad skaitant antrąją dalį, pasidaro labai panašu į visus fiti miti..ta prasme - harius poterius, raganaites liles ir pan. Tas nėra blogai. turiu omeny - lilės ir poteris, tačiau blogai yra tai, jei autorė toliau nebevystys savo fantazijos, jos vingių ir t.t., bet dar stipriau prilips prie jau atrastos, ir šiuo laikotarpiu labai paplitusios literatūros.
Išties, ta Vanda, o tiksliau autorės komentaras apie ją po kūriniu, teikia vilčių..
Paskatinimui penki, nes..na skaityti visai įdomu. Aišku, kai literatūrą..fantastiką vaikams..o jos daug yra.., o rašyti gali.., tik nenukrypk ten, kur sakiau, rauskis savo asmeniniuose, dar neokupuotuose smegenų ir fantazijų vingiuose. Būū
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-11-11 00:09
Mil2kas
hm... manęs neužkabino :/
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-11-10 21:59
Kalėdų Medis
dziugu, kad patiko.
dar tiksliai nenusprendziau, bet kontempliuoju ideja, kad cia bus kaip ir dienorasciai. tad tokiu atveju emocionalus stilius turetu pritikti.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-11-10 21:59
BAIBA
neprastai, nors yra redaguotinų vietelių.Sakiniai kai kurie ilgoki, galima skaidyti.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-11-10 21:54
Rododendrė
Man visai patiko. Lengvas stilius, nors gal per daug emocionalus. Gal išeitų veikėjų mintis ir jausmus truputį subtiliau išreikšti?
Šiaip idėja tai man labai įdomi. Matosi, kad domėjotės savo tema, tokio raskovnice dar tikrai nežinojau :) Tai tikiuosi, kad įdėsit kitą dalį :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-11-10 15:24
Kalėdų Medis
dekui uz toki issamu komentara.

del galvos esi teisus, tuo metu kazkaip tinkami zodziu junginiai nelabai ejo i galva, tad teko laikinai naudoti sita.

nors teoriskai pagrindine veikeja ir Nora, mano megstamiausia yra/bus Vanda, tai gal del to sitaip. bet kazkaip nemaniau, kad ir sitam skyriuj ji tokia ryski iseis. oh well.

kas del minciu tai as nematau nieko blogo, jeigu tam tikru aspektu yra tas tikslus zinojimas.. as pavyzdziui esu sutikusi ne viena ir ne du zmones, kurie tiksliai zino, ko nori, net jeigu tie norai kazkuriuo metu ir pasikeicia.

visa kita - daugiau ar maziau gincytina, bet turesiu omeny.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-11-10 08:35
Aurimaz
biolaukas - jei neklystu, čia vienas žodis. Du labai jau keistai skamba.

paplekšnojo per galvą - na, šitas poelgis man kažkaip sukėlė juokingus vaizdinius. Taip plekšt plekšt per nuskustą pakaušį. Su atitinkamu garsu. Ar ne geriau tam būtų vartoti kokį nors "pašiaušė plaukus" ar panašiai?
Na bet čia smulkmena.

Bendrai apie kūrinį:
Idėja jaučiasi, bet sunku kol kas kažką konkretaus pasakyti, nes dar tik pradėjai erzinti ja skaitytoją. Kontrastas šiame paveiksle minimalus, kol kas viskas piešiama tokiais gan šviesiais tonais, nėra jokio susirūpinimo, jokio paskatinimo domėtis LABIAU vienais ar kitais veikėjais. Labiausiai išsiskiria Vandos charakteris, ji šioje dalyje - absoliuti lyderė. Visi kiti tokie silpni palyginus su ja.

Dialogai vietomis visai neįtikina. Ypač mamos, pabaigoje. Dalis dialogų blogi todėl, kad veikėjai daugiau kalba SKAITYTOJUI, negu vienas su kitu. Paprastai artimi žmonės daugybę dalykų nutyli, laikydami tai savaime suprantamais, šeimoje gerai žinomais (ai, nu žinai gi, koks tas tėvas...). Niekam nereikia tikslinti, KOKS tas tėvas yra. Visi žino. O pasakojime geriausia tą pateikti ne dialogais, o veiksmais, darbais, mintimis.

Kitas aspektas - mintys. Fausto mintys šios dalies pabaigoje tokios aiškios, viską apskaičiavusios, kad nelieka jokių klaustukų. Jis nori ir jis TIKSLIAI žino, ko nori. Skirtingai nei didžioji dalis žmonių, kurie dažniausiai net tiksliai įvardinti nesugeba savo troškimų. Reikėjo bent kiek suvelti tas mintis, įdėti keletą "nežinau", kad Faustas bent kiek primintų žmogų.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-11-09 23:43
Kalėdų Medis
nah, vampyrai man niekada per daug nepatiko, nebent vaidybiniuose filmuose, bet ir tai nuo konkretaus atvejo priklauso. o dabar po visu Twilightu ir siaip sito bumo turbut is principo nebus jokiu vampyru. nebent koks mazos svarbos.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-11-09 22:09
Artur Wilkat
Hmmmm. Įdomu. Vienu momentu buvau išsigandęs, kad pradėsi rašyti apie vampyrus, bet to neįvyko. Lauksiu pratęsimo.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą