Rašyk
Eilės (78093)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 19 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Šv. Augustinas rašė: „Mylėk ir daryk, ką nori. “ Rašydamas šį paskatinimą Jis tikriausiai turėjo omenyje, kad tik laisvas žmogus gali mylėti ir mylėdamas išlikti laisvas, nes kitoje vietoje pridurs: „Mylėk ir būk laisvas. “ Tačiau ar tik šią paprastą ir visiems suvokiamą Tiesą Jis norėjo pabrėžti?
              Pasigilinkime, ką reiškia šis kategoriškas imperatyvas. Augustinas juk tikrai nekalba apie Meilę, kuri šiais laikais reiškia:
1. aš tavęs noriu,
2. aš tavęs geidžiu,
3. aš noriu fizinio artumo su tavimi,
4. aš noriu seksualinio pasitenkinimo,
5. aš noriu savęs patenkinimo.

              Jis turi omeny tai, ką graikai vadino Αγάπη – (agapė – Meilė atiduodanti save iki paskutinio siūlo) žodžiu, atsiradusiu kiek seniau nei prieš du tūkstančius metų, t. y., kartu su krikščionybe. Krikščionys ir pradėjo pirmieji vartoti šią  sąvoką Αγάπη, norėdami nusakyti savo būseną įtikėjus Jėzų Kristų. Jokie kiti meilės jausmą nusakantys žodžiai – nei gr. Έρως (erosas – geidžianti Meilė), nei gr. philia (filija – draugų meilė, bičiulių meilė), nei sorge ar lot. amor benevoletiae (gėrio linkinti Meilė) neaprėpia Dievo Meilės potyrio, nes ši meilė ir jos patyrimo jausmas buvo kitoks. Priešingai nei erosas, agapė nekreipia dėmesio į mylimojo savybes ir nuopelnus. Ši Dieviškoji Meilė suteikia žmogui gebėjimą mylėti tai, ką mylėti nėra įprasta: savimylas, pašaipūnus, nusikaltėlius, silpnaporčius, silpnuosius, raupsuotuosius ir net žudikus. Tokiai Meilei nepakanka tik žmogiškų pastangų, reikalinga ir Dievo, šios Meilės šaltinio, pagalba. Agapės Meilėje nieškoma, kas sava, neklausiama, kokia man bus iš to nauda.              
                Turbūt pirmiausia reiktų pabrėžti, kad tik tikra Meilė yra mūsų visų laisvės ir atsakomybės priežastis ir tik tikra Meilė yra kategoriniu imperatyvu, įpareigojančiu, pasiekiančiu mūsų sąžinę. Juk sunku įsivaizduoti, kad tikrai mylintis galėtų padaryti ką nors blogo, veikti nesivadovaudamas Gėrio ir Tiesos reikalavimais, naikinti ir griauti, išduoti ir pakenkti. Tikrai Mylinčiam atsiveria plati „ir daryk, ką nori“ realizavimo perspektyva. Meilė yra Tiesai atsidavusi laisvė. Mylintis visuomet įsipareigoja stovėti Tiesos, kuri dovanoja laisvę, akivaizdoje, o būdamas visiškai laisvas, Jis privalo likti ištikimas Tiesai iš Meilės, Meilei su Tiesa, kurią graikai vadino Αγάπη. O Ji išplėčia laisves „ir daryk, ką nori“ ribas, nes Ji: 
Kantri,
Ji maloninga,
Ji nepavydi;
Ji nesididžiuoja
ir neišpuiksta.
Ji nesielgia netinkamai,
neieško sau naudos,
Nepasiduoda piktumui,
pamiršta, kas buvo bloga,
Nesidžiaugia neteisybe,
Su džiaugsmu pritaria tiesai.
Nes Ji visa pakelia,
visa tiki,
Viskuo viliasi ir visa ištveria.
Ji  niekada nesibaigia. (pagal 1 Kor 13).

      Ir kai autentiška Meilė tampa visuotiniu veiksmų vadovavimosi principu – neįmanoma niekam pakenkti, todėl lieka tikrai mylėti ir mylint daryti, ką nori. Nes tikrai Mylintis visada renkasi Tiesą apie Meilę, o būdamas Tiesoje apie Meilę išlieka visiškai Laisvas. Amen. Teesie Meilės. Amen.
2010-09-06 15:43
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 5 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2010-09-16 10:08
drugelis7
Puikus kūrinys.Malonus širdžiai:)...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2010-09-10 12:39
pilkė_
aga, šaunus tekstukas, tik dėl šiandieninės "meilės" reikšmės nelabai norėčiau sutikti. Tada, vadinasi, šiais laikais tikra Meilė visai nunyko? Juk ne?
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2010-09-07 09:32
agricola
puikus tekstas, atrodo galėjo būti ir plačiau panagrinėta...teesie...
Įvertinkite komentarą:
Geras (3) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-09-06 22:39
Žilis van Gogas
esė patiko - prasmingas
Įvertinkite komentarą:
Geras (2) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-09-06 20:52
sprite
Prasmingi ir gilūs Žodžiai...
Įvertinkite komentarą:
Geras (2) Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2010-09-06 20:49
sprite
Jei tave apima liūdesys,tai ženklas, kad jau esi Kelyje.Meilės Kario meilė neaprėpiama kaip dangus.Jis atviras pasauliui.Nuogut nuogutėlis.Tarsi be drabužių ir net be odos.Jį gali sužeisti bet kas, net angelo plunksna.Ir pro jokius mikroskopus neįžiūrima žvaigždžių dulkė.Ji vibruoja,tvinkčiote tvinkčioja.Bet palengva ima plakt visatos ritmu.Tada jis tampa nenugalimu.Nors ir labiausiai pažeidžiamas.Tam reikia drąsos.
Pasaulis kokį regi jis yra:
geras, gražus, bet persmelktas trumpalaikiškumo.Jame net akmenys gyvi.O jo širdis žydi meile...Amen.
Ačiū Tau;).
Įvertinkite komentarą:
Geras (2) Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2010-09-06 19:18
Trantsliukatoriuts Agu Kitkits
palaiminti Viespaties meilės kariai! iki dangūs susilies su zeme ir viskas taps viena - begaliniu sirdies zydėjimu, amzinąja sviesa is Jo ir zmonijos sirdzių, PA!
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas (1)
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą