Rašyk
Eilės (78096)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 9 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Dangumi vilkosi sunkūs debesys, kurie rodės, tuoj nukris žemėn neatlaikydami savo paties svorio. Diena buvo vėjuota, šalta ir nedraugiška, tokia kaip ir visada. Ore sklandė pavieniai juodų pelenų skuteliai. Keldamas juodas pelenų dulkes stambaus sudėjimo žmogus atsargiai dairydamasis slinko gatvės viduriu. Jo baltasis skafandras su veidrodiniu antveidžiu seniai tapo murzinas, tačiau vis tiek ryškiai išskyrė iš pilkos aplinkos. Tai buvo standartinis privačių namų kvartalas. Abipus surūdijusiais automobiliais užkimštos gatvės kėpsojo seniai gyventojų netekę namai. Išdužę langai, įtrūkusios sienos, paklypusios tvoros, vėjo suneštos šiukšlių krūvos. Vienas kitas namas buvo įgriuvusiu stogu ir nulaižytas ugnies liežuvių.
Žmogaus dėmesį patraukė ant šaligatvio gulinčios tuščios konservų skardinės. „Jautiena savo sultyse“ perskaitė pasilenkęs. Paspyręs skardines ir žengęs vos du žingsnius žmogus staiga sustojo, nes skafandro automatinės sistemos pranešė apie lokatorių užfiksuotus elektros srovės požymius gretimame name. Išsitraukęs teleskopinę metalinę lazdą, kuri užsibaigia lanksčiais trimis pirštais, žmogus ryžtingai įžengė į šiukšliną namo kiemą. Lazdos pirštais čiupęs už surūdijusios rankenos lengvai atvėrė paradines duris. Prietemoje matėsi popierinėmis šiukšlėmis užverstos grindys, pažaliavusios sienos apsilupusiais tapetais, pratekėjusio vandens paliktos dėmės ant lubų. Tarsi špagą ištiesęs teleskopinę lazdą žmogus žengė vidun. Prieškambarį perskrodė žvangtelėjusio metalo garsas ir žmogus sustingo. Kairė skafandro koja buvo apžiota vilkams gaudyti skirtais senamadiškais mechaniniais spąstais. Skafandro sistemos suskubo pranešti, kad žala nepatirta. Žmogus pasilenkė ir lengvai, lyg nulauždamas sausą medžio šaką, išsivadavo iš metalinių nasrų.
- Geras ženklas, turbūt čia dar niekas nesilankė, - pasakė žmogus.
Teleskopinės lazdos čiuptuvais kilnodamas didesnes šiukšles žmogus patraukė ten, kur turėtų būti virtuvė. Pro atvirą langą vėjo genamos pelenų dulkės zujo po virtuvę. Lengvai plevėsavo skylėtos užuolaidos ir ant grindų išmėtytų išplėšyti knygų puslapiai. Didžiausia laikraščių, žurnalų, knygų ir įvairių  popiergalių krūva buvo sukrauta šalia tyliai kampe dūzgiančio aptrinto šaldytuvo. Žmogus teleskopo pirštais atsargiai atidarė šaldytuvo dureles ir ant virtuvės šiukšlinių grindų pasklido prigesinta geltona šviesa. Sėkmingas radinys! Trečdalis šaldytuvo buvo prikrautas konservų skardinių matytų gatvėje. Nors likęs maistas buvo seniai supuvęs ir išdžiuvęs, skardinės atrodė sveikos ir gerai išsilaikiusios. Žmogus padėjo teleskopinę lazdą ir  paėmė vieną konservą su užrašu „Jautiena savo sultyse“ ir iš skafandro rodomojo piršto iššokusiu „nagu“ ėmėsi pjauti skardinę. Pakilo veidrodinis skafandro antveidis atidengdamas pavargusį pagyvenusio lieso vyro veidą. Vyras kilstelėjo atidarytą konservą pauostė ir apsilaižęs atsargiai padėjo ant šaldytuvo. Skafandro sistema primygtinai reikalavo nuleisti antveidį, bet vyras įspėjimą ignoravo skubiai kraudamas į išsitrauktą maišą skardines iš šaldytuvo. Netikėtai vyras atkreipė dėmesį į keistą popieriaus šiurenimą. Iš didžiosios žurnalų ir knygų krūvos pašokęs standus metalinis čiuptuvas įsmigo į vyro tarpuakį greičiau, nei spėjo nusileisti skafandro antveidis. Tarsi piktos geležinės kobros išmėtydami knygas pašoko dar keli metaliniai čiuptuvai ir prisičiulpė prie vyro akių, įlindo per nosį, apvijo galvą. Vyras įsitempė ir abejingu balsu pratarė:
- Pavojaus nėra. Apsaugą išjungti. Išleisk mane.
Aklai paklūstanti skafandro pavojaus įspėjimo sistema išsijungė, figūra išsitiesė. Tarsi spintelės dvigubos durys atsivėrė skafandro priekis ir nuogas vyras išžengė iš sustingusio lyg statula skafandro. Žmogų vis dar siejo su skafandru laidai kurie jungėsi prie kaklo, klubų, rankų ir kojų sąnarių. Iš knygų krūvos iškilo metalinė būtybė panaši į pusantro metro dydžio trilobitą. Padaras sklandžiai, tarsi voras su dvylika vielinių lanksčių kojų, prižingsniavo prie marionete tapusio žmogaus. Iš paskos tempėsi šaldytuvo maitinimo laidas įjungtas į padaro kūną. Vorakojis metalinis trilobitas viena galūne išsitraukė maitinimo laidą ir geltonoji šaldytuvo švieselė užgeso. Kitas pakilęs metalinis čiuptuvas smogė žemyn ir nukirto visas skafandro jungtis su žmogumi. Žmogaus galvą laikantys čiuptuvai susigniaužė į mazgą ir sutraiškė kaukolę. Vyro kūnas susmuko, tada čiuptuvai grubiai tarsi skudurinę lėlę numetė žmogų ant knygų krūvos. Prietemoje nebyliai stovintis atvertas skafandras atrodė tarsi išskrostas. Padaras sukišo kelis čiuptuvus į skafandrą ir išdraskęs vidų išsilupo akumuliatoriaus bloką. Padaro šone atsidengė aštuonios angos, iš kurių dvi buvo užpildytos. Metalinis trilobitas į trečią angą įsistatė skafandro akumuliatorių. Vidinės trilobito sistemos pranešė apie pilną visų sistemų funkcionalumą ir trilobitas persijungė iš budėjimo režimo į kovinį. Grakščiai priėjęs prie virtuvės lango  padaras iškišo savo ilgiausią metalinį čiuptuvą. Lėtai sukdamas virpančią galūnę padaras pradėjo zonduoti aplinką. Staiga sukimasis sustojo. Padaras grįžo prie vis dar stovinčio skafandro, savo metaliniais čiuptuvais vikriai susirinko konservų skardines ir susidėjo į savo kūne esantį krovinių skyrių. Iššokusi per langą pabaisa ryžtingai patraukė link užfiksuotos biologinės būtybės su ryškiais elektros srovės požymiais.
2010-07-02 14:06
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 16 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2022-03-30 00:39
Passchendaele
5
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2011-11-18 00:25
Žolininkas
Ką čia visi kalba :D čia vienas geriausių dalykų, kuriuos esu skaitęs rašykuose. Taip dar niekas nėra sudominęs (čia). Autoriaus nuorodos tai 100 balų ir padėka už jas :) Labai įdomu. Labai labai. 5.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-10-22 09:55
Exuss
Šitame kūrinyje klasikinė situacija, kai medžiotojas pakliūna į spąstus ir pats yra sumedžiojamas. Paėmė robotas energija ir ką? O "tą", kad robotas dabar turi pakankamai energijos ir jam nebereikia pasyviai laukti atsitiktinai užklydusios aukos, dabar jis pats gali aktyviai medžioti, taigi maisto rinkėjų laukia tikras pragaras!

Šaunuolė, kas robotus meistrauji! Puikus hobis!
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-10-22 09:19
Trantsliukatoriuts Agu Kitkits
O apie ką šis kūrinys?? Na rinko žmogus konservus, o tuo metu trilobito formos robotas pasiėmė energiją iš jo skafandro ir ką?? O aš vakar naują robotuką susimeistravau ir iš senojo elementus jam perkėliau. Ir ką?
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-07-30 11:22
Exuss
Aurimaz, kam tau ta visa NEREIKALINGA informacija yra reikalinga?
Pasiskaityk komiksus, prieš vertindamas KOMIKSO SCENARIJŲ: http://pdsoasis.thewilloftheancients.com/arzachcomics.html

Ypatingą dėmesį siūlau atkreipti į Arzak (trečią nuo viršaus).
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-07-14 19:54
Aurimaz
Skafandras, skafandrui, skafandrą... Anteną, antenai, antena...
Pasikartojimų daugybė, stilius lyg kažkokio karkaso, kurį buvo ruošiamasi apauginti mėsa, bet patingėta.

"Tai buvo standartinis privačių namų kvartalas." Holivudinis. Raudonų plytų, semi-detached, allmost attached... Žodžiu, žinok čia dabar, kuris čia standartas - LT ar čiukčių naudojamas.

Pasakojimas be idėjos. Na, atėjo į namą maisto pasikraut. Kas jis toks? Iš kur? Kodėl jis mane turėtų sudominti? Kur to vyruko beloved girl? Nėra? Nu tai du.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-07-07 16:20
Varinė Lapė
Che... Žinoce, kai būsiu kokiam knygyne paieškosiu komikso :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-07-07 13:47
Exuss
OFFTOPIC'as apie komiksus :)

V. Lape, patiko tavo teiginys "Komiksas - tai paveikslėlių grandinė, kurią mes "skaitom", o tekste tai jau visi paveikslėliai skaitant galvoje formuojasi."

Yra net knyga "Comics the INVISIBLE art". Kur teigiama, kad komiksas yra ne piešiniuose, o komiksų skaitytojo galvoje. Nes tikrasis komikso veiksmas "įvyksta" tarp dviejų iliustracijų. Pvz., pirma iliustracija "vyras su kepure ant galvos, ranka prie kepurės", antra iliustracija "vyras rankoje laiko kepurę virš galvos". Mes MINTYSE automatiškai suvokiame, kad vyras kepurę PAKĖLĖ!
Filme, animacijoje mes fiziškai stebėtume pakėlimo veiksmą, o komikse nėra fizinio vaizdo judėjimo, mes savo mintyse tą vaizdą įsivaizdavome. Tekste mes rašome žodį "pakėlė", nes mums sudėtingiau suvokti, jeigu būtų tik parašyta:
vyras buvo su kepure ant galvos, po akimirkos vyras laikė kepurę virš galvos.
Aš rašiau scenarijų komiksui, todėl piešiant vieną vaizdelį, kitą, trečią - gausis sklandžiai suvokiamas veiksmas. Sutinku, kad nėra sklandumo mano rašliavoje, siekiau aprašyti ką piešti reiktų.
Jeigu minėto pavyzdžio vaizdus sukeistume vietomis, suvoktume, kad vyras kepurę UŽSIDĖJO. Bet juk piešiniai liko tie patys, tik susikeitė vietomis! Animacijoje, filme tektų atbulai sukti juostą. Tačiau su video sukimu atgal gausis akibrokštas, nes sugrius judesio sklandumas, nebus įtikinama, matysis jog tai "atbulas" judesys. O komikse puikiai viskas gaunasi!
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-07-07 13:17
Varinė Lapė
Va tame matyt ir skirtumas. Komiksas - tai paveikslėlių grandinė, kurią mes "skaitom", o tekste tai jau visi paveikslėliai skaitant galvoje formuojasi. Ar ne?

Užtatai V. Lapei ir mažai, nes komikso nematau, o vaizdinių mažokai. Aišku, jei tai komiksas, tai ir žodžių kuo mažiau reikia :)

Bet viskas gerai, neteko dar niekad taikyt teksto komiksui (mintyse). Būtų įdomu realiai pamatyt.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-07-07 12:08
Exuss
V.Lape, ne, kaip komiksui veiksmo tikrai nereikiai daugiau. Komiksas nėra veiksmo žanro indas :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-07-07 09:30
Varinė Lapė
Man nepatiko oro aprašymas pradžioje. Keista iliuzija, kad sakiniai vienas kitą atkartoja.

Patiko padarų susikeitimas - ir vienam ir kitam to paties reikėjo. Čia kaip gamtos principas.

Nepritariu, kad tai ruošinys, bet ir nemanau, kad komiksui vaizdiniai pakankami. Tiesą sakant tik teoriškai numanau, kad yra komiksas, bet ar tam reikalui nereikia daugiau veiksmo? Na, čia gal ir neesmė.

Šiaip, tikrai neblogai.

P. S. Ar trilobitai nežino kur pasimetė trisinchrobalbatrono instrukcijos 3 skyriaus X12 punktas?
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-07-06 19:12
Damastas
Kaip atrodo trilobitai, mazdaug visi isivaizduojam, ir esme ne tame. Svarbiau yra kurti kokybiskai ir apsispresti, koks gi zanras paciam arciau sirdies. Juk koncerto metu vietoje atlikeju ir garso galima butu padaryti didele natu halograma ir visi aplinkui turbut paseltu nuo muzikos šėlsmo ekranuose :)
Zodziu, sveikas atvykes i literaturinius vandenis.

Del stambumo, turejau tokia minti, kad vis tik kaltas skafandras ir netiksliai pasirinktas apibudinimas.Paskutinis klaustukas, kaip ir maniau, iskilo del ne visai teisingo pavadinimo:

Surinkejas - tinka abiems personazams ir nevalingai kelia klausima - del ko vienaskaita?
Surinkejai - tinka abiems personazams, taciau jie sedi perdem skirtinguose bliuduose, todel ir vel - klaustukas.
Surinkimas - gal ir butu butu tiksliausias, ar bent panasus i toki, taciau neskamba ir isvis, kazkaip vistiek ne i kasa..
Zodziu atsakymo neduodu, kapstykis pac! :D

P.s. del pavadinimo neesu tikras, tik tokie pamastymai.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-07-06 18:35
Exuss
Damastai, taip, prašoviau paminėdamas pradžioje, kad stambus žmogus. Ne žmogus, o skafandras stambus. Stambumo reikšmę turi, skafandras - didelis, neįveikiamas, tvirtovė.

Paskutinio klaustuko atsakymas yra ne "ar" o "ir" :) Žmonės renka konservus, o tuo metu trilobito formos robotai renka energijos šaltinius iš žmonių skafandrų. Čia toks klasikinis siužeto twist'as pas mane, kai medžiotojas pats tampa medžiojamu.

Įdomesni trilobitai
http://triloblog.blogspot.com/2008/01/strangest-trilobites.html

Dėl žmogaus užvaldymo, tai nei filme, nei komikse nebūtų jokios papildomos vaizdinės informacijos dėl to, kas vyksta. Jau sakiau, kad vaizdas pranašesnis už žodį.
Tarkim, šio vizualiai įspūdingo filmuko http://www.youtube.com/watch?v=8GAfTGbvhME pateikimas raštu iš viso būtų neįspūdingas.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-07-06 16:04
Damastas
Pirmiausia perdaznai vartojamas zodis "zmogus". Pamegink, kaip nors keisti, vienzo parodyk daugiau ismones. Kiek pergreitai (skubotai) atveriams veikejo stambumas, kuris, man regis, isvis neturi reiksmes.

- Geras ženklas, turbūt čia dar niekas nesilankė, - pasakė žmogus. Keisciau pvz. - "pamane jis". Snekejimui su savimi - permazas veikejo vaidmuo, per mazas formatas charakteriams ir keistenybems.

...Kilnodamas didesnes šiukšles teleskopinės lazdos čiuptuvas patraukė ten, kur turėtų būti virtuvė.... - cia dar vienas pavyzdys, kaip siulyciau taisyti.

...atidengdamas pavargusį pagyvenusio lieso vyro veidą...- perdaug info (budvardziu,epitetu) viename sakinyje; lieas ar visdelto stambus?

...Vyras įsitempė ir abejingu balsu pratarė:
- Pavojaus nėra. Apsaugą išjungti. Išleisk mane... - cia ne iki galo supratau. Speju - vyras isitempe, veliau nebeteko savo samoningumo, o komanda atidave jau svetimkunis isigalejes jame? Kiek pergreitai. Kitu atveju noreciau detalesnio paaiskinimo.

Ir paskutinis klaustukas: kas visdelto ir ka renka? Zmogus - maisto atsargas, ar trilobitas renka konservus, kaip jauka prisivilioti zmonems ir ju valdomiems elektros energijos saltiniams?

Nezinau ar pagelbejau, bet noretusi isvysti pataisyta varianta :)


Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-07-04 21:16
Meškiukas
Skaitydamas gana vaizdžiai įsivaizdavau visą tai, kaip komiksą, bet...kaip tuos, nespalvotus komiksus. Jei toks sumanymas- pavyko puikiai, jei ne- teks kažkaip įliet spalvų.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-07-04 20:26
Fatal Error


Bandžiau įsivaizduoti, kaip pieščiau jei man kas numestų tokį scenarijų, kažin ar labai susižavėčiau ir pajusčiau neapsakomą norą tam gaištį laiką. Nematau jokios perspektyvos, ar darbas susilauks kažkokio ypatingo susidomėjimo. Technine prasme, gan kokybiškai parašyta, bet kūrybine...  Kuo jis išsiskirs iš galybės kitų, kuo? Nepakankamai įdomus ar užkabinantis.  

Nieko naujo po saule.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-07-04 13:28
Exuss
Ne ruošinys. Tiesiog scenarijus komiksui. Dailininkas turi žinoti, ką nupiešti. Literatūriniam skaitytojui galbūt ir nėra pasakojimo sklandumo.
Kokių pasikartojimų per daug? Lyg ir tos pačios informacijos nekartojau du kartus.

Valkai, pataisysiu ir atsiųsiu. Tik pirma daugiau komentarų apie taisytinas vietas noriu sulaukti.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-07-04 12:44
omnia_mea
Vienžo, ruošinys.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-07-03 21:05
Valkas
Labai gerai. Kaip vienu prisėdimu be perrašymų - labai gerai, kaip komikso scenarijus - irgi labai gerai, tačiau kaip už kūrinį verta autorių gerai papurtyt.

O vis dėl to iš šio karkaso galima sukalti tikrai gerą apsakymą, tam net pastangų didelių nereikia - valandėlė darbo. Pažert veikėjo minčių, apkaišiot atmosferą kuriančiais padailinimais, įšvirkšt visai mažytį lašelį bekgraundinės istorijos ir gal pridėt šiek tiek sklandumo. Daugiau nieko lyg ir nereikia.
Tiesa, jei autorius sutiktų atlikt šį darbą ir mestelt rezultatą man el. paštu, kaip administratorius mielai įklijuočiau jį vietoj esamo.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-07-03 11:15
Artur Wilkat
Pasaulis ir veiksmas - fantastika, aukštas lygis. Literatūrinis mėgėjiškumas tik trukdo:( Pasikartojimų per daug:(
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
1 2
[iš viso: 22]
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą