Rašyk
Eilės (78156)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 9 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Rašyta fantastikos konkursui „Nuo Trojos iki Žvaigždžių karų“

Galybė lėktuvų, didelių ir mažų, skrodė bekraštį dangų. Jie buvo tarytum didelis paukščių būrys, nepailstamai skrendantis savo tikslo link, tik daug greitesnis ir pavojingesnis. Apačioje besidriekiantis vandenynas spindėjo nutviekstas kylančios saulės spindulių. Didieji paukščiai su raudono rutulio emblema nepastebimai greitai artėjo prie salos, kurios pietiniame krante aiškiai matėsi karinė jūrų bazė. Aš juos stebėjau ir jutau savyje vis labiau  kylančią baimę. Bet jaudinausi ne dėl savęs ar savo tėvo, sėdinčio greta manęs ir kartu viską stebinčio, o dėl baisaus puolimo, kurį metaliniai paukščiai ruošiasi vykdyti. Jis buvo neišvengiamas. Kad mes buvome saugūs ir mums pavojus negrėsė, puikiai žinojau. Jie tikrai neįtarė, kad mes esame čia ir jau kurį laiką juos stebime. Lygiai taip pat, kaip jūrų laivynas nieko neįtariantis apie artėjantį pavojų.

Kaip ir kiekvieną rytą apsimiegoję, nieko blogo nenutuokiantys jūrų pėstininkai pusryčiavo viename iš laivų. Denyje grojo orkestras. Vos keli karininkai ėjo tarnybą, kiti patruliavo prieplaukoje. Saulėtas, malonus oras, gera nuotaika - ko daugiau reikia norėti šiltą sekmadienio rytą. Išgirdę lėktuvų ūžesį nenustebo - kartais ir laisvadieniais vykdavo pratybos. Tačiau kai išvydo dangų temdantį lėktuvų spiečių, jau buvo per vėlu. Bombonešiai pradėjo savo darbą taip pat netikėtai kaip ir pasirodė. Tada greitai nardydami ir poškindami į viską puolė naikintuvai. Kita dalis atsiskyrė ir pradėjo atakuoti karinių pajėgų aerodromus. Netrukus jie buvo sulyginti su žeme. Jūrininkai ir karininkai puolė prie ginklų, kiti pasimetę tiesiog žiūrėjo į viršų ir negalėjo patikėti savo akimis tuo, ką dabar matė. Viskas įvyko per staigiai ir labai netikėtai. Naikintuvų kulkos be sustojimo šlavė visą gyvybę laivuose, smarkiai gadindamos jų korpusus ir išorę, o bombonešiai juos pribaigdavo nepalikdami nė menkiausios galimybės išsigelbėti. Raudoni bei geltoni ugnies kamuoliai apėmė visą didelį jūrų laivyną. Po vandeniu paleistos torpedos nepataisomai  žalojo svarbiausius kreiserius bei minavimo laivus. Net stiprios zenitinių pabūklų ugnies nepakako apsiginti nuo priešų ir nuo artėjančios katastrofos. Pasibaisėjęs stebėjau kaip iškyla vieno laivo denis ir galingas sprogimas iš vidaus sunaikina jį,  į visas puses pažerdamas likusias jo dalis. Pro juodus dūmus dar mačiau per skęstančių laivų  bortus šokinėjančius jūrininkus, desantininkus, virėjus bei muzikantus. Daug laivų nugrimzdo į ramiojo vandenyno dugną kartu su savimi pasiėmę nespėjusius išsivaduoti žmones. Staigus puolimas padarė nepataisomą žalą. Numaniau, bet netikėjau, kad  tai įvyks. Viską, kas tuo metu vyko lauke, mes matėme pro didelį ekraną, nuo kurio aš ilgai negalėjau atplėšti akių, o pro jį pamatyti vaizdai man kėlė šiurpą, neviltį ir didžiulį skausmą. Tai buvo baisu.
- Kodėl jie taip daro? Tie lėktuvai? – paklausiau tėvo drebančiu balsu.
- Ne mums tai spręsti, sūnau, ne mums, - atsakė tėvas kažką užsirašydamas į viterizatorių - juodą mažą ekraniuką savo rankose.
- Ar mes nieko negalime padaryti... padėti jiems?
- Mes tik stebėtojai, sūnau, tiktai stebėtojai... – paaiškino jis nužvelgęs mane rūpestingu, gailiu žvilgsniu.

Po tam tikro laiko

Snaiperio niekas nematė. Jis tarytum vaiduoklis lindėjo apleisto, karo nualinto namo viduje (tai, kas buvo iš jo likę). Iš sienoje pramuštos skylės, nuo kurios atsivėrė niūrus miesto griuvėsių vaizdas, kyšojo jo ginklas, pro kurio taikiklį jis stebėjo savo aukas. Visas platus miestas skendėjo karo dūmuose. Kažkur toli girdėjosi mūšių aidai, padangę be sustojimo raižė lėktuvai, kartas nuo karto numesdami bombą. Snaiperis rizikavo, bet kartu jautė pasitenkinimą pagaliau radęs tai, ko ilgai ieškojo. Savo taikinius jis išnarstė po kaulelį: nuo kareivių, tyliai gulinčių apkasuose ir laukiančių nurodymo pulti, iki Gestapo, kiek toliau stoviniuojančio generolų būryje. Jis matė juos aiškiai savo taikiklyje. Jis buvo profesionalas, ne vieną nacį nušovęs ir vis dar gyvas šaulys. Būdavo dienų, kai vienu šūviu nupildavo du greta stovinčius priešus, kartais net tris. Jis tai sugebėjo. Toks jo darbas - stebėti aplinką, ištirti taikinius, o tada šauti. Panašiai kaip ir mes -  tačiau mes nežudome, o tik stebime. Ir šį snaiperį mes stebėjome jau daug laiko. Puikiai žinojau, ką jis jaučia viduje. Baimę. Nors jis buvo nepralenkiamas, nenušaunamas, jis bijojo ir tai aš mačiau jo išbalusiame, sudžiūvusiame veide. Lygiai taip pat jis mato savo priešus taikiklyje. Mato kiekvieną jų judesį, emociją. Jis neskuba, įdėmiai tyrinėja visus - karius, generolus, gestapus - nors laikas ne jo pusėje. Priešai jo nemato. Ir nebepamatys. Po akimirkos, kai netoliese, maždaug už dviejų, trijų kilometrų, lėktuvai ėmė bombarduoti, snaiperis pradėjo svarbiausiąją savo darbo dalį. Visus kareivius, kurių uniformas puošė svastika, kliudė mirtina kulka. Lėktuvai nuskrido. Snaiperis ranka nusišluostė nuo kaktos prakaitą ir tobulai atlikęs savo darbą nuskuodė į kitą pastatą, stovintį už gerų penkių šimtų metrų.

- Kodėl jis žudo juos slaptai? Taigi šitaip negalima... nesąžininga? – suglumęs paklausiau savo tėvo.
- Tai yra karas, berniuk. Karas be jokių taisyklių. Sąžiningumas čia paskutinėje vietoje. Ateis laikas ir tu tai suprasi.
- Kodėl karas negali turėti taisyklių? Kodėl beveik visi privalo kautis ir žūti?
- Tai ne žaidimas, Javi. Parodysiu tau dar šį tą įdomaus, – tarė tėvas vis dar rašydamas pastebėjimus savo viterizatoriuje.

Už keturių kilometrų tame pačiame mieste vyko didžiausias mano matytas mūšis. Tai buvo žiaurus, bet kartu didingas ir nepakartojamas vaizdas. Sunku buvo patikėti, kad tai dabar vyksta. Supratau, kad tai ne vaikų peštynės, o tikras karas tarp dviejų nesutariančių pusių. Pakrantėje išsilaipinęs didžiulis desantininkų būrys žygiavo bombarduojamo miesto link. Paskui juos važiavo maždaug tuzinas šarvuotų vikšrinių kovos mašinų – tankų. Su jais buvo gabenami galingi raketų paleidimo įrenginiai. Tuo tarpu mieste sprogimai nesiliovė. Galybė karių veržėsi į priešų sostinę, kuri tuojau bus sulyginta su žeme, lėktuvai naikino svarbiausius miesto pastatus - mokyklas, ligonines. Kita pusė aktyviai gynėsi kaip tik begalėjo. Jie šaudė priešus iš kulkosvaidžių, neatsitraukė nuo priešlėktuvinių pabūklų, slėpėsi apkasuose bandydami kuo ilgiau išsilaikyti ir priešintis. Lavonų vis daugėjo tiek pas vienus, tiek pas kitus, kraujas liejosi upeliais, skausmo agonijoje skendėjo dauguma sužeistų, galūnes praradusių karių. Tai buvo kraupus vaizdas. Ekrane viską mačiau iš arti. Jaučiausi lyg pats būčiau ten, kojos linko, pasidarė silpna. Viso to buvo per daug ir žiūrėti aš nebegalėjau. Netikėjau, kad karas gali būti toks žiaurus, reikalaujantis tiek aukų. Atsisukau į tėvą:
- Tėti, kodėl mes – stebėtojai  negalime įsikišti į karą?
- Sūnau, šiame kare visi yra blogi. Net jeigu ir galėtume, mes nepadėtume nė vienai kariaujančiai pusei, nes čia gerųjų nėra. Abi pusės turi savų tikslų ir bet kokia kaina siekia juos įgyvendinti.
- Kiek dar tęsis šis karas? Kiek dar kraujo bus pralieta?
- Tęsis tol, kol kuri nors pusė iškovos pergalę. Tačiau kartoju, gerų niekada nebūna ir mums visai nesvarbu, kas laimės, o kas pralaimės šį karą. Mes tik stebime juos ir nesikišame į jų gyvenimą.
- Bet jeigu norėtume ir galėtume, mes vienu šūviu užbaigtume šį karą. Ar ne taip?
Tėvas neatsakė nieko tik žiūrėjo į ekraną, kuriame sprogimai ir kraujo liejimas nesiliovė, o miestas netrukus virto griuvėsių lauku.
Vieną akimirką labai norėjau tiesiog išlysti laukan ir griežtu žodžiu pabaigti šį karą. Bet nemanau, kad jie manęs klausys. Nemanau, kad jie išvis ko nors klausys. Tai nesustabdoma.
Prieš išvykdami namo nuskridome į dar vieną vietą. Paskutinę mūsų stebėjimo vietą.
Džiaugiuosi, kad pagaliau grįšiu namo, tik abejoju, ar kada nors išdils atmintyje tie kraupūs vaizdai, kurių tiek daug teko čia matyti.

Netrukus atsidūrėme miškingoje vietovėje. Tokių vietų norėjosi matyti kuo daugiau  - tokių žalių, plačių, neaprėpiamų. Netoli miškelio matėsi keisti nejudantys objektai.
Akimirką pamaniau, kad tai nereikalingi drabužiai sumesti deginimui. Bet kai vaizdas ekrane buvo priartintas, vos nesusivėmiau. It raudoni bulvių maišai griovyje gulėjo daugybė žmonių lavonų.

- Ir vėl karo aukos - žuvę kariai? – paklausiau tėvo susijaudinęs ir pasišlykštėjęs šituo reginiu.
-  Ne, Javi, tai ne kareiviai, tai paprasti žmonės, daugiausia žydai.
Netoliese iš atvažiavusių konvojų vorele lipo nukamuoti, alkani, įvairaus amžiaus žmonės: vyrai, moterys ir vaikai. Nuvargusių motinų rankose verkė nelaimę nujaučiantys kūdikiai. Šalia einantys svastikomis pasipuošę kariai be gailesčio lazdomis talžė  atsilikusius varguolius. Juos visus vedė prie duobės, ir aš puikiai supratau, kas jų laukia.
- Nesvarbu - žydai ar kita tauta - jie vis tiek žmonės ir kuo jie nusikalto?! – pakėliau drebantį balsą aš. - Ką padarė tie žmonės? Kodėl juos reikia žudyti? 
- Tai jau ne mūsų reikalas, Javi. Aš pats nenutuokiu, kam reikia žudyti tuos nekaltus žmones, bet kiek girdėjau, kareiviai nori išnaikinti jų tautą - tai vadinama genocidu. Bus žiaurus vaizdas, sūnau. Jeigu nenori, gali nežiūrėti, šį kartą leisiu. O tada mes skrisime namo, berniuk, jau labai greitai.
- Tu sakei, kad karas vyksta tarp dviejų pusių bei jų sąjungininkų. Ir gerų tarp jų nėra. Bet kuo dėti šie paparasti žmonės, kurie nepriklauso nė vienai pusei. Kodėl mes turime žiūrėti, kaip juos kankina, kodėl negalime išgelbėti bent kelias nekaltas gyvybes! - jutau kaip ima kauptis ašaros.
- Taigi žudo niekuo dėtus žmones, Tėve! – nebeiškentęs ėmiau šaukti.
Žmones sustatė vorele, nugara į griovį. Dauguma jų, daugiausia vaikai, murzinais, ašarotais veidais, net nenutuokė, kodėl juos čia atvedė. Šeši priešais stovintys kareiviai ėmė taisytis šautuvus. Kitas nubėgo prie šalia krūmų įtaisyto kulkosvaidžio.
- Kad ir kaip būtų sunku, Javi, iškęskime visą tai ir greičiau grįžkime namo.
- Aš negaliu stebėti ir nieko nedaryti. Dabar aš tikrai nebegaliu. Mačiau per daug ir man jau užteko. Aš noriu jiems padėti.
Mums skirta stebėti, o ne gelbėti kitus šiame niekingame pasaulyje pūnančius žmones! – užrėkė tėvas.
- Tai ir stebėk. Aš negaliu.
  Atsistojęs nulėkiau ir pasiėmiau ant sienos kabėjusį ginklą.
- Laivo aš vis tiek nenuleisiu, net negalvok apie tai, ir padėk ginklą į vietą, - smarkiai užstaugęs iš savo vietos pašoko tėvas.
- Aš galiu ir iššokti.
- Sustok, tu žūsi, -  šaukė tėvas, mėgindamas sučiupti mane už rankos.
Aš atšokau nuo jo ir atidariau liuką.
- Neišskrisiu iš šio pasaulio, kol neišgelbėsiu bent vienos nekaltos gyvybės. O dėl manęs nesijaudink, juk aš ne žmogus. Tėvas dar bandė sugriebti mane, bet buvo per vėlu, aš greitai iššokau.
Kelios sekundės ir aš atsidūriau ant žemės, tiesiai prieš kareivius. Smalkių bei dvėsenos kvapas užgulė nosį. Deguonies čia buvo nedaug, bet užteko, kad palaikytų gyvybę. Ir štai žengiau pirmuosius skubius žingsnius šiame žiauriame, karo nukamuotame pasaulyje – Žemėje. Kareiviai manęs nematė, nes patingėjo atsigręžti, be to, jų klausa buvo per silpna, kad mane išgirstų. Ėjau tyliai, savo pėdomis nešlamindamas žolės, bet greitai. Kai kurie nelaimėliai išvydo mane kaip neaiškų siluetą, artėjantį kariams iš už nugarų, bet jie tikrai nežinojo, kas aš iš tikrųjų esu. Per klykiančių vaikų ir motinų balsus jie neišgirdo, kaip kažkoks vyriškis kalba apie iš dangaus nušokusį padarą. Aš priėjau prie kario, kuris nusitaikęs kulkosvaidžiu ruošėsi sušaudyti ir suguldyti visus čia stovinčius žydus į duobę. Nieko nelaukęs paspaudžiau savo ginklo svirtelę, iš jo iššovė galingas elektros pliūpsnis, po kurio metalinis kulkosvaidis pažiro į šipulius, o kareivis taip ir nepamatęs manęs, savo žudiko, nuskriejo gerus septynis metrus ir nuo elektros šoko pakratė kojas. Kiti šauliai staigiai atsisuko pasiruošę blogiausiam, bet jau buvo per vėlu. Stipri žaibų srovė kliudė visus nespėjusius iššauti karius. Jie gulėjo ant žolės raitydamiesi it kirminai, prikišti prie liepsnojančio degtuko. Netrukus jie nurimo. Stovėjau drebančiomis rankomis ir netikėjau, kad aš tai padariau - suguldžiau ginkluotus priešus ir dar ne savo planetoje. Vaikai ėmė klykti dar garsiau nei prieš tai. Vyrai ir moterys žiūrėjo į mane tartum išvydę šmėklą. Ir visai nekeista, kodėl. Pats žinojau, kad visai nesu panašus į juos, išskyrus dvi rankas, kojas ir galvą. Tai buvo viskas, kas siejo mus su šios planetos gyventojais. Tikrai nežinojau, kas dedasi jų galvoje, kokios jų mintys. Norėjau sušukti:,, Bėkit, ko gi laukiat“, bet to neprireikė. Jie patys turbūt supratę, kad tai išgelbėjimas, o gal išsigandę mano išvaizdos išsilakstė kas kur. Vyrai, moterys ir vaikai bėgo neįtikėtinai greitai ir netrukus pranyko aklinoje miško tamsoje. Smarkiai plakanti širdis iš lėto rimo, bet tai truko neilgai. Atsigręžiau ir nuo vaizdo, kurį išvydau, šiurpas perbėgo per visą kūną, širdis nusirito į kulnus, o kojos pačios savaime pasileido bėgti. Maždaug tuzinas ginkluotų ir agresyviai nusiteikusių kariškių bėgo link manęs. Pasigirdo aliarmas iš netoliese stovinčio namelio. Pasirodo, netoli buvo nacių bazė ir išgirdę sprogimus visi kareiviai suskubo į mūšį. Kiek kojos leido (o jos leido tikrai daug) lėkiau į mišką tikėdamasis, kad manęs ten nepastebės.,, Tik nešaudykit, prašau, nešaudykit, aš nebenoriu jūsų žudyti‘‘ - prašiau mintyse kartais vis žvilgtelėdamas į dangų. Tėvo nesimatė. Nejaugi paliko mane čia žūti.,, Ne, tikrai negalėjo‘‘ - variau tas niūrias mintis šalin. Pasigirdo šūviai, nuo kurių aš vos nesuklupau. Miškas buvo jau čia pat. Ausyse spengė aliarmas ir šūviai, kurie skrodė viską: medžius, žolę ir mano odą, kuri buvo daug tvirtesnė už žemės žmogystų, kurioms užtenka vienos kulkos. Aš ne žmogus, todėl galiu atlaikyti ne vieną šūvį. Bet netikėjau, kad iš tokių primityvių ginklų iššautos kulkos gali būti tokios skaudžios. Prieš dešimtį karių gal ir atsilaikyčiau, bet prieš šitokią masę... Skausmas sklido po visą kūną, tartum daugybė įkaitusių adatėlių jį badytų. Dabar jie visi matė mane - keistą padarą, nepailstamai skuodžiantį miško link. Skausmas tapo nebepakeliamas ir aš jo neiškentęs suklupau. Drebančiomis iš baimės ir skausmo rankomis smarkiai suspaudžiau ginklą, nukreipiau jį į greitai artėjančius priešus. Kitos išeities nebuvo. Tada pakilęs iš aukštos žolės aš nusitaikiau ir paleidau savo šautuvo elektrinę srovę. Kaktą ir pakaušį badė dygus skausmas, kuris netrukus sumažėjo. Pasigirdo baimės, skausmo ir nuostabos sklidini šūksniai. Kariai it audros nešamos šiaudinės lėlės skriejo į visas puses. Tik ši audra buvo daug pavojingesnė ir kirto be pasigailėjimo. Štai toks turi būti tikras ginklas. Žinosit, kokie pavojingi galime būti mes. Įniršio apimtas šlaviau visus kareivius iš eilės.
- Čia už tuos nekaltus žmones, kurie jums nieko nepadarė, - jau balsu šaukiau. Žinoma, jie manęs negirdėjo ir nesuprato. Netrukus atleidau svirtelę. Pilki dūmai užklojo visą lauką. Sukaupęs visas jėgas pasileidau į mišką. Įnirtingai šaudydamas nepajutau, kaip smarkiai esu sužeistas: mano kūnu sruvo žalias kraujas, skausmas raižė krutinę, o ypač galvą. Vis dar girdėjosi riksmai, tolimi šūviai. Staiga padangę perskrodė priešų naikintuvai. Mane apėmė bloga nuojauta. Netrukus it karšti lietaus lašai milžiniška kulkų kruša pasipylė ant manęs ir nepaliaujamai kapnojo. Įbėgau į mišką keturiomis. Pakraupęs žvelgiau į savo žaizdotą kūną. Mano keturpirštė kairės rankos plaštaka buvo kruvina. Visas virpėjau lyg nukrėstas elektros srovės. Stengiausi ignoruoti skausmą ir nesustodamas žengiau į gūdžią miško gelmę - bėgti dabar negalėjau. Skaudėjo viską - nuo pirštų galiukų iki pakaušio. Maniau, jog galva  tuojau susprogs ir suskils į daugybę gabaliukų. Kariškių šūksniai girdėjosi iš visų pusių, atrodė, jog jie apsupo mane kaip bejėgį slieką apsupa skruzdės, kaip išalkę paukščiai apspinta paskutinį ėdalo gabalėlį. Ir tik tada pastebėjau iš savo ginklo rūkstančius juodus dūmus. Jis buvo visas suvarpytas kulkų ir skleidė tylų ūžimą kokio anksčiau nebuvo. Nukreipęs ginklą į medį paspaudžiau mėlyną svirtelę, bet nieko neįvyko. Didžiausia mano baimė pasitvirtino – ginklas sugadintas. Netekęs vilties kritau ant samanėlių paklotės, kurios minkštumas prilygo taip išsiilgtai mano lovai. Lėktuvai vis raižė padangę, tačiau ilgaamžiai lapuočiai saugojo mane nuo pavojingų metalinių paukštelių - kulkų. Baisiai norėjau gerti. Apsižvalgęs netoliese išvydau pelkę, keturiomis prislinkau prie jos ir ėmiau godžiai gerti nešvarų vandenį. Švaresnio vandens šaltinio šiame miške tikrai nebuvo, tad džiaugiausi bent tokį suradęs. Numalšinęs troškulį pasižiūrėjau į savo atvaizdą vandenyje: tas gelsvas ištįsęs veidas, smulkios lūpos ir juodos it angliukai akys. Tikrai nebuvau panašus į vietinius šios chaotiškos planetos gyventojus. Apsižvalgiau ir supratau, kad vienintelis dalykas, kurio aš norėčiau savo tėvynėje, tai šitokio miško. Jis buvo gyvas. Kiekvienas žolės lopinėlis, kiekviena šakelė, ir tas aitrus sakų kvapas ar medžių ošimas buvo tikras. Ir tai vienintelis dalykas, kuris man taip patinka žemėje. Visas mano mintis nutraukė šūvis man į nugarą. Griuvau ant žemės ir nusprendžiau daugiau nebeiškišti galvos kol nepasijusiu saugus. Klausiausi kaip čeža sudžiūvę šapai, kaip artėja kariai. Gulėjau nejudėdamas ir meldžiausi, kad tik praeitų nepastebėję, bet puikiausiai supratau, jog jie žino, kad aš čia esu. Žiūrėjau į žydrą dangų, kurio lopinėliai vos vos matėsi pro žalias medžių viršūnes. Dar nenorėjau mirti, tiktai ne čia, ne taip toli nuo namų. Supratau viena, kad mano tėvas buvo teisus sakydamas, jog stebėtojams nevalia kištis į žmonių reikalus. Jis neleido man iššokti, nes puikiai žinojo, kas manęs ten laukia. Bet aš kaip paskutinis kvailys jo nepaklausiau, neįvertinau priešo jėgos. O... kaip gailiuosi... Kariai buvo čia pat, šalia manęs, jutau jų alsavimą, užuodžiau jų prakaito kvapą. Po kelių sekundžių išvydau rūstų, bejausmį, barzdotą kareivio veidą. Dar akimirka ir jis mane pastebės. Kad ir kokia tvirta būtų mano oda, tiek pažeidimų nebeištversiu. Tada kažkur danguje, o gal ir žemėje pasigirdo sprogimas. Ir prieš mano apsiblaususias akis kažkas praskriejo. Iš jo rūko juodi dūmai. Šalimais garsiai sudunksėjo žemė - jis nukrito sudrebindamas visą mišką. Nusileido mano tėčio erdvėlaivis. Ne, to negali būti, jo niekas negalėjo pamatyti, nebent jis pats to norėjo. Prie manęs artėję kareiviai pradėjo šūkauti man nesuprantama kalba ir išsilakstė; vienas dar užlipo ant mano kairės kraujuojančios plaštakos. Pasigirdo šūviai, daug šūvių. Tuomet nugriaudėjo galingas, kurtinantis sprogimas, tada vėl šūviai. Jie buvo visai šalia, prie manęs. Tėvas aukojosi gelbėdamas mano kailį, o dabar aš išgelbėsiu jį, jeigu dar gyvas. Baimės sklidina širdimi atsistojau laukdamas šūvio į galvą. Karių buvo pilnas miškas, bet jie buvo nusisukę, manęs nematė. Visi žiūrėjo ir šaudė į labai keistą objektą, nukritusį iš dangaus. Jie veržėsi į mūsų erdvėlaivį. Vienas iš jų metė granatą į vidų ir po kurtinančio sprogimo visi ėmė brautis vidun. Žiūrėjau ir negalėjau patikėti savo akimis, kad tai iš tikrųjų tas pats erdvėlaivis, kuriame aš praleidau tiek daug laiko, kad tai tas erdvėlaivis, kurį mes su tėvu konstravome ne vieną dieną. Dabar jis skendėjo juoduose dūmuose. Skausmas ir pyktis sumišo manyje, supratau, kad tėvas nebūtų atlaikęs to stipraus granatos sprogimo. Ėmiau drebėti kaip niekada. Sukaupęs paskutines jėgas pasileidau į didžiulį pilkai apsirengusių kareivių būrį. Akyse viskas mirguliavo, liejosi. Užsimojau savo neveikiančiu ginklu ir tvojau dviems kareiviams per galvas. Vienas iš jų susmuko žemėn, kitas vos išsilaikydamas ant kojų atsigręžė baimės kupinu žvilgsniu. Tada užsimojau trenkti kitam augalotam kareiviui, tačiau nespėjau, nes šūviai iš visų pusių privertė mane atsitraukti kelis metrus. Kariai kažką surikę atsisuko į mane - labai keistą padarą. Atbėgo dar vienas nemažas būrys kariškių. Buvau apsuptas ir bejėgis. Ir tuomet pasipylė šūviai... Kas tik galėjo, šaudė į mane lyg į skausmo nejaučiantį kelmą. Šaudė šypsodamiesi, stebėdamiesi, kiek ilgai aš dar išliksiu gyvas. Jausdamas begalinį skausmą nebemačiau nieko, sugebėjau tik iškelti rankas tikėdamasis, kad jie manęs pasigailės. Bet to nebuvo. Jie nesuprato, o gal ir nenorėjo suprasti pasidavimo ženklo ir toliau šaudė į mane iš savo primityvių ginklų, kurie taip smarkiai žalojo. Jie nenustojo šaudyti net tada, kai žalias mano kraujas aptaškė juos visus. Jie šaudė, nors žinojo, kad ne aš esu jų priešas ir nenoriu jiems nieko blogo. Jie šaudė, nors aplink vyko karas, besitęsiantis jau šešerius metus. Atrodė, kad kūnas subirs į gabaliukus, akyse temo, jutau, kad tai paskutinė mano gyvenimo akimirka. Nors aš ir gulėjau ant žemės kęsdamas baisias kančias, jie vis tiek šaudė, o kai nustojo, sukaupęs jėgas išspaudžiau paskutinius žodžius, džiaugdamasis tik dėl to, kad išgelbėjau bent keletą gyvybių ir pabūvojau tikrame miške. Tariau paskutinius žodžius žmonėms, kuriuos tiek ilgai stebėjęs didžiajame erdvėlaivio ekrane vis vien nepajėgiau suprasti jų gyvenimo, minčių, elgesio ir to žiauraus karo esmės.
-  Ko... dėl taip padarėt?... juk mes... tik stebėtojai. Bet jie to nesuprato. 

Tylus viterizatorio pypsėjimas sklido iš lapų tankmės. Gelsvas, ištysęs ateivis, sėdintis uosio viršūnėje, ilgai ir įdėmiai stebėjo savo sūnų, gulintį žaliame kraujo klane. Jis puikiausiai suprato ir vykdė savo užduotį – stebėjo.
2010-05-01 17:07
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 7 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2010-05-14 19:22
Damastas
Kaip jau tampa iprasta, didzioji dalis diskusijos - absoliuciai "pro sali". Nekankinkit, gerbiamieji, vargso snaiperio, jis kaltas tik tiek, kad krecia kazkokius antgamtinius "fintus" budamas viso labo treciaplanis herojus. Antra vertus, jeigu tai paraleline visata, - kuo as labai abejoju, nes nerandu daugiau neiprato ar paradoksalaus, - tuomet šauliui gal ir nereiketu tiek demesio. Taciau man kazkodel, visa tai labiau panasu i niekam nezinomus, neistirtus X-failus turejusius vieta II -ojo pasaul. karo metu arba panasiai.
Beje, dar vienas nuolatinis fokusas visas kurybines nesekmes nurasineti "kvailiems ateiviams" ir ju a la paprociams, manes nei karto dar neitikino. Tuo paciu makaru dar iprasta sakyti, kad labai skubejau, kad buvau pachmelnas, kad rasydamas uztrukau vos pusvalandi ir patingejau redaguoti. O dar labai tinka visos variacijos apeliuojant i tai, kad kurinys parasytas pries n-metu, kai autorius, suprask, dar lanke lopseli-darzeli; o dar, jog rasant buvo bjauri nuotaika, jog spaude batai ir....
Bet nuklydau, ir tai skirta ne tiek autoriui, kiek del bendros visokio plauko pasiteisinmu prevencijos.
Taciau kurinys gal ir ne toks blogas, bent jau pagr. mintis, taciau geram ispildymui dar reikia nemazai klaviaturu sutrinti.
Rasyti is ateivio pozicijos, uzduotis, sakyciau, pernelyg uzsilauzta. Bent jau sioje kurybineje stadijoje.

Sekmes !  :)


Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-05-05 22:50
Valkas
Patikėk, buvai nuklydęs pakankamai =]
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-05-05 22:04
Lapalių Vanagas
Ir dar;) Snaiperiai - diversantai dažniausiai dirbdavo vieni be jokių pagalbininkų, ar stebėtojų žyminčių nukautų karių kieki. Nemaišykime su karinių pajėgų snaiperiais dirbančiais grupėmis,būriais nuo dvėjų iki keliolikos žmonių. Žinoma gal aš klystu, nes mano žinios apie snaiperius baigiasi ties filmų ir žaidimų slenkščiu.

Kitą kartą prieš rašant kažką apie anrą pasaulinį būtinai pasikonsultuosiu su visa tai išmanačiais žmonėmis, kad nenuklysčiau į dausas. Nors ir dabar per daug nebuvau nuklydes:)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-05-05 16:40
Sportbatis
Jeigu siunčiamas "Štrafbat'as" tai pėstininkai eina prieš sunkiąją techniką. Na per visokius minų laukus ir panašiai :)

Man labiausiai kliuvo skyryba ir stilius. Dėl visokiu ginklu ir t.t., turint omeny, kad čia fantastika, ir veiksmas vyksta paralelinėj visatoj, galima iš bėdos pritempt iki trejeto :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-05-05 09:30
Valkas
Kai tenka rašyti paaiškinimus kūriniams kituose kūriniuose, o paskui dar paaiškinimus paaiškinimams ir dar jiems paaiškinimus - nepyk, bet tai labai silpno meistrškumo ženklas =]

Iš tiesų, jei imtume šiokį tokį vidurkį, pirmo pasaulinio karo ginklai (neskaitant artilerijos, aviacijos ir pan.) būtų gerokai galingesni, nei antrojo. Tiesiog tada dar nebuvo pistoletų - kulkosvaidžių (neabejoju, kad autorius net nežino, kame šio ginklo esmė. Namų darbai - susirasti literatūros ir pasiskaityti), o naudojamos buvo gan konservaryvios technologijos, kurias kuriant vadovautasi principu "kuo didesnis kalibras - tuo geriau".

Jei kūrinyje kažkas kažką veikia viršydamas žmogaus galimybes, o autorius "pamiršta" ir neaprašo, gaunasi, švelniai tariant, idiotizmas. Pats pagalvok, autoriau. O kadangi žinome, kad mūsų snaiperis privalėjo turėt antgamtinių savybių, kad elgtųsi taip, kaip aprašyta, galime daryti greitą išvadą.
Beje, dar pamiršta paminėti, kad kol jis šaudė, netoli vokiečių grupės nukrito bomba, pasklidusi aplink eksperimentines rusų dujas, visiškai paralyžuojančias žmogų. Kitos priežasties, kodėl kareiviai turėtų stovėt ir laukt, kol snaiperis juos nušaus, aš nematau. Supranti, kai staiga nei iš šio nei iš to su skyle krūtinėje krenta vienas bendražygis, kiti turi savybę reaguoti - slėptis, ieškoti, iš kur šauta, gal net atsišaudyti ar kitais būdais neutralizuoti snaiperį. Todėl šiuo atveju abejoju, ar mūsų herojui pavyktų paguldyti daugiau nei du žmones. Daugiausiai pergalių antrame pasauliniame snaiperiai pelnė kantriai laukdami vienoje vietoje, kol pro šalį eis kareivis, iššaudami, paskui vėl laukdami. Prieš būrius siųsti vieną žmogų - tiesiog kvailumo viršūnė.

Pamirštant viską, kas parašyta, galima tik džiaugtis - autorius gilinasi į savo kūrinį, aiškinasi įvairius aspektus, gina savo nuomonę. Tai užtikrina tobulėjimą. Taigi, Justinai, jei kils noras rašyti kažką panašaus, pirma pasikonsultuok su kokiu nors pažįstamu, tarp vyresnio amžiaus žmonių ne tiek ir mažai yra išmanančių šį tą apie karą. Tikriausiai net nereikia minėti, kad į mane ar Šventąjį pagalbos gali kreiptis bet kada - pakonsultuosim.

P.S. Lėktuvai niekada nemėtydavo bombų savaitėmis. Dažniausiai reidai trukdavo trumpai - atlėkdavo gauja bombonešių, išbarstydavo viską, ką turi, ir nešdindavosi namo, kol akiratyje nepasirodė priešų naikintuvai. Jei spėdavo išsinešdinti.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-05-04 19:50
Lapalių Vanagas
Na jis tikrai nebuvo koks paprastas,eilinis Jonukas ar Petriukas.Gal šis snaiperis ir turėjo kokį slaptą niekam nežinomą sugebėjimą tik ateiviai šito taip ir nesužinojo.Manau kad reikėtų parašyti kūrinuką būtent apie šį snaiperį, kad sudėtume reikiamus taškus;)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-05-04 19:15
St Sebastianas
Tiesa, svarbiausias dalykas - autorius gali pateikti ir visišką nesąmonę, tačiau ją pateikti reikia taip, kad skaitytojas tuo patikėtų. Tarkime, jei rašyčiau apsakymą apie snaiperį, kuris telekinezės pagalba reguliuoja kulkos lėkimą ir taip išgauna žvėrišką taiklumą, pakankamai realiai atrodys taiklus šūvis ir per tris kilometrus. Tačiau jei šautuvą pasiima koks Jonukas ir pirmu šūviu pakloja aštuonis priešus apsikarsčiusius neperšaunamomis liemenėmis... Nepyk, bet skamba kiek kreivai.:)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-05-04 18:51
St Sebastianas
Dėl snaiperio. Taip, jei gėjai kareiviai smaginasi karo lauke, juos nušauti tikrai nesunku. Kitaip jau gerokai sunkesnis variantas. Atvaryk į šaudymo varžybas, specialiai tau padarysiu rungtį šaudymą per taikinius.;) Suprasi apie ką kalbu. Teko šaudyti per kompaktą į taikinį. Na, jei prašauni pro centrinę skylę, tai pataikai. Jei pataikai į plastmasę, tuomet pataikai į plastmasę, o į taikinį, tai kaip čia pasakius. Žodžiu, jei šeštadienį bus geras oras ir netingėsiu, galėsiu pateikti pavyzdžių su nuotraukom.:)

Realiai snaiperis niekada specialiai nebandys vienu šūviu nušauti du žmones ar ufonautus. Tuomet negali būti tikras dėl antro taikinio garantuoto neutralizavimo. Paliekam legendas ramybėje, į šaudymą žvelkime realiai.;)

Antro pasaulinio karo ginklai tikrai nebuvo silpni. Jie buvo įvairūs. Nuo tokių, kuriais sunku žmogų nušauti, iki tokių, kuriais gali ir per sieną šaudyti. Tačiau vis dėl to atsižvelgus į ufonauto atsparumą, jo naudojama įranga atrodo itin trapi.

Manau, kad tolimesnę diskusiją apie ginklus galima perkelti į diskusijas, kad ateinančios kilerių kartos galėtų pasirankioti informacijos apie ginklus.:) Žinoma, jei būtų norinčių diskutuoti.:)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-05-04 15:35
Lapalių Vanagas
Prieš dedamas kūrinį į rašykus dar gerai pagalvojau ar palikti Perl Harboro užpuolimo ir kitus veiksmo aprašymus ar juos pašalinti.Nusprendžiau palikti viską taip kaip yra ir leisti legendinei trijulei (ir ne tik) skaniai pavalgyti;)

Pirmiausia.Jei dialogai vyktų tarp šiuolaikinių žmonių, jie tikrai neturėtų tradicinės prastos muilo operos manierų.Bet jeigu jie vyksta tarp ateivių (nežemiškų padarų turinčių savą, kaip sakė Valkas "sklerotišką" kalbėjimo stailą) kažko daugiau norėti ir nereikia.Štai dėl pernelyg žmogiškos ateivio elgsenos galėčiau pasiginčyti.Nejaugi nebūna išimčių? Nejaugi tarp mūsų, nėra hiumansų kurie elgiasi kaip ateiviai, o gal jie ir yra ufonautai apsivilkę ir apsitraukę baltas,gelsvas,rudas gyventojų škūras? Ir jų tikrai nėra mažuma.Pažystu tikrai ne vieną tokį.Net neabejoju kad ufonautų tarpe taip pat yra tokių išskirtinumų.

Dėl snaiperio.Žinoma kiekvieną šovinį reikęjo užsitaisyti rankomis. Patyręs šaulys tai darė greičiau ir be to, jis turėjo nemažai kulkų atsargoje, tik jos tekste nebuvo minimos. Taipogi nėra aprašoma per kiek laiko jis suguldė visus priešus ir kiek ilgai lėktuvai ant miesto mėtė bombas.Super turbo greičiu jis tikrai savo aukų neišaudė.Aštuonių minučių be abejo užteko juos visus suguldyti.Taip pat neparašyta kiek konkrečiai ten buvo priešų. Dešimt ar dvylika priešų per tokį laiką tikrai įmanoma sutvarkyti, o jeigu dar vienu šūviu nupila du...;) Profesonaliam snaiperiui norint tai padaryti tikrai nereikia didelio vargo, tereikia žinoti tam tikras vietas kūne ir jeigu du kareiviai susiglaudę juos abu imanoma atjungti vienu šūviu.Tokių snaiperių nedaug, bet yra.

Ir dar.Antro pasaulinio karo ginklai tikrai nebuvo tokie silpni,gal gerbemieji komentatoriai maišo antrąjį su pirmu pasauliniu.Tas pats ir su Lėktuvais.

Tikiuosi su laiku mano primityvus stilius keisis.Gal nebebusiu toks tingus ir tada bus geriau.Dėkoju visiems už kritiką ir komentarus.;)

Good Luck :]




 



Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-05-04 00:13
St Sebastianas
Na, tos literatūros apie snaiperius prikepta kiek tik nenori, todėl neįmanoma perskaityti visos ar skaityti neteisingą. Svarbiausia skaitant daryti išvadas, o norint jas daryti, reikia turėti nemažai pašalinės informacijos.

Snaiperio taikymosi taškas priklauso nuo labai daug aplinkybių. Tarkime tikslas, atstumas, naudojamas ginklas. Norint garantuoto efekto taikosi į galvą. Tačiau galva pakankamai mažas taikinys, todėl didėjant atstumui gali neužtekti ginklo techninių galimybių. Todėl prasideda taikymasis į kitas kūno vietas. Arba kitokio ginklo naudojimas.:) Teoriškai šiuo metu yra snaiperio ginklų, kuriais galima šaudyti į žmones ~2000m atstumu. Pabrėžiu žodį teoriškai. Tuomet reikia džiaugtis, kad pataikei ir negalvoti apie taiklų pataikymą.

Dabar apie pačias permušimo charakteristikas. Tų laikų pistoletų ir pistoletų kulkosvaidžių kulkos pradinė energija buvo iki kokių 700 džaulių. Tiek Mauser 98, tiek Mosin-Nagan energija prasideda nuo 2500 džaulių, o tai yra daugiau kaip tris kartus daugiau. Karabino kulka dideliu atstumu išlaikydavo didelę energiją, o tuo pačiu ir pramušimo charakteristikas. Jei turime pakankamai nedidelį atstumą, kelis gėjus karius, nusprendusius viduryje kovos lauko pasidžiaugti grupiniu seksu, tai manau, kad tinkamai paleista kulka galėtų permušti tris ar keturis.:] Žinoma, čia turėtų būti daug sėkmingai susiklosčiusių aplinkybių.:) Beje, šaunant statmenai į kaktą, kulkos lėkimo trajektorija keičiasi pakankamai mažai. Niekaip neatgooglinu kur buvo informacija apie kulkas ir kaulus.:/

Dėl sugadintos aparatūros, tai su karabinu yra žymiai didesnė tikimybė padaryti žalą nei su pistoletu kulkosvaidžiu. Žinoma, reikia pataikyti. Bet nereikėtų užmiršti, kad čia vokiečiai dauginosi tarsi kiniečiai, jų buvo daug ir visi nuolat šaudė, nes žinojo nesibaigiančių šovinių kodus.:)

Šito mano rašinėjimo mintis yra tokia, kad pasigilinus į tai, ką rašai, gali išvengti daug nesąmonių. Arba nesąmonę pateikti taip, kad visi patikėtų, jog tai švenčiausia tiesa.;) Žodžiu, yra kūriniai, kuriuose gali rašyti ką nori, o yra tokie, kuriems turi daug namų darbų atlikti.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-05-03 18:00
Lengvai
Oj nuostabi nuostabi!!! Aš jau po pirmo trečdalio būčiau metusi skaityt, bet pamačiau, kokio ilgio komentarai ir nusprendžiau, kad norėdama juos suprasti, turiu perskaityti ir kūrinį, tad tik todėl ir pribaigiau=]]
O komentarai - nerealūs, kaip visada, kai kur kvatojau balsu=D
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-05-03 15:04
Meškiukas
Matyt vėl ne tą literatūrą apie snaiperius skaičiau arba nesuskaičiau likusios :]

Dėl peršovimo dabar tampysiu už arbaleto - snaiperis kur taikosi? Tikrai ne bet kur, taip kad bet kokiu atveju kulka užstrigs kaukolėje, o jei į krūtinės sritį- ten išvis kaulų maišalynė. Matau vienintelį logišką variantą - du vokiečiai/rusai, apimti didelės meilės vienas kitam suartėja labai arti ir snaiperis, nemėgstantis vokiečių/rusų šauna į nugaros kairį ar dešinį apatinį šoną žemiau šonkaulių, ko pasekoje kulka perskrodžia kepenis, žarnas, inkstus, skrandį ar dar ką, nekliudydama kaulų ir dar pakedena šoną antrajam. tad šiame kontekste apie snaiperį "kartais" nušaunantį du ar tris iš karto...pats supratai turbūt :)

Ok, dėl MP-40 persistengiau, mano klaida :) bet tada tuo labiau man nesiriša kaip tokį kietą ateivį suvarpo su Mauzeriais, kurie teturi po 5 kulkas ir pertaisinėjimas ne ką greitesnis nei Mosino.

Dėl snaiperių skaičiaus rėmiausi daugiau tuo pačiu Zaicevu, kuris vienas nelakstė, tik propoganda viską smarkiai išpūtė ir Butkaus knyga, kur praktiškai nebuvo pastabų, jog ėjo vienas.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-05-03 14:17
St Sebastianas
Na, gerai, pridėsiu dėl snaiperių. Reikia meškiuką už kudlų papešioti.:)

Kiekviena šalis turėjo savas snaiperių vizijas. Tarkime, vokiečiai ir rusai labai mėgo snaiperius vienišius. Anglų snaiperiai buvo tik aukštesni karininkai, todėl naudojami labiau kaip paskutinė priemonė. Japonų snaiperiai buvo tik vienišiai - įlįsdavo į kamputį ir laukdavo kol kas nors pro šalį praslinks. Kiek snaiperių grupėje priklausydavo ir nuo konkrečios užduoties. Tarkime, jei reikėdavo priešų gretose sukelti paniką, būdavo daugiau. Jei konkretaus žmogaus pašalinimas - siųsdavo vieną ar du.

Dėl peršovimo, tai viskas priklauso kur pataikai. Jei nekliudo kaulų, tai net su silpnu ginklu gali mušti kiaurai. Praktiškai bet kuris šautuvas gali peršauti daugiau nei du netoliese stovinčius žmones. Problema kyla kitur - kur lėks kulka peršovusi žmogų? Kliudžiusi kaulą kulka gali pakeisti lėkimo kryptį, todėl daugiau kaip vieno žmogaus nušovimas yra sėkmės, o ne profesionalumo reikalas.

Nors mums sukurtas stereotipas, kad vokietukas yra su MP-38/40, tačiau vis dėl to tais laikais populiariausias ginklas buvo senukas Mauzeris 98. Daugelis sušaudymų vykdavo naudojant būtent jį. Bet Meškiuko pastabos esmės tai nekeičia - ufonautiškos technologijos atrodo per daug trapios.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-05-03 13:31
St Sebastianas
Pachmielniems jūreiviams bepusryčiaujant ant denio grojo orkestras "Prievartaujama katė", kuris atliko naujausią savo gabalą "Gilyn, gilyn paskui kilograminį deimantą" dedikuotą Kameronui po daugelio metų sukursiančiam žymųjį "Titaniką". Tuomet prasidėjo! Bombonešiai mėtė bombas, ištaškė orkestrą, jūreivius, laivus, palmes, smėlio maišus. Viena bomba nukrito bet nesprogo. Prie jos kaip mat puolė metalo vagys, tačiau bombos galiukas nustojo suktis ir ji ištaškė juos visus. Skraidė naikintuvai ir viską tratino. Viskas nenorėjo būti tratinamas, todėl pabėgo, o naikintuvai pradėjo tratinti jūreivius ir karininkus. Žodžiu, buvo baisu.

Tikrai baisu... Jei jau knygutes skaityti tingi, tai bent discovery pasižiūrėk. Tikrai buvo neblogų laidų apie antrą pasaulinį. Taip pat reikėtų pasidomėti terminologija. Suprantu, kad ufonautai gali nežinoti tam tikrų terminų, tačiau jei žino kreiserį, tai nežinoti minininko atrodo kiek keistai.

Toliau tokios klaidos, kaip kulkos gadinančios laivų korpusus. Negi manai, kad kam nors tikrai rūpės nubraukti dažai?

Apie snaiperį reikėtų patylėti, bet vis dėl to leptelsiu. Snaiperis niekada neiškiš ginklo pro langą, duris ar šiaip kokią nors skylę. Nes šis karys yra efektyvus, kol jo niekas nemato. Kai pamato yra daug labai paprastų ir efektyvių priemonių kaip jį pašalinti. Manau, kad pro skylę kyšantis snaiperiškas kulkosvaidis tikrai atkreiptų dėmesį.

Būdavo dienų, kai vienu šūviu nupildavo du greta stovinčius priešus, kartais net tris. Prieš porą savaičių šaudžiau, tai pataikiau tiesiai į dešimtuką, o už taikinio skrido musė. Kulka nuo jos rikošetavo, tuomet kliudė žvalgybinį Kinijos oro balioną, nušovė netoliese skridusį strutį ir galiausiai nukrito ant teroristo iš Zimbabvės ir jį mirtinai sužalojo. Taip viskas ir buvo.

Kalbant apie pribaigiamąją sceną, viskas atrodo kaip epizodas iš indų filmo: sušaudytas, supjaustytas, apmyžtas ir padegtas, bet vis atsistojantis, kad padainuoti ir pašokti. Vaikai ir moterys mišką pasiekia netrukus. Ufonautas, kuris juda žymiai greičiau, iki miško bėga gerą pusvalandį. Vokiečiai dauginasi kaip kiniečiai, lenda iš visų pakampių ir dainuodami "idkfa" šaudo nesustodami. Tėvukas nudrimba su savo kosmolėkiu nors tam nėra jokios regimos ar neregimos priežasties. Na, tikriausiai norėjo į uosio viršūnę įlipti. Tuomet vėl visi šaudo, tik tėvukas sėdi medyje ir žaidžia tetrį.

Kūrinio idėja gal ir nėra bloga. Skrajoja ufonautai, stebi visokius besimušančius primatus. Štai nuo čia prasideda trūkumai. Nėra jokio varomosios jėgos. Kiek žmonių darys tvarką matydami dviejų skruzdėlynų tarpusavio kautynes?

Kautynių aprašymų nereikėjo iš viso. Na, jei atlikimas būtų geras, gal dar taip nesiraukyčiau. Dabar dėl faktinių ir visų kitų klaidų tas dalis galiu vertinti tik kaip balastą.

Ufonautai per daug žmogiški. Tetrūksta, kad visus susišaudymus stebėtų maukdami kokakolą ir ėsdami popkornus. Nėra net kitokio mąstymo užuomazgų. Pats pagalvok, jei tau nuo pat gimimo kartos tu stebėtojas, tu negali kištis, tu stebėtojas, tu negali kištis, tu stebėtojas, tu negali kištis, tu stebėtojas, tu negali kištis, tu stebėtojas, tu negali kištis, tu stebėtojas, tu negali kištis, tu stebėtojas, tu negali kištis, tu stebėtojas, tu negali kištis, tu stebėtojas, tu negali kištis, tu stebėtojas, tu negali kištis, tu stebėtojas, tu negali kištis, tu stebėtojas, tu negali kištis, tu stebėtojas, tu negali kištis, tu stebėtojas, tu negali kištis, tu stebėtojas, tu negali kištis, tu stebėtojas, tu negali kištis, tu stebėtojas, tu negali kištis, tu stebėtojas, tu negali kištis, tu stebėtojas, tu negali kištis, tu stebėtojas, tu negali kištis, negi manai, kad tu tiems principams labai naglai prieštarausi? Eisi gelbėti kažkokių tau visiškai svetimų žmogeliukų? Netikiu. Juk pažiūrėjęs Animal chanel nečiumpi šautuvo ir neleki į Afriką šaudyti hienų dėl to, kad jos sudraskė antilopę?

Kūrinį kiek gelbsti pabaiga. Ji gana nebloga - sėdi tėvukas medžio viršūnėje, žiūri kaip valandą pribaiginėja jo sūnelį ir galvoja "Matosi, kad tai mano produktas!"

Tekstas turintis vilčių, tik prastai įgyvendintas. Gaila, kad kai kurios dalys yra čiuptos tiesiai iš ne pačių brangiausių ir teisingiausių holivudinių filmų.
Įvertinkite komentarą:
Geras (2) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-05-03 12:22
Meškiukas
Galbūt pasikartosiu, bet...

Virš karinių bazių pratybos nevyksta, o JEI kažkas nutinka, kariškiai žino, kad tas ir tas lėktuvas pakils tą ir tą valandą. Beje, įsivaizduoji, kokios lėšos buvo skiriamos radijo sonarams, stebėjimo postams? Jei jau aprašinėji Per Harborą, naudokis ne tokiais šaltiniais, kaip vaidybiniai filmai.

Dėl snaiperio Valkas jau pasakė, bet pridursiu - "Priešas už vartų" gražus filmas, bet... mažiausiai snaiperiai dirbdavo poromis ir tai tik būdami apkasuose- šalia sėdėdavo stebėtojas, kuris nurodydavo taikinius ir žymėdavo nukautus karius. Už apkasų grupės susidarydavo iš ~8 žmonių. Pataisykit mane, jei klystu, bet vienas šalia kito stovinčių žmonių vienu metu neperšautų net dauguma šiuolaikinių ginklų. Čia ne PC žaidimas.

Pirmi eina ne pėstininkai, o kaip tik sunkioji technika.

Jei miestas bombarduojamas, joks karys nebus siunčiamas į jį.

Nebūna tokių dalykų, kad nuo šūvio žmogus nuskristų į tolį. Jei jau tokio galingumo ginklas- šūvis sudraskys žmogų. Pamiršk filmus, žaidimus ir knygas. Jei pataikys kulka, žmogus nugrius vietoje, jei pataikys raketa- jį ištaškys.

Beje, jei ateiviai tokie "uber ultra kieti", kaip jo ginklą galėjo suvarpyti MP-40? Kad žydų šaudymui naudojo kitus ginklus, labai labai abejoju.

Kaip a la "Per harboras-Priešas už vartų-Grobuonis" gal ir skaitomas, kitu atveju per daug tokių netikslumų, bent jau mano akimis. Perskaityt perskaičiau visą, idėja pasirodė visai įdomi, bet jos pateikimas skurdokas
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-05-01 21:17
Valkas
Va, žinot, apie ką svajojau nuo pat šio kūrinio atsiradimo konkurse? Suvalgyti jį pusryčiams. Kitaip tariant - suėsti =]

Parašytas jis neblogai, už moralizavimą, už idėją su malonumu paspausčiau autoriui leteną. Labai retai šiais laikais literatūroje pasitaiko šis tas pamokančio, ir visuotinis nihilizmas jau pradeda nervinti. Bet va visa kita... ūūū, baisu.

Pradėsiu nuo skyrybos ir rašybos klaidelių. Tvarinį skaičiau senokai, tingiu vėl jas visas rankiot, bet kiek pamenu akis užkliūdavo labai jau dažnai.

Antra: dialogai. Prisipažinsiu, ne visi sugebėtų pamėgdžioti tą tradicinę prastų muilo operų manierą, kai veikėjas kalba lyg protiškai atsilikęs sklerotikas daugiatūkstantinei auditorijai. Pridėjus marias skyrybos klaidų (pastebėjot? Gal tik kas penktas tiesioginės kalbos sakinys parašytas taisyklingai) išeina labai labai liūdnas vaizdas.

Na ir pagrindinis dalykas - techninės klaidos. Iš pradžių skaitydamas veiksmo aprašymus aš nuolat prunkščiojau, paskui ėmiau kratytis, o galiausiai teko susiimti rankomis už pilvo. Na, gal žmogui, su antru pasauliniu karu pažįstamam tik iš tokių "istorinių" filmų kaip "Perl Harboras" arba "Mes iš ateities" viskas atrodo normaliai, bet pakapsčius giliau nežinia, juoktis ar verkti. Pasakysiu kelis pavyzdžius, o toliau autorius galės kapstytis pats.
Pirma - SSRS kariuomenėje antro pasaulinio karo metu buvo naudojamas praktiškai tik vienas snaiperinio šautuvo modelis - "Mosin-Nagant 91/30". Penkių šovinių talpos dėtuvė ir būtinybė kiekvieną šovinį užtaisyti rankomis, patraukiant rankeną. Šaudymo sparta - apie 10 šūvių per minutę. Argi tokiu daiktu įmanoma greitai ir lengvai išguldyti visą būrį? Be to, snaiperiai beveik niekada nedirbdavo po vieną, dažniausiai - grupėmis, nuo dviejų iki keliolikos žmonių.
Antra - prieš beveik septyniasdešimt metų lėktuvai nė iš tolo nepanašėjo į TIE naikintuvus iš "Žvaigzdžių karų", ir neturėjo nei borto kompiuterio, padedančio nusitaikyti, nei stebuklingo manevringumo, leidžiančio atakuoti taikinį vėl ir vėl. Realybė skurdoka - atakos metu naikintuvas tegalėdavo šaudyti į žemę dvi - tris sekundes, o paskui jam tekdavo bent kelias minutes apsisukinėti, manevruoti, kol ir vėl galėdavo grįžti į šaudymo poziciją. Be to, skrendant kelių šimtų kilometrų per valandą greičiu taikytis į žmogaus dydžio bėgantį padarą yra tas pat, kas pirštu nudurti Saulę. Visiškai neįmanoma. Lėktuvai ataktuodavo išimtinai tik dideles smulkių taikinių grupes, ir tai dažniausiai bombomis. Plius - jei jau kūrinio veikėjui pastebimą žalą darydavo eiliniai vokiečių automatai (tarkim devynių milimetrų MP-40), galima pamanyti, kas iš jo liktų po vieno 20 mm. pabūklo, kokiais buvo apginkluoti beveik visi vokiečių lėktuvai, pataikymo.


Ech, tik ką pastebėjau, kad tikriausiai varginu komentaro skaitytojus bereikalingom techninėm detalėm, taigi apibendrindamas pasakysiu tik tiek - 60% kūrinyje aprašomo veiksmo prasilenkia su realybe.

Dar galėčiau pabambėti apie klišes, abejotiną veikėjų motyvaciją ir logiką (jei jau visi ateiviai nėra linkę kištis į atsilikusiose planetose vykstančius baisumus, tai vargu, ar pas juos galėjo likti tokie instinktai, kaip užuojauta. Čia žmogiškas elgesys derinamas su nežmogiškomis savybėmis - ir labai prastai derinamas), tačiau gal kas kitas pasisakys. Sebastianai, drėbtelk savo žodį, tau vis tiek geriau išeina.

Vienu žodžiu, turime daug potencijos turintį kūrinį su labai, labai prastu išpildymu. Jei autorius būtų raštingesnis, kruopštesnis ir mažiau tingėtų, būtų gavęsi šis tas neblogo. Įvertinčiau dviem su trupučiu, bet velniai nematė - parašysiu tris. Beje, sveikinu su trečia vieta =]
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą