Rašyk
Eilės (78174)
Fantastika (2307)
Esė (1555)
Proza (10913)
Vaikams (2717)
Slam (74)
English (1198)
Po polsku (371)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 31 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Buvo vos septinta valanda pavasariško ryto. Giedro, gaivaus, tuoj nubus kaimynai, iš kairiosios sienos pasigirs įjungiamo radijo šnypštimas, skambtelės sudaužiamos puodelių nugarėlės prieš plikant rytinę arbatą, o vėlų vėliausiai – trinktelėdamos užsivers durys, išskubant į darbą ir griausmingai nubildant įvijais laiptais žemyn.
Mano kambaryje - prietema. Sienų pavėsyje stūkso didžiulės senų knygų pilys, lyg rydamos mažą buto erdvę.
Užtraukiau raudonas užuolaidas dar naktį, vos grįžęs iš parko, ir susmukau ant supamosios kėdės. Taip prasėdėjau visą naktį, stebeilydamas į tamsą, tuštumą, ties mano kojomis atsigulė šuo.
Pro nevalytus langus įkyriai besibraunant rytmečio šviesai, nutįso milžiniški kaktusų siluetai, surikiuoti ant palangės. Gremėzdiški, išsigimę, milžiniškomis galvomis, - lyg išsikraipusios ežių kupros, - jie užklojo buto grindis.
Aštunta valanda ir ketvirtis ryto suposi sieninio laikrodžio ciferblate, kuomet prisiminiau ant stalo gulinčią šakelę, parsineštą iš vakarinio pasivaikščiojimo. Ją man į rankas įbruko Izabelė, netikėtai pasirodžiusi parko gilumoje ir ėmusi šaukti:
- Ilgši, sveikas! - dusdama nuo bėgimo ir susijaudinimo, ji artėjo manęs link. Nebuvau nusiteikęs bendrauti. Raudonskruostė, guvi mergaitė, užlipdavusi pas mane į ketvirtąjį aukštą parūkyti, pasitikėjo mano draugija ir manėsi esanti tinkama kompanija tyliems ir melancholijos persmelktiems vakarams. Jai šnekant linkčiodavau, įdėmiai žiūrėdavau į jos viskuo tikinčias akis, ir tyliai gailėdavau.
- Labas. Ko bėgioji? Aš niekur nedingsiu - bandžiau juokauti.
Nenoromis pasekiau ja parko gilumon.
Gyvenau Bulonės miško pakraštėlyje, kadaise motinos apleistame bute, ramioje Paryžiaus paunksmėje, todėl pasivaikščiojimai su patrakėliu vilkšuniu Viniu išblaškydavo mano galvoje susikaupusią vienatvę.

                                                                                  ***

Atsidusau. Rodos, visą kambario dvasią buvau įsiurbęs į save, dabar, palenkęs galvą, išpūčiau užsibuvusį orą po stalo kojomis. Iškvėpiau visa, kiek galėjau, pasijutau tuščias lyg stepė. Lyg beviduris.

                                                                                  ***

Izabelė tądien buvo kaip niekuomet guvi. Mačiau, jog vienoje rankoje spaudžia žilvičio šakelę, matyt, su draugėmis žaidė burtus, laužė ją į mažyčius gabalėlius ir dėjo kiekvienai į delną. Mergaičių lūkesčiai vieną dieną pakeis pasaulį – pamaniau.
Ji puikiai žinojo, kaip žaisti ir su manimi. Perprato visas mano istorijas, žaizdas ir mintis, todėl bijojau jos lyg galimybės mane atverti pačiam sau. Nenorėjau matyti savo gyvenimo, tos bežmogės tuštumos, kurioje paskendau mizantropiškų nuojautų persmelktas, tik reto bendravimo su keliais bendraminčiais gaivinamas. Šeimos neturėjau, nors motina dar prieš daug metų, sakydavo:
- Pasimesi.
Vėliau ji dingo. Nuvežiau į senelių prieglaudą, ir, prižadėjęs iš pat ryto ją aplankyti, niekada nebegrįžau.
Nežinau, ar siaubas suleido šaknis, ar kankinantis beprasmybės jausmas buvo taip giliai suaugęs su manimi, jog manęs belaukiančią motiną greitai pamiršau.
Ir štai pasirodė ji. Jauna, žvali, padauža patrakėliškomis mintimis ir perdėtu entuziazmu.
- Mano tėvai sako, jog tu vienišas. - pirmąkart, vos man pravėrus duris, pasakė Izabelė. - Tai tiesa?
Ji čiaumojo kramtomąją gumą ir žvelgė man tiesiai į akis.

                                                                                    ***

Už sienos, skiriančios mane ir gatvę, ėmė vingiuoti burzgiančių rytinių autobusų garsai. Nė vieno iš jų – prarastos Izabelės... Dešimtys pavienių šūktelėjimų ir pasilabinimų pynėsi rytmečio gausme, atbudusiame, žvaliame, pasirengusiame kūlvirsčiais nerti į naują kasdienybę, į naujus ieškojimus atrandant tą patį, tačiau vis džiaugiantis, vis surandant tikėjimą savyje, jog einama teisinga kryptimi.

                                                                                    ***

- Štai, pasižiūrėk. - tarė ji. Iki tol ėjome šalimais, tylėdami, nors jaučiau joje nekantrumą. Pasisukau jos pusėn. Izabelė laikė kairiąją ranką ištiesusi mano pusėn.
- Tėvas man sakė, jog iš žilvičio šakelės, jei tik panorėsi, galėsi užauginti naują medį. Tereikia įsmeigti sužeistuoju galu į žemę.
- Man vaikystėje irgi taip sakydavo.
- Nejaugi? - nustebo ji, tačiau nė nežvilgtelėjo mano pusėn.

                                                                                    ***

Nusišypsojau. Padėjau atgal ant stalo šakelę.
Už sienos suskambo telefonas. Vinis pakėlė galvą, pastatė ausis ir keletą kartų sulojo.
Vyriškas susijaudinęs balsas pasisveikino. Po tylios pauzės paklausęs, ar nėra naujienų, padėjo telefono ragelį į vietą.
- Nora! - šūktelėjo, tačiau, nelaukdamas jos ateinant, girgždinčiomis grindimis nuskubėjo į buto gilumą.
O po to stojo tyla. Aš giliai atsidusau, pasirėmiau į kėdės atkaltę, mat nuskaudo kairįjį šoną, ir mano akys susidūrė su purvina ranka, pakibusia nuo kėdės atbrailos. Lyg negyva, nusvirusi liudininkė - žemės link.

                                                                                    ***

- Eime prie pelkės. - pasiūlė Izabelė ir, nelaukusi mano sutikimo, timptelėjo man už rankos lyg skatindama nuo jos neatsilikti.

                                                                                    ***

Ji buvo laiminga. Ji buvo visuomet velniškai laiminga. Tas jos guvumas, įkyrios mintys, šokiai mano kambario viduryje... Juokas, prasikverbdavęs per daugelį kartoninių mūsų daugiabučio sienų, kildavo virš miesto, užliedamas jį meilės gyvenimui saliutais.
- Ar išmokinsi mane plaukti? - vis klausdavo ji.
- Žinoma. - atsakydavau.

                                                                                    ***

Sugniaužiau kumščius. Nesijaučiau kaltas. Tai jos pasirinkimas.
Atsistojau. Kambarys atrodė platus kaip niekad. Kankino nežmoniškas troškulys, tačiau vien pagalvojus apie vandenį, viduje sukildavo nepaaiškinamas vimdulys, todėl, apsukęs keletą ratų aplink gulintį Vinį, sėstelėjau atgal ant kėdės.

                                                                                    ***

- Ar tu kada buvai įsimylėjęs? - kartą manęs užklausė Izabelė.
Suglumau, nes niekuomet nebuvau apie tai pagalvojęs. Iš kur jai tokios mintys? Už ką? Ar ji svajoja, tiki, o galbūt jau myli...?
Nežinojau, ką jai atsakyti, todėl dusliai atsikrenkščiau, ir, priėjęs prie žurnalų stirtos kambario kampe, ėmiau juos vartyti.
- Jei norėsi, galėsiu paskolinti. - pasakiau jai.
- Ką? - nesusiprato ji. Paskui, atsekusi mano mintį, pakreipė galvą ir tarė:
- Ne, mane labiau domina tavo knygos, kurias nuolatos skaitai. Pasiskolinsiu jas.

                                                                                    ***

Izabelė buvo mano kopija. Linksmesnė, todėl dar beviltiškesnė. Ir aš toks buvau. Paskui laikai pasikeitė, aš išvažiavau, visi mane pamiršo – aš visus užmiršau. Sukūriau sau pasaulį, lyg Dievas, platų, kuriame jokio atsižadėjimo ir netekties skausmo, o kvapą gniaužiančios istorijos mane sekė puslapis po puslapio...

                                                                                    ***

Sėdėjau ir mąsčiau, o kam gi sienos reikalingos. Jos tik kartoninis iliuzijos pluoštas, sukuriantis  iki begalybės šleikštų susvetimėjimo jausmą.
Ėmė pamažu temti, galbūt pernelyg greitai, o gal tai buvo tik probrėkšmais pro šoną prabėgusi diena – aš nežinau. Laiptinės verpetuose sukosi kaukšintys žingsniai, šiugždantys suknelių raukiniai (braukiantys užsigulėjusias dulkes) ir suskleidžiamų skėčių pokštelėjimai. Matyt, lauke lyja.
Girdėjau, kaip atsidarė paradinės durys, ir iškart sumečiau, kas įėjo pro jas. Mano kvėpavimas sulėtėjo, širdyje nuvilnijo susijaudinimo pliūpsnis, tačiau sėdėjau lyg surakintas.

                                                                                    ***

Stovėjome su Izabele patvinusios pelkės pakraštyje. Aš žiūrėjau į pilkšvą krioklį tolumoje, ryjantį nuo rudenio užsilikusius lapus, besūkuriuojančius ant vandens paviršiaus. Giliai susimąstęs maniau tuojau pat grįšiąs kambarin, tačiau laukiau Vinies, belakstančio tolėliau parke. Izabelė pritūpusi žarstė tarp rankos pirštų šaltą vandenį ir susimąsčiusi lėtai kalbėjo:
- Tėvai tave laiko keistuoliu. O Karolis sakė, jog esi panašus į atsiskyrusį iškrypėlį. Ar tai tiesa? - staiga išbėrė paskutinius žodžius Izabelė. Jaučiau, jog jai nemalonu tai sakyti, tačiau  bando man parodyti, kaip padūkėliškai esu nutolęs nuo realybės.
Akimirksniu pasijaučiau išduotas.
- Vienas kambariukas, Izabele, tik vienas kambarys, po velnių – tiek aš pasaulio iš jūsų prašau! - supykęs ir pasijutęs nesuprastu net jos, Izabelės, išrėkiau.
Išsigandusi mano grubaus tono ji staiga suktelėjo manęs link, tačiau, nesuvaldžiusi pusiausvyros, įvirto į dumblėtą pelkės vandenį.
Žiūrėjau tiesiai į ją. Šiek tiek pasimetęs, tačiau ramus ir piktas, koj ji šaukėsi mano pagalbos. Jos akyse akimirką švystelėjo motinos siluetas, toli toli, vos įžvelgiamas, ir aš nusišypsojau.
Izabelės rankos buvo rausvos, gležnos, kaip visų trylikamečių mergaičių.
Žilvičio šakelė gulėjo prie pat mano kojų.

                                                                                    ***

Vaikščiojau sutemusia alėja, vėl jausdamasis laisvas ir ramus. Pavasario vėjas pūtė palengva, grauždamas pavandenijusias akis, aš vis šypsojausi, jaučiausi lengvas ir šiek tiek apkvaitęs. Prie kojų ištikimai sekė Vinis, kartkartėmis daužtelėdamas masyvia uodega man į blauzdas, lyg sakydamas „pasiskubink“.
Grįžau namo jau gerokai po vidurnakčio. Tyloje sulaukiau ryto, vėliau – popietės. Knygos nė nepaėmiau į rankas.
Sėdėjau iki tol, kol masyvūs kumščiai ėmė baladoti duris. Tuomet atsistojau, paglosčiau šunį, giliai atsikvėpiau.
Nuėjau į virtuvę, prisipyliau pilną stiklinę vandens ir, lyg godus godus žmogus, pakėliau ją prie savo lūpų.
Garsai už mano buto durų netilo.
- Tuojau pat atidaryk, iškrypėli! - šaukė Izabelės tėvas.
Aš niekur neskubėjau. Pastačiau stiklinę ant stalo.
Besileidžiančios saulės akivaizdoje ant molinų kambario grindų gulė iškreipti šešėliai.
Priėjau prie vieno iš gėlių vazonų. Įsmeigiau žilvičio šakelę į drėgną žemę ir lėtai patraukiau durų link.
2010-03-09 15:35
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 12 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2010-07-29 15:36
Arbatinukas Ir Vėl
ir... aš nemanau, kad sąvoka "žodžio meistras" čia ne vietoje. Tai buvo meistriškai sudėlioti žodžiai. Neabejoju.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-07-29 15:34
Arbatinukas Ir Vėl
Paprastai neskaitau prozos. Bet TAI! Man net pirštai pinasi dabar rašant. Nuostabus stilius, tarsi skaityčiau kokio rusų klasiko romaną. Tai buvo nepakartojama. Aš pirmą kartą šitaip atsijungiau rašyke skaitydama tekstą. Ačiū TAU už tai.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-07-27 20:08
Čia ne Aš
Jei tave užgavo mano vertinimas ir komentaras, tai labai atsiprašau. Gali paprašyti adminus, ištrins ir anuliuos. Viso gero.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-07-27 19:53
Avoir
Čia ne aš, pernelyg sunku patikėti tavo žodžiais, kuomet švaistaisi "žodžio meistras" sąvokomis, - Bodleras, Mekine, Sartre'as tokie yra, ne aš.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-07-17 06:45
Svoloč
Neblogai.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-07-12 22:41
Dūgzti tyliai
Gražu.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-07-09 19:58
Čia ne Aš
Žodžio meistras esate, nors tie "šokinėjimai" vargino, tačiau su malonumu perskaičiau ir dar grįžusi pasitikrinau  ar taip supratau. Geras kūrinys.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-07-09 18:53
Valdovė
Įdomus darbas. Man patiko,kad daugiau tokių darbų būtų kaip šis:)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-03-21 11:15
Dvasių Vedlė
Geras darbas, daugiau tokių galėtų būti :) Tiesa, skaitant niekaip neapleido jausmas, kad šitas kūrinys labai panašus į vieną iš manųjų. Gal ir dėl to jis man taip patiko. Yra redaguotinų vietų, kaip kad ir tie siluetai, surikiuoti ant palangės ir tas Paryžiaus paminėjimas čia jokios įtakos nedaro. Išmesk tą sakinį ir kūrinys nepasikeis.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-03-20 14:14
Vaikyste du kart
gerai
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-03-18 22:56
EyesTrueDe_Lies
ilgokas...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2010-03-10 14:07
ja Il
įtaigu.
5
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-03-10 11:19
Garso Bangos


Sukūriau sau pasaulį, lyg Dievas, platų, kuriame jokio atsižadėjimo ir netekties skausmo, o kvapą gniaužiančios istorijos mane sekė puslapis po puslapio... 


Su ta netektimi, skausmu, sakyčiau kiek klišinis pasakymas. Čia vienintelė vieta kuri man pasirodė kiek prastoka. Buvai Paryžiuje tiesa? Net jei ir nebuvai, puikus pasirinkimas šiam tekstui.

Žilvičio šakelė, Izabelė, pelkė, motinos siluetas. Tiesiog norėjau perskaitęs sušukt kažką. Riktelt tau, kad puikiai parašei.

Patekau į tą  pasaulį ir nuliūdau kai atėjo pabaiga, gal tarp tų pastraipų įmanoma dar kažką rasti? :)

Žaviuosi 5
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-03-09 20:31
Netipiškas Individas
Visiškai pritariu Pilkei (:

Nuo savęs pridėsiu: nuostabiai piešiamas vaizdas. Gal kam ir nepatinka detalizuotas smulkmeniškumas aprašyme, bet čia jis labai vykęs. Kaip jau Pilkė minėjo — skaityti nenuobodu, nes tekstas įtraukia. Man tik nepatinka, jog Paryžius minėtas ir čia.. Per daug man jo literatūroje ir tiek.

Labai patiko šuns vardas.. Man tekstuose naudojami vardai suteikia labai daug emocijų.. Puikiai parinkti vardai rodo ir puikų to personažo išpildymą! Tad sveikinu.

Nors ir ganėtinai šokaliojama, bet šis vaizdinys: Atsidusau. Rodos, visą kambario dvasią buvau įsiurbęs į save, dabar, palenkęs galvą, išpūčiau užsibuvusį orą po stalo kojomis. Iškvėpiau visa, kiek galėjau, pasijutau tuščias lyg stepė. Lyg beviduris. yra labai labai puikus!

Giriu už mokėjimą įtraukti, tuo pačiu ne viską iš kart pasakant, o paliekant mįslę, kuri užpildoma emociškai dar labiau įtraukiančiom, ir bendrai — labai patraukliom vietom!

Žavi lyrinio subjekto minčių raiška!

Nesitikėjau, bet tuo pačiu ir tikėjausi tokios pabaigos!

Rašyčiau (4,5)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-03-09 16:12
pilkė
Siluetai, surikiuoti ant palangės?
Ką galima pasakyti? Įtaigu, nenuobodu skaityti. Bandymas užkabinti herojaus pasąmonę - lyg ir vykęs, o vis dėlto ypač atsargus, tarsi pats į save žiūrėtų iš šalies. Labai patiko aplinkos aprašymai :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą