Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (905)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 6 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Vernonas Dievas litlis

Vernonas Dievas litlis Šokiruojanti knyga. Jau pirmieji puslapiai verčia sukąsti dantis it ištverti paaugliškas mintis, kurių daug, bet tvarkos ir esmės jose maža, o padorumo dar mažiau. „Dievas mato: mokydamasis gyvenimo stengiausi iš paskutiniųjų, netgi įtariau, kad didinga ateitis mūsų lauki. Bet po viso to, kas nutiko, nuojautos nebe tokios šviesios. Kitaip tariant: į ką pavirto šitoks supistas gyvenimas?“

Apie ką mes čia? A, tiesa, apie Vernoną Gregorį Litlį. Jaunuolį, kuris priešinasi viskam, kas vyksta jo gyvenime. Deja, jo pasipriešinimas labai silpnas. Dažniausiai visiškai neveiksmingas. DBC Pierr'as bando žodžiais pavaizduoti paaugliškos būties problematiką. Ir tai jam visai neblogai pavyksta. Tam tereikia išmesti 90 procentų prasmės ir pridėti keletą neišradingų vulgarybių.

DBC Pierr'as be gailesčio menkina jauno žmogaus gyvenimą, įtraukdamas artimuosius, draugus, kaimynus, žurnalistus ir likusią visuomenę į paauglio problemų aptarinėjimą ir išvadų darymą.

Šešiolikmetis Gregoris kaltinamas nusikaltimu, kurio jis nepadarė. Kažkas šovė. Mirė žmogus. Kaltinamas jaunuolis turi sveikatos problemų, kurios gali jį išgelbėti nuo mirties bausmės, tačiau jis tuo nesinaudoja. Tiesiog bando pabėgti. Bėgti nuo visuomenės, kuri jį supa. Tačiau likimas, kaip užsikirtusi plokštelė, vis gražina jį namo. “Mano namai – drožto medžio pastatas drožto medžio pastatų gatvėje.” O namuose laukia mamelė, kuri lyg ir būtų dėkinga, kad Vernonas nebūtų niekada gimęs. „Būčiau sukruštai dėkingas, jei skambintų ne mano močia. Tarp mūsų šnekant, kai aš gimiau, ji man sakytum įbedė į nugarą peilį, ir dabar bet koks jos sukeltas pisinys tiesiog sukioja jį. Šiuo metu netgi dar stipriau žeidžia, kai nebėra tėčio, kuris pasidalytų skausmu. Pamačius telefoną, mano pečiai susitraukia, lūpa atvėpsta, maždaug: o, ne! “Vernonai, tau viskas gerai?” - štai ką ji žodis žodin suunkš savo prie kryžiaus kalančiu balseliu. Garantuoju.“

Kuris jaunuolis nebandytų pabėgti nuo tokių santykių..? Taip ir bėga, išsisukinėja, bet vis grįžta į pradžios pradžią. Vernonas lyg kankinys, kuriam tokia etiketė netgi tinka ir tai vienintelis dalykas, nuo kurio jis nebando bėgti.

Prisipažinsiu, kad taip ir nesupratau, kodėl Vernonas pasidavė aplinkinių daromam poveikiui ir galiausiai susitaikė su jam skirta mirties bausme. Tiesą pasakius, aš išvis nieko nesupratau. Tačiau keistų minčių, beprasmių žodžių, painių situacijų, skirtingų charakterių pliūpsnis padėjo suprasti, kad tokios knygos skirtos neišsenkančios kantrybės žmonėms.
2005-12-20
 
Kita informacija
Recenzento
vertinimas:
Tema: Romanai
Leidykla: Tyto alba
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2005
Vertėjas (-a): Andrius Patiomkinas
Puslapių: 364
Kodas: ISBN 9986-16-436-2
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 10 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2008-11-11 15:50
Arvena
Nusipirkau šitą knygą, nes kainavo 7.00 Lt. Šiaip... Ką žinau. perskaičius atrodo, kad pvz. Pelevinas ar Beigbeder - tik kuklūs mokinukai, nedrąsiai išlemenantys vieną kitą vulgarybę, norėdami pasirodyti kieti, palyginus su šita tirada. Kažkoks Touretto sindromo priepuolis, ne kitaip.
Aš irgi kai ko nesupratau toje knygoje (pvz.: kodėl gi Vernonas nenorėjo pabandyti savo nekaltumą įrodyti paprasčiausiu būdu). Kai kas tik patvirtino ankstesnę nuomonę (pvz., tai, kad amerikiečiai - melagiai, meluojantys ir esant progai ir visai be progos).
Recenzija... Hm. Būna ir geresnių. Nebūtina tiek cituoti (arba reikėtų paasirinkti, ką cituoti  - dabar citatos kaip ir beprasmės).  O jei liko tiek daug neaiškumų, tai gal vertėtų prieš rašant recenziją dar kartą perskaityti tą knygą?
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-06-04 20:10
eveline3
Tikrai labai įdomi knyga.Neapsiriksit pasakaitę.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-02-05 14:05
Onelė
neįpatinga knyga. neužkabina.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2006-08-15 17:12
juodas_šokoladas
jokios nuomonės apie knygą.Grynas atpasakojimas,nors ištrauka patiko.Paskutinėje pastraipoje prieštarauji savo parašytiems žodžiams.O knyga tai super.:)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2006-07-18 15:30
FeoLOWER
Netikėtai šiandiena užsukau į vieną iš Vln knygynų ir pamačiau, kad ši knyga dabar parduodama Tik už 6.80 lt - NUSIPIRKAU ;D
Tikiu, kad man ši knyga Patiks.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2005-12-20 17:10
Lina Marija Orevičius
tai prisipazink ir tą, kad dėl to jog Nesupranti nebūtinai kalta knyga.. kuri, beje, yra tobula. o recenzija - priešingai. sorry.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą