Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (905)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 7 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Šventumas

Šventumas „Šventumas“ – beprotiškų likimų recenzija. Niekas neturi būti suprasta, viskas turi būti išgyventa. Tai siaura riba, skirianti du savaip pasmerktus pasaulius. Pasmerkti mylėti ir pasmerkti nebūti ieško rimto paaiškinimo – ką daryti toliau. Romano herojai elgiasi taip, kaip daugelis niekada nesielgtų – jie gyvena. Jiems paduoti blogiausi, surūdiję ir sulankstyti stalo įrankiai, o jie vis vien iš jų valgo ir sugeba pajusti skonį. Juos supanti netobulumo harmonija priverčia rinktis tik tai, ką siūlo likimas. Kitame puslapyje viskas dar painiau. Paslaptys, griaunančios iš vidaus, stato sienas net tarp geriausių draugų.

Autorius niekada nenorėjo būti normalus. Taip ir yra – tokio žmogaus negalima įsileisti į namus, nes juose būtinai liks dalis jo beprotybės.  Aš buvau jį įsileidęs. Norėjau pažiūrėti, kaip viskas baigsis, bet viskas tik prasidėjo. Jis yra vienintelis judantis daiktas, kurį norėjau nušauti, bet jei taip atsitiktų, pagalvočiau – „ką aš padariau, aš nušoviau save, visiškai nekalto žmogaus kūne“. Jis yra protingas, nes išsižadėjo proto. Jis yra kvailas, nes nesugeba išsižadėti savęs, nes tik jis pats save pražudys. Vilio Normano nuoširdumas (žodis teisingas, bet per skystas) žavi beveik visose situacijose. Prieš pradedant skaityti knygą, autorius man visai neabejodamas pasakė – „ji tau nepatiks“. O man patiko (žodis „patiko“ Viliui yra kaip keiksmažodis, kuriuo jis niekada netiki).

Skaitydamas abejojau viskuo, pradedant autoriaus sveiku protu, baigiant absurdiškais likimų vingiais, bet nė sekundei nesuabejojau, kad tai ir yra gyvenimas. TOKS ir yra gyvenimas. Viskas turi pabaigą – maistas, draugystė, neapykanta, supratimas, lošimas, žinojimas ir net beprasmybė. O prasmės, matyt, ieško dažnas į beviltišką situaciją patekęs žmogus (o kartais ir tas, kuris turi per daug duonos). Vilis sakė „jei perskaitę šią knygą neimsite manęs nekęsti labiau nei didžiausio savo priešo arba nepamilsite kaip geriausio draugo, vadinasi, skaitėte ją užsimerkę“.

Visai nesvarbu, tau patinka, kaip gyvena kaimynai pirmame aukšte, ar ne: gulasi girti ar nevalgę, suirzę ar įsimylėję, susimušę ar prisiglaudę ...

Visai nesvarbu, patiko tau knygos herojų sprendimai ar ne, supratai jų poelgių priežastis ar ne, patikėjai jų žodžiais ar pamiršai, ką jie sakė ...

Svarbu, kad esi viso to dalis ir tave supantis pasaulis niekur nedings, kol nedingsi tu pats. Tai knyga visiems ieškantiems.
2006-08-16
 
Kita informacija
Recenzento
vertinimas:
Tema: Romanai
Leidykla: Tyto alba
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2006
Puslapių: 176
Kodas: ISBN 9986-16-495-8
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 10 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2007-07-12 18:46
Arvena
Ehm. Visų pirma - recencija [lot. recensio - įvertinimas] - tai kritinis ir aiškinamasisnaujo literatūros, mokslo, muzikos kūrinio, spektaklio, filmo ar dailės parodos įvertinimas (TŽŽ). Taigi, ne likimų, kaip teigia recenzentas.
Toliau - taip, pagyrų išsakyta daug, bet apie knygą kalbama mažai. T.y. - taip pakalbėti galima beveik apie kiekvieną knygą, pakeičiant pavardes ir pavadinimus.
Dar vienas apektas: "Visai nesvarbu, patiko tau knygos herojų sprendimai ar ne, supratai jų poelgių priežastis ar ne, patikėjai jų žodžiais ar pamiršai, ką jie sakė..." - tiesą sakant - kokie sprendimai, kokie poelgiai? Kad tokių toje knygoje neypač yra...
Įvertinkite komentarą:
Geras (2) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2007-03-05 08:31
Dalius_
feh
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2007-03-05 08:31
Dalius_
neverta.skaityti.geriau.paciam.tokia.kliedena.parasyti
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2006-08-27 12:56
švelni mo
Palikti taip gramatiškai nesutvarkytą tekstą, kaip palikai - nepagarba skaitytojams ir sau. Penkiolika minučių taisiau.

Dėl pačio aprašymo: labai įdomu, kad romano herojai elgiasi taip, kaip daugelis niekada nesielgtų, pavyzdžiui: valgo iš stalo įrankių :) Įdomu. Ir šiaip - supratau, kad knyga labai gera. Tiesa, apie ką ji?
Įvertinkite komentarą:
Geras (2) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2006-08-21 13:25
Vytara
Pagirtinas noras kurti... bet man "prasikiša" noras rašyti pabrėžtinai "intelektualiai"...
Vis dėlto - labiausiai matyti  gyvenimo patirties stoka. Situacijos modeliuojamos, nepagrindžiant jų psichologiškai.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2006-08-18 07:47
Alicija_
Labai mielas tas Vilis Normantas ir jo kūryba yra puiki.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas (1)
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą