Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (905)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 26 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Šnabždesys

Šnabždesys Iš pradžių erzino citatų ir klišių gausa, pagrindinio herojaus būdo „teisingumas“ ir ant jo pečių užkritusi sunki Likimo ranka (sužino, kad greit mirs). Jis toks racionalus-rimtas-simpatiškas-man sekasi-aš teisingas-netikiu Dievą-bet ieškau-myliu žmoną-bet turiu ir praeitį... kad negali patikėti, tačiau patiko tai, kad „Šnabždesys“ yra tvirtai sustyguotas (išskyrus kiek suveltą ir be reikalo „sudetektyvintą“ pabaigą), sukonstruotas ir apmąstytas darbas. Gal idėja, kaip autorius pats prisipažino, nukrito iš dangus, bet prie jos daug dirbta, nežiūrint to, kad vyrėlesnio žmogaus akimis žvelgiant ji naivoka ir per daug supaprastinta. Patiko ir bendras stilius (dialogai atkrinta!) - vyriškas, šiek tiek kapotas, lakoniškas, neperkrautas.

Knyga turėtų patikti jauniems žmonėms, pradedantiems ieškoti gyvenimo prasmės (t.y., tai pačiai auditorijai, kuri svaigsta nuo Bacho, Coelho), jie gal net išsirašinės citatas į savo užrašų knygeles ir dalinsis su kitais; ji turėtų patikti ir „muilo operų“ gerbėjoms - ryški, paprasta, aiški ir, nežiūrint siužeto vingrybių, tiesi kaip strėlė. Ji taip pat gali patikti žmonėms, kurie neturi laiko ar noro skaityti sudėtingesnės literatūros, bet jų netenkina ir nuotykinė/detektyvinė/fantastinė poilsinė rašliava.

Tačiau intriga įsibėgėja – kaip žiūrint pro važiuojančio traukinio langą. Svarbu at-važiuoti. Pasakojama istorija nugali pasakojimo formą. Įtraukia. Maždaug tada, kai herojus ima kilti politinės karjeros liftu, negrabiai įžengia tvarką ardantis Pats Gyvenimas. Herojus Normantas ima Abejoti. Tarsi senovės graikas būtų persikėlęs į mūsų dienas su Esminiais Klausimais ir vis dar ieškotų atsakymo. Nervuoja: ką rinktis, ką rinktis! Graikų traukinys tarsi seniai seniai nuvažiavo. O čia - tykiai užsirūkius autobuso stotelėje ant suoliuko šalia prisėda pagyvenęs žmogus. Kalba negarsiai, turbūt sako kažką svarbaus, įtempiu klausą... Nepaleidžia.
2006-03-28
 
Kita informacija
Recenzento
vertinimas:
Tema: Romanai
Leidykla: Tyto alba
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2005
Puslapių: 198
Kodas: ISBN 9986-16-445-1
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 14 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2009-05-08 16:00
Arvena
Na kažkaip. Recenzija lyg ir be pradžios. Per daug svarstymų, kam knyga "turėtų patikti", per mažai paties recenzijos autoriaus nuomonės. Tokia suvelta mažumėlę.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2006-04-03 20:42
Vytenis Rudys
Vaikiska... bet nieko, jaunyste - praeinanti savybe, ateityje, manytina, autorius augs ir bres.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2006-03-30 20:14
Anuška
Kadangi esu perskaičiusi šią knygą, kuri buvo tikrai įdomi, manau recenzija nėra labai nusisekusi (teatleidžia man autorius). Labai jau lakoniškai parašyta.  „Erzino“, kažkoks pliūsnis apie „dialogus“(jaučiasi, kad nelabai gilinosi ką skaitė).
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2006-03-29 22:46
Bangpūtys
"kilti politinės karjeros liftu" - čiotka moderni metafora. :]
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2006-03-28 21:47
švelni mo
Gal ir nieko recenzija būtų, jei ją sutvarkytum. Kad ir pati pradžia - jokios padoresnės įžangos, tik prisipažinimas, kad erzino. nelabai supratau šią vietą: ...bendras stilius (dialogai atkrinta!)... Tai kaip čia su tais dialogais: jie iškrenta iš bendro (gero) stiliaus? Truputį pavelta.
Kaip jau minėjau, prastai sudėliotos pastraipos: trečiąją norėtųs miksuoti su pirmąją, pradedant maždaug po pirmosios penktos eilutės. Mat tas tačiau, pradedantis naują p., bet niekam taip ir nepaprieštaraujantis, atrodo nei šiaip, nei taip.
...
Tokie dalykai iš pradžių mane erzina :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą