Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (905)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 13 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Skiriama Rivai

Skiriama Rivai Teleportacija mokslinėje fantastikoje – kasdienybė: tai reiškia greitą daiktų persikėlimą erdvėje ir laike.

Skaitant Ilonos Ežerinytės knygą „Skiriama Rivai“ /apysaka paaugliams /, prisiminiau garsųjį filosofą K. Kastanedą, kuris, įtakojamas magų, kūrė filosofiją vadinamą „Kario keliu“.  Ši filosofija teigia, jog niekas negimsta kariu. Esame tarp blogio ir gėrio, tad, pasirenkant vieną ar kitą, nejučia įtraukiami į kovos lauką. Ta kova tęsiasi realiame ir paraleliniuose, mums nematomuose, pasauliuose iki paskutinės akimirkos.

I. Ežerinytės apysakos herojai, tėvas ir sūnus, atsidūrę realybėje keistose aplinkybėse, tampa „kariais – kovotojais“ su blogiu, kurio jie dar tiksliai negali įvardinti. Situacijai ištirti jie ryžtasi persikelti į praeitį.

Autorė neseka mitais ir legendiniais herojais. Ji kuria savitus blogio įsikūnijimo įvaizdžius. Adiratai, - maži pykčio ir pavydo apsėsti žmogeliukai virusai, keršija visiems, kas ne pagal juos tvarkosi gyvenime, užkrečia aplinkinius, sieja destrukciją.  Žymus XIX a. pabaigos žydų kilmės italų kompozitorius, atsidūręs  Lietuvoje, tam, kad rastų savo antrąją pusę. Čia jis papuolą į neįtikėtiną istoriją. Klasta ir intrigomis siekiama paveikti jo asmeninį gyvenimą ir kūrybą. Kaip pavyksta išsilaisvinti, kokiomis  „karo“ priemonėmis tenka naudotis herojams, kas po to vyksta su jais, ir sukasi knygos siužete, kupiname mokslinės fantazijos, detektyvo ir romantikos.

Knyga yra išskirtinė. Joje gausu muzikos iliustracijų, kurias galima išklausyti per mobilius įrenginius. Tai muzikinė knyga. Klausiausi gražios kompozitoriaus Gedimino Kalino šiuolaikinės muzikos.           
„Gerą muziką gali keisti labai gera muzika, o labai gerą muziką keičia tik tyla“ - įstrigo mintis iš knygos.

Nuvylė kūrinio apimtis. Apysaką, skirtą paaugliams, perskaičiau, vienu ypu, kaip adaptuotą (supaprastintą) literatūros kūrinio variantą. Ypač piršlybų scena, vos ne komiška: išėjęs į aikštę, vaikinas pirmą kartą pamato merginą, jie ilgai žiūri viens į kitą, po to, kaip iš giedro dangaus, -  „būk mano žmona“. Sužadėtuvės įvyksta. Mistiškai likimo pažadėtoji - čia. Svajonė išsipildo. Gal tai specialiai pritaikyta paaugliams?

Norėjosi temos išplėtojimo (ne tik pasipiršimo), juolab, siužetas apėmė ne tik detektyvinius bei muzikinius elementus. Buvo paliesta Lietuvos istorija, persikėlus į XIX a. pabaigos Lietuvą,  žydų litvakų tema. Man pasirodė per lengvai atsikratoma šių temų vystymo. Per mažai aprašomos  to laikotarpio realijos. Autorė gal paskubėjo grįžti iš transmisijos po praeitį. Galėjo daugiau parinkti istorinės medžiagos ir  literatūrinėmis meninėmis priemonėmis prikaustyti ne tik paauglių, bet ir platesnio rato visuomenės skaitytojų dėmesį.

Rašytoja ne kartą yra nominuota literatūros konkursuose, trijų Lietuvos vaikų literatūros premijų laureatė, kūrybinio rašymo mokytoja. Tai ketvirtoji rašytojos knyga. Ji pateko į Metų knygos 2019 rinkimus, knygos paaugliams.
Belieka palinkėti sėkmės.
2020-02-13
 
Kita informacija
Recenzento
vertinimas:
Tema: Smulkioji proza
Leidykla: Dominicus Lituanicus
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2018
Puslapių: 126
Kodas: 978-609-8227-05-5
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 8 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2020-07-13 09:38
Tiffany neskaitant šuns
Šios knygos dar neskaičiau. Recenzija tokia gera, kad knyga mane sudomino.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2020-03-29 17:54
languota_ _ _
Laimėtojų neteisia
tyla
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2020-03-21 13:57
twentyFour
ups ...literatūros kūrinio variantą.
taisytina
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2020-03-05 19:02
Alicija_
Kelionės laiku jaudina kiekvieną, jos audrina vaizduotę, nes gyvenimas toks trumpas, kartais pilkas, o kažkas staiga pasiūlo pakeliauti... Smagu, kodėl nepasidavus šiai avantiūrai?  Rašytoja I. Ežerinytė gerai išmano kelionių laiku būdus, tai ji daro pasitelkdama muziką, o muzika nuostabi galimybių gija. Recenzija paslaptingai atveria turinį, pradedama pasakoti ko galėtume tikėtis, bet išlaikoma tam tikra rimtis, ją skaitant labai smalsu, o kokia pati knyga, recenzentė (-as) moka sudominti. Tikiuosi, knygą skaitys kelios paauglių kartos, ji verta dėmesio. Aprašymas išsamus, prasmingas, bet kiek paskubėta mestelti tekstą į svetainę, kelis karčiukus reikėjo peržiūrėti korektūrą:)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2020-03-01 20:53
twentyFour
Taip , knygoje muzikinės natos, kurias galima išklausyti per  išmaniąsias technologijas. Dėkui,kad skaitėte.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2020-03-01 19:52
Erla
Ši recenzija - anotacija  parašyta skubotai. Yra klaidų.
Neaiškumai, ar tie herojai ir yra žydų tautybės kompozitoriaus giminės?
Kas tai ,,muzikinės iliustracijos"? Natos?
3
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2020-02-14 22:03
Ziužiu
Nevyniojami žodžiai į vatą, recenzijos autorius išsako nuomonę - kartais netgi aštriau, pavyzdžiui, palyginama su adaptuota programa mokymosi sunkumų turintiems mokiniams. Aštrokai pasakyta. Už tai penketas, nes dažniausiai pasiekia pagiriamieji žodžiai konkursų laureatams. Užliūliuoja, užsupuoja, uždangsto miglomis akis.
Ačiū
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą