Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (905)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 10 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Ponia su šuniuku

Ponia su šuniuku Nepaisant visų pagyrų ir liaupsių skirtų didžiąjam autoriui, turiu paminėti kuo svarbi ši knyga, kam ją skaičiau. Rinktinę sudarė Vytautas Visockas; iš rusų kalbos išvertė žymus autorių kolektyvas - visas lietuvių literatūros žvaigždynas: Leonardas Žurauskas, Edvardas Viskanta, Juozas Aputis, Valentina Churginaitė, Kazys Jankauskas.

Knyga sudėta iš šešiolikos trumpų kūrinių. Šį kartą akis prikaustė dėmesys paprastam žmogui. „Sodžiaus žmonės“ nukelia į apleisto, merdinčio kaimo tikrovę, kur sutinkame to laikmečio rutiną. Pagarba – čia retas svečias, kur ne kur aprašomame kaime dar rusena išlikęs žmoniškumas. Dar gyvas noras padėti vienas kitam, kažkas sugeba ir gali palaikyti sergantį šeimos narį, tačiau vis daugiau ir stipriau žmonėse išlenda paikas egoizmas. Aprašomas kaimas, kuriame valstiečiai stengiasi laikytis tradicijų, ten bijoma svetimų ir Dievo rūstybės. Apstu ir blogai gyvenančių, šykščių plikbajorių, atsiranda kažkada pabėgusių iš kaimo, vėl grįžtančių atgal į apleistas trobas, kur jie pasijunta nereikalingi arba per daug susireikšminę. Susiduriame su kasdieniu personažų nuoboduliu, pasireiškiančiu per nepriteklių, o būtent tai ir parodo autorius, kad tas nepriteklius ir skurdas žmogų paverčia juokingu gyvūnu.

Neverta ir netikslinga nuosekliai atpasakototi ir laikytis įsikibus visų tekstų. Fragmentiškai verta pasigilinti tik į sielą užgaunančius dalykus. Įstringa, kad A. Čechovo apysakos yra gana modernios, išraiškingos, jose veikiantys žmonės įtaigūs ir netgi nuoseklūs. Lyg pro rūką štrichuojama kaip tie veikėjai atrodo, daugiausiai kalbama ką jie jaučia sau, kitiems, pasauliui, savo praeičiai,  dabarčiai, koks santykis su Dievu. Skaitant norisi kiek stabtelti, įkvėpti, padaryti pertrauką. Kiek daug pasakyta, nors tiek nedaug ir glaustai parašyta! Minties gelmės nusako, kad ir pats skaitytojas tekste aktyviai veikia, jis įtraukiamas pamažu.

„Ponia su šuniuku“ - paties autoriaus monologas su savimi. (Gal jis kiek pakeitęs tam tikrus faktus, rašė būtent apie save?). Taip išgyventas paveikslas negali būti netikras... Kalbama apie dienų nusistovėjimą, jausmų atšalimą, kai toks buvimas tampa našta, žmogus pasiduoda. Paslaptinga ir kartu tokia žemiška, Jaltoje sutikta jauna ponia su šuniuku, kaip kokia saugi oazė, kurią atranda viską praradęs veikėjas. Ir džiugu, jeigu tai kas mums rodoma galėtų būti tikra siekiamybe, neišgalvotas nuotykis. Šis motyvas skirtas ryžtingai kuriantiems ateitį, aišku tame yra ir prieštaravimų, skaitytojas tą pajus, supras.

Žavingas, jautrus apsakymas „Archijerejus“ – jo negalima nepaminėti. Iškyla lyg kino scena, čia daug spalvų, žmonių, judesio. Žmonės apysakoje vaidina tiesiogiai, ar kiek apsimeta, nes jie negali būti patys savimi dėl tam tikrų dalykų: amžiaus, padėties, išsilavinimo. Užkabinama labai jautri styga, įtakingo, vienišo žmogaus tragedija ir mirtis. Tegul knygą skaito tie kam pabodo mobingas darbe ir beprasmės bobiškos apkalbos! Šios istorijos tikra panacėja. Knyga skirta tam kas svajoja pasislėpti spintoje. O su geru veikalu pavyks išnykti valandai ar dviem. Kai visą perskaitysite, pajusite savo širdį ir  sustingusias gyslas.
A. Čechovo „Ponia su šuniuku“ – apie tai „kaip žmonės moka kalbėti ir jausti“ ir apie tai „kai mus nutveria malonus šiurpas ir krūtinę staiga užlieja džiugesys“.
2016-11-20
 
Kita informacija
Recenzento
vertinimas:
Tema: Smulkioji proza
Leidykla: Vaga
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 1984
Puslapių: 275
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 15 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2021-10-05 13:49
Passchendaele
Nuvertinta recenzija apie vieną rusų klasiką ir genijų. 4+
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2018-05-13 23:36
klimbingupthewalls
Recenzentė knygą įverinu 5-iais, bet skaitant astiliepimą, atrodo, kad knyga nuobodoka. Gal per daug dėmesio tiems egoizmams, gyvuliams, šykšiems plikbajoriams, o tai kas svarbu nuskamba taip:
Fragmentiškai verta pasigilinti į sielą užgaunančius dalykus.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2018-05-13 22:31
Nuar
A.P.Čechovas yra puikus rašytojas, bet sunkokas skaityti dabartinių realijų fone. Atrodo šiek tiek senamadiškas. Alicijai turėtų būti gėda kelti tokią recenziją. Paskubėta taip ir nesupratus, kas buvo perskaityta ir kodėl šis puikus rašytojas parašė būtent taip, o ne kitaip.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2018-04-29 23:03
varna
A.P.Čechovo pasaulis, jame besisukantys personažai - nė vieno kraštutinai blogo ar gero, laimės siekimas, teigiant laimę kaip procesą - ištisa filosofinė sistema, prašanti iš recenzento didenės atsakomybės vertinant šio genijaus kūrinius. Čia gi - vaikiškas pasvaičiojimas su įvairiais "gal".
1,5 
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2018-04-28 00:25
TomKomPotas
jei reikėtų tekstą apibūdinti vienu žodžiu, sakyčiau labiau "anonsas" nei "recencija". glaustai atpasakota knygos esmė, bet be originalesnio požiūrio ar detalesnės analizės. 2+
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2018-04-26 23:05
4 iš 40
neverta, verta, kam tie blaškymaisi? Imk jauti už ragų ir pradėk: "Ponia su šuniuku" yra paties autoriaus monologas su savimi. 

recenzija priminė mokyklos laikus, kai buvome verčiami rašyti analizes ir interpretacijas.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2018-04-23 15:02
tictac_it
Rašyti recenziją Čechovui ? :) Kai yra visokių studijų ir recenzijų gal penkiasdešimčia kalbų, gal daugiau. Gal įdomu būtų - recenzija vertimui, na suminėti rimti vertėjai. Bet vis tiek rusų autorius skaitau originalo kalba. O už drąsą ir šiokią tokią AČ reklamą šiuolaikiškam kontekste - 3
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2017-09-01 09:27
Alicija_
Ačiū kažkuriam po nematomo vartotojo kauke pasislėpusiam kritikui - už 1. Abejoju ar jis tą knygą skaitė 
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2017-07-26 09:50
Alicija_
labai patiko ši knyga, ieškau panašios ir dar kartą nerčiau į Čechovo pasaulį:)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2017-02-23 10:24
Ziužiu
Visai neblogai aprašyta pabaigoje. Vat, taip imi ir savo nuomonę akcentuoji šimtą ir vieną kartą. O užkliuvo toks dalykėlis, kaip palyginimas su gyvūnu. Klausiau katino, pasakė griežtą ne. Egzistuoja gyvūnų teisės ir taip toliau ir toliau.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą