Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (905)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 16 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Piligrimas

Piligrimas Timothy Findley (1930–2002 ) – vienas žymiausių Kanados rašytojų, dramaturgas, Nacionalinės literatūros premijos laureatas, Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres (Prancūzija). Jaunystėje studijavo aktorystę, vaidino daugelyje spektaklių, tačiau apie 1962 m. rašytojas Thorntonas Wilderis jį įtikino, kad jo tikrasis pašaukimas – literatūra. Pirmieji du romanai (The Last of the Crazy People, 1967, The Butterfly Plague, 1969) nesulaukė pakankamo dėmesio, tačiau trečiasis „Karai“ (The Wars, 1977) pelnė Nacionalinę premiją. P to jis paskelbė dar keturis romanus, plačiai pripažintus pasaulyje ir išverstus į daugelį kalbų, du apsakymų rinkinius ir keletą pjesių. Iš garsiausių jo romanų paminėtini: „Galvų medžiotojas“ (Headhunter, 1993), „Pianisto duktė“ (The Piano Man‘s Daughter), „Piligrimas“ (Piligrim, 1999), „Kas slypi gelmėje“ (Spadework, 2001). Jis pasižymėjo ir savo visuomenine veikla: buvo vienas Kanados rašytojų sąjungos steigėjų, vadovavo jai kelerius metus, taip pat tarptautinio PEN klubo Kanados skyriui.

Kritiko Eugene Benson žodžiais tariant, T. Fndley neužvertė skaitytojų knygomis, bet užtat kiekviena jo knyga –  šedevras.

Piligrimas – žmogus, dievų pasmerktas nemirtingumui, pavargęs nuo gyvenimo, nenumaldomai trokštantis mirties, po eilinės nenusisekusios savižudybės atsiduria Šveicarijoje, Ciuriche, psichiatrijos klinikoje, kur Karlas Gustavas Jungas veltui stengiasi įspėti savo paciento asmenybės mįslę ir įkvėpti jam valią gyventi. Piligrimo mįslę padeda įminti dvi moterys – jo bičiulė Sibilė ir Jungo žmona ma, pamažu sekdamos paslaptingojo ligonio gyvenimo keliu, einančiu nuo Trojos karo, per XV a. Florenciją, XVI a. Ispaniją, XX a. pradžios Prancūziją ir pasibaigiančiu Šartro katedros gaisru. Tame kelyje praslenka ištisa galerija istorinių asmenybių – Leonardas da Vinčis, Mona Liza, Džokonda, Medičiai, Džirolamas Savonarola, šventoji Teresė Avilietė, Oskaras Vaildas, Zigmundas Froidas. Šiame iškiliausiame Timothy Fndley romane atsiveria prieštaringos asmenybės idėjos, kūno ir sielos dualizmas, talento ir menkystės problemos, atsiskleidžiančios per Piligrimo sąmonę, kuri atrodo kaip savotiška erdvė, kurioje susipina beviltiška dabartis su tragiškais išgyvenimais ir laikas, stumiantis herojų į mirtį.

„Piligrimas“ – tai tikra dovana žmogui, vertinančiam laisvę, vaizduotę, dvasios polėkį.
2006-11-08
 
Kita informacija
Tema: Romanai
Leidykla: Alma littera
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2006
Vertėjas (-a): Valdas V. Petrauskas
Puslapių: 560
Kodas: ISBN 9955-24-280-9
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 3 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2009-10-30 15:25
Paskutinio sakinio galejo ir nebuti , arba kita kokia fraze .
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2006-12-23 15:44
MeNuLiUkE
ir vel... tik nurasyta dosje.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2006-11-09 03:45
ner
ner
Pati knyga labai gera, tačiau recenzija prastoka.
Toks vaizdas, kad rašyta tik tam, kad būtų parašyta.
prastokai.
ypač pabaiga „Piligrimas“ – tai tikra dovana žmogui, vertinančiam laisvę, vaizduotę, dvasios polėkį.
Nu jau tokia nuvalkiota frazė, kuri nebededama netgi į reklamas.:P
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2006-11-08 18:33
spot
Knyga verta dėmesio
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą