Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (904)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 7 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Moterys

Moterys Kuo toliau, tuo labiau manau, kad ne skaitytojas susiranda knygas, o jos susiranda skaitytojus. Ir dažniausiai labai laiku. Štai, pavyzdys: skaičiau puslapį po puslapio Charles Bukowskio knygą „Moterys“ ir jau bevelijau ją mesti į šoną ir griebtis „Recenzijos apie neįveiktą knygą“, tačiau vis sulaikydavo vienintelė mintis – kad paskutiniuose puslapiuose herojus Henris Činaskis numirs žiauria mirtimi arba bent taps impotentu. Tokia atomazga, deja, neišaušo, tačiau jau buvau įsitvėrusi kito gelbėjimosi rato – paraleliai skaitomos knygos Gabrielio Garcia Marqueso „Prisiminimai apie mano liūdnąsias kekšes“. Ir štai rezultatas – du herojai senukai, dvi jų aistros ir du visiškai skirtingi jų sukeliami jausmai. G.G. Marquesas „atėjo“ labai laiku. Jo „Prisiminimų apie mano liūdnąsias kekšes“ herojus padėjo atsikratyti kaltės jausmo prieš Činaskį.

Kaltės jausmas negali neapimti, kai niekaip negali rasti nei vieno gero žodžio apie minėtą asmenį. Tikriausiai pažintis su juo ne vienam prasidėjo ne šiurenant knygos puslapius, o kino teatre. Mat 2005 m. kino ekranuose sukosi Bento Hamerio „Faktotumas“ („Factotum“) su Mattu Dillonu pagrindiniame vaidmenyje pagal Č. Bukowskio romaną. Prisipažinsiu, filme Bukowskio prototipas Činaskis buvo patrauklesnis – nepriklausomas, ambicingas, nesvarbu, kad girtuoklis, tačiau dvasingas ir supratingas (ko verta scena, kai jis atiduoda savo batus merginai, o pats miesto centru ramiai keliauja basomis). Perskaičius knygą peršasi išvada, kad kino ekrane Činaskis buvo stiprokai nupudruotas.

Mat knygoje jis – visiškai degradavęs, prasigėręs iki kaulų smegenų, smirdinčiais dantimis, nukarusiu pilvu, riebaluotais plaukais... Kiekvienas knygos skyrius prasideda jo poezijos gerbėjos blondinės (dažniausiai) „su užpakaliu, klubais ir krūtine“ skambučiu ir pasiūlymu susitikti. Kuo baigiasi kiekvienas knygos skyrius nuobodžiai aišku. Nors recenzijos žanras reikalauja charakterių, siužeto vystymo, meninių priemonių ir kitų dalykų aptarimo, tačiau „Moterys“ išlaisvina nuo tokios prievolės. Nes knygoje skiriasi tik skyriaus numeriai, o Činaskio „išsišikimas“ (knygos terminas) viešbučiuose prieš poezijos skaitymus, degtinės ir „7up“ siurbimas bei galiausiai dulkinimasis su jo skaitytojomis, kaimynėmis, draugų merginomis ir pan. visada lieka tie patys. Ir Činaskio svajonė ta pati – sulaukti aštuoniasdešimties ir pamylėti aštuoniolikmetę. Būtent tokia svajonė ir sukelia norą lyginti Činaskį su G.G. Marqueso devyniasdešimtmečiu herojumi, kuris savo gimimo dienos proga „Prisiminimuose apie mano liūdnąsias kekšes“ pasidovanoja nekaltą merginą. Tačiau pastarojo instinktai – poetiški, o Činaskio – gyvuliški ir žemi.

Č. Bukowskio „Moterys“ nevalingai primena kadaise Lietuvoje nuvilnijusią bangą dėl „Krekenavos mėsos“ reklamos, kurios pirmame plane puikavosi kalnas dešrų ir kumpių, o antrame – moters užpakalis su aptempta suknele. Abu šie planai buvo vainikuoti užrašu, panašiu į „Geras skonis“ ar pan. Tuomet lygių galimybių kontrolieriams ir kitiems labiausiai užkliuvo moters nuasmeninimas (ji nuotraukoje buvo be galvos) ir jos prilyginimas dešroms ir kumpiams. Tai vat lygiai tą patį daro ir Č. Bukowskis, romaną pavadinęs „Moterys“, tačiau jį parašęs ne apie moteris, o apie jų p.... . Netgi citatą galima rasti knygoje: „Moterys yra visos vienodos, skirtingos tik jų pizės“.

Pabaigai – įrodymas, kad geriau nepraleisti progos viešai patylėti dievagojantis, kaip mėgsti skaityti knygas (nes tai madinga). Žurnalo „Stilius“ interviu viena iš Lietuvos „elito“ atstovių, paklausta, kokia knyga šiuo metu guli ant jos staliuko prie miegamojo lovos, nemirkteldama oriai atsakė: Bukowskio „Moterys“. Tai turėjo liudyti jos intelektualų ir išpuoselėtą skonį, galbūt net pakraipą į „madingą“ feministinį mąstymą (pripažinkit, knygos pavadinimas gali apgauti), tačiau tokias knygas reikia skaityti kruopščiai aplenkus laikraščiu ir taip užmaskavus jos viršelius, arba visai neskaityti. Nes Bukowskio „Moterys“ nėra subalansuotos nei moterims, nei vyrams. O ją perskaičius nusiplauti rankas būtina.
2007-06-14
 
Kita informacija
Recenzento
vertinimas:
Tema: Romanai
Leidykla: Kitos knygos
Leidimo vieta: Kaunas
Leidimo metai: 2006
Vertėjas (-a): Inga Tuliševskaitė
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 6 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2012-01-07 19:26
"O ją perskaičius nusiplauti rankas būtina." Nebūtina, nebūtina:) Manęs ji visiškai nesujaudino, nes tai aukščiausio lygio šlamštas. Neįsivaizduoju, kokią meninę vertę ji gali palikti skaitytojui.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2007-09-08 16:02
Lilit Raja
Išties puiki ir teisinga (mano nuomone) recenzija. Visgi nesigailiu skaičiusi, reikia ir tokių knygų.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2007-08-23 18:49
Daiva Petkeviciute
Ai nepabaigus isaugojau. O esme tame ,kad kai jau atsiranda ta vienintele tikroji moteris,kitu nebelieka. Ji atsotoja ir drauge ir zmona ir meiluze.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2007-08-23 18:47
Daiva Petkeviciute
O man labai patinka Bukowskis:)ir jo knyga man patiko,man taip tikroviskai vaizdziai paprastai pasakojama.Aisku yra ir slyksciu vietu gasliu,galvojau nebaigsiu tokios "purvinos" knygos ,bet baigiau. O labiausiai man patiko pabaiga,senokai skaiciau tad zodis i zodi neatkartosiu. Kad vyrui reikia daug moteru iki tok kol neranda tos vienos tikros.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2007-07-10 09:05
Simonika
Puiki recenzija! Vienu metu žvalgiausi į Bukovskį, bet dabar esu tikra, kad jos neskaitysiu..Ačiū recenzentei;-)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2007-07-08 20:14
Mister T
Kažkoks pykčio išliejimas ir tiek. Man Buko rašliavos patinka. Ypač dėl natūralumo. Ir nieks mano nuomonės nepakeis, ypatingai tokios piktos recenzijos.:)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2007-06-25 01:06
So
So
Žurnalo „Stilius“ interviu viena iš Lietuvos „elito“ atstovių, paklausta, kokia knyga šiuo metu guli ant jos staliuko prie miegamojo lovos, nemirkteldama oriai atsakė: Bukowskio „Moterys“.

Labiausiai patikusi recenzijos vieta:)

Bukovskį skaityti madinga. Jeigu neklystu, vienam komentare jau minėtas S. Parulskis yra kalbėjęs apie tipus, kurie beveik nieko neskaitę, bet Bukovskį - o taip.

Nors, kita vertus, nėra blogai, kad madingi tokie autoriai kaip Bukovskis. Vis dėlto - ne Ir velnias dėvi Prada  (nors abi apimtimi gana solidžios knygos iki nuobodulio kala į vienus vartus: tik vienoje tie vartai - viršininkės su išmislais, kitoje - moterys ir lytinis aktas).

Manau, prieš imant į rankas Moteris reiktų ne muilo nusipirkti (kad būtų kuo rankas švariai nusiplauti), o Paštą paskaityt: Moterys iš esmės yra Pašto tęsinys, be to, skaitant pastarają galima susidaryti nuomonę apie autorių, stilių etc (plius - mano galva, Paštas - tiesiog geresnė knyga).
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2007-06-23 13:58
švelni mo
Myliu šitą recenzentę(ą) :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2007-06-21 00:39
johny rubber
apsiplaukime aha prieš pradedant ir nuvarvinkim vandenis pabaigiant
juokiaus
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2007-06-16 15:15
guzhutis yra exu pranashas falocentristas
o tulisevskaitei cia prie ko? verteju nera is anglu, ar kaip? o recenzijyte yra nekokia placenta, labai primityviai pasitrinta i bukio pasturgali. ufff.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2007-06-16 12:15
roco alu
va čia tai recenzija, kad truputėlį net pyktis liejasi pro raides :))) kaip kalbėjo parulskis apie buko kūrybą, jog "dabar jo kūryba atrodo kaip vakarykštis alus – gerti galima, tačiau atrodo, kad geri jau kartą ragautą gėralą."
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą