Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (905)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 3 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Kelyje

Kelyje „Kelyje“ - paprastai kultine vadinama Keruako knyga, jau tris kartus šturmavusi Lietuvos knygynų lentynas. Naujausio leidimo knygos viršelis puikiai atspindi knygos tematiką – tai istorija apie du iš gyvenimo pančių ištrūkusius žmones, pasiryžusius keliauti visur ir visada, pamirštant tiek kitus, tiek save.

Socialine padėtimi jie – du pagrindiniai knygos herojai, draugai, vadinantys save broliais – Dinas Moriartis ir Selas Paradaisas, skiriasi kaip diena ir naktis. Dinas – „kalėjimo vaikėzas“, kilęs iš valkatų ir girtuoklių šeimos, tuo tarpu Selas – potencialus rašytojas, su šviežiu universiteto diplomu rankose. Tiesa, Selas savo socialine, bei jokia kita padėtimi toli gražu nesididžiuoja — „Velniškai norėjau būti Denverio meksikiečiu arba net nuskurdusiu nusiplūkusiu japonu, bet kuo – tik ne savim, liūdnu „baltuoju“, praradusiu iliuzijas“.

Tačiau nežiūrint į socialinius skirtumus, bei nepaisant to, jog aplinkos sąlygos Diną suformavo kaip žymiai labiau patrakusią ir charizmatišką asmenybę, šių dviejų vaikinų sielos skiriasi mažiau nei du vandens lašai.

Jie – žmonės, nepaliesti šiuolaikinės visuomenės, manau, vienos pagrindinių problemų – beatodairiško pinigų ir materialinės gerovės siekio, apie mus jie galvoja taip: „Juos slegia rūpesčiai, jie <...> suka galvas <...>, kaip nuvažiuos ten, kur jiems reikia - <...>, o juk, šiaip ar taip, jie ten nuvyks <...>. Bet jie būtinai turi jaudintis, išduoti laiką <...> jų sielos nenurims tol, kol neįsitvers kokio tikrų tikrutėliausio rūpesčio.“ Bet kita vertus abu labai sugadinti alkoholio, narkotikų, bei per didelės laisvės idealizavimo, iš ko seka jų neatsakingumas, bei neištikimybė.

Tiek Selas, tiek Dinas trokšta žinių, bei jokiomis gyvenimo aplinkybėmis nepaleidžia iš rankų siekio tapti intelektualais (kad ir kaip keista būtų, Dinas, tikriausiai daugiau nei trečdalį gyvenimo praleidęs kalėjime, geba ištisą naktį filosofuoti, o tokie žmonės kaip Nyčė ar Šopenhaueris jam žinomi ne blogiau, nei „žmogaus-voro“ personažas eiliniam šių laikų šešiamečiui...)

Šie du draugai ir kelias – neatsiejami dalykai. „Balta linija autostrados viduryje išsivyniodama kibo prie kairės priekinės padangos, tarsi augte suaugdama su mūsų lemtim“. O keliauja jie, kaip patys sako, „pro Memfį, Grinvilį, <...>, Port Aleną ir Orleaną <...>, Deltos uostus, Veneciją ir Didžiąją Nakties Gelmę į begalybę“.

Visuose 358 puslapiuose negalėjau vis iš naujo nesižavėti Keruako meistriškumu piešiant veikėjų portretus, bei už mašinos lango (ir ne tik) atsiveriančius vaizdinius. Stulbinamai įžvalgūs palyginimai, subtilios metaforos vaizdams suteikia  vaizduotėje dar ilgai mirgančio miražo įspūdį, „Užsikvempę ant turėklų žiūrėjome į didžiulius rudus upių motinos vandenis <...> lyg sugniuždytų sielų srautą, nešantį Montanos rąstus, Dakotos purvą...“. Veikėjų portretus autorius tapo net iš trijų pozicijų: per veikėjų veiksmus: „Jis čia nardė po denį, čia lėkė į viršų <...>; paskui staiga pamačiau jį besiskeryčiojantį ant tiltelio. Girdėjau, kaip jo beprotiškas juokas aidi po visą laivą“, taip pat veikėjų portretai piešiami ir tiesiogiai, kaip antai „šis ištįsęs padžiūvėlis“, bei kitų veikėjų lūpomis: „-Dinas buvo kaip uraganas“.

Iš blogųjų knygos aspektų, bei knygos veikėjų vertybių man labiausiai nepatiko pateikiamas požiūris į merginas. Jos knygoje vaizduojamos, kaip išvaizdžios „pupytės“, kurių vaikinai siekia tik malonumui gauti. Vyro ir moters santykiai čia man labiau primena šeimininką ir jam besąlygiškai atsidavusį šunį, nei dvi protingas lygiavertes būtybes. Knygoje pateikiamas požiūris į meilę man visiškai nesuvokiamas. Nejaugi galima mylint vieną tuoktis su kita, o vaiką auginti su trečia? Čia, manau, ir atsiskleidžia visiškai nesuvaržyto žmogaus idėjos trūkumai...Taip pat mane nemaloniai nustebino, kaip Keruakas supranta žodį „draugystė“, iki šiol maniau, jog draugas – tai ne tik tas žmogus, kuris tau įdomus, bet ir tas, kuris tau svarbesnis už patį tave, ypač, jei draugą gali vadinti „broliu“, tačiau, pasirodo, klydau, cituoju Selą „Pagalvojau, ar tik jis neiškeliavo visiems laikams. Man buvo nusispjaut“.
Apibendrindama, norėčiau pasakyti, jog „Kelyje“ pernelyg manęs nesužavėjo, manau, jai stinga tam tikro kabliuko, kuris gebėtų priversti skaitytoją neatplėšti akių nuo knygos puslapių kad ir visą naktį. Nors ši knyga daug kur apibūdinama kaip romanas, sužadinantis laisvės ir nuotykių troškimą, man jos siužetas pasirodė pernelyg monotoniškas, o knygos ritmas nuobodus, be jokių staigių posūkių ar vingrybių. Galbūt kažkada ši knyga tikrai ne be reikalo nusipelnė hipių ir bitnikų kartos Odisėjos vardo, tačiau man, XXI amžiuje gyvenančiam žmogui, tos kartos puoselėtos vertybės atrodo pernelyg utopiškos, o visiškas atsakomybės nebuvimas – netoleruotinas. Vienintelis dalykas, kuris mane tikrai sužavėjo – Keruako talentas žodžiais mano vaizduotėje tarsi lape piešti vaizdus ir žmones.
2008-06-01
 
Kita informacija
Recenzento
vertinimas:
Pavadinimas
originalo kalba:
On the Road
Tema: Romanai
Leidykla: Baltos Lankos
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2004
Vertėjas (-a): Irena Balčiūnienė
Puslapių: 360
Kodas: ISBN 9955-584-47-5
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 4 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2012-02-12 01:43
Kiekviena nuomonė yra teisinga. Manoji ir ta, kuri pateikta recenzijoje, visiškai skiriasi. Kad ir apie merginas. Sakote, nepatinka knygoje išdėstytas požiūris į moteris. Bet juk vienas iš knygos fintų ir buvo atskleisti bitnikų gyvenimo filosofiją, kuri būtent ir diktuoja tokį pažiūrį į moterį. Pati esu mergina, ir šią knygą tiesiog dievinu(nepaisant to, kad Keruakas man kaip ir galutinai įrodo, kad jei jau gimei moterimi, toks gyvenimo būdas netinka, nebent susitaikai su likimu, kurį aprašo autorius. Aišku, gali būti ir išimčių). Toliu, požiūris į draugus. Iš vieno sakinio negalima spręsti apie visą knygą. Selas ne kartą įrodė, kad Dinas jam labai svarbus, jų draugystė tarsi įkvėpimo šaltinis. Tai, kad Selas pasako: "man nusispjaut", išreiškia tik tos akimirkos nuotaiką. Žmonės ir bendravimas, šioje knygoje yra labai svarbūs, o maksimalistiniai išsireiškimai tėra vienos sekundės nuomonė, kas taip pat būdinga bitnikų filosofijai. Kabliukų man šioje knygoje netrūko. Tai buvo pirma knyga, kuri pavergė taip, kad perskaičiau per porą dienų, praktiškai neatsitraukiau. Perskaičiusi negalėjau pamiršti, Dinas nėra mano herojus, bet jis yra tas, kuris sugeba patirti ir išgyventi maksimaliai, be galo tuo žaviuosi.  Nieko nekritikuoju, ir nesakau, kad esu teisesnė. Čia tik nuomonė.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-08-26 00:23
pikadelicas
kultine kultine....pradejau skaityt su tokiu uzsidegimu!...o po 100psl nunesiau atgal i bibl...jetau monotonija...ir manau kad to 100 psl pilnai uzteko suprast ka Keruakas norejo pasakyt (ar pajust tas emocijas kuias jis norejo sukelt)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-06-09 23:37
zegna
įkvėpia.. :) verta angliškai paskaityt
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-06-08 10:28
rutka reikia jot
sutinku su recenzija ir ypac tuo, kad truko to kabliuko.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-06-07 00:13
būsimoji
keista tik, kad paslaptėlė kabliuko nerarijo; va čia tai tikrai neatleistina...:DDD
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-06-07 00:12
būsimoji
o iš tikrųjų - kas jį žino?
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-06-05 15:39
371110
manau neatleistina nežinot keruako :D
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-06-04 21:10
būsimoji
jo, čia jau iš esmės seksistas Keruakas. O kas, atsiprašau, jis toks?..
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-06-04 17:17
kondensofkė
to spektras >> nu ir ką nu ir ką skaičiau tą tesktą ir man vistiek nepatinka kad tu toks seksistas
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-06-04 12:52
371110
ok, durniai ir durnės, taksistai ir seksistės

Iš blogųjų knygos aspektų, bei knygos veikėjų vertybių man labiausiai nepatiko pateikiamas požiūris į merginas. Jos knygoje vaizduojamos, kaip išvaizdžios „pupytės“, kurių vaikinai siekia tik malonumui gauti.

jei neskaitot recenzijos (teksto), nesuprantat ir komentaro konteksto ;]
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-06-03 20:42
So
So
Ai, neblogas tekstas.

O Spektras arba seksistas, arba jo humoras durnas.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-06-03 09:21
būsimoji
Keruakas? kažko negirdėjau tokio...:DDDDD
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-06-01 20:11
kondensofkė
to spektras >> nu tu ble ir sexistas

man šita knyga (ir dar selindžeris ir dar kingas chichichi ir dar thompsonas) pažadino nemirtingą meilę amerikai. ir tikriausiai šita knyga vienintelė kuri sukelia tokį nenumaldomą norą sėst į kadį ir važiuoti tais keliais kurie yra be galo nes jie tikrai tokie yra :)
imo šita knyga yra tikrą draugystę bandymą surasti save ir kt šūdą taip pat kaip apie obuolių pyragą pakelės užkandinėse, "truckers make good lovers", apie tai kad viską galima padaryti rytoj iki kol gyvenimas prasprūsta pro pirštus ir atsiduri tokioje vietoje kurioj atrodo net oras lipnus ir klampus o uodai palieka kūne neužgyjančias žaizdas ir ta vieta netgi ne mechiko užkampis o tam tikras metas kai viskas baigiasi.
žodžiu esmė net ne knygoje o toje nuotaikoje kuri lieka ją perskaičius. man bent jau buvo toks  jausmas kad tuoj vemsiu iš kažokio keisto vidinio skausmo dėl to kad dar tiek daug dalykų niekuomet nesu dariusi :) nuostabi knyga
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-06-01 16:49
371110
ir dar apie tokią knygą, pf, ne pupytėm rašyt
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-06-01 16:49
371110
jei čia gera recenzija, tai aš elizabet teilor
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-06-01 14:52
Sniego mėnuo
Tikrai gera recenzija. Aiškiai išsakoma asmeninė nuomonė derinama su knygos objektyviu knygos vertinimu.
Pats dabar jau baigiu skaityti šią knygą ir galvoju apie recenizijos rašymą:) Tad skaityti buvo labai įdomu.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-06-01 13:05
Balta Baltaitė
gera knyga, man patiko :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą