Rašyk
Eilės (78094)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 11 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Tarptautinis poezijos festivalis Poezijos pavasaris 2022

2022-05-24
Tarptautinis poezijos festivalis Poezijos pavasaris 2022
Tarptautinis poezijos festivalis POEZIJOS PAVASARIS 2022 vyks gegužės 15–29 d.
Visi festivalio renginiai nemokami.
 

Gegužės 15 d. 18 val. Šv. Kotrynos bažnyčioje Vilniuje, Nacionalinio Kauno dramos teatro balkone ir Laisvės alėjoje, Klaipėdos apskrities viešosios Ievos Simonaitytės bibliotekoje prasidės 58-asis tarptautinis poezijos festivalis „Poezijos pavasaris“.
Tarptautinis poezijos festivalis „Poezijos pavasaris“ ištikimiausius gerbėjus ir skaitytojus gegužės 15–29 d. kviečia net į 125 renginius visoje Lietuvoje, Lenkijoje, Šveicarijoje, o virtualūs tiltai suteiks galimybę susitikti su poetais, gyvenančiais Jungtinėse Amerikos Valstijose, Jungtinėje Karalystėje, Danijoje, Vokietijoje, Lietuvoje.
 
Įdomioje ir jaunatviškoje festivalio programoje laukia gyvi susitikimai su įvairių kartų poetais, pokalbiai apie literatūrą, skaitymai, poezijos ir muzikos vakarai, literatūros pamokos, ekskursijos, parodos. Netruks ir netikėtumų, poezija skleisis kūrybiškiausiais pavidalais: slemo improvizacijomis, naktiniais vakarojimais, eksperimentinės šoko poezijos popietėmis, dainuojamosios poezijos vakarais ir kt.

Rašytojų iš Ukrainos palaikymui rengiami ukrainiečių poezijos skaitymai, taip pat ukrainiečių poetai dalyvaus ir kituose festivalio renginiuose.

Festivalyje bus nepamiršti ir lietuvių literatūros klasikai (Maironis, Jonas Mekas, Kazys Bradūnas, Janina Degutytė, Algimantas Baltakis ir kiti), jų sukaktys, poezija skambės rašytojų tėviškėse, memorialinėse sodybose, muziejuose: Raseinių, Skuodo, Alytaus, Kaišiadorių, Kauno, Radviliškio, Šiaulių Vilkaviškio ir kituose rajonuose. Ypač malonu, kad į festivalį aktyviai įsitraukia ir pati jauniausia poetų karta.

Didžioji dalis festivalio renginių vyks atvirose erdvėse: aikštėse, skveruose, parkuose, soduose, bibliotekų kiemeliuose, sodybose ir kitur.
 
Į „Poezijos pavasarį“ atvyksta užsienio šalių poetai Alan Berecka (JAV), Dumitru Crudu (Moldavija), Safiye Can (Vokietija), Anna Terék (Vengrija), Pēteris Draguns (Latvija), Tõnis Vilu (Estija), Irma Šiolašvili (Sakartvelas), Dawid Mateusz (Lenkija).
Festivalio renginiuose dalyvaus poetai iš Ukrainos Lesia Mudrak, Natalia Trokhym, Vitalijus Kvitka, taip pat poetai iš Italijos Laura Liberale ir Federico Italiano, poetas, dainų autorius ir atlikėjas Pierre Cordier iš Prancūzijos ir poetė iš JAV Anna Halberstadt.
Su kitų šalių poezija ir atvykusiais svečiais bus galima susipažinti ne viename festivalio renginyje: „Poezijos pavasario“ svečių vakare Lietuvos mokslų akademijos Didžiojoje salėje Vilniuje, tarptautiniuose dvikalbiuose poetų skaitymuose „Duetai +“ Rašytojų klube, Baltijos šalių poezijos skaitymuose, ukrainiečių poezijos skaitymuose, tarptautinėje poetų ir kritikų konferencijoje Rašytojų sąjungoje. Festivalio svečiai taip pat dalyvaus renginiuose Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Birštone, Nidoje, Kaišiadorių, Kėdainių, Šalčininkų, Šiaulių, Šilalės, Joniškio, Pasvalio, Prienų, Raseinių, Varėnos ir kituose rajonuose.
 
Rašytojų sąjungoje bus surengta tarptautinė poetų ir kritikų konferencija „Poeto biografija poezijoje – tikriau nei būta ar pramanyta?“. Pranešimus skaitys poetai, literatūrologai, kritikai: Alan Berecka (JAV), Simonas Bernotas, Lina Buividavičiūtė, Dumitru Crudu (Moldavija), Viktorija Daujotytė, Aušra Kaziliūnaitė, Nijolė Kliukaitė-Kepenienė, Dawid Mateusz (Lenkija), Jūratė Sučylaitė, Uršulė Toleikytė, Indrė Valantinaitė. Įdomiausi pranešimai bus paskelbti kultūrinėje spaudoje.
 
58-uoju „Poezijos pavasario“ laureatu šiais metais tapo poetas Liudvikas Jakimavičius už eilėraščių rinkinį „Paliktos paletės“, kurį išleido Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla. Jam gegužės 27 dieną Kaune ir bus įteiktas vienas svarbiausių apdovanojimų – Maironio premija. Šiais metais poetas Liudvikas Jakimavičius už šią knygą pelno ir Dionizo Poškos premiją.
 
Festivalyje bus įteiktos literatūrinės Salomėjos Nėries, Jono Aisčio, Zigmo Gėlės premijos ir „Poezijos pavasario“ rengėjų premija už geriausią poezijos knygą vaikams. Be premijų, kūrėjai bus apdovanoti įvairiais prizais – už eseistiką almanache, už lietuvių ir už pasaulio poezijos vertimus, už literatūros sklaidą, aktoriui skaitovui bus įteiktas Laimono Noreikos prizas ir kita.
 
Rašytojų sąjungos fondas išleido almanachą „Poezijos pavasaris 2022“ su kompaktine plokštele. Almanachą sudarė poetas Aivaras Veiknys. Užsienio poetų kūryba rūpinosi poetė, vertėja Marija Mažulė. Kompaktinę plokštelę „Poezija ir balsas 2022“ parengė poetas Mindaugas Nastaravičius. Almanacho dailininkė – Deimantė Rybakovienė.
Festivalio gerbėjai, negalintys atvykti į festivalio renginius, turės galimybę dalį jų matyti „Poezijos pavasario“ ir Rašytojų klubo „Facebook“ paskyrose.

Tarptautinio poezijos festivalio „Poezijos pavasaris“ rengėjai – Lietuvos rašytojų sąjunga ir Rašytojų klubas.

Tarptautinį poezijos festivalį „Poezijos pavasaris“ finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Informacinis rėmėjas LRT.

 

Informacijos šaltinis >>

 

 



 
Vieta: Vilnius
Pradžia: 2022-05-15 00:00
Pabaiga: 2022-05-29
Planavo eiti
kava su Jurga
 
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
 
Blogas komentaras Rodyti?
2022-05-28 22:05
kava su Jurga
Nepaprasti "Poezijos pavasario 2022" vakarai šiais metais. Ir almanachas su autorinėmis dedikacijomis man, be abejo ir gyva bendrystė su poetais, šilti pokalbiai apie kultūrą ir meną, nuoširdus juokas maitina viltimis  mano dvasią.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2022-05-27 22:58
RenapoezijaPlaštakė
Skraidžiau aplink. 
Mintys kliuvo už didelių slenksčių. 
Sparnai nepajėgė tiek iškelti. 
Nusileidau. 
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą