Rašyk
Eilės (78176)
Fantastika (2307)
Esė (1555)
Proza (10911)
Vaikams (2715)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (371)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 1 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Žuvo Rolio vaikystės draugas. Savaitgaliui išvažiavo su šeima į Krokuvą - ir žuvo. Viešbutyje. Iškrito pro langą.

Rokiškėnas. Vaikystėje - draugų galybės, o į laidotuves sostinėje atvažiavo tik Rolio brolis. Ir dar vienas, - dabar jau vilnietis, atsiliepė. Pavėžės šiandien Rolį su bratkiu į pakasynas. Vakar ant pagrabo sakė jiems: “Jūs visą chebrą surinkit iš Rokiškio, visus senus korešus. Pakvieskit į kokią sodybą, pabūsim, pasėdėsim, prisiminsim. Aš apmokėsiu. Nu, tipo susimesim simboliškai, kad neatrodytų… Bet aš viską uždengsiu.”

Rolis iš pat pat ryto nesavas. Akys stiklinės. Šokas jam. Žvelgia į monitorių tuščiu žvilgsniu, tada tęsia:

- Jis čia dabar gyvena. Verslininkas. Matyt, gerai prasisuko. Sako mums: “Tik viena sąlyga - niekas nieko nežino. Užsipisau nuo tų posėdžių, nuo valdybos… Tarp žmonių norisi pabūti, ne su tais kabinetiniais kostiumais. Pasiausti, blet, pablevyzgoti, pasikeikti! Nu, suprantat…”

- O vakar į pagrabą niekas taip ir neatvažiavo, - skėsteli rankomis, kumščiai nukrinta ant stalo. Niekaip negali tuo patikėti. Tik jie trise iš visos senos chebros. O tenais - kam vaikas reik prižiūrėti, kas iš darbo negali, kam dar kažkas… O vakarop jau skambina pripisę, beveik verkia į ragelį, mušasi krūtinėn į pakasynas tikrai atvažiuosią…

Rolis sunkiai iškvėpia. Numoja ranka. Vilnietiškos šnektos nebepaiso.

- Prasiblaivys šiandien, tada ir vėl reiks ūpas kažkaip užsikurti. O tada - kas vairuos? Ale užu draugelį ir an vietas galim išgerti. Buvo žmogus - ir nebėr…


2023-02-22 20:36
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
 
Blogas komentaras Rodyti?
2023-02-23 22:02
Fortunatas
Vakar abu su broliu nulis-septynis perlaužė namuose. Pasikalbėjo. Miego mažai, šiandien darbe prikimęs, nelinksmas. Sako, pagalvok, nuėjo parūkyti pro langą, ir viskas.

- Žmona kažkokį garsą išgirdo, po kiek laiko pakilo pažiūrėti - langas praviras, ant palangės cigarečių pakelis net nepraplėštas… - Rolis krato galvą, tartum vytų lauk blogą sapną. - Pasakoja vargšė, visa purtosi, o jau trys dienos praėjo. Keturios… Ji ir pati priešpiet ten prisėdo padūminti, bet taip nejaukiai pasijuto, daugiau nė sykio nėjo. Langai didžiuliai, o palangė palei kelienus. Senamiestis. Ketvirtas aukštas. Tas pats kaip šeštas būtų normaliai. O apačioje dar betoniniai laiptai. Pizdec…

Visą rytą Rolis grįžta prie tos temos, kalba apie Rokiškio alkoholikus, negebančius išlydėti draugą kaip pridera, apie žmonos padriką pasakojimą, apie tai, kad gyvenimas vat toks. Jam irgi nemažas sukrėtimas. Žinoma, nesulyginsi, kaip tos moters.

- Įsivaizduok, - vėl užsiveda, ištaikęs ramesnę akimirką, - motinai šokas, o vaikai - vienas dvylikos, kitas vos šešių, o jinai be žado, kažkur Krokuvoj. Tai tas dvylikinis viską telefonu tvarkė angliškai. Kiek mokėjo bachūras. Iškvietė greitąją, mentams paskambino. Jauti, blet, dvylikos metų bičas! O tėvas ten, kažkur ant betoninių laiptų.

Rolis pasakoja žiūrėdamas į stalą, lūpa atvipusi, akyse vis tas pats apstulbimas.

- Gal kiek ir išgėręs buvo, - tęsia jis, - ne paslaptis, mėgėjas, bet normos ribose visuomet. Nu kaip visi. Bet kas ten dabar teisybę žinos… Žodžiu, atvarė greitukė, tai dar valandą bandė jį atkačialint. Paskui atėjo tas daktarėlis, toks dvimetrinis mulas, visas šlapias, padėjo ant stalo buteliuką ir pasakė: “Dvi dabar, iš karto, ryte - dar dvi.” Taip ji ir suprato, kad viskas…

Klausau Rolio ir nežinau ką sakyti. Viskas taip tikra ir neįtikėtina vienu metu, sakytum, kokiame makabriškame filme. Tik toks idiotiškas palyginimas šauna į galvą, todėl tyliu.

- O, žinai, tas mazgis, tas šešiametis ir klausia mamos: “Tai mes paliksim tėvelį šitame mieste?” Ne, atsako jam, nepaliksim, vešimės namo.

- Kaip sugrįžo? - klausiu.

- Kitą dieną jos dėdė atskrido lėktuvu, sutvarkė likusius reikalus, kremavimą… Veža juos visus į Vilnių, tada mažasis vėl klausia, ar tėvelis liko tame mieste? Ji pakartoja, kad neliko, o vaikas nesupranta: tai kur jis? Ant debesėlio, sako moteris… Net įsivaizduoti sunku, ką tuomet jaučia. O tada: tai kas mane dabar veš į darželį, mama?

- Aina nachui, - tepasakau.
- Ne tas žodis, žmogau, ne tas žodis…

Šita istorija šiandien sukasi prie mūsų stalo visą rytą, tartum koks niūrus leitmotyvas. Po pietų Rolis važiuoja į laidotuves, derina su manim, kad gal jau ir negrįš. Vis tiek reiks čierką pakelti, pasako. Tas rūkas žvilgsnyje jam niekaip nedingsta.

- Primesk, - dar atsigręžia, paimdamas kuprinę. - Jie atvažiavo į viešbutį penktadienį, pakilo į numerį, o ten ant stalo lelijų primerkta. Tas ir sako: “Jie ką, blet, pakasynoms čia ruošiasi?” Toks buvo prie bajerio juodo, žinai…
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą