Rašyk
Eilės (78095)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 17 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Nemėgstu dienoraščių (savųjų). Niekada jų nerašiau ir artimiausiu metu neketinu rašyti. Bet čia gal kelis žodelius brūkštelsiu. Galbūt todėl, kad jis nepanašus į tikrą dienoraštį. O ir daugelis kolegų rašykų juose talpina toli gražu ne dienoraštinius tekstus. Be to, norisi kažką parašyti, o rimtesnis kūrinys kasdien negimsta. Apie ką aš galėčiau parašyti? Ogi apie tą patį rašyką. Apie tai, kaip man, vos prieš porą savaičių įsijungusiam į jo gretas, sekasi, kokios mintys ir pastebėjimai kyla.

Taigi, jeigu rašyką reikėtų pavadinti vienu žodžiu, pasirinkčiau žodį „azartiškas“. Labai gali būti, kad jis toks atrodo tik svetainės naujokams. Bet nesvarbu, vėlesniuose dienoraščio puslapiuose galėsiu šį žodį pakeisti. Va, nuo mano debesėlio jau dingo raidelė „N“ ir dabar atrodau rimtesnis, šiek tiek palypėjęs rašyko narys. Krebžda noras dar kaip nors tą ženkliuką pakeisti. Niekur neradau informacijos koks narys laikomas „aktyviu“, kada gi iš po debesėlio išlenda saulutė?

Visai smagiai čia gyvenimas vyksta. Įdedi kūrinuką, lauki komentarų, pastebėjimų, įvertinimų. Gera kai jų sulauki, beprotiškai malonu šiltesnį žodį išgirsti. O ir išsami kritika, kurią kai kurie nariai (dažniausiai ilgesnį laiką čia esantys) sugeba tikrai rimtą parašyti, visada vertinga rimtai į kūrybą žiūrinčiam žmogui. Kai nieko nesukurpi pats, nagrinėji kitų tekstus, ties kuriais jau vėl gali pasireikšti pats, sužinoti kitų nuomones, kažką pritaikyti sau. Visu tuo rašykas ganėtinai gyvas organizmas. Įdomu stebėti net ir įsiplieskiančius ginčus, apsižodžiavimus. Juk už kiekvieno įgnybimo, įdrėskimo, papjovimo atskiras autorius pasikavojęs slypi. Tiesiog jauti kaip gyvenimas čia per visus plyšius trykšta...

Vengdamas susikurti perversmininko įvaizdį, kokiu jau pradeda tapti kurį laiką rašyko sienas atkakliai daužantis Auga Viskas, pasakysiu, kad tai kaip veikia rašykas man patinka, sistema nėra bloga. Bene pagrindinis man akis badantis trūkumas, kurį jau spėjau pastebėti, yra tai, kad kai kurie kūriniai nesulaukia pakankamo kitų narių dėmesio. T.y. už juos nebalsuoja pakankamas balso teisę turinčių narių skaičius. O juk žmonės juos čia tam ir deda, kad sulauktų įvertinimo. Ir turint minty, kad autoriui pakeisti savo statusą arba kūriniui patekti tarp geriausių būtinas tam tikras balsuotojų skaičius, tai atrodo nelogiška (arba spraga taisyklėse). Manau, būtų gražiau ir teisingiau, jeigu kiekvienas, turintis balsavimo teisę, kartu su ja prisiimtų ir įsipareigojimą per tam tikrą laiką atlikti būtiną vertinimų kiekį (spėju, kad tokio reikalavimo šiuo metu nėra). Tokiu būdu neliktų „nuskriaustų“ kūrinių. Jeigu jau reikalaujama, kad kūrinys gautų 3 ar tai 4 įvertinimus, tai kiekvienam kūriniui jie ir privalo būti duoti. Auga Viskas, gal galėtum šį mano siūlymą įtraukti į perversmininkų reikalavimų sąrašą? :)


2010-07-18 14:11
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
 
Blogas komentaras Rodyti?
2010-07-21 13:36
augaviskas
Dėl spaudimo kritikams gal ir sutikčiau (kad per daug neatsipalaiduotų ir nepamirštų pareigų). Bet turbūt geriau būtų meduolis, o ne rimbas. Nevykdantys pareigos tegu praranda tik galimybę įgauti daugiau svorio: jų turimas balsų svoris nedidėja, o pas vykdančius pareigas tegu didėja (svoris tegu būna skaičiuojamas pagal vertinančių komentarus duotus balsus).
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-07-21 13:08
Aruunas
Gal ir tavo teisybė, Auga Viskas, iš tiesų pavojus, kad balsuotojų galėtų sumažėti, yra. Aš tiesiog įsivaizduoju, kad ši svetainė yra tam tikra prasme kūrybinių idealistų susirinkimo vieta ir jokios kitos naudos, išskyrus garbę, niekas nesiekia. Vieni rašyko nariai tik skelbia savo kūrinius nekomentuodami kitų, antri mėgsta komentuoti, treti gal daugiausia tik žinutėmis tarpusavy apie kūryba šneka, niekur kitur nesiveldami. Tai natūralu, žmonių poreikiai skirtingi ir labai gerai, kad dėl to čia egzistuoja skirtingo statuso (pageidaujantiems) suteikimas - kritikas, rašytojas. Tai va, aš didžiausią svorį "kabinčiau" ant kritikų. Jei jau žmogus yra šios srities mėgėjas, gavęs, kaip tu sakai, kritiko lazdą, manau nesijaustų pernelyg spaudžiamas jeigu privalėtų per savaitę bent 7 kartus ja užsimoti.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-07-21 12:13
augaviskas
Pasijutau kaip koks nesėkmę patyręs vargšas maištininkų vadas :))) Iš tikrųjų savo pasiūlymus sukūriau beveik automatiškai įsijungus mano kūrybiškai-racionaliajai proto daliai. Tai tik pasiūlymai ir bandymas savotiškai pasireikšti (dėl bendro labo :) ), o ne kvietimas į mūšį (beje, vadovaut nemoku ir nenoriu) ar noras kažkur „įsimuilinti“. Jokių teisių dar nesu gavęs ir galiu visai negauti, jei nežaisiu pagal dabartines taisykles.
Taip, man irgi kilo idėjų dėl balsavimo sistemos. Pritariu, kad naujokai jaučia dėmesio trūkumą ir ignoravimą (jei patys savarankiškai „neužsikabina“ už dabartinės sistemos patrauklių funkcijų), ir Tavo mintys eina teisinga linkme (nors panagrinėjus sistemą įdėmiau turbūt ne dar ne vieną nelogiškumą ir neišbaigtumą rastume). Tačiau pabandyk save įsivaizduoti atskiro kritiko ar administratoriaus pozicijoje: kokiu būdu galėtum būti priverstas balsuoti tiek ar tiek kartų per tokį laiką? Nebent būtų suprogramuotas statuso netekimas dėl pareigų nevykdymo? Bet tai gresia balsuotojų mažėjimu ir nykimu! Išeitų ne auganti, o nykstanti sistema, jei neklystu?
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-07-18 19:29
Aruunas
O išsigąsti visai nevertėjo :) Balsuoti, t.y. duoti kūriniui įvertinimą penkiabalėje sistemoje (ne komentuoti - tai skirtingi dalykai) gali toli gražu ne visi. Ir gerai, visiem to ir nereikia :) Pagal taisykles, ši teisė suteikiama už tam tikrą publikuotų kūrinių ar recenzijų lygį. Taigi tai tarsi tam tikra privilegija už pasiekimus. Tarsi garbės piliečio statusas :) Ir šioje vietoje aš atkreipiau dėmesį, kad jeigu jau žmogus tokį statusą gavo (kaip suprantu, net ir nėra privaloma jį priimti), tada turi jį ir naudoti, o ne laikyti paslėpęs užpečky. Kas gauna daugiau teisių, prisiima ir daugiau pareigų. Tik tiek to kraupumo :)
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-07-18 17:17
Drakoniukė
:)
daug tiesos pas abu - ir pas rašiusijį, ir pas komentavusijį.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-07-18 14:48
jamais_vue
Įdomu buvo paskaityti.
Sutinku, kad apmaudu, jog ne vis (geri) darbai sulaukia pakankamo įvertinimo, bet... toks jau tas gyvenimas. O dėl privalomo vertinimo, tai man kraupokai nuskambėjo: gal žmogus apskritai čia retai užsuka, gal jis jaučiasi nepajėgus vertinti kito darbus ir užsiima tik publikavimu ir t.t. Beje, teisė balsuoti yra tarsi tam tikras privalumas už nuopelnus. O pareiga balsuoti jau būtų vos ne bausmė kažkokia. Ir ką darytume tiems, kurie nepareigingi? :)
O šiaip esu beveik tikra, jog vis viena liktų nemažai neįvertintų (nepakankamai įvertintų) kūrinių - balsai susikoncentruotų ties populiariausiais autoriais.

Man labiau kliūna kita problema - kai balsuojama neparašius anei jokio komentaro. Suteikit žmonėms progą tobulėti, bent iš pradžių, kol dar galutinai jūsų nenuvylė ir kol dar neaplenkiat neskaitę. 
Įvertinkite komentarą:
Geras (2) Blogas
Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą