Rašyk
Eilės (72023)
Fantastika (2158)
Esė (1686)
Proza (10315)
Vaikams (2455)
Slam (48)
English (1090)
Po polsku (332)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 22 (2)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Google+ Twitter





Nelly Sachs

Apie:

Nelly Sachs gimė 1891 metų gruodžio 10 dieną Berlyne, tėvo žydo audinių pirklio šeimoje. Jau jaunystėje pradėjo rašyti poeziją. Studijavo muziką ir šokį. 1940 metais, po pabėgimo į Švediją, rašytoja pradėjo studijuoti švedų kalbą ir daug laiko paskyrė žymių švedų poetų, tokių kaip Gunnar Ekelöf, Johannes Edfelt ir Karl Vennberg darbų vertimams.

Nelly Sachs kaip poetės karjera prasidėjo po emigracijos, kai jai jau buvo per penkiasdešimt. Jos pirmasis poezijos rinkinys Wohnungen des Todes (In the Houses of Death) (1947) vaizdavo tuometinę žydų kančią. Vis dėlto, jos eilėraščiai buvo parašyti entuziastingu moderniu stiliumi su gausybe skaidrių metaforų. Buvo kalbama pranašiška Senojo Testamento kalba.

Kiti eilėraščių rinkiniai, Sternverdunkelung (Eclipse of Stars) (1949), Und niemand weiss weiter (And No One Knows Where to Go (1957) ir Flucht und Verwandlung (Flight and Metamorphosis) (1959), pakartoja, išplėtoja ir sutvirtina kančios ratą, persekiojimą, tremtį ir mirtį, kuri charakterizuoja žydų gyvenimą ir tampa transformuota į rašytojos stiprią metaforišką kalbą, į žmogaus pyktį, bet ne į beviltišką, ateitį. 

Dėl jos poetiškos dramos, stebuklinga pjesė Eli (1950), pastatyta vakarų Vokietijoje, kaip radijo pjesė, buvo plačiai ir audringai priimta. Poetė Nelly Sachs gavo Vokietijos ir Švedijos apdovanojimus už poeziją. 1961 metais

1961 metais visa jos poezija buvo surinkta į vieną tomą ir išleista pavadinimu Fahrt ins Staublose (Journey to the Beyond). Po penkerių metų, 1966 m. kartu su Shmuel Yosef Agnon, kitu žydų rašytoju  pasidalino Nobelio literatūros premiją.

Rašytoja mirė 1970 gegužės 12 dieną Stokholme.

Deja, lietuvių kalba, šios autorės darbų išversta nėra.


Bibliografija:

Legenden und Erzaehlungen (1921)
In den Wohnungen des Todes (1946)
Sternverdunkelung (1949)
Eli : Ein Mysterienspiel vom Leiden Israels (1951)
Und niemand weiss weiter. – Ellerman (1957)
Flucht und Verwandlung (1959)
Fahrt ins Staublose : Die Gedichte der Nelly Sachs (1961)
Die Gedichte der Nelly Sachs (1961)
Zeichen im Sand : Die szenischen Dichtungen der Nelly Sachs (1962)
Das Leiden Israels (1962)
Ausgewaehlte Gedichte (1963)
Glühende Rätsel (1964)
Späte Gedichte (1965)
Die Suchende (1966)
Wie leicht wird Erde sein : Ausgewaehlte Gedichte (1966)
Simson faellt durch Jahrtausende und andere szenische Dichtungen (1967)
Das Buch der Nelly Sachs (1968)
Verzauberung : Späte szenische Dichtungen (1970)
Teile dich Nacht : Die letzten Gedichte (1971)
Suche nach Lebenden : Die Gedichte der Nelly Sachs (1971)
Briefe der Nelly Sachs (1984)
Briefwechsel (1993)


Gimė: 1891-12-10
Mirė: 1970-05-12
 
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
 
Blogas komentaras Rodyti?
2008-05-25 13:45
avo
avo
lietuviškai radau porą eilėraščių kažkokioj rinktinėj.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2008-05-19 23:57
būsimoji
o kokia kalba jos poezija skaito avo?
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą