Rašyk
Eilės (78168)
Fantastika (2308)
Esė (1557)
Proza (10915)
Vaikams (2717)
Slam (76)
English (1198)
Po polsku (371)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 25 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Šerkšno nubalintas Antakalnio veidas. Baltos gėlės vainikuose, krepšeliuose, vazose. Kelios geltonos. Rožės. Nuo artimų kaimynų ir tolimų giminių. Geltona, berods šizofrenikų spalva? Kai kam – meilės. Arba neapykantos. Draugystės. Beje, daugumoje psichologinės pagalbos centrų sienos taip pat gelsvos… 
    Saulėtas lapkričio rytas. Atsukus laiką aušta anksčiau. Gali grožėtis patekėjusia saulele lėkdamas į darbą. Arba į bažnyčią. Nebūtinai sekmadienį. Mišios už mirusius darbo dienomis septintą.
      Kunigai – šventi žmonės. Bet net ir jie kartais atlieka apeigas skubėdami ir formaliai. Šventu vandeniu šiais laikais šlakstoma iš modernios laistyklės. Į amžinybę žmones lydi biurokratija. Senos kapinės, kultūros paveldas. Be atsakingų asmenų parašų neturėsi leidimo iškasti duobės. Užkandęs užkask.
      Per gedulingus pietus nebemadinga malšinti skausmo ugniniais gėrimais. Jei velionis nugyveno gražų amželį, o jo draugai ar giminės pasitaikė iškalbingi, galbūt išgirsi kiek hiperbolizuotų kalbų, pagražintų prisiminimų. Jei jis/ji, amžiną atilsį, išvydo pasaulį dar laisvoje Lietuvoje, darbais ar bent žodžiais Lietuvą Tėvynę mylėjo, o ne (gink Dieve) komunizmą puoselėjo, žiūrėk, gal koks bendramintis, ašarėlę šluostydamas ir vištienos maltinį kramsnodamas, primins susirinkusiems sovietinę neteisybę.
      Išgėrinėti, artimą amžinybėn palydint, gal ir nebemadinga, bet kodėl gi laidotuvėse negalima naujų auskarų (rožinių) ir batų (taip pat rožinių) pademonstruoti? Ne galima, bet, matyt, ir reikia, retai juk visa giminėlė besusirenka. Jei jau amžius nelabai tą leidžia, bent pasišnibždėti (tai kas, kad visoj salėj tie šnabždesiai girdis), kas čia gi toks atėjo (Žinau šitą, kaimynka čia. Na gi ta, aktorkos duktė. ) privalu.
      Visgi laidotuvės slegia. Sunkiausia artimiausiems – velionio šeimai, sielos draugams. Ne tik tenka susitaikyt su brangaus žmogaus netektim, bet dar ir reikalus visokius tvarkyt. Gerai, kad šiais laikais beveik viskuo pasirūpina laidojimo biuras. Gerai, kad žmonės palaiko, padeda kaip gali. Laidotuvės suartina. Padeda suprast, koks gyvenimas yra trapus. Laikinas. Paprastai po visų išlydėjimo anapilin ceremonijų, ypač jei mirusysis nugyveno ilgą, gražų gyvenimą, jei jo išėjimui buvo ruoštasi, ateina palengvėjimas. Stengiamasi susitaikyt, atsiprašyt, brangint šalia esančius, šioje žemelėj pasilikusius. Tikintiesiems lengviau. Jie žino, kad ten bus geriau. Visi bijo mirties (daugiau ar mažiau), bet vieni apsipranta, ją prisijaukina. Kiti gyvena bėgdami, nesusimąstydami ir tik laidotuvių sustabdomi.
2004-11-05 17:10
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 11 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2004-11-17 21:25
švelni mo
chi chi;) užsimanius mirt, pamąstyk,kaip daugybė tetų niokos tavo kapą, ir šis noras praeis...;)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-11-09 09:20
Dunkelheit
mhmmm. laiotuwės. giminės. gedulingieji pietūs. iš sawo patirties atsimenu kijevo kotletą. aš norėjau puokštės su orchidėjom, mano motina užsispyrė pirkti su rožėm. šwiežias kalniukas apkraunamas idiotiškai dideliais wainikais. apdėliojamas stiklinėm wisą parą degančiom žwakėm. kažkas pagiria mirusįjį. grynas formalizmas. taigi, tokios laidotuwės. welnias, ir nuo jų neišsigelbėsi, nebent mirtum kur nors tolimoj šaly ir tawęs neatpažintų [wadinasi ir negalėtų parsiusti liekanėlių mieliems giminaičiams].
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-11-06 15:13
Autumn_bride
Rožinai batai artimi ir mano  artimųjų laidotuvių prisiminimams...Žinoma, kad jiems ten ne viena, bet vis gi kaip kam atrodo.O kūrinys privertė susimąstyti.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-11-06 11:05
Exitus Letalis
Vitomis parašyta cum grano salis. Taikliai pastebėta rožiniai batai, žinoma, laidotuvės - ne laikas ir ne vieta tai demonstruoti, nepridera prie karsto ir naujausiomis paskalomis dalintis, bet deja...
  Vaizdžių, išgražintų epitafijų galbūt taip pat nereiktų, geriau kukliai keletu sakinių paminėti velionį.  Gėlės ir vainikai... populiaru, madinga,tik nereikalinga. Mirusiesiems to nereikia. Geriau uždegti žvakę ir tesiilsi ramybje. Na, labai norint, galima palikti du kalijų ar chrizantemų žiedus...

P.S.
        O kam bijoti mirties? Juk beprasmiška bijoti to, kas natūralu ir neišvngiama. Beje, žinodami jog vieną dieną mirsime ir mūsų čia nebebus, stengiamės vienaip ar kitaip įprasminti savo gyvenimą. Memento mori ;)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-11-06 00:30
Aprašyk
nuoširdumo mažai radau, daugiau ironijos ir priverstinio rašymo vardan subjektyvaus laidotuvių paveikslo. iš literatūrinės pusės - gal aukščiau už vidutinį lygį, tačiau labai primena mokyklinius rašinėlius. yra 1 klaida. priešpaskutinis žodelis "būna" turi būti būtinai įrašytas.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-11-05 20:41
Graliteja
Man patiko, ypac apie tuos rozinius batus. ;)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-11-05 18:10
Kaladė Alter Ergo
Nieko ypatingo, bet ir nieko blogo čia nematau. Bent jau grafomaniško, per visą sielą gėlytėmis žydinčio nuoširdumo nėra; išlaikyta distancija, rodanti, jog autorius žino, ką nori pasakyti, ir neskuba griebti pirmos susiasociavusios minties; gražu, kad pasakojimas prasideda tarsi iš toliau ir skleidžiasi pamažu.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-11-05 18:04
Prozerpina
kas būtent negerai
(iš literatūrinės ir visokių kitokių pusių)?
kur radai nuoširdumą?
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-11-05 17:59
minties šuolis
na sakyciau kurinio pavadinimas nelabai atitinka turini.na gal siek tiek uzkabina rozine ir geltona.
jei is literaturines puses tai atvirai pasakius nelabai gal koks.bet nuosirdus
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-11-05 17:47
Rudalevičius Vitoldas Ričardo
rajono dienraščio vedamasis vėlinėms?
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą