Rašyk
Eilės (78158)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 11 (2)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Sėdėjo Jonas toks vienišas ir nelaimingas. Neseniai pavogė jo automobilį. Labai mylėjo senukas savo senutėlę volgą, kurią gavo kadais už nuopelnus. Buvo tuomet gerbiamas žmogus, partinis... Ir keisčiausia, kad kažkam prireikė jo senutėlės mašinos, kuri nieko neverta... Matyt kokie chuliganėliai, nusprendė pasivažinėti nesaugodami, tai ir nukniso.
Jonas jau senas jautėsi. Ir žmona sena slankiojo aplinkui. Pradžioje tik apsivedus, dar nieko išrodė moteriškė, o dabar visa susiraukšlėjusi, krūtinės nebeliko, o gimdymų ištampytas pilvas visai negražiai išrodė. O ir jis ne geriau dabar atrodo - žilas, liesas, gyslotomis rankomis ir maišeliai po akimis nepuošia veido. Pensininkų porelė.
Nusprendė senukas išeiti pasivaikščioti parke, kuris plytėjo visai netoliese. Apsiavė savo šiltuosius batus, apsivilko gauruotą striukę ir pasiramščiuodamas lazda nukulniavo parko pusėn. Žmona nieko nesakė, nes buvo įsijautusi į kažin kokio patiekalo gamybą. Neturi ką veikt tai gamina. Kai jauna buvo, nemėgo gaminti, o dabar virtuozę vaidina. O ir tie jos eksperimentai, kartais tikri ekskrementai... Nusispjovė Jonas pamąstęs. Ech, gerai būtų meilužę susirasti. Kad ir pamokėtų, gal pamalonintų senuką nors prieš smertį. Tik nežino Jonas, kur jam tų meilužių ieškoti. Pagal laikraštį baugu... į stotį važiuoti per daug nuvalkiotos mergos. Vat jeigu būtų jis turtingas, tai aišku susirastų kokią dailią mergikę.
Jonas susigėdo savo minčių, nes taip visuomenėje nepriimta. Nors jis širdyje jaunas, turi kankintis su baisia žmona, o žmona turi kankintis su baisiu Jonu. O gi galėtų abu užsisakyti po vieną egempliorių - jis jauną mergilikę, o ji - jaunikaitį.
Jonas sukikeno į žilą ūsą... Jau įsivaizdavo, kaip sureaguotų jo žmonelė, jei pasakytų, kad reikia ieškotis jiems tokių dalykų. Turbūt gyvas iš namų neišeitų.
Taip apsilaupusiais takeliais bemaklinėdamas tarp nupušusių ir rudeniui besirengiančių medžių, pamatė Jonas kažką keisto. Tai buvo didelis grybas. Toks didelis, kad atrodė lyg būtų iš molio, ar medžio išdrožtas - tiesiog dar viena gudri šių laikų imitacija. Bet ne, priėjęs arčiau, jis pamatė, kad grybas tikras.
Pirmiausia, grybas sujudėjo, tiksliau pasisuko veidu į Joną. Taip taip - grybas turėjo šiokį tokį veidą. Jis aišku atrodė grybiškai, buvo pageltonavęs, kyšojo išsišovusi nosis ir keistos lyg taškiukai akys. Grybas buvo apie pusę metro ilgio, o dar tas veidas. Jonui suplakė sena  širdis ir jis susijaudięs klestelėjo ant artimiausio suolelio.
Kaunas, parkas, vidurys dienos, o čia grybas su veidu.
Tada įvyko dar neįtikėtesnis dalykas. Grybas iš žemės išsitraukė dvi ilgas kojas, panašias į karklines vyteles ir ėmė keistai ir juokingai svyrinėdamas artintis prie Jono, kuris net suklykė.
- Labas, - grybiškomis lūpomis ištarė ... būtybė.
Tai, kad atėjo pabaiga ir jis išprotėjo, Jonui tapo aišku kaip dieną. Jis suprato, kad jam haliucinacijos nuo vakar valgyto nuostabybiškiausio žmonos eksperimento, taigi, nusišypsojęs jis taip pat pasisveikino.
-Na, pagaliau, kažkas su manimi bendrauja, - nusijuokė (?) grybas, - pagaliau atsirado nors viena būtybė, kuri neklykia, nebėga ir dar sveikinasi. Matyt būsi pensininkas?
- Taip, - išlemeno Jonas, - o iš kur tu žinai?
- Visi jūs tokie marazmai... Matyt pensininkams yra natūralu, kad jie gali nušokti nuo proto. Galų gale vaikščiojantis ir kalbantis grybas? Ar tu tiki tuo ką matai?
Grybas buvo visiškai priartėjęs, ir Jonas sugebėjo įžiūrėti viską - kotą, kepurę - gličią, su prikibusiu giganišku lapu ir visa kita.
Staiga, pasigirdo sprogimas, pasirodė dūmų kamuolys ir grybas dingo. Vietoj jo stovėjo keistas žmogelis su lagaminėliu ir plonais nusususiais ūsais. Jis atrodė esantis apie penkiasdešimt metų amžiaus, bei turėjo jau nemažą plikę.
Jonas vos dvėsčiojo, nes pagalvojo, kad jį susirado pats velnias, kuris, kaip žinia sugeba keisti pavidalus ir atėjo aišku ko... jo dūšios. Tačiau vyrukas nusijuokė, visai kaip prieš tai grybas ir ištiesė visai normalią ranką su penkiais pirštais ir visiškai įprastai nagais.
- Dar kartą sveiki, atsiprašau, kad išgąsdinau. Mano vardas Povilas ir aš esu mokslininkas. Matote, atlieku tyrimą.
Jonas nedrąsiai paspaudė ranką ir linktelėjo.
- Paaiškinsiu, viską paaiškinsiu. Aš sukūriau tokį prietaisą. Matote, ką tik buvai grybas. Bent jau jums taip atrodė. Ir visiems aplinkiniams žmonėms taip būtų atrodę. Tačiau, iš tikrųjų, aš buvau aš, o tik jūsų smegenys klaidingai nuskaitė akių siunčiamą informaciją. Kodėl - nes aš turiu prietaisą, kuris taip paveikia jūsų smegenis. Pavadinau jį spinduliatoriumi.
Jonas ėmė trauktis atatupstas. Jam buvo per daug.
Žmogelis nepasidavė:
-Eime, išgersime kavos ir aš Jums viską paaiškinsiu...

---- to be continued------
2004-10-20 12:46
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 19 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2007-01-28 22:49
masha
nupušę medžiai :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2004-11-11 11:35
pimpastrelka
Kažkas čia man netinka pavadinimas galėjo būti pensininko ir grybo nuotykiai.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2004-11-05 10:48
Aiko
Labai patiko rasymo stilius "ir ėmė keistai ir juokingai svyrinėdamas artintis prie Jono, kuris net suklykė. ", pralinksmino :))
Bet perejimas prie mokslines idejos gan .. keblus?
Nzn, yr ka padailint jei tai sci-fi, bet kaip humoreska, tai nuostabiai gavosi :).
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2004-10-29 16:57
pumpuraite
Svaigalai...ir tiek, jokio meno...
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-10-27 14:18
Amarito
NU keistokas kūrinėlis. Ir pavadinimas koks-spinduliatorius. Jau geriau tiktu"gyvenimu nusivylusio pensininko ir mokslininko-grybo nuotykiai".
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-10-27 09:23
Weird Star
Nei grybas, nei spinduliatorius...
Patiko tik eksperimentai-ekskrementai (vis negirdėta) ir šiaip pensininko pamintijimai. Ir dar klausimėlis kilo: kodėl tas mokslininkas turėtų kažką aiškinti marazmatikui pensininkui? Ar ne geriau jam būtų su savo eksperimentais į kokią mokslininkų sueigą žygiuot? :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2004-10-23 17:17
Sūpuoklių rasa
Nusispinduliavo cia lyra nei i gryba, nei i fantastika...
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-10-22 12:30
PhoBos
nu tekstelis. nu jo. vietomis visai juokinga. zodynas toks buitiskas, liaudiskas, gatvinis. kaip cia ji pavadint nezinau. siaip ar taip kurinukas gyvas, ganetinai dinamiskas. skaityt neatsibosta. bet... tokie nuplaukimai jau pabode. komedija, buitine realybe uzlietos nei siokia, nei tokia fantastika. tokiais dalykais jau nieko nebenustebinsi.

moralinis 2,5

nuvirsiu nuo kedes..
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2004-10-21 18:23
Darrrka
už ką 2,8?
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-10-21 13:32
experiment
oh jau tie pensinykai :)

Man labiau patiktų,jei kūrinėlis ir liktų tokio buitiškai-humoristinio stiliaus, o ne nueitų "mokslinėn" fantastikon, kur Jonas vėl matys savo bobą jauną,o ji Joną gražuoliu - kažkodėl būtent tokia išvada peršasi nenorom.
..o pavogta  "volga" suintrigavo, tikiuosi čia kažką reikš.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-10-20 20:16
Kirvoboica
etc, kad mums taip efektingai nupušt į senatvę, tokių minčių nesibodėt ir tokias naujas pažintis apturėt... ne kiekvienam manyč...
bravo Jonui. =)
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-10-20 19:05
Haukas su Archangelu bendraus realybėje
Sąvotiškas kūrinukas, sąvotiškas.Ne zmonos eksperimentai, o ekskrementai...:)))Šitas gabaliukas patiko. Šiaip pakeitus kai kuriuos žodžius ir išsireiškimus pvz.:gal pamalonintų senuką prieš smerti , gal išeitu neblogas literatūrinis kūrinys. Na, bet jei nekeisi, tai durackos balalaikos ir liks durackom balalaikom:)Tau spręsti
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2004-10-20 18:46
Suglumes
Pilkas kūrinys
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2004-10-20 18:23
IXAON
Jono paveikslas man labai patiko - autoriui tas labai puikiai gaunasi. Šiek tiek erlickiškas stilius, bet matosi autoriaus stilistika, jausmai. Žodžiu, veikėjų paveikslai - liuks.
Truputį keistra, kad Povilas nesuvokė jog Jonas pensininkas. Pagal tai, kaip Jonas pavaizduotas, tikrai kad pasakytum jog jis pensijoje.
Epizodas kur Jonas apžiūri prirartėjusį grybą ir mato "kotą, kepurę<...>ir visa kita". O kas tas "visas kitas"? Aš nebūčiau įdėjęs arba būčiau nors kiek aiškiau aprašęs.
Vienu žodžiu įdomus siužetas. man asmeniški būtų įdomu pažiūrėti kas dėsis su vargšu Jonu r tuo nelaimėliu grybu apsimetusiu išradėju.
P.S. Autorius laiko paskelbė kūrinį, o tai visi "Rašykai" grybavimo sezono metu imtų bijoti grybus pjauti:maža kas...
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-10-20 17:57
va va va
Jonas...

Sunkvezimiu rieda Jonas...

man patiko...

4
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-10-20 17:03
anuka
sakiniai tvarkingi. stilius - gūžt (ne ką apie tai išmanau). o šiaip... nemėgstu kūrinių, kurių pabaigoj parašytą "to be continued...". nebent žiauriai užkabintų. nu bet taip žiauriai, kad net spirgėtum iki tęsinio sulauksi. patinka kai kūrinys baigiasi, bet po jo sekantys tęsiniai tęsiniais nevadinami. ai, spangstu ir nežinau ar aiškiai bent spangstu. :D vienžo: 3. aš ne tokio sugedusio skonio kaip varga su Pietka ir Čepajevu pašonėj. ;p
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-10-20 15:24
lyra
Iš tikro tai suklydau....:) atrodė, kad dėjau į fantastiką.. Šiaip tai buvo toks greitas brūkštelėjimas darbo metu - turėjau laisvą minutę, va iš kur tos gramatinės klaidos. :) Varga ačiū už ironiją, šiuo kūrinuku nepretenduoju į aukštumas. Bet pratęsiu, nes Jono nuotykiai čia nesibaigia...
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-10-20 15:18
Rudalevičius Vitoldas Ričardo
skruzd: aš tai nejieškau. bet galvoju koks motyvas autorikų pastūmėjo prozon dėt: kad nepastebėjo fantastikos skirsnio ar kad nusprendė čia rimčiau nei fantastika. pvz. mag. r. 'p
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-10-20 15:08
viena skruzdėlė
atidžiau skaityk, palieki stiliaus ir gramatines klaidas, o dar per daug daugtaškių;]
reikia apsispręsti, ar čia lengva buitinė-humoristinė fantastika, ar eis link mokslinės.

varga: magiškojo realizmo ieškotojas:D prajuokinai.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-10-20 14:22
Rudalevičius Vitoldas Ričardo
špinduliuoja raibuliuoja
keičia atvaiždus baišiuš
tai grybukas tai kilbukas
špinduliatorius baugus...

o šiaip gal čia į fantastiką reikėjo dėti? nes iki magiškojo realizmo netraukia. greičiau jau vaikiška pasakaitė. yra vulgarizmų. stilius infantilus. dvejetui tai stipriam parašyta. bet ne daugiau.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą