Rašyk
Eilės (78158)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 12 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Miškas. Bėgiai. Traukinys. Kareiviai. Jie vyksta į karą. Lygiai 109. Per vagonus eina Raudonojo kryžiaus sesutė. 110-a. Tarp kareivių ji tokia mažutė ir balta. Kareiviai aukšti ir  tamsūs. Ji pažiūri 1-ajam į akis. Didelės tamsios kareivio akys įtraukia ją į vidų... Ji trinkteli jo akyse ir didžiuliu greičiu nuskrieja į jo praeitį.

Kūdikis. Didelės akys ir plati šypsena. Be dantų... Mažas šviesiaplaukis rausvaskruostis berniukas lėtai kanda didžiulį obuolį. Alkanesnė už jį širšė puola obuolį pirmiau ir atsiduria berniuko burnoje. Riksmas. Ašaros. Piktas tėvo balsas. „Ar tu durnas, nematai ką valgai! “…. Mokykla. Jis suole. Rašo kažką kaire ranka. Mokytoja prieina ir trenkia liniuote per pirštus... Namai. Virtuvė.  Moteris. „Ar tu durnas ant tokios ugnies kiaušinienę kept? “. Kiaušinienė dega. Jis nurausta kaip mažas berniukas... Traukinys. Trinkt. Ir gyvenimas bėga į priekį. Karo laukas. Jis mėgina šauti. Šautuvas užstringa. Jis susirūpinęs jį pakrapšto. Šautuvas iššauna tiesiai jam į kairįjį petį...

Sesutė išlipa iš kareivio akių ir sutelkusi savo žvilgsnį užmigdo kareivį amžinam miegui. Pereina prie 2-ojo.

Kūdikis. Rėkia... Vaikas. Bėga. Griūva ant šaligatvio. Nusibrozdina kelius... Paauglys. Lipa per tvorą į kaimynų daržą. Užsikabina kelnėmis. Pribėga šuo. Loja.... Jaunuolis. Eina į pasimatymą. Nusiperka rožę. Pro šalį važiuoja mašina. Jį aptaško iki juosmens. Jis ir rožė nuleidžia galvas... Traukinys. Trinkt. Ir gyvenimas bėga į priekį.  Karas. Šūviai. Po to tyla. Jis pirmasis pakyla iš slėptuvės. Gauna kulką tiesiai į krūtinę...

Sesutė išlipa iš kareivio akių ir sutelkusi savo žvilgsnį užmigdo kareivį amžinam miegui. Pereina prie 3-ojo.

Kūdikis. Tyla. Rožinė spalva. Motinos daina. Šypsena. Balti dantys... Vaikas. Juokas. Draugų būrys. Kamuolys. Stiklas. Juokas. Batai... Jaunuolis. Merginos. Šypsenos. Bučiniai. Atodūsiai. Išsiskyrimai. Naujos merginos. Gėlės. Ašaros. Traukinys. Trinkt. Ir gyvenimas bėga į priekį. Karas. Jokių merginų. Jokių šypsenų. Jokių ašarų. Jokių gėlių.  Jis tik vienas iš jų. Smūgis. Jis guli bendroje krūvoje...

Sesutė išlipa iš kareivio akių ir sutelkusi savo žvilgsnį užmigdo kareivį amžinam miegui. Pereina prie 4-ojo. .. Prie 5-ojo.... Prie 6-ojo... Prie 7-ojo. Prie 8-ojo. Prie 9-ojo... Pražiūri jų akyse nenusisekusius gyvenimus. Nebeįsižiūri atidžiai, perbėga žvilgsniu kaip pagreitintame filme. Po to nusprendžia juos užmigdyti dabar pat.

17-asis. Jo akys šviesesnės nei kitų. Plaukai keistai banguoja traukinio vagone ir regis iš tolo kėsinasi pakutenti jos kaklą. Sesutė atsargiai pakeliai nuo jo kaktos plaukus, įsižiūri į akis.

Žiema. Pirmas oro gūsis. Trumpas riktelėjimas. Šypsena. Juokas. Dviratis. Knygos. Poezija. Gitara. Traukinys. Trinkt. Ir gyvenimas bėga į priekį. Karas. Jis ramiai eina lauku. Šūvis. Jis griūva... 

Sesutė išlipa iš kareivio akių. Pabučiuoja kaktą. Sutelkia žvilgsnį. Jis užgesta. Jo plaukai nenori paleisti jos pirštų....

Ji pereina prie 18-ojo. Nebeturi jėgų išgyventi dar kitų svetimų gyvenimų. Tad tiesiog pradeda paeiliui žudyti visus žvilgsniu. 19-as, 20-as, 21-as, 22-as..... iki pat 108-ojo. Belieka traukinio vairuotojas. Ji įsistebeilija į jo akis prisėdusi iš šono, įsižiūri.

.... Jis surinka lyg ką baisaus išvydęs priešais ant bėgių ir miršta....

Sesutė ištaria jo vardą. Jis atsisuka, sutinka jos mirtiną žvilgsnį. Surinka lyg ką baisaus išvydęs priešais ant bėgių ir miršta....

Viskas. Traukinys tuščias. Jis nevairuojamas rieda tolyn. O jos akyse iškyla 17-ojo paveikslas. Juk jis nebūtų miręs kare. Ne. Jo akys buvo šviesesnės nei kitų. Ji matė, kaip jis abejingai vaikšto po karo lauką, kaip pašauna jo kairiąją koją, kaip jis krenta, kaip vėliau Raudonojo kryžiaus darbuotojai jį išneša iš lauko, nugabena į palapinę. Čia ji prie jo lovos. Koja greitai gyja. Jo plaukai apsivynioja aplink jos pirštus ir kaklą. Ji pasiduoda geismui...
2004-02-22 13:06
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 20 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2004-03-02 21:45
viena skruzdėlė
sebastianai, jau ir mane užknisai - parodyk, kur tu šitame tekste matai dar klaidų. konkrečiai}:7
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-03-01 23:40
St Sebastianas
Sakai lietuvių kalbos magistrė? Na ir kas? Aš neturiu jokio mokslinio informatikos laipsnio, tačiau yra vienas žmogelis, informatikos magistras, kuriam aš kompiuterį vos ne kas mėnesį tvarkau. Esmė ne kalbos žinojime, ar žinių kiekyje, o gebėjime jas taikyti ir naudotis. Kalbant apie rašymą - yra ir toks dalykėlis kaip talentas. Jei žmogus turi talentą, bet neturi pakankamai žinių apie kalbą, jis tikrai susiras bent porą patarėjų - padėjėjų, kurie taisys klaidas, patarinės ar bent kritikuos.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-03-01 19:04
viena skruzdėlė
na nesakyk, pašauna žmogų, asmenį, o ne koją. galima pašauti Į koją. čia man taip sako mano kalbos jausmas:] ir aš juo šiuo atveju labiau pasitikiu:P

o dėl švarumo - mėgstu švarius tekstus, bet šiuo atveju dėl šito nepriekaištaučiau, nes dieve dieve, ko čia prisiskaitai, tai nei verkt, nei juoktis.

tik tiek, kad asmeniškai man vis tiek 'klaida arba...' neįdomu buvo:))
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-02-27 22:26
Spalva
Dėl pirmos pastabos tai nemanau, kad čia kas nors ne taip. Dėl antros - na taip, regis, įprotis rašyti šveplai laiškus palieka savo antspaudą, pripažįstu.

Bet susierzinau daugiau dėl to, kad pastaruoju metu daugybė žmonių galvoja, kad lietuvių kalba yra ganėtinai sausa, žodžiai turi mažai reikšmių ir iš viso, kad joje neleistina eksperimentuoti su žodžių reikšmėmis. Dėl to ginčijasi ir kalbininkai, bet aš palaikau tą pusę, kuri stabdo pernelyg didelį norą "švarinti" kalbą.

O jei čia reikalaujama idealiai rašyti ir paleisti kūrinį į eterį tik jį gerai ištobulintą savaitę, o gal ir mėnesį, tai aš taip nesugebu;)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-02-27 15:29
viena skruzdėlė
na, pvz., 'pašauna kairiąją koją' - drįsčiau nesutikti, kad tai geras posakis, mieloji magistre, jau nekalbant apie 'užgęsta', kuris rašytinas su nosine. ar ne?;)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-02-26 16:11
Spalva
Nagi kokie jūs visgi riboti žmonės, jei galvojat, kad lietuvių kalba tokia griežta ir jums kažkur vaidenasi klaidos:

1. Klaidų mano kūrinyje gramatikos, leksikos, semantikos prasme nėra. Sakau tai kaip žmogus, turintis lietuvių kalbos magistrą. Jei jums nepatinka, kad kai kuriuos žodžius vartoju jų perkeltine prasme, tai, vadinasi, nepatinka ir tiek, bet tai ne klaidos.
2. Šiame  kūrinyje visa esmė sutelkta pabaigoje ir seksas čia niekuo dėtas. Esmė jos klaidoje, o gal tame, kad jai patiko žudyti. Toks tikras gyvenimas.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-02-26 14:44
viena skruzdėlė
hm, klaidų čia tikrai ne tiek, kad būtų baisu skaityti, kai kurie iš žemiau pasireiškusių kritikų daro jų daugiau, pirštais nerodysim:] ir trūkčiojantis tekstas - nieko nei baisaus, nei ypatingo.
beje, pons šv.sebastianai, rašytojas neturi kaip tik galvoti 'ar patiks skaitytojui', taip tegu galvoja 'širpotrebo' gamintojai:P

kita vertus, gaila, bet perskaičius tikrai nieko nelieka. na, atėjo, na, visus užmigdė. pasigailėjo, neva. ir kas iš to?

iš to tai tiek, kad autorei ir mirtis seksuali. o froidas rastų ką apie traukinį pasakyti. bet tai jau ne mūsų problemos:)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-02-25 16:53
IgnitOR
mh... neblogas. mintis yra.... :) bjaurus dalykas tos klaidos, ir as ju milijonus darau, bet visgi, reikia stengtis...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-02-25 12:28
OlD_Death
viskas normaliai, neimam perdaug i skrandi, tik parasius pora dienu kurinuka reiketu "parauginti" , palaikyti kad prisirptu ;) (pats neseniai tai supratau) :))
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-02-24 17:09
St Sebastianas
Hehehe... Sakai turime ką veikti? Taip tikrai. Būtent tavo kūrinukas ir komentaras perpildė mano kantrybės taurę, todėl užgimė "Pasakojimas apie Kūrimą". Rekomenduoju pasiskaityti.:]
Arba tu nori pasakyti, kad esi naujoji lietuviškosios literatūros klasikė, iš karto drebianti genialų kūrinį be klaidelių arba paprasčiausiai tau reikėtų atsikratyti arogancijos. Žinoma, nesiginčiju, kad kai vietoje "apsidairęs" parašai "apsidaręs" yra tikrai smagu. Tačiau autoriaus pareiga klaidas ištaisyti. Jei jis taisydamas klaidas sugadina kūrinį - čia tik jo problema. Skaitytojas nori gauti normalų kūrinį, kurį perskaičius nekiltų mintys "Gaila, kad kai mintis šovė - nepataikė".
Taigi, būk gerutė ir rašyk taip, kad skaitytojui nereikėtų ieškoti žavesio, kylančio iš klaidų ir liapsusų.:]
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-02-23 21:17
Spalva
Impulsyvus rašymas iš įkvėpimo, kai turi kalbos jausmą, su klaidomis neturi nieko bendro. Bet nematau prasmės ginčytis.
Bet kuriuo atveju džiaugiuosi, kad mano kūrinys sugebėjo sukelti diskusiją ir jūs šiandien turit ką veikti ;)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-02-23 20:56
Domas
Žavesys, kylantis iš klaidų ir stiliaus liapsusų :D Tamsta sakote, kad jums patinka blogi, pilni klaidų ir pan. kūriniai? 
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-02-23 18:45
Spalva
Ko jūs čia prisikabinot prie mano žodžio "skubotai"? Rašiau skubotai todėl, kad nenorėjau, kad pabėgtų šovusi į galvą mintis.
Deja (o gal laimei), aš esu impulsyvus žmogus, todėl rašau iš įkvėpimo ir po to dažniausiai kūrinio nebeperdirbinėju.

Jei norėčiau būti profesionali rašytoja, gal išmokčiau kitaip. O dabar tiesiog dalinuosi su jumis tuo, ką mano vaizduotė duoda.
Be to, man asmeniškai gerai išdirbtas kūrinys nebetenka pirminio žavesio, kuris kyla iš žodžių, atsitiktinai įgijusių keistas prasmes.

Žodžiu, daugiau nesiteisinsiu, kad skubu;) 
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-02-23 16:31
Weird Star
Geras:) Bene charakteringiausia — pirmojo kareivio gyvenimo istorija.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-02-23 16:29
Weird Star
Geras:) Bene charakteringiausia — pirmojo kareivio gyvenimo istorija.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-02-23 15:16
mmmm
Nugi jo - mintis yra, tik jau tas atlikimas... Nu padrikai tai padrikai, bet ir padrikai reikia mokėti :) . Padrikai tai ne bele kaip.
Galėjai labiau pasistengti
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-02-22 23:02
St Sebastianas
Šventasis pažvelgia į Spalvos akis. Trinkt. Padeda ant stalo dildę. Šlifuok, nes kitaip negyvai sukritikuosiu.
Kūrinys galėjo būti geras. Tačiau toks nėra. Vien dėl to, kad jis galėjo būti geras, nekritikuosiu. Palieku autoriui teisę pasitaisyti.:)
Nepaisant to, yra kai kas, kas dėl ko moralas tikrai parplauks. Po velnių! Kas čia per išsidirbinėjimai? Kur pagarba skaitytojui? Parašiau belenkaip, nes skubėjau, nenorėjau pražiopsoti mėgstamiausios muilo operos. Juk skaitytojui sueis. Te kaulą į dantis ir graužk. O mėsos nesitikėk - tam neturiu laiko. Aš skubu.
Na, negi taip sunku prieš dedant kūrinį jį kelis kartus peržvelgti akimis ir sąžiningai atsakyti į klausimą: "Ar skaitytojui patiks tai ką parašiau?"
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-02-22 20:23
Hippie
o man kaip tik ziauriai patiko. ypac pradzia, tokie charakteringi gyvenimo fragmentai. geras.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-02-22 18:33
Sportbatis
kvepia lietuviu literaturos klasika. nezinau kaip kitiems, bet man tokios asociacijos kyla :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-02-22 14:13
murmt
Geriau jau neskubėkit taip, bo paskui ir išeina tokie šedevrai - "Ji trinkteli jo akyse ir didžiuliu greičiu nuskrieja į jo praeitį.".
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
1 2
[iš viso: 25]
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą