Rašyk
Eilės (78094)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 14 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Iš gana simpatingos šiukšlių krūvos sklido tylus dejavimas. Pačiame atliekų viduryje gulėjo Snr‘fas, su lyg kiekvienu krustelėjimu išleisdamas naują širdį draskančią aimaną. Galvoje tarpusavyje pliekėsi šimtai plaktukėlių, retkarčiais užvoždami ir per kenčiančiojo smegeninę. Tai buvo visų įmanomų skausmų skausmas, savo didingumu pranokstantis visus iki šiol jaustus ar regėtus skausmus. Pagaliau Snr‘fas pasiryžo pramerkti vieną akį. Nepaisant sutankėjusio plaktukų darbo, visa kita atrodė gana normalu. Padrąsintas sėkmingo bandymo, iš lėto pravėrė ir antrosios akies voką, deja, trečioji buvo tiek užtinusi, kad daugiau trūkęęs (na, rasė panaši į humanoidus) nesiryžo eksperimentuoti.
Priviliotas negirdėtų garsų, čia pat pasirodė sipsis ir sumaniai dėliodamas trejas kojeles bei vengdamas pavojingo dydžio atliekų artėjo prie jį pažadinusios būtybės. Likus keliems pjardams (keistas ilgio matavimo vienetas) iki tikslo, padarėlis pakėlė snukutį ir nerimastingai čiuptuvėliais uodė orą. Kad ir ką jis pajuto tame ore, dabar tegalima tiktai spėlioti. Sipsio elgesys neapsakomai pasikeitė: iš pravertų žabtų išlindo baisios iltys, kuriomis nepasididžiuotų ir pats strepdegozauzras, visas kūnas susirietė ir karingai cyptelėjęs metėsi atakon. Paskutinę akimirką Snr‘fas pastebėjo artėjantį pavojų, tačiau nepaisant visų pastangų, išvengti naujos skausmo dozės nepavyko. Padarėlis prasmuko pro jį gaudančią leteną ir nekreipdamas dėmesio į savo menką ūgį, didele jėga įsikibo į koją. Paklaikęs iš skausmo trūkęęs pašoko ir žiebė galvą į netoliese kybojusį metalinį dangtį.

* * * *
                       

Kai į šį pasaulį (ar bent jau į vieno padaro smegeninę) sugrįžo šviesa, pirmiausiai Snr‘fas pasidžiaugė, kad jo nesuėdė. To priežastis paaiškėjo čia pat – po nesėkmingo šuolio jo sėdimoji nusileido ant vargšo sipsio ir nepaisant šio kovingumo (vargšas padarėlis dar kartą pasidarbavo dantimis), trūkęęs pagaliau atkeršijo. Nubraukęs nuo minkščiausios kūno vietos nudvėsusį graužiką ir nusprendęs, kad ilgiau pasilikti šiame rajone pavojinga, Snr‘fas pasigavo takchi ir sumokėjęs keliomis jam likusiomis trečiarūšėmis kortelėmis vairuotojui (tiesą sakant vairo trimobilyje nebuvo, bet to daikto, kurį letenose laikė takchistas, atitikmens mūsų kalboje kol kas nėra), parsirado namo.
Namai – tai pastatas su keliomis siauromis įstiklintomis kiaurymėmis, labiau panašiomis į šaudymo angas negu į langus bei keletą varstomų stoglangių. „Jei durų nėra, niekas pro jas nesilauš“- keista, tačiau trūkusiam jau ne kartą padėjusi filosofija. Šiaip ne taip užsiropštęs šiam garbingui tikslui pastatytoms kopėčiomis, pro stoglangį drėbėsi vidun...

* * * *

Galvoje (kaip jau tapo įprasta) darbavosi šimtai plaktukų, tik štai pasirodė visų plaktukų karalius – milžiniškas kūjis ir puolė tvatinti per smegeninę. Galiausiai trūkęęs suprato, kad kažkas daužosi iš lauko pusės ir užsikimšęs ataugas (beje, atliekančias klausos funkciją) pabandė vėl užmigti. Tik kai pasigirdo grasinimai išsprogdinti šią  skylę velniop, lydimi gan svaraus pypsėjimo, Snr‘fas keikdamasis atsikėlė ir persekiojamas kelių pačių atkakliausių plaktukėlių nusigavo iki artimiausios angos.
Lauke stovėjo Klec‘kas, apdovanotas gamtos pačia klaikiausia fizionomija, dideliu ūgiu ir gražiai išsprogusiomis akimis.
- Snr‘feeeeeeeessssss! – užstaugė garžuolis (dar viena iš daugybės rasių šioje bepradedančioje užknisti planetoje), – lįsk iš tossss sumautos sssskylės, kad tave ryjantį aptrauktų!!!
Trūkęęs ilgai nemastęs užsimetė sintetinius kailinius, šoko į angą grindyse ir išlindo iš kanalizacijos šalia aktyviai sieną spardančio padaro.
- Nepasakyčiau, kad malonu tave regėti savo uždaužytomis akimis, – prašvokštė trūkęęs, bandydamas įžlibinti kokį daiktą Klec‘kas laiko savo galingose kojose.
- Turiu reikaliuką, – krutindamas visas ataugas dalykišku tonu prabilo milžinas. – Norėčiau tai aptarti  prie penkių akių...

* * * *

Snr‘fas lindėjo pasaloje ir įtemptai mąstė apie jo daliai tekusius išmėginimus. Jis turėjo nemažai kreditorių, bet šis reikaliukas žadėjo būti pelningas, tad neatrodė, kad susimokėti skolas bus sudėtinga.
Trūkusio mintis nutraukė cypiantys ratai. „Prasideda“ – sumintijo Snr‘fas ir su visa likusia Klec‘ko galvažudžių gauja pakilo į ataką. Pishtalėtai spjaudė organizmą griaužiančius glitėsius, aplinkui girdėjosi keiksmai ir mirštančiųjų riksmai. Trūkęęs pagaliau nusigavo prie trimobilio ir pasilenkęs, pro išdaužtą langą pasičiupo lagaminėlį.
- Taip, diena buvo sėkminga – šmėstelėjo mintis.

* * * *


Iš jau pažįstamos šiukšlių krūvos sklido kažkur girdėtas dejavimas. Nepaisant to, kad garžuolis atėmė visas sąžiningai Snr‘fo uždirbtas korteles, bet dar su bendrais aptalžė ir taip jau kreivoką jo fizionomiją. Vargšas šiaip ne taip sugebėjo praverti vieną akį, antrosios vokas tik vos ne vos sutrūkčiojo, na o trečioji akis... patylėkim...
Staiga pasigirdo pergalingas cypimas. Ant šiukšlių krūvos pasirodė du meilūs padarėliai ir prašiepę kraupias iltis, puolė prie gulinčiojo.

Taip, ateities perspektyvos nieko gero nežadėjo...
2004-02-11 21:47
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 13 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2004-02-15 21:17
experiment
Ž;)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-02-14 14:13
nePankas
HmmmmMMMMMM...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-02-13 15:42
Sportbatis
neimanoma objektyviai kritikuoti remiantis zemiskais kriterijais:)
nu bet tas "trūkęęs" tai prajuokino.
nu nieko, as kai bunu trookes, irgi kartais ant ko nors uzlipu arba ka nors sutraiskau  :)))
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-02-13 03:33
St Sebastianas
Reklama - paskaityk Haldir kūrybą. Ten rasi gerų ir nelabai;) kūrinukų, kurie parodys kaip atrodo laisva kūrybą. Jei nori paskaityti kaip atrodo kito kūrinio sudirbinėjimas - paskaityk mano "Marihuaniją". Nėra blogai, bet ir nieko gero. Plačiau nekomentuosiu - ir taip jau daug šianakt prikritikavau.:)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-02-12 19:56
OlD_Death
labai atsiprasau - "viena supratinga", prasom neisizeist panele :}
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-02-12 19:36
OlD_Death
na bent vienas supratingas :))) 
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-02-12 19:06
Weird Star
Prajuokino:) Bene gyviausias čia - sipsio portretas, o geriausias - herojaus pabudimas (ar kaip tai pavadinti:) šiukšlyne.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-02-12 14:16
KasPasakeKaTikKar
pirma pastraipa: simpatingos - simpatiskos(kalbos kultura)
veiksmas vyksta siuskliu kruvoj, is kur ten galejo atsirasti "netoliese kybantis metalinis dangtis"? tie sipsiai irgi kazkokios gamtos klaidos, jox gyvunas dazniausiai nepuola uz save didesnio priesininko, jei jis nemiega ar kazkokiu kitu budu gali apsiginti(paziurekime i ziurkes) jei ten perauges uodas, tai velgi negerai. truksta tikrai logikos.
2 pastraipa: kaip jis galejo atkersyt pac to nezinodamas?
3 pastr. kas ten per namas, taip ir nepaaiskeja: kanalizacija ar normalus ant zemes stovintis namas su keistom angom.
4. negerai, pac nesuprantu kas;]
5. nu ir pabaiga. keisciausia, jog apskritai prireike trukusio ivykdyt si nusikaltima, nes minejai, kad jis yra sumustas, su baisias galvos skausmais, kam to reikia? greiciausiai tik maisytu. nebent jie norejo taip atsvest sekminga operacija. primusti trukusi ir dargi nuvezt i TA PACIA SIUKSLIU KRUVA. paskutinis sakinys nereikalingas. tai va daug klaidu, o ir daug ju nepastebejau. bet siaip tikrai nera nieko blogo ir kaip haldir sako, kad palaikyt menesi ir tik tada deti irgi nereikia, reikia keliu valandu, kad viska sutvarkyt, tik lieka neatsakytas klausimas, ar idomu bus skaityt, nors ir techiskai tvarkinga rasineli. sorry uz klaidas ir siaip jei nusiklabejau;] einu geriau pamiegot;]
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-02-12 08:41
OlD_Death
"netaisytu" norejau pasakyt
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-02-12 08:40
OlD_Death
Dabar galvoju... tai buvo humoristine situacija/epizodas/ar  dar kox velniai zino ..."zodas". Sorry, daugiau tokiu apsoliuciai netaisytinu darbu nedesiu :}
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-02-12 08:24
OlD_Death
"hm... ilgai skaičiau tačiau ne viską supratau..." -  kai parasiau man viskas buvo aisku :) (va problema ta, kad ziauriai tingejau ka nors taisyti :\ ) "Parasyk, leisk menesi pagulet. Tada perskaityk..." - Haldir, auksines mintys, atkreipsiu demesi ( :DDD) "O dabar apie žvėrį, vadinamą novele. Geras kūrinys turi turėti: įdomų pagrindinį veikėją, jam iškilusią problemą, problemos sprendimą/sprendimo nesėkmę..." - Domai, as neturejau tikslo parasyti gera novele, ar kurini, tiesiog tai buvo siekt tiek linksmas, "laisvo" stiliaus kurinukas. Beje dekui uz sugaista laika, kita karta atidziai panagrinesiu, ka prirasliavoju :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-02-11 23:37
Haldir
Sias Domo pasakytas zinias patarciau issitatuiruoti ant desktopo :))) Ir iskalti mintinai :]
Nes tiesa zmogus sako.
Kas be nuodemes meskit i... Doma akmeny :D
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-02-11 23:26
Domas
Uf, pavargau jau. Tas planas tinka nebūtinai novelei, nusišnekėjau. Gali būt ir apyska bei t.t.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-02-11 23:24
Domas
Labai daug elementarių loginių klaidų - patariu pabandyti kiekvieną sceną įsivaizduoti, geriau viską apgalvoti. Galbūt pastebėsite, kad kartais truputį nesąmonės išeiną ;)

Visas klaidas nematau prasmės vardint, bet šitą paminėsiu:

" (tiesą sakant vairo trimobilyje nebuvo, bet to daikto, kurį letenose laikė takchistas, atitikmens mūsų kalboje kol kas nėra)" - Jau minėjau, kad nieko nesakantys apibūdinimai yra beprasmiški, nieko nesuteikia, tik apsunkina tekstą.

O dabar apie žvėrį, vadinamą novele. Geras kūrinys turi turėti: įdomų pagrindinį veikėją, jam iškilusią problemą, problemos sprendimą/sprendimo nesėkmę.

Kūrinio dalys:
1. Ekspozicija - kūrinio pradžioje skaitytojas supažindinamas su aplinka, kurioje vyksta veiksmas, veikėjais, jiems iškilusia problema.
2. Vystymasis - veikėjas/ai ieško problemos sprendimo.
3. Kulminacija - problema išsprendžiama (nebūtinai veikėjų naudai).
4. Epilogas (nebūtinas) - problemos išsprendimo pasekmės veikėjams, aplinkai.

Tai vat. Siūlau rašyti pagal šį standartinį, paprastą ir universalų planą. Sugalvokite kūrinio idėją - problemą, apmastykite jos sprendimui tinkamiausią veikėją. Tada gerai apgalvokite kiekvieną kūrinio dalį - kaip efektyviai įgyvendinti ekspoziciją, kaip sklandžiai privesti veiksmą prie kulminacijos, išlaikyti šiokią tokią įtampą. Ir tada čiupkite rašiklį :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-02-11 22:51
Mesmeric
Visai nieko...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-02-11 22:30
Rikute
"Taip, ateities perspektyvos nieko gero nežadėjo... "
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-02-11 22:22
mist
na... ilgokai rašyta, tik ar čia viskas? o ten tiap ir turi būti snr`fas?
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-02-11 22:06
Haldir
Hmmzzz...  :/
Nenagrinesiu smulkiai, nes daug laiko labai uzimtu [ nebent pats paprasytum ].
Stilius :/
Klaidos :/
Oj vyruti, na dar labai toli tamstai iki rasytojo :]
Patarimas butu paprastas: Nekepk kuriniu. Parasyk, leisk menesi pagulet. Tada perskaityk. Duok savo panai perskaityt. Duok tevams perskaityt. Istaisyk viska kas negerai, o tada jau dek :]
Man tai visa gyvenima i galva kale lietuviu mokytoja. Galviodavau "dura nemato, kad sedevrus rasau", o dabar matau jog ji teisi buvo ;))
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-02-11 22:01
No_Matter
hm... ilgai skaičiau tačiau ne viską supratau. Ir tas vardas Snr‘fas kažkoks keistas :)
bet šiaip kūrinėlis visai patiko :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-02-11 21:51
OlD_Death
na antras mano kurinelis, "nieko rimto" :))
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą