Rašyk
Eilės (78094)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 7 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Liudvkas Liudvkas

Sibiro tremties prisiminimai-9

Šis kūrinys buvo tarp savaitės geriausių


Šį, pirmą ryta, miegančių tremtinių niekas netrikdė. Nuo girdimų garsiakalbio garsų, tremtiniai patys budo, ir nelaukė raginimo kada juos pakels. Vietinės valdžios buvo duotas nurodymas, pora dienų netrukdyti ir leisti, „atvykusiems“ susitvarkyti būtinus buitinius reikalus; apsišvarinti, nusiprausti, nusiskusti, susišukuoti, -jei turi, gali pakeisti  rūbus.           
              Vietos valdžia buvo iš anksto perspėta apie atvykstančius naujus tremtinius, vietos gyventojai taip pat buvo įspėti, kad būtų budrūs būtų - pasiruošę sutikti taip kaip moka sutikti sibiriečiai, - svetingai.        
                  Atsikėlus galėjo  ramiai apsižvalgyt, -pro lentom apkaltos tvoros plyšius, galėjo apžvelgti apylinkes. Greta  daržinės buvo įrengtas didelis aptvaras, o aptvare vaikštinėjo keliolika „spurgais“ apkibusių sulysusių karvių Prie jų glaudėsi keleta pavasarinės vados veršeliai, kelios ožkos ir vienas raguotas ožys. Tarp jų, įnirtęs bulius, kanopomis ir ragais piktai rausė žemę. Kaip išaiškėjo, didelė daržinė, tai galvijams skirta pastogė galvijams  peržiemoti. Bulius, panašu, buvo labai įnirtęs, matydamas, kad bandos žiemojimo buveinė užima įtartini pašaliniai, negalėjo susitaikyti- labai supyko.    Kiek pasiautėjęs, nusiramino, žvelgė pro aptvarą, liudnomis akimis, į netoliese, paslaptingai dunksančio  girią.         
            Ką padarysi, vienus laikinai atkelia ir apgyvendina, o kitus, vasarai iškrausto atostogauti.   Toks gyvenimas.                                                                                           
             Nuo ankstyvo  ryto,   buvo  įkaitinti dideli ketaus, pripildyti vandeniu, katilai. Atskiras katilas buvo skirtas  skalbimo priemonei-šarmu. Sudėtis labai paprasta: vanduo, pelenai ir šiek tiek muilo akmenėlio.     Utėlėm ir blusom atejo sunkus  laikai. Tuokart jas išvirino, su lietuviškom kultuvėm išplakė, išskalavo, stropiai išgręžus, sudžiaustė ant ištemptų  virvių.   Tuokart parazitai buvo sunaikinti, bet neilgam, su šiais parazitais laukė sunki, ilgalaikė, nuožmi kova- kaip su „vėjo malūnais“ .        
             Vėliau, įsikūrus gyventi šeimomis atskirai, pirmoje eilėje buvo kelių šeimų sutarimu susiręsti pirtelę.   Savaitgaliai praleisti  pirtelėse padėjo, bet anaiptol, problema nebuvo visiškai išspręsta, - antpuolius ėmė rengti tarakonai ir blakės.
           Kova su šiais parazitais buvo ypač nuožmi ir reikia pripažinti, beveik beviltiška. Pavasariniai, per prasidedantį  vandens polaidį, pelių  antpuoliai nebuvo tokie nuožmūs kaip blakių ir tarakonų.   Pelių antpuolis buvo baisus pirmą kartą, kol supratome, kad smulkieji graužikai, nieko blogo žmonėms nenori padaryti, paprasčiausiai jie gelbėjasi nuo kylančio vandens urvuose,  tikisi  išsigelbėti ir išlikti kaip gentis.
         Peržiemoję urvuose  po pamatais, nori patekti į namuose, po grindimis iškastus  rūsius bulvėms sandėliuoti. Graužikų, pavasariniai antpuoliai  iš grindyse atidaromų rūsių, buvo baisus pirmą kartą, kai miegant su broliu Teofilių ant grindų paklotų kailinių, pabudome nuo uždegtos žibalinės lempos šviesos. Pamatėme kaip  Įnirtingai blaškosi katinas. Jis nagais braiižė grindis ir iššiepęs nasrus šniokšdamas blaškosi.   Šuneli, nors ir nebuvo geras katino draugas, taip pat  blaškėsi ir piktai urgzdamas amsėjo.
        Pabudome, ir pamatėme  kaip dešimtis cypenčių pelių orda, žviegdamos bėga per mūsų apklotus. Vaiko akimis žiūrint, matėme dideles pelės. Juos kariasi sienomis ant užuolaidų iki lubu. Katinas šniokšdamas graibsto letenomis, nagais pagriebia vieną, perkanda sprandą iltimis, paleidžia, meta į viršų-griebia kitą. Tikras košmaras pagal Indiano Džonso dienorascius. Kambaryje visiškas pasimetimas ir chaosas.      
            Tėvas, iš nevilties, paėmęs lazdą  muša peles, o jos, kariasi ir kabinasi sienomis, bėga  prie langų, spiečiasi prie durų ir klaikiai spiegia. Mama susivokė, ir greitai atidarė duris. Po kelių akimirkų, neliko nei vienos pelės - liko keliolika, kojas kratantys kūnai, -katino „Vasilijaus“ pusryčiams, pietums ir vakarienei. Išvengusios lazdos ir katino nasrų, pelės nubėgo vorele per tirpstanti sniegą ir lūžtantį ledą į naktį, ieškoti prieglobsčio gamtoje, į aukštumas, kur pražydo pirmosios gelsvos Sibiro snieguolės. Išbėgo į gamtą vasaroti, kad atėjus rudeniui, išvedus naujas vadas, vėl grįžtų į savo arba svetimus namus, slėptis nuo žiemos speigų, po, iš rąstų suręstų namų,  maumedžio pamatais.             
                   Žmonės naudojo visokias parazitų naikinimo priemones; plikė virintų vandenių, actų, žibalu, DDT-milteliais- (dustais). Nieko negalima padaryti, -greičiau patiems galima apsinuodyti, ir.... Visos priemonės būdavo trumpalaikės ir mažai veiksmingos. Taip ir gyvenom, metai po metų 7 metus.   
             Visa tai atsitiks vėliau, o šiandieną, po garsiakalbio paskelbto šaukinio; „Na zariadku stanovis“ Pasiruošti rytiniai mankštai/, nauji gyventojai budo ir kėlėsi.
2022-09-03 13:20
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 5 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2022-09-13 08:14
Pri
Pri
Labai įdomu. Ir gražiai, lengvai skaitomai parašyta.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2022-09-03 20:59
Kormilecaitė
O man įdomu. Anksčiau neskaitydavau, tai man čia dar "nenuvalkiotos" tiesos, jeigu moralu taip pavadinti atsiminimus. Ir, manau, vaiko prisiminimai ne mažiau verti už suaugusio. Jie net tikresni, grynesni.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2022-09-03 16:04
Fabrikantas
Tremtinių, tremtiniai.
Jeigu pelės korės,  tai kam jas mušt?
Pasikaria ir ramu.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2022-09-03 15:08
Alicija_
O aš manau, kad ir vaikas gali kuo puikiausiai tuos baisumus prisiminti. Tekstas išjaustas, tikras.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2022-09-03 13:36
zmogus_du
Panašu į prisiminimus iš rusų armijos. Nenoriu jų rašyti, kas buvo, tas žino. Mano baisingesni. Su pakaruokliais.
Ką padarysi, išsilieti reikia, bet ima abejonės, o kiek rašytojui metų? Nes nuo 1950 (tarkime taip)  iki 2022 yra 72, o tame lageryje ne vaikas juk buvęs, tai gal svetimus atsiminimus rašai, nes vaikas būdamas, kažin, ar galėjai tiek atsiminti. Nebent buvo prirašyta anksčiau, tik dabar paskelbei.
Viena pastaba - tokių jau yra daug, nieko naujo.

 
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą