Rašyk
Eilės (78095)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 19 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







בס“ד

Nudvėsęs sakalas ir gyva mergaitė

 

Kelias savaites širdyje nešiojausi išgyventus įspaudžius ir nežinojau ką su jais daryti. Nežinojau, kaip tuos išgyvenimus apibendrinti, kokią pamoką, kokią išvadą iš jų išvesti. Nuolatos mintys grįždavo prie patirtų jausmų, prie pamatytų įvykių. Nustebęs ir sutrikęs stebėjau realybę ir mąsčiau: „kam visa tai matė mano akys? “

... Paskubomis ėjau namo. Naktis juodai nudažė visas pakampes. Nusileidęs siaurais laiptas į vidinį kiemą, pasukau prie savo butuko. Iš gėlyno išlindo kačiukas ir miauksėdamas vijosi. Prie durų pastebėjau figūrą. Mano regėjimas nusilpęs, todėl gerai nemačiau objekto. Iš formos ir spalvos supratau, kad tai paukštis. Bato galu pajudinau paukštį. Jis nekrustelėjo. Supratau, kad jis nustipo. Katinėlis trynėsi į kojas prašydamas maisto.

Katinėli, atstok. ĖSK paukštį. – Paliepiau žinduoliui, bet jis trynėsi į kojas ir nekreipė dėmesio į dvėselieną. Užsidėjau storus akinius ir atsitūpiau. Pamačiau paukščio snukį. Viena akis užmerkta, kita abejingai žvelgė į mane. Tai buvo sakalas. Lenktas snapas truputėli pražiotas. Gleivės ant snapo galo. – Sakalėli, kas tave čia paguldė? – Paklausiau, bet plėšrus sparnuotis tylėjo. Atsistojau. Peržengiau lavoną ir užėjau į vidų. Katinėlis gailiai miauksėjo. – Atleisk kačiuk, neturiu maisto tau. Ėsk paukštį. – Uždariau duris. Girdėjau miauksėjimą. Po kelių minučių pravėriau duris. Katinėlis vėl padėjo savo gailią giesmę. – Mažyli, kodėl neėdi sakalo?
Po keliolikos minučių namo šeimoninko dukra su draugėmis pradėjo žaisti kieme. Aš grojau fortepijonu. Pamaniau, kad reikėtų paukštį pašalintį nuo slenksčio. Paėmiau maišelį ir išėjau į lauką. Šaukštelis ramiai laukė. Pakėliau mirusįjį ir apžiūrėjau. Neradau žaizdų. Nežinau, kodėl mirė sparnuotis. Nunešiau į sodo galą. Ten perlipau per tvorą. Paėjęs kelis žingsnius priėjau kalno šlaitą. Už keliolikos metrų mergaitės įkūrė laužą. Klausydamasis menkaverčio popso šoko aplink ugnį. Numečiau paukštį. Jis galva trenkėsi į akmenį. Apsivertė ir nukrito į tamsą. Grįžau namo susimąstęs. Kas tai?

Vakare nuėjau į sinagogą. Atsisėdęs kampe ieškojau minajot. Prie manęs priėjo vienas chasidas. Prieš metus susipažinome. Kartais mes susitinkame ir grojame kartu. Jis yra geras violončelininkas. Mačiau, kad jis sutrikęs. Tarsi išsigandęs. Drebėdamas priėjo ir neryžtingai pakvietė ateiti į svečius.

Ar galėsi 5 savaitės dieną ateiti pas mane? Aš ruošiu padėkos puotą. Pagrosime...
O kas nutiko?
.. Man Kūrėjas padarė stebuklą. Dukrelė pro balkoną iškrito ir liko gyva. Todėl noriu sukviesti žmones ir padaryti padėkos puotą. – Ilgai nesvarstęs sutikau.
... Po kelių dienų, kartu su vienu gitaristu nuvykome pas chasidą. Susirinko 10 įvairių muzikantų. Visą valandą grojome improvizacijas. Po to buvo karališka puota. Puotos pabaigoje atsistojo chasidas ir papasakojo kas nutiko. Kalbėjo nesklandžiai. Jaudindamasis.

Tėvo vaidmuo pakeičia mūsų gyvenimą. Mes pradeda gyventi ne tik dėl savęs, o taip pat ir del vaiko. Nes jis yra tarsi mūsų pratiesimas. Mes jaudinamės dėl jo. Mes džiaugiamės jei vaikas džiaugiasi ir jei jam viskas gerai, tada ir mums viskas gerai. Per šabą aš ruošiausi į sinagoga. Žmona nuėjo miegoti. Mergaitės lakstė aplink. Atsisėdau ant fotelelio ir skaičiau knygą. Mačiau, kad jos išėjo iš kambario. Girdėjau jos balsus sklindančius iš balkono. Ten niekada nelaikėme kėdžių, todėl buvau ramus. Bet dėl sukot šventės ten buvome išnešę sulankstomas kėdes. Buvau apie tai pamiršęs. Išgirdau vyresniosios dukros riksmą. Ji sušuko „Jael nukrito“. Aš išsigandau. Atsistojau ir ramindamas save ėjau link balkono. Sakiau sau, gal mažoji dukrytė tik pargriuvo. Ką reiškia nukrito. Išėjęs į balkoną niekur nepamačiau savo mažosios dukros. Supratau, kad ji apačioje... Žvilgtelėjau, pro turėklų atbreilą į apačią. Ką daryti. Negi šokti paskui mergaitę? Nulėkiau į apačią. Atplėšiau kaimynų vartelius vedančius į sodelį, kuriame buvo mano dukra. Kai atėjau... – Tada Chasidas atsigulė ant žemės ir parodė kokioje padėtyje rado savo dukrą. Jis suaimanavo imituodamas dukrelės balsą. Šlubuodamas atsistojo. Ir verksmingu balsu pasakė „Tete, tete“. – „Tete“, taip ji kalbėjo. Tada atbėgo žmona. Mes nuvežėme mergaitę į ligoninę. Daktarai stebėjosi, kad mergaitė gyva. Peršvietė galvą. Vidinio kraujavimo nei galvos srityje, nei kitų vidinių organų srityje nerado. – Chasidas pakelė 2 metų mergaičiukę, kuri lakstė aplinkui. Ji prašė vandens. Kažkas jei padavė puodelį su vandeniu. Ji nerangiai gėrė, šiek tiek praliedama pro šalį. Žiūrovai stebėjo mergaitę, o ji nieko nenutuokdama gyveno savo vaikišką gyvenimą. – Štai mano mažylė. Tik devyni kilogramai... Truputėli nusibrozdino lupyte ir tiek. Dievas mums dovanoja tėvo ir mamos vaidmenį. Kartais mes suirzę pykstame ant vaikų. Laksto, lipa, šūkauja, juokiasi, triukšmauja. Kai pavargstame, tai išveda iš kantrybės. Dabar jau pripratau, bet pirmasiais dienas po įvykio, labai džiaugiausi, matydamas kaip ji triukšmauja, o juk galėjo, neduok Dieve, netriukšmauti, nelakstyti, nesijuokti. Visi jos organai vietoje. Mane džiugina. Pagalvokite apie savo vaikus, ar nedžiugu, kad jie aktyvus? Kokia laimė, kad jie gyvi ir sveiki. – Jis dar daug kalbėjo. Stebėjau mažylę. Keli sprindžiai nuo žemės nerūpestingo egzistavimo.
... Kaip keista, sakalas pripratęs prie dangaus platybių žuvo prie mano namų slenksčio, o mergaitėlė nukritusi išliko gyva. Kokie angelai nuleido ją ant žemės?
2018-11-25 20:24
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 0
 
Blogas komentaras Rodyti?
2018-12-01 17:39
ONYX
Dvyprasmis potiris tak i nisupratau ar jus galyt rašiti.. nu a ygudžei aiškei nilavinami niskaitoma yvaireu i nigalvojama ape sava skatitoją
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2018-11-26 22:15
chazlambijus
kaip ir viskas iš atbularaščių
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2018-11-26 22:14
chazlambijus
šlykštu
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2018-11-25 20:32
chazlambijus
" Aš grojau fortepijonu. Pamaniau, kad reikėtų paukštį pašalintį nuo slenksčio.  Prie manęs priėjo vienas chasidas
Visi jos organai vietoje. Mane džiugina."

kokie angelai ? paprasti, tiesiog jie.
nieko žydiško
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą