Rašyk
Eilės (78094)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 11 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Fantastinė kalėdinė pasaka
„Kalėdos miške“

Visai netoliese arti gimtojo Skapiškio miestelio, Misiukiškio kaimo miške gyvena ir kuriasi namus meška Liusė ir beždžionėlė Agata. Jos geriausios draugės nuo pat gimimo. Gimė ir augo štai šiame miške. Jos nutarė draugiškai sutikti šv. Kūčias, šv. Kalėdas ir artėjančius Naujuosius metus!
Meška Liusė yra vyresnė už beždžionėlę Agatą vos pora metų. Jos linksmai gyvena: piešia mandalas, klausosi muzikos, karpo ir klijuoja daug gražių atvirukų! Miške, įsivaizduoti galit?! Kaip taip gali būti?! Ar šie gyvunėliai kaip žmonės?!
Liesė su Agata gyvena tobulai. Savo draugiją palaiko kartu su medžiais, žole, laukinių ramunių kvapais kvėpuoja kiekvieną mielą dieną. Savo meile dalinasi su paukščiais, drugiais ir avietes laukines valgo tarsi duoną kaip mes valgome žmonės.
Žiemą šalta. Tai lyja, tai sninga, tai pusto. Liusė su Agata savo trobelėje naudoja radiatorių, kurio pagalba šildosi. Lauke vaikšto su lietaus apsiaustu, o per pūgą ir kailinius užsimeta! Miške?! Jūs galvojate, kad tai neįmanoma?! Jūs netikite tuo?! Juk jie taip pat gyvi organizmai, kaip nori taip ir gyvena. Jiems kaip mums reikia ir saulės šilumos, bet juk ji tik vasarą, o žiemą kaip gi kitaip šildytis?! Aišku, vien radiatoriaus neužtenka. Svarbu geri santykiai, bendravimas ir atskleidžiama pagarba ir meilė viena kitai. Jos vaikystės draugės! Joms visa tai svarbu!
Liusė su Agata mėgsta prikrėsti daug kvailysčių. Jos surengia diskoteką miške. Net vanagai šoka. Beždžionėlė Agata rašo eiles. Jas skaito savo bičiuliams: Liusei ir paukščiams. Pora eilių sukurta ir diriguota paukščių, joms sukurta muzika.
Liusė ir Agata šmaikščios, vis linkusios linksmintis tačiau Advento metu jos daug skaito, rašo, pergalvoja savo mintis, pakrapšto galvas, pamąsto apie viską. Kam reikėtų atleisti! Ką pralinksminti! Jos nepamiršta nė vieno dalyko! Jos tokios rimtos būna, kad net tyli, nesišneka net viena su kita. Kaip tada gi jos gyvuoja?! Ogi taip tik persimeta žvilgsniais akimis ir viską supranta iš lūpų ir akių.
šv. Kūčias jos sutinka drauge. Prisineša šakelių iš miško pakraščių, susikuria laužą. Prūde už miško susigaudo žuvies ir jos išsiverda arba išsikepa. Pasimeldžia Dievui, padėkoja, kad gerai gyvena, kad sulaukia švenčių ir kad gali būti dviese drauge. Yra laimingos, sveikos ir guvios. Po vakarienės jos atsigula į lovas, susiręstas iš savanų po medžiais ir užmiega. Laukia šv. Kalėdų ryto.
Miške sninga. Samanos ir medžiai tampa balti, balti nuo sniego, apsitraukę šerkšnu. Danguje mirga žvaigždutės ir šviečia mėnulis. Girdėti vilkų staugimas ir stirnų šuoliavimas per miško plotmę. Zuikiai šuoliuoja per mišką, ieškosi sau tinkamos vietos laukti Kalėdų.
šv. Kalėdų eglė pati didžiausia miške užaugusi eglė, apkabinėta įvairių spalvų saldainių popieriukais, o kalėdiniai  žaislai- girliandos. Svarbiausia tinkamai pasiruošti šv. Kalėdoms.
Dzing dzing, atkeliauja šv. Kalėdų Senelis su pilnu maišu dovanų! O jos skirtos miško gyventojams: Liusei, Agatai ir visiems jų draugams! Už tai, kad laukė šv. Kalėdų ir narsiai tam ruošėsi. Tai gavo jie ir kisieliaus ir pyrago, ir mėsos ir žuvies, ir mišrainės ir sriubos, o svarbiausia, kad galėjo iš arti pamatyti Kalėdų Senelį! O jis kaip tik buvo briedis! Užsimaukšlinęs kepurę, iš vatos prisiklijavęs barzdą ir apsirengęs raudoną kostiumą! Tai gi tai jų draugas Frojus! Briedis Frojus! Jų namo tikrasis savininkas. O jos pas jį tik nuomotojas.
Agata užkūrė laužą, atnešė kelmus atsisėsti, užleido radiją ir surengė šv. Kalėdų puotą. Kartu pasikvietė ir Frojų ir visus visus draugus.  Jie linksmai šnekučiavosi, bičiuliškai dalijo visiems patarimus. Džiaugėsi, kad yra be galo laimingi. Ištarė viens kitam „ Aš Tave myliu“ ir vaišindamiesi kalėdinėmis vaišėmis jie sutiko šv. Kalėdas! Džiugiai, prasmingai ir be jokių pykčių!
Belieka tik laukti Naujųjų metų ir dar daugiau linksmybių, kurių taip lengvai nepamirš visus visus metus ir dėkos viens kitam, kad jie yra viena šeima! Mokykimės iš jų ir mes tikrojo žmogiškumo!




Jaunoji kūrėja
Kristina Puronaitė
(Išgelsvinta pienė)
2018-11-17
Kupiškis
2018-11-20 12:43
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 7 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2019-01-05 08:46
sesė mėta
Jetus, jau pirmasis sakinys visiška makaliošė. Kabinėčiaus jei būtų skirta suaugusiems, bet jei pasaka ir dar vaikam, tai tuo labiau. Čia kaip tik reikėtų kuo paprasčiau ir trumpesniais sakiniais.
Vėliau irgi ne kas geriau - geriausios draugės "nuo pat gimimo", bet viena vis tik vyresnė dviem metais.
Kaip sakė ir kiti - čia nelabai kas îvyksta - vaikams rašant, tas įvykis, manau, būtų reikalingas. Be to, nežinau, ar gerai pasakoje pasakyti, kad Kalėdų senelis tai tik persirengęs briedis :)
Bet šiaip, mintis visai graži. Linkiu toliau rašyti :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2018-11-21 23:17
Mikė Lilikė
Pozityvus, mielas kūrinėlis. Klaidas visada galima ištaisyti. Tačiau šilumos ir meilės, jei jų širdyje nebus, neįdėsi. Labai skatinu rašyti toliau. Giriu už gėrio "trupinėlius": ...Kam reikėtų atleisti! Ką pralinksminti!...Savo meile dalinasi su paukščiais, drugiais...Pasimeldžia Dievui, padėkoja, kad gerai gyvena...Ištarė viens kitam „ Aš Tave myliu“...
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2018-11-20 23:03
Aihara
Ties penkta pastraipa užmigau :( Čia visiškai nieko nevyksta!
Na, ar tau pačiai būtų įdomu skaityti kūrinį, kuriame be rutinos daugiau nieko nebūtų? Atsikėlė iš ryto, pasiražė, išsikepė kiaušinių, skaniai suvalgė su juoda duona, užsigėrė arbata, išsivalė dantis, apsirengė kelnes, marškinius, megztinį, užsivilko striukę, susišukavo, ar jau užmigai beskaitydama?
Iš stiliaus ir slapyvardžio spėju, kad esi labai jauna mokinukė. Galbūt netgi klasėje geriausia, kad taip drąsiai keli savo kūrybą. Šaunu, kad kuri. Kurk ir toliau. Net jeigu komentarai ir žeidžia, skaityk juos ir mokykis iš jų.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2018-11-20 22:57
Damastas
Esi puiki istorijų pasakotoja. Kiek dažniau keisdama atpasakojimą vaizdavimu, galėtum ne tik nupiešti mums paveikslą, taip leistum įsijausti ir į tavo kuriamą pasaulį, jo kvapus, garsus, nuotaikas ir tt.

Itin gražios vietos, kur mums parodai arba pavaizduoji "gyvas" scenas:
"Miške sninga. Samanos ir medžiai balti balti, apsitraukę šerkšnu. Danguje mirga žvaigždutės ir šviečia mėnulis. Girdėti vilkų staugimas ir stirnų šuoliavimas..."
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2018-11-20 21:53
papi ros
išsigeltonijęs neperskaičiau
aapči
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2018-11-20 21:00
_žemaitukė_
5
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2018-11-20 20:46
Nuar
"netoliese arti" - taisytina vieta. Visas tekstas paremtas išimtinai aprašinėjimu, kuris vaiko mintyse vargiai gali sukurti kažkokį išbaigtą vaizdinį ir išlaikyti skaitančiojo dėmesį. Gal vertėtų jį sutrumpinti, paliekant akcentą į artėjančią šventę, ateinančią meilę ir apsiribojant mažesniu kiekiu įvadinių buitinių vaizdelių iki jo. 
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2018-11-20 15:04
ČakoPelėda
Ką reiškia: „visai netoliese arti gimtojo Skapiškio miestelio, Misiukiškio kaimo miške gyvena“ ?
Kieno gimtojo miestelio? Meškos ar beždžionės? Tai jos gimė tame miestelyje (kad jau gimtasis?), ar visgi miške netoli miestelio?
Šiaip jau buvo labai nuobodu skaityt, o kad neužmigčiau, vis suerzindavo šauktukai ir visokie tokie „?!” sakinio gale, todėl visgi nežmigau.

Na, bet vis tiek 1.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą