Rašyk
Eilės (78093)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 16 (4)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







3 SERIJA

 

R. E. O

Kai vokiečiai okupavo Lietuvą nuo pat pirmos dienos elgėsi žvėriškai, demonstruodami savo dvasinį ir žmogiško potencialo nebuvimą. Kiekvieną dieną vokiečiai gaudė judėjus gatvėse, suformuodavo grupeles belaisvių ir nuvesdavo į septintąjį fortą. Ten juos kankindavo ir nužudydavo. Piktadariams padėjo keletas lietuvių. Jie norėjo įsiteikti vokiečiams, tad žudė ne ką mažiau, ir su entuziazmu. Talmudė parašyta, kad kiekvienas, kuris kankina judėjų tautą, šiame pasaulyje tampa lyderiais, o po mirties gauna bausmė kurios nusipelnė. Tie lietuviai kurie sugebėjo nukankinti judėjus, įgavo vokiečių pasitikėjimą ir buvo paskirti į atsakingus postus. Jie manė, kad nužudyti verta.

Kelios grupės suimtų judėjų buvo vedamos į septintą fortą. Jiems sakė, kad ten reikės padaryti kažkokius darbus. Bet tikriausiai juos vedė sušaudyti. Vedant pro LietŪkio garažus, lietuviams kilo idėja paniekinti judėjus. Suimtiesiems buvo liepta išvalyti patalpas. Tai buvo geras momentas lietuvaičiams įsiteikti vokiečiams. Nežinau, ar šios žmogžudystės buvo suplanuotos, ar kilo spontaniškai. Keli lietuvaičiai lazdomis, lentomis, metaliniais vamzdžiais nužudė kelias dešimtis žmonių. Šią žmogžudystę stebėjo Lietuvos piliečiai. Neprieštaravo daromam nusikaltimui. Žudant žmones, vienas girtuoklis atsisėdęs grojo girtuoklių daineles. Suaugę žmonės kėlė savo vaikus, kad jie galėtų pamatyti, kaip žudoma...

(... Gatve bėga jauni ješivos mokiniai. Juos sulaiko lietuvių policijos pareigūnai. Iš Slobotkos ješivos balta-raiščiai atveda dar keletą mokinių. Juos laikinai nuveda į kalėjimą. Policijos pareigūnai, praneša, kad sučiupo 15 mokinių.)

 

Policijos viršininkas

15 žydų... Mažai. Mažiausiai dar 25 reikia sugauti. Geriausiai butu apie 50. Tada galėsite vesti į Septintą fortą likviduoti.

 

Baltaraištis

Jau vakaras. Pavargome paskui judošius lakstyti. Rytoj pagausime likusius ir pribaigsime. Šiandien nebeturime noro. Reikia arielkos atsigerti.

 

Policijos viršininkas

Tinginiai prakeikti.

 

Baltaraištis

Iki ryto nieko neatsitiks. 15 mokinių iš kalėjimo nepabėgs. O ryte... iki pietų tikrai jie į žemė atsiguls.

 

Policijos viršininkas

Gerai. Laisvas. Dink iš akių.

 

R. E. O

Buvo sugauti mokiniai, kurie tarnavo Kūrėjui su meile ir atsidavimu. Dėl tokių vaikų, kurie mokosi ir nori įvykdyti Visagalio valią egzistuoja pasaulis. Lietuviai ir vokiečiai egzistuoja, vien dėl to, nes mokinukas meldžiasi, savo lūpomis įprasminą visą materialaus ir dvasinio pasaulio egzistavimą. Tie žmogžudžiai norėjo išrauti savo egzistavimo priežastį. Dievas nesukūrė šio pasaulio, dėl žudiko, vagies, prievartautojo, pasaulis surūktas dėl dorų žmonių, nes žmogus gali pasirinkti būti tikru žmogumi, nepaisant aplinkybių.

 

Rav Avraham Grodzinskis

Rav Ošri, mano ješivos mokiniai pateko į nelaimę, juos prieš valandą sučiupo lietuviai. Jų dar nenužudė. Yra galimybė juos išgelbėti...

 

R. E. O

Kaip tai įmanoma padaryti? Įsiveršit į policijos poskyrį visus nugalėti ir pabėgti?

 

Rav Avraham Grodzinskis

Oi, ne. Pakalbėkite su Davidu Ickovičiumi. Jis jus gerbia ir paklausys tavo žodžio. Davido draugus, lietuvius, vokiečiai paskyrė žudymo akcijų vadovais. Jei Davidas pakalbėtų su policininkais, gal jie paleistų mokinius?

 

R. E. O

Tikimybė maža... Pavojus didelis. Baltaraiščiai gali vamzdžiu suskaldyti galvą, net neišklausę prašymo. O jei išklausys ko Davidas nori, vis tiek gali jį žiauriai nužudyti. Negaliu jo įkalbinėti rizikuoti savo gyvybe.

 

Rav Avraham Grodzinskis

Bet ten ješivos mokiniai, juos gali nužudyti... Prašau, pakalbėk su Davidu, gal jis savo noriu sutiks rizikuoti savo gyvenimu.

 

(R. E. O nuėjo pas Davidą Ickovičių.)

 

R. E. O

Ješivos mokiniai bėdoje. Juos sugavo baltaraiščiai. Man pranešė, kad jie dar gyvi ir gal, jei to panorės Visagalis, yra galimybė juos išlaisvinti. Prašau, pasikalbėk su savo draugais lietuviais, šiuo metu jie įtakingi, ir gali padėti.

 

Davidas Ickovičius

O gal jie nepadės... Nušaus, kaip kitus kad šaudo?

 

R. E. O

Pagal mūsų įstatymą niekas negali tavęs priversti pasiaukoti. Bet jei tu panorėtum rizikuoti, gelbėti jaunuolius kurie mokosi Toiro, tada aš tavęs neatkalbinėsiu. Jei tai nubūti taip pavojinga, tada tu privalėtum daryti viską, kad išgelbėti mokinius. Nes jie išgelbėji bent vieną judėją, tarsi išgelbėjai visą pasaulį. Tokia jodėjo gyvybės vertė – visas pasaulis. Vokiečiai ir lietuviai bando sunaikinti tai, ant ko stovi šis pasaulis. Jie griauna žmogiškumo, etikos pamatus. Mes neturime tankų, ir net menkesnių ginklų, mūsų vienintelis ginklas malda ir Toiros mokslas. Su šias ginklais mes laimėjome visas kovas iki šiol, laimėsime ir šią. Todėl jei tu panorėsi išgelbėti mokinius, rizikuodamas savo gyvybe, tai didvyriškas poelgis, niekas tau neprieštaraus...

 

Davidas Ickovičius

Suprantu. Aš bijau. Manau, kad buvę draugai mane anksčiau, ar vėliau nužudys. Aš bijau eiti pas juos. Bet... Dėl mokinių aš pasiryžęs pasiaukoti.

 

R. E. O

Ačiū. Mes melsimės dėl tavęs ir mokinių. Gal Kūrėjas padarys tavo žygį sėkmingą.

... Boruch Ašem, jam pavyko, Kūrėjas padarė jo pastangas sėkmingas. Lietuviai išlaisvino mokinius. Tai stebuklas. Kaip džiugu, kad mokiniai buvo išgelbėti.

... Vėliau ješivos direktorius Rab Avraham Grodzinskis buvo nužudytas. David Ickovičius žuvo mirties stovykloje.
2018-11-06 08:56
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 1 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2018-12-05 16:46
shmirel
Pasiūlymas:
"judėjai" vartojimas per dažnas ir keistinas, vartoti siūlyčiau, tiesiog, "žydas".

"Ješivos direktorius" - keisčiau į "vadovą/lyderį", nes kartu tai ne tik administracinės pareigos, tačiau ir aukšto rango dvasinio lyderio postas.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2018-11-06 10:06
Svoloč
Cha, įdomi serija.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą